Saturday, July 16, 2011

mengimbau permainan zaman kecik-kecik

Bismillahirahmanirahim
Assalammualaikum w.b.t

sharing number 42
tiba-tiba cx teringat zaman kanak-kanak cx. hehee. semua orang alami perkara yang sama but certain people segan nak mengaku. yelah, time kecik-kecik, apa nak malu kan. dok terkinja-kinja geng lelaki perempuan.. tapi bila dah besar, malulah kan .. lebih-lebih lagi satu geng dengan jiran depan rumah. an an an. so kat sini cx nak imbau kembali antara permainan pada kurun kita kecik-kecik dulu.

BATU SEREMBAN

korunk reti main batu seremban? hehe pelbagai jenis dan cara balingan ada.. ada yang cakap batu satu sampai batu enam je, then menang. ada yang cakap batu satu sampai batu sepuluh. paling best bila masing-masing eksaited buat batu seremban sendiri. pandai plak menjahit kan? huhu bahan-bahan? kain perca, kacang hijau, benang dan jarum. haaa. jahitlah jadi seperti batu sampai jadi 5biji. ada jugak yang pakai beras, pasir dan pelbagai lagi untuk dijadikan isi dalam batu tu.. last-last, pakai je biji getah and paling moden, pakai je batu kecil-kecil yang warna putih tu. kutip tepi jalan sudah. haha. comel jerk masing-masing.

CEPER

yaa.. sebut betul-betul eh. kang ada plak yang kata apekebenda la plak ni kan. okay, korunk tipu lah kalau tak reti main ceper. mainan paling senang kot. cara-cara? yaa.. tampi dulu sapa yang paling banyak dapat, so dia jalan dulu. cehh.. take turn lerr. then, tampi lagi sekali untuk dapatkan markah betul-betul, then kena "gesek " or ada yang panggil "serak" pandai-pandai korunklah nak baca camne pon. kalau korunk pernah main, confirm korunk tahu. then, ada plak time serak tu 'cap ayam' lah, 'jamban' lah. haha. tahu tak? haha. lawak lah.. tapi best! 

TENG-TENG
siapa tak pernah main teng-teng? hahah. best tau.. main ramai-ramai lagi best. huhu.. sangat seronok. tapi ada gak main tipu kan. konon dapat ambil batu dekat rumah bulatan tu tapi padahal dia celik jerk time nak amek . hahaha. tipuuuu... tapi kenangan paling best la kan.. siap boleh ada rumah terbakar lagi. haha 


GETAH-ZERO FINE
best woo main zero fine ni. ehh.. betul ke cx eja ni? hehe. apa-apa jelah, korunk faham kan? cx masa kecik-kecik, juara tau.. semua nak geng dengan cx sebab sampai tahap kepala, cx boleh lepas.. ceh.. teror tu. hahah. lawak jerk. padahal pakai talian hayat.. macam-macam talian ada.. guntinglah, berenanglah, telefonlah. huhu.. kenangan sungguh..

LUBANG TIKUS
yang ni pula? cx dulu suka main ni. dia macam main getah gak.. kena lompat-lompat tapi dengan syarat tidak tersentuh pihak lawan punya tangan atau badan. if not, mati. yeah.. best sangat. korunk pernah main tak ni? atau korunk tak tahu? kih3.. cx cari gambar kat pakcik google tadi tapi takde plak, so cx doodle sendiri. cenggitu ler jadinya.. tahu kan? hehe. 
*
*
okaylah, actually banyak jer permainan lain.. tapi macam dah biasa orang cerita. yelah, main congkak, main masak-masak, makeup-makeup, then main cop tiang, nenek-nenek sibongkok tiga, kereta tamia, galah panjang, lastik, captea, dan macam-macam lagi lah.. banyak sangat. apa-apa pun, kalau tak merasa semua ni zaman kecik-kecik dulu, sangat rugi lah korunk. heheh. okaylah, kalau korunk ada permainan sendiri yang cx tak ingat atau tak sebut, boleh share. :)

Permainan mampu mengasah ketajaman minda
"lahirkanlah keikhlasan daripada hatimu"

8 comments:

Ku Azhar said...

yg ceper tu km panggil tudung tin.. hehehe

Farhana Jafri said...

weee~~ game pling mnyampah main : zerofine.. cs bdan rendah.. kwan2 yg pgang tali gtah tu sume tggi2.. damn! ceper pling best.. skill menembak itu pnting! hik3

jemput singgah ANASAURUS :)

bombay said...

hehe..dah lame xmaen..:)

cm said...

nak main konda-kondi.galah pnjg.baling seliper..
one to summ,tepuk daun terup..hehe..bkn judi ekk.
main nyorok2 yg tak bleh blah..geng lain jmpe antu la plak..huhu..pade hal kite org kat umah tgk tv jap..haha..nyesal geng lain main nyeyorok.

cx's said...

Ku Azhar : heheh pnh gak org pgl. p kutip dkt kedai. heheh

Farhana Jafri : erk menyampah? heheh kenangan kan. yaa ceper best. huhu

bombay : betul tu. last main raya tahun lepas dengan cousin. huhu rindu plak cousins.

cm/cman jeini : yaa. konda kondi tak pernah main. hahah galah pjg, balin seliper, one to somm, .. itu main. daun terup? suka gile main, smpai merah3 tgn.. nyorok? haha jgn main time senja, nty kene sorok. :)

cm said...

haaa..nak main tepok dn terup..cmpion nih,setebal tebal nye daun terup..3 4 ari pegang je tak simpan2..takot ilang..hehe
mase main nyorok2 tu blah mlm..smentara tugu marhaban habis pastu br mkn..haha..kecut perot d wat nye

cx's said...

cm : erk tulah. ckp mak pak tknk dgr. kan da jumpe. huhu tahniah

cm said...

huhu tahniah..tp tu la last main nyeyorok..kecik g kan,pastu dah serik la..sume teringat bnde tuh..huhu pengalaman yg menyeram kan..