Monday, August 29, 2011

Effect Otak apabila anda berdiet

Bismillahirahmanirahim
Assalammualaikum w.b.t

AP mode
korunk pernah berdiet? atau korunk sedang berdiet? okay, kali ni cx nak share, kalau korunk berdiet, sila lah mengikut diet yang seimbang ya.  jangan diet sesuka hati yang memberi kesan negatif kepada tubuh dan diri korunk. sia-sia jerk diet tu nanti.


tadi cx sedang baca kosmo Indonesia tau, then cx ternampak tajuk berkaitan diet ni.  korunk nak tahu tak bila korunk berdiet, otak korunk akan kekurangan nutrisi dan disebabkan itu, otak korunk akan memakan diri sendiri untuk mendapatkan nutrisi yang cukup.. korunk faham tak apa yang cx cuba bagitahu? *risau

okay camni, contoh macam ibu yang mengandung, apabila tidak cukup zat didalam badan, bayi dalam kandungan akan makan kalsium ibu itu sendiri yang terdapat pada gigi si ibu yang mengandung, sebab itulah si ibu akan cepat rongak sebelum capai usia sepatutnya. haa, like that la. korunk faham dah? 


Menurut kajian yang dilakukan di Albert Einstein College of Medicine di New York, sel-sel otak mulai memakan dirinya sendiri untuk mengambil sumber energi terakhir yang tersedia. Proses ini disebut autophagy, dan akan mengarah pada penurunan kualitas internal sel otak.

so, please ya korunk, jangan terlalu berdiet sampai tak pertimbangkan kesan baik buruknya terhadap diri anda. nanti siapa yang merana? diri anda juga kan? so, sila dapatkan nasihat doktor sebelum korunk nak berdiet ya. :) 

sayangilah diri anda
"lahirkanlah keikhlasan daripada hatimu"

3 comments:

Saiazuan said...

mkn je! jgn diet

NasZ said...

baru tau. saya pun tgh diet gak ni. hehe..

MOHD NASER.com

mr.dinie said...

ouh..bhayenye..tq 4 sharing..