Sunday, August 28, 2011

Jalan Raya Tertingi di Dunia

Bismillahirahmanirahim
Assalammualaikum 

mode : AP
pernah tengok jalan raya tertinggi? fuhh. cx tengok pon gayat kot. rasa seram dan konfem kalau ada dekat Malaysia, cx takkan lalu kat situ. gayat wooo~ meh tengok gambar ya kawan-kawan.









Jambatan Millau Viaduct (bhs Perancis : le Viaduc de Millau) adalah jembatan kabel raksasa yang membentang di atas lembah sungai Tarn dekat Millau di Perancis Selatan.  Dirasmikan pada 14 Desember 2004 dan dibuka untuk lalu lintas umum dua hari kemudian.

Fakta-fakta mengenai jembatan ini :

1) Tiang kaki-kakinya tertinggi di dunia: tiang P2 setinggi 244,96 meter dan P3 221,05 meter, memecahkan rekod Perancis yang sebelumnya dipegang oleh Tulle and Verrieres Viaducts (141 meter), dan rekod dunia yang sebelumnya dipegang oleh Kochertal Viaduct (jerman), berketinggian 181 meter.

2) Tiang jambatannya tertinggi di dunia: puncaknya mencapai tinggi 343 meter berdiri di atas tiang P2.

3) Jalan raya jambatan tertinggi di dunia: terletak pada ketinggian 270 meter di atas permukaan laut pada titik tertingginya. Hanya jambatan gantung Royal Gorge Bridge (321 meter) di Colorado, Amerika, yang lebih tinggi, itupun hanya digunakan untuk pejalan kaki.

*minda celaru
betul-betul selamat ka ni? *gerun

minda kreatif menjangkau pemikiran biasa
"lahirkanlah keikhlasan daripada hatimu"

6 comments:

HAFIZAH HAIRI said...

mak aiiii . mmg mnakutkan .
agknya sini pon akn wat cam2 . kalau dah x cukup tempat . huhu .
skrgkan smakin mmbangun .

- abdul hadi abdul muti - said...

nampak macam gambar edit pulak. huhu

sekamar rindu said...

salam...

kalau ada kat Malaysia, pasti tempat ni akan digunakan oleh mat2 rempit untuk test power..

selamat hari raya cx..maaf zahir dan batin..

Fahz said...

perghhh sure cantik permandangan dr atas jambatan nie..

Saiazuan said...

menggeletar kot nak lalu

RinsyaRyc said...

waaaaaaaaaaaa.....................

(ternganga)

http://bulatmata.blogspot.com/
BulatMata