Tuesday, August 23, 2011

Bloglist dan Jiran Blogger

Bismillahirahmanirahim
Assalammualaikum w.b.t

mode : AutoPublish
sharing number 85
hye korunk. kat sini cx nak share sesuatu, sekadar share je ye kawan-kawan.  korunk tahu jiran blogger kan? yang depa dok tuka suka sama suka untuk promote blog jiran di blog mereka sendiri. diletakkan list latest entry untuk jiran tersebut.  kebiasaannya diletakkan di ruang bawah header atau pun di atas bahagian post. 

bloglist pula, korunk dah tahu kan? jangan nak menggediklah kan kata tak tahu. bloglist adalah ruangan link  tetapi link blog yang disukai atau suka sama suka tukar link atau suka menghargai mereka yang meletakkan mereka di bloglist mereka. erk. faham tak ni? ayat gilak carca merba. huhu. 

takde kena mengena
apa yang cx nak cakap, actually bloglist more better to show the latest update for that blog.  means, dia cepatlah untuk bertukar kedudukan dalam bloglist tu kepada kedudukan teratas.  maknanya macam korunk update and post your entry pada jam 11:42 pagi, so bloglist tu juga akan update tepat pada waktu yang korunk publish tu.  

berbanding dengan List Jiran Blogger, dia akan lewat sikit. cx pernah kaji benda ni, jiran cx update entry then dekat bloglist dah update a minutes ago tapi dekat list 'jiran' .. still not updated. bila cx dah habis baca latest entry jiran cx yang updated dekat bloglist, bila cx balik ke blog cx, still not updated, so it will take until 10-30 minutes later, barulah dia update. :)

memang kalau nak dibandingkan, 'jiran blogger' adalah the best lah kan sebab kita akan statik jerk dekat blog orang tu, manakala bloglist akan terpaksa berebut-rebut kedudukan untuk berada dipuncak :) so, sangat best bila ada jiran because traffic sources kita akan  dapat everyday daripada jiran kita. tq jiranku sayang MusicBrilliant.com !!

that's why even mereka dah jadi jiran, cx still not remove them from my bloglist because cx lebih updated with latest entry thru my bloglist :) okay, itu jak cx nak share. :) kalau sesiapa yang ada jiran dan bloglist, korunk boleh kaji sendiri ye :) 

*minda celaru 
mungkin ada yang cakap, dah jadi jiran, nak buat apa letak dalam bloglist kan? :) so, depends on that person lah kan. for me, i'll put them in both list because i love them too much. *tetiba

bertukar pendapat itu mampu mematangkan seseorang
"lahirkanlah keikhlasan daripada hatimu"

3 comments:

My Name is Mar said...

Hahaha!
Ayat yang last tu tak boleh blah..
Love them TOO Much!
TQ!
Love u too!
Ngeh33...

azu said...

wahh beruntunglah kalo jadi jiran blogger tuk blog lain kan..dpt cacak traffik punye..hehe..jom singgah2 blog baru azu..tq
http://bambam2u.blogspot.com/2011/08/bila-masa-terbaik-untuk-hamil.html

kotak bulat said...

kb pun tetap letak dalam bloglist gak.. betul lah tu macam yang kamo cakap. agak lambat sikit nak tunggu yang kat jiran tu update tapi takpela..sb tak penting pun kalau kita terlambt baca 20minit..yng penting kita tetap baca kan