Tuesday, August 23, 2011

how to attract readers : part 2

Bismillahirahmanirahim
Assalammualaikum w.b.t

mode : Autopublish
sharing number 86
oryte, cx continue lagi how to attract readers. nak tahu part 1? korunk kena baca dekat entry yang sebelumnya ya. :) terima kasih daun keladi. okay, jom continue tips yang ke-4 dan ke-5.  entry ni pendek jerk sebab cx ada 5 tips jerk pon. heheh. 

4. KOMEN
konsep meninggalkan komen ni, cx suka buat.. benefit dia? depa akan datang ke blog kita balik and kita dapat traffict, then depa baca entry kita.. so berbaloi bila penulisan kita dibaca oleh orang.  kemudiannya, mereka leave komen kat entry tu, sebab kita dah komen kat entry depa.  ada bloggers yang tak suka membalas komen tapi setakat yang cx jumpa, kesemua bloggers yang cx terjah dan leave komen, depa akan komen entry cx balik. ini bukan konsep memaksa or 'i komen u, u komen i' .. tidak ya kawan-kawan tapi just more to appreciate readers. itu sahaja. tak salah rasanya. 
Ying

5. SHOUTBOX
cx sangat suka pergi ke blog yang ada shoutbox. sebab apa? sebab senang tinggal jejak dan mereka ni kebanyakannya mesra blogger.  sebab depa akan terjah blog kita balik.  ada juga blogger yang chat dekat shoutbox berbual bicara sebarang isu.  so, sangat benefit kan? takde nya negatif.  tapi kan, korunk janganlah nak pertikai kenapa BA takde shoutbox tapi gila bapak ramai follower an.. ggggrrr~

oryte, itu jerk lah kot. any idea? share jerk k. :) kalau susah-susah sangat nak tarik pembaca untuk datang ke blog dan stay untuk baca entry blog, korunk tarik jerk pakai kren. susah sangat kannn~ ok baii.

cuba untuk fahami readers
"lahirkanlah keikhlasan daripada hatimu"

11 comments:

- abdul hadi abdul muti - said...

selalu praktikkan cara tinggalkan komen tu. huhu

serikandi cinta said...

btl3...sy pun suke pegi kat blog yg de shoutbox...leh tinggal jejak kat blog dieorg! ;)

Nur Najwa said...

betul jugak =D

SuperHamzah said...

saya sokong

Nur Zulaikha said...

sukesukesuke

Ina Nadia said...

like this entry.=)

Sekamar Rindu said...

salam...

blog sr tak ada shoutbox..:)

ked said...

betol3..(ni upin ipin yg type..bkn ked)

ked said...

eh3 cx..ble tuka header? x ajak pon..

My Name is Mar said...

shoutbox slalu buat waktu dulu-dulu...
Skrg dah tak larat nak cari butang shoutbox yang giler canggih..

Comment lak dulu je rajin cari idea apa untuk di-komen..
Tapi skrg da jadi silent reader untuk bnda yang tatau dikomen..
uhuhuhu...

[sutera kasih] said...

nice tips dear..thanks tau share tips ni, sy nk praktikkan nnti hehe..tp kalo part shoutbox tu, dh pernah pasang dulu, bkn tak nak pasang lagi, sbb tkt terlepas pandang dan xsinggah blog yg tinggal jejak tu..kang ada yg ckp sombong plak huhu..lagipun sy lagi suka yg tinggal komen, mcm nmpk kemesraan di situ..hehe..itu pndpt sy saja la..cthnya, 2nd blog sy ada shoutbox tp sy jarang nk tgk..sbb kdg2 masa yg terhad..huhu

skrg ni sy mmg tak berani nk tinggal jejak kt shoutbox mana2 blog, sbb blog sy xda shoutbox..maybe boleh menimbulkan annoying kpd blogger lain sbb, tinggalkan jejak di shoutbox sedangkan blog sendiri xda shoutbox huhu

kecuali blog yg sy mmg rapat dan biasa..mgkin sy akan bergurau senda di shoutbox hehe..dan blog yg jarang update, sy akan tanya why tak update lagi..dh mcm warden pulak kan hehe

pjg pulak sy komen..hehe
btw, hai jiran Mar ^__^