Saturday, August 13, 2011

Baca Al-Quran guna pembesar suara difatwakan

Bismillahirahmanirahim
Assalammualaikum w.b.t

sharing number 37
selamat pagi semua. cx kali ni nak share pendapat jerk.  Korunk tahu kan tentang fatwa yang dikeluarkan oleh Jawatankuasa Fatwa Negeri Pulau Pinang yang sekarang hangat diperkatakan? Fatwa dimana melarang membaca Al-Quran menggunakan pembesar suara di Masjid ataupun Surau.

ehsan google
Pada cx lah kan, actually fatwa ni tak perlulah dibuat secara melulu.  yelah kan, bila satu fatwa dah dibuat macam ni di sesebuah negeri, ia sangat memberi kesan negatif kepada negeri lain.  sebab apa tau, sebab.. kemungkinan besar non-muslim boleh mempertikaikan perkara ini dan mesti depa cakap, kenapa tak apply fatwa sedemikian di negeri-negeri lain jugak? betul tak? 

fatwa boleh dibuat tetapi perlu berlandaskan kepada faktor-faktor pro dan kontra yang mungkin boleh memecah belahkan dan mengelirukan umat Islam sendiri.  cx harap, perkara ini dapat dirunding dan dibincangkan semula agar tiada salah faham yang boleh menyebabkan banyak pihak terasa kesannya. 


Agama Allah itu tidaklah serumit yang difikirkan
"lahirkanlah keikhlasan daripada hatimu"

2 comments:

Cik Bell said...

harap2 negeri selangor tak kena,..
bg bell .. baca ayat suci alquran nie lebih byk baik dari buruknyer la..
mmg zaman Rasulullah takde..tapi kena ikut kemaslahatn dalam zaman skrang..bukan smpai berjam2 baca pun..sementara nak tggu subuh dlm 15 minit je kan dia baca..tujuannya nak mengejutkan orang Islam dari kelekaan tidur.Aduyaii..tak payah haramkan terus.just pelankan vol dia pun okeh je..Negara kita,islam sebagai agama rasmi..mmg ada keistimewaannya kat situ..aduii..sedih sgguh dgar kata bacaan ayat suci alquran nie mengganggu..huhu..just pandangan je la..meluahkan terbuku dihati..hehe..

Nur Zulaikha said...

dasyat smpai kuar fatwa..x tahukah mereka bacaan al-Quran dr masjid2 tu la yg menyedrkn diriku dr mainan tidur syaitan..u can't do that!!!!
sorry cik cx's..teremosional plak..gramm ni..