Tuesday, August 30, 2011

Mayat berjalan sendiri

Bismillahirahmanirahim
Assalammualaikum w.b.t

AP mode
hye korunk. pernah dengar kisah ni ka? mayat berjalan sendiri? kes ni terjadi dekat Kampung Toradja di Indonesia dimana mayat akan berjalan sendiri ke liang kuburnya untuk dikebumikan. *gerun woo

bukan zombie
bagi masyarakat Malaysia, InsyaAllah tidak ada perkara macam ni tapi tak tahulah kan. menurut sumber, kes ni memang benar sebab ini adalah kepercayaan orang asli disana. diorunk ni dulu pernah berperang dan tewas dengan pihak musuh, ramai yang mati bergelimpangan dan tiba-tiba satu kampung dikejutkan apabila mayat-mayat tadi bangun dan berjalan pulang ke rumah masing-masing. pelik? 

'yuyunnyasar' merupakan salah seorang kaum masyarakat ni dan dia pernah ada pengalaman mengenai kes ni.  dia cerita yang dulu ibu member dia meninggal dan diletakkan di bilik tidur. selang 3 hari, tepat jam 10 malam, tiba-tiba mayat ibu member dia bangun dan berjalan sendiri ke liang kubur. time tu, semua yang ada kat rumah tu histeria.  nampak sangat syaiton kan? huhu. 

ini adat mereka yang percaya dan ilmu hitam ni masih terdapat disana, cuma tidak ramai lagi yang mengamalkannya sebab dunia dah moden. huhu. no komen. adat resam orang kan.. kita just accept it as a new thing yang maybe boleh memberi kita sedikit ilmu :)

bersyukur terhadap penciptaku, Allah yang satu
"lahirkanlah keikhlasan daripada hatimu"

2 comments:

NURUL AINI NORAZMAN said...

eee...klu depn mata aini pengsan dah ni.,hhaahha

Fahz said...

gerun sey.mau pengsan berkali2 camni.hehhe