Monday, June 27, 2011

jangan terlalu sombong

Bismillahirahmanirahim
Assalammualaikum w.b.t 

sharing number 66
entry kali ni sangat simple .. tak panjang mane pon .. apa yang cuba aye cakap kat sini .. moga menjadi pengajaran kepada aye sendiri dan mungkin para pembaca.. 

dalam dunia ni.. kita dibekalkan akal fikiran yang sempurna tetapi tidak mampu mencapai kebijaksanaan Allah.. makanya .. kita sebagai manusia .. tidak perlu terlalu sombong dan bongkak akan kesempurnaan yang cuma sementara di dunia ini.  kita perlu saling menghormati dan merendah diri.. 


namun jika sesuatu itu tidak kita ketahui .. janganlah cuba berlagak sombong akan pertolongan yang orang lain cuba hulurkan kepada anda.. jangan jadi seperti sang tikus yang membaiki labu.. tunjuk bijaksana sangat .. tapi apa kesudahannya?? 

orang yang cuba membantu anda itu bukan nak menunjuk-nunjuk tetapi ikhlas sekadar mahu meringankan beban masalah anda.. so, please .. fikir positif .. apabila tidak tahu.. jangan berlagak tahu .. kelak memakan diri sendiri .. 


bukan aye nak tuding jari kepada sesiapa atau lampiaskan kemarahan kepada sesiapa .. cuma peringatan terhadap diri sendiri dan orang di sekeliling.. ingatlah .. Allah bagi kita hidup sesama saudara Islam adalah untuk saling bergantung antara satu sama lain ... semua orang tak sempurna.  so, jangan berlagak sempurna sangat.. =)


Allah mampu tarik segala kelebihan itu jika tiada kesyukuran dalam diri
"lahirkanlah keikhlasan daripada hatimu"

2 comments:

iyan shazlind said...

sokong3 entry ni:)...internet problem la takleh nak join apa2 contest yg ditagg...sob sob sob internet sgt lembap

cx's said...

its oke my dear iyan .. =) if ad kesempatan.. boleh je join. itu pon kalo tk due lagi. hehe. take care! =)