Monday, June 27, 2011

ape anda buat jika anda berkecil hati?

Bismillahirahmanirahim
Assalammualaikum w.b.t

sharing number 60
wow! dah 60? biau betol?? huhu.. Alhamdulillah. =) okay, bukan itu yang menjadi persoalan. sekarang ni.. seperti tajuk di atas.. apa korunk buat jika korunk berkecil hati? haaaa... berkecil hati dengan siapa? biarlah rahsia.. hehe.. jom tengok list aye. ini ape yang aye collect daripada pengalaman aye dan rakan-rakan lain. =)

credit to google for the picture

jap2~ before tu.. aye nak cakap . berkecil hati ni banyak aspek ye.. kita tak tahu gara-gara apa .. tetapi antaranya adalah berkecil hati dengan gurauan orang sekeliling yang tanpa mereka sedar .. kadang-kadang berkecil hati dengan teguran .. kalau teguran baik .. InsyaAllah kita akan terima kan.. maybe teguran yang teruk yang mungkin juga psyco kita time tu yang maybe ada problem lain .. uish.. brape banyak maybe daaa?? so, like that la.. =)


BERDIAM DIRI
yaa. ini first thing aye akan buat.. bila dah berkecil hati.. aye akan diam .. bukan apa, lebih baik diam daripada berkata apa-apa kan? kalau cakap nanti, jadi gaduh pulak.  bukannya tak berani nak bersuara tapi bukannya dapat manfaat kan? urm.. 




MENANGIS
haaa.. ini terjadi apabila dengan orang tersayang .. example? parent maybe? buah hati? huhu.. nak lawan nanti kata kurang ajar plak kan.. dan aye secara automatiknya akan menangis kalau orang yang aye sayang buat camni pada aye.. berkecil hati sebab maybe beliau itu tinggikan suara pada aye . maybe~ 


SHARE DENGAN MEMBER
share ni pun aye setuju .. ini bukan aye lah.. tapi tergolong lah jugak kot. pernah buat rasenya .. kih3... okey, sharing ni pasal member aye la.. beliau kalau berkecil hati dengan someone.. beliau akan cakap kat aye.. beliau akan cakap camni 'aq kecik aty betol dengan si polan bin si polan tu, sesedap mulut je cakap aq macam tu' .. haaaa. camtu lah. =)



TERUS TERANG
hal ni plak.. berterus terang.. camne? memang susah nak berterus terang tau.. takut ada yang boleh terima dan ada yang tidak.. dan mungkin kita tiada kekuatan untuk berterus terang.. tapi .. benda ni mula aye praktik apabila aye kenal dengan kawan-kawan degree aye ni ha.. beliau-beliau itu lah yang ajar.. nak tahu camne?? mereka akan cakap begini "uishhh~ kecccciiiiiikkkkkkkkkk aty" hehe camtulah.. dengan gaya muka yang maybe sedih or muka memerli. hehe. tapi dalam nada gurau lah. =) 


ok~ dah habis.. itu je yang boleh aye kongsi.. jika anda ada idea .. boleh share jugak k .. =)


kadang-kala teguran itu yang mampu membuka minda kita
"lahirkanlah keikhlasan daripada hatimu"

4 comments:

ishiko said...

urmm.. share nga membe... ringan la siket sebakk di dada tu.. hhuhu^^

cx's said...

tq ishiko! thanks too cuz sudi komen here~ =)

Axieana Yumi Life said...

azie lbh suke berdiam dri..
lgpun klu citer kt org len bkn ley phm pun...
(^_^)

cx's said...

hehe. comel la Axieana Yumi Life ni. heheh. boleh eh depa tk ley phm? kih3.. siyes comel. ok2.. tiap orang ada pendapat masing2 kan.. =) accepted! =) tq dear sudi komen here.