Wednesday, June 22, 2011

cara kenal pasti sidia reti masak atau tak

Bismillah
Assalammualaikum w.b.t

sharing number 46
just a simple entry for you tonight.  entry ni adalah daripada pengamatan saya berdasarkan kata-kata orang dolu-dolu .. mesti member korunk pernah cakap cmni kan "weh. awek ko reti ke masak yang ko sayang tahap gaban kat dia tu?" huhu.. panazzz~ tak baik tau depa ni.. belum tentu dia leh dapat awek yang nak masak untuk dia. an an an?



antara ciri-ciri untuk dikenalpasti sidia teror masak atau tak reti masak? =) let's go~


TENGOK KUKUNYA


kenapa kena tengok kuku? gilo ke ko ni? huhu.. sabo ler.. lom lagi cite an.. ada lah before this seorang makcik cakap kat den .. katanya, "aku tengok kuku anak dara sekarang ni .. aku dah boleh tahu die boleh masak atau tak" ... <makcik ni ngutuk aku ler tu> korunk mesti risau kan? yelah, nanti mak mentua reti tengok kot.. makcik tu cite kat den.. tengok kuku budak perempuan tu, kalau licin bersinar semacam jer.. sah tak pernah masak! kalau masak pun, tolong mak masak air. haha.. nasib kome la ye.. =)

CARA KUPAS BUAH


camne? camni ... korunk cuba kasi dia kupas buah guna pisau .. dia reti ke tidak? kalau kulit buah tu tebal dah macam asam keping kat rumah .. dah sah lah tuh! kenapa pulak? yelah kan.. pegang pisau pun tak betul ... tak biasa ke dapur lah tu. peace~


BORAK TENTANG MASAKAN


tengah-tengah korunk sibuk sangat dengan gosip kan.. cuba tiba-tiba korunk tanya tak bagi salam kat perempuan tu pasal masakan.. tengok cara dia jawab.. kalau dah jawab teragak-agak kononnya nak ingat bahan .. poyos lah tu plus nak cuba menipu ler tuh .. dok terkedek-kedek ingat masa tengok mak tengah masak kat dapur rumah.. huhu

INTAI PERANGAI DIA


intai perangai? ada kene mengena ke? ofcourse lah .. sebab apa? sebab .. cuba korunk tengok perangai dia.. kalau dah bekas megi yang korunk makan seminggu lepas dengan dia still lagi kat tempat yang sama .. dengan erti kata lain ... MALAS .. dah sah la dia tak pernah masak. sebab apa? orang malas mana rajin nak masak kan? makan pun malas.... mandi pun 2hari sekali je .. ko nak cakap ape? ade jawapan? huhu

TEST JERK~


ini cara paling last kalau korunk nak tahu yang si dia reti masak atau tidak.. tup-tup ajak datang rumah and tarik terus dia ke dapur .. kalau dah terkulat-kulat muka dia tak paham hint ekau tu.. bak kata Nabil "lu pikir la sendiri" ..

okay. itu je kot.. kalau ada lagi, korunk rasa nak tambah .. komen jerk kat bawah k.

TAPI~~ jangan sesekali nak sibuk-sibuk sangat nak mengata kat depa yang tak mahir memasak k! dosa tau. tak baik korunk buat camtu.. memasak ni boleh belajar la sedare ..

so, jangan sesuka hati nak reject anak dara orang kalau dia tak mahir memasak. oke? <mane lah korunk tau kan yang kat rumah sidia tu ade orang gaji. mane leh salahkan diorunk> so, korunk si lelakis-lelakis di luar sana..  belum tentu lagi korunk dapat perempuan yang nak sangat masak untuk korunk tau kalau korunk tu kecoh sangat~  okey bye~


kita tak ada hak untuk menghina sesiapa
"lahirkanlah keikhlasan daripada hatimu"

8 comments:

cman jeini said...

pasal masak memsak nih takde masalah kot...kite dok malaysia kan..load of food:)

memasak tak memerlukan skil yg lebih..janji dlm masakan ade bahan cukup rase gan bahan2 yg sihat dan kretifvt sendiri,that cool:)..tadaa..jadi lah masakan yg sihat

makcik2 tuh pon dah otai br tau masak nih masak tuh..nasib baik ade telebisen leh gak copy..huhu..

yg penting cube dlu baru tauu..slmat mencubaaa..utk kelazatan sendiri..yamm2

cx's said...

yeah! cuba itu penting.. baru lah semua jadi ok. tq cman jeini =)

nadiyahashim said...

pandai masak tak penting..yang penting rajin masak....

cx's said...

betul tu nadiyahashim. =) rajin masak yerk.. kalo tak reti pon jadi reti. kan? btw, thanks! =)

Bumblebee said...

haha..tp kan kalo ko tgk omputeh pnyer stail kupas buah ke hape la, yg jns berkulit2 xnak mkn tue an, dorg potong byk la jgk, mcm pineapple kan..cube ko tgk dr sebesar2 balak, de cut kulit smpai besar pokok getah je tggal..haha
::aku bru pasan ko ada post nie..haha::

aku xtaw masak..hehe~

cx's said...

bumblebee : :) nanti boleh bljr k.

Nera Kun-tut said...

aku rase yg pasal, kuku berkilat tu xle terima lah, sbb kwn aku mmg pandai masak, tp kuku dy mmg jenis runcing n berkilat, kuku sihat... memg lawa n jelez... n org kate tgn kasar tu pemalas, xrelevan lah, losyen tgn ade kot...

cx's said...

I always respect people's opinion :)