Tuesday, August 23, 2011

how to attract readers : part 1

Bismillahirahmanirahim
Assalammualaikum. w.b.t

mode : Autopublish
sharing number 84
pewitt.. selamat pagi! okay, cx saja jerk buat entry ni, padahal ramai dah blogger yang dah buat tips yang gila gempak untuk attract readers.  so, cx just nak share beberapa tips yang memang akan attract readers. antaranya ..

1. SEGMENT 
korunk boleh buat segmen macam Abg Ben tapi mesti korunk akan cakap BA tu dah gila bapak ramai pengikut, that's why readers senang gila menempek dekat blog beliau. heheh betul la tuh apa yang korunk cakap.  pada cx lah kan, korunk try la buat segmen yang relate dengan readers. contohnya? cx bagi contoh cx sendiri tau, jangan meluat plak.  contohnya, cx as student UiTM, so cx buat satu segmen cx : Geng UiTM by Campus yang relate dengan UiTM, InsyaAllah akan mendapat sambutan sebab dalam diri depa dah tersemat UiTM di Hatiku. contoh jerk ye kawan-kawan. jangan nak meluat lebih-lebih. 

Yaya 

2. BLOGLIST
haa. ini pon satu tips yang sangat menarik perhatian readers, even follower korunk tak cecah beriban macam BA tapi once dah masuk bloglist korunk, depa akan automatically dapat backlink daripada blog korunk, so, win-win situationlah kan. ramai kot suka join bloglist if korunk offer lah kan. contoh blogger yang sangat suka join bloglist orang adalah MAR .. tak percaya? korunk pergi bw, korunk mesti ada nampak nama blog beliau dekat bloglist blogger lain. tak pon, korunk pergi cek dekat bloglist beliau yang tajuk dia pencinta seni dan komposer lagu. beliau mengamalkan konsep menghargai. 

3. BLOGWALKING
ini memang tradisi lah kan, kalau korunk tak rajin bw, tup-tup nak follower gempak macam BA .. mimpi jer ler derr.. toksah berangan. tak salah pon kalau korunk bw, banyak information baru yang korunk boleh dapat dan disamping tu, kalau suka blog tu, follow la kan, then InsyaAllah blogger tu pon akan follow korunk tapi sila jangan amalkan 'i follow u, u follow me' .. bagi cx, its okay jerk tapi ada blogger yang meluat dengan konsep ni. so, be careful guys. 

okaylah, macam panjang jerk. huhu. so nanti cx sambung lagi ye untuk part 2.  :) thanks sudi datang blog ni dan baca entry merapu cx! kalau korunk tak setuju dengan entry ni, dipersilakan membuahkan idea or suggestion korunk ye. lain orang lain cara. an an an :) ok tata~

mesra blogging adalah bw
"lahirkanlah keikhlasan daripada hatimu"

6 comments:

Cik Bell said...

kena jenguk rakan blogger salu.hehe

pCL [p@kcikLie] said...

satu pendekatan yg baik..memang selalunya cmtulah...cmner kalau buat segmen suh org turut serta tp kt sendiri taknak support org punyer segmen...haha , tp tak leh paksa2 kan...

sally wanny said...

sejak dua menjak ni..
kite mmg suke sgt bw
hehe..xtau la nape

My Name is Mar said...

Backlink lagi!
Thank U!

Nur Zulaikha said...

hahaha..nak menepek lagi kat sini boleh?

[sutera kasih] said...

blogwalking adlh terapi minda hehe
sy suka follow blog yg sy singgah..xtau knapa, tp sy tak la minta dorg follow back..sbb bg sy, kalo sy dh follow tu, tandanya blog tu sy pernah singgah hehe boleh trima x alasan tu hehe..bg sy, tu cara meriahkan dunia blogging smbil support penulis blog tu :)