Wednesday, July 27, 2011

Membaca Biar Daripada A sampai Z

Bismillahirahmanirahim
Assalammualaikum w.b.t

sharing number 61
good night peeps! still blogging right now? wah3!! .. meletop lah kan masing-masing ada idea :) okay, kali ni aye nak cakap sikit jer. tak banyak. tak reti nak membebel panjang-panjang macam mak nenek. heheh. *padahal 2x5 jerk. haha


okay, seperti tajuk diataslah kan. mesti korunk dah faham apa yang aye nak cakap.  camni, aye tak fahamlah kenapa still ada orang yang tidak rajin untuk membaca sesuatu perkara sehingga ke titik noktah terakhir sedangkan knowledge itu penting bagi dirinya. *aye tak tuding jari pada sesiapa ya dan aye tak kata semua orang sama. .. bukan nak cakap tak rajin membaca tapi 'alang-alang menyeluk pekasam, biar sampai kepangkal lengan" okay aye bagi contoh.. aye baca satu entry tentang Resdung tapi tinggalkan separuh lagi perenggan seperti dibawah ..
Resdung merupakan satu allergy yang terjadi kepada manusia yang mana mampu membawa maut.  Resdung disebabkan oleh kulat-kulat yang membiak disinus kita.  Antara perkara yang perlu dielak adalah, habuk, makanan laut, ikan yang berbisa dan segala benda campuran daripada soya.  Oleh itu, perlulah berhati-hati dan berpantanglah agar tidak menjadi lebih teruk dan akhirnya membawa kepada maut. 
then ask question like this ... 

"apa punca Resdung yang perlu dielakkan ya?"

oryte..apa yang korunk fikir apabila situasi sedemikian berlaku? aye bukan apa, rugi tau bila sesuatu knowledge itu kita belajar sekerat jalan je dan korunk tidak akan faham sepenuhnya apa yang cuba disampaikan.  cuba korunk tiba-tiba dapat satu agreement pasal jual beli rumah.. *yelah korunk one day nak beli gak kan. korunk pon baca separuh jalan then sign. bila berlaku sesuatu, korunk haruk satu dunia tapi rupa-rupanya dalam agreement dah mention semua benda. siapa yang rugi babe?  

so, moral of story.  please read carefully until the end.  don't stop at half sentences and leave a question because people will not mention the same thing twice except you misunderstanding or you are not understand about it.  it will kill your life forever when you can't understand fully about that.. and you can't blame others because it's not other's fault but you! your own self that don't have an effort to know something.

p/s : jika tak faham, boleh tanya tapi kalau tak baca.. jangan rajin sangat nak tanya . peace! :)

take it, read, understand and think.
"lahirkanlah keikhlasan daripada hatimu"

3 comments:

aimie amalina said...

huhuhu
saya peresdung tegar! =(

kotak bulat said...

mmg la.. tp..
sebenarnya brgantung pada cara penulisan jugak..
penulis perlu bijak mengolah ayat agar pembaca terus membaca hingga ke akhir perkataan walaupun kita bercerita tentang sesuatu perkara fakta dan membosankan..

cx's said...

aimie amalina : :) makan ubat dan berpantang ya :)

KB : yaa. tak sume org suka penulisan kita tapi effort itu penting ntk future kita juga :) tq for your respond :)