Monday, July 25, 2011

dah follow tapi blog tidak tersenarai dekat new/latest follower

Bismillahirahmanirahim
Assalammualaikum w.b.t

sharing number 57
morning peeps! morning? yelah kan.. dah pukul 1:25 am. :) pagi la kan? orite. today aye nak share something. if ada kesilapan.. sila perbetulkan. aye tak kisah :) seperti biasa kita as blogger, bila dah suka satu blog tu, mesti nak follow kan? tapi korunk, bila korunk follow, tup-tup dekat senarai follower tu takde pun muka korunk. padahal dah klik to join this site.. camne?

haaa. camni, untuk pengetahuan korunk, sesiapa yang follow blog orang lain tetapi muka korunk tidak diupdate untuk berada dikedudukan follower latest.. padahal jumlah follower blogger tu dah pun meningkat.  sebenarnya, korunk tidak terpapar disitu sebab korunk lupa nak setting gambar korunk as follower.

photo as follower
jangan silap ya kawan-kawan. photo ada dua bahagian yang perlu korunk letak. satu dekat dashboard > edit photo > photograph > photo URL ... yang ni aye confirm semua dah buat kan? yang lagi satu ni yang korunk maybe tak perasaan. 'photo as follower' cam gambar yang kat atas ni.  camne nak buat photo as follower tu muncul? jom aye kasi share sikit. *sila klik gambar untuk gambaran lebih jelas.




pergi ke dashboard


cari senarai blog yang anda dah follow


pergi ke blog tersebut dan cari button ni even korunk dah follow


korunk kena dapatkan perkataan 'option' seperti gambar. sebab tu aye suruh buat step yang before this untuk klik "join this site" even dah follow.


then korunk kena klik 'option' dan klik 'site settting'




nanti akan muncul box seperti di atas. 'your profile'



nampak tak 'fewer options' dekat bawah sekali sebelah kanan 'done' ?? haa. klik la kat situ



then, akan keluar new box cam kat atas ni. tekan 'edit picture'
p/s : konon2 takde picture la blog aye ni :) hehe



then, upload la picture yang korunk nak and waiting


after korunk dah buat semua tu.. then nanti barulah muncul muka korunk as latest follower kalau korunk baru follow blog tu lah. if da lama follow, cetry cari nama blog korunk dekat senarai follower blogger tu nanti. once korunk dah setting, automatically kat semua blog yang korunk follow, akan terpapar gambar korunk. okaylah. good luck! if ada salah dan silap atau ketidakfahaman berlaku.. heheh sila leave komen. :) tq if sudi perbetulkan kesilapan aye :)

ceclick to grow me up

p/s : *actually, bukan takde as latest follower .. cuma your blog tersenarai dibelakang sekali sebab tidak letak gambar :) tak percaya? tengok contoh gambar atas ni  :)

Bersatu kita teguh, bercerai kita roboh
"lahirkanlah keikhlasan daripada hatimu"

4 comments:

abah khalisha said...

Percaya..sape suh tk letak gambar kan

NasZ said...

owh...baru tahu..

NasZ said...

owh..baru tahu..macam tu rupanya..

MOHD NASER.com

hana sudradjat said...

BEGITU RUPANYA! patutlah selama ni ada lah juga dengar sesetengah orang yang mengalami masalah seperti ini.rupa-rupanya disebabkan ini ya....