Thursday, June 23, 2011

5 perkara perempuan hormat lelaki

Bismillah
Assalamualaikum w.b.t

sharing number 49
5 perkara perempuan hormat lelaki? ini just my opinion oke. jangan nak kondem sesuke aty. setiap orang ada pendapat sendiri dan setiap orang juga berhak untuk bersuara. cewah~ kalau tak suka .. boleh je komen and maybe you can suggest me the good thing .. who noes right? 




ILMU AGAMA
ini pada aye. aye memang hormat lelaki yang berilmu agama ni. sebab apa? sebab aye ni cetek ilmu lah dok kene hormat orang yang tinggi ilmu nya.. kalau dah korunk cetek ilmu and then nak pertikai atau perlekeh orang yang berilmu .. korunk jangan jadi sombong bodoh la kan.. bijak sikit untuk dapatkan ilmu daripada golongan-golongan terpilih.  


HORMAT IBU
hormat ibu adalah penting. kalau dah ibu dia pun dia dah tak hormat.. korunk ingat diorunk nak hormat korunk ke yang sekadar awek dia ?? hello.. benda ni lagi terang dan nyata k cuz.. syurga seorang lelaki terletak dibawah tapak kaki ibunya.. kalau dia tak reti hormat ibu dia.. korunk tak payah lah fikir panjang.. blah la weh~ buang masa je.. tak memasal korunk lak jadi mangsa bukan-bukan dia. 


title SUAMI
ini ofcourse semua orang tahu kan.. pada aye kalau dah jadi suami.. segala perintahnya akan aye ikut TAPI .. bukan perkara yang menyimpang daripada Agama dan logik akal. oke? perempuan pun kena ada ilmu sebelum bergelar isteri ye.. jangan konon nak jadi isteri mithali tapi hidup ko hancos gara-gara panas baran suami korunk tu.. <aye tak cakap semua orang sama k, maybe ada sebab diorunk taat jugak even didera>


lelaki yang HORMAT PEREMPUAN
kenapa? okay, maksud aye hormat perempuan kat sini bukanlah suruh dok melutut kat perempuan bagai .. tetapi lelaki yang hormat perempuan dengan cara .. menjaga kesucian dan maruah perempuan mereka.. contoh awek depa lah.. keluaq dating tapi bawak adik or maybe bawak ibu skali .. keluar tak pegang-pegang atau sengaja terpegang .. like that lah.



AIR MATA
ni apabila lelaki mula menitiskan air mata kerana sesuatu. lelaki selalu cakap yang perempuan nya air mata itu senjata utama tapi. bagi aye .. air mata lelaki paling menjadi senjata kaw2 punya .. kenapa ko tanya? korunk pernah tengok lelaki menangis? ad0? diorunk kalau nangis pun.. maybe family dia meninggal atau tak pun.. isteri dia meninggal. erk~ iyeke isteri meninggal diorunk nangis? huhu ...  tapi kalau lelaki yang nangis kerap sangat.. sikit-sikit nangis. itu ko bleh tampau depa .. kenapa plak? ngade sangat.. menggedik namanya tu. 



okaylah, itu je kot. so, renung-renungkan dan selamat beramal kalau ada yang boleh direnung. .. tajamkan ilmu dunia dan akhirat seimbang dacing yang bakal menimbang kesamarataan ilmu kita di akhirat kelak. 


sesungguhnya perempuan itu dijadikan daripada tulang rusuk seorang lelaki
"lahirkanlah keikhlasan daripada hatimu"

2 comments:

cman jeini said...

kalau sume umat islam cam nih kan baguihh..
baik punyeee;}..dafi ckap..
kurang la pecah belah perhubungan..
sweet...:+)

cx's said...

tqvm cman jeini!! =)