Sunday, August 7, 2011

Tak Payah Nak Sombong Sangatlah kan..

Bismillahirahmanirahim
Assalammualaikum w.b.t

sharing number 17
hye peeps! morning! orite, entry kali ni sangat simple.. Kita hidup dekat dunia ni, sebagai manusia yang saling memerlukan.  Jadi, apabila orang berbudi.. kita perlulah berbahasa kan? Tak gitu? Bulan-bulan puasa ni kan.. Tak salah kalau berbahasa.. Sikit pon okay. Tak luak pon air liur tu..



Bukan nak suruh dikenang atau disanjung menggunung tapi cukup sekadar give back what you get as simple as "thank you'. enuf! Tak minta pun duit, masa, apatah lagi kasih sayang.  Belajar-belajar lah untuk berbahasa ya.  Kita ni dah la orang Melayu.  Dikatakan orang Melayu penuh adat sopan santunnya tapi? Jangan gara-gara nila setitik, rosak susu sebelanga babe. 

Entry ni actually taklah marah-marah tapi kalau korunk baca pon pasti korunk akan terikut dengan nada yang aye sendiri takleh nak tipu. Yes! aye marah! *reti ke marah? huhu.. oke tipu lagi.  Okaylah korunk, aye just nak nasihatkan. tak perlu nak sombong sangat dalam dunia blogging ni. Kita sume sama.  Last-last kubur juga tempat tidur kita.  Jangan terlalu eager sampai tak reti hormat orang. :) Sedangkan Abg Ben yang gile feymes tuh pun HUMBLE .. inikan pula *awak yang baru jer nak naik? Astaghfirullahalazim.

Aye sedar yang aye ni pun baru lagi tapi aye tahu apa itu erti hormat, sopan santun dan tidak meninggi diri.  Even OTAI turun padang beramah mesra dengan NEWBIE .. kita perlu tahu level kita untuk menghormati mereka kerana mereka lebih makan garam daripada kita.  Cubalah amalkan nilai-nilai murni dalam diri. Tak rugi apa-apa pun. Untung lagi ade la kan .. so, please.. respect others. :)

Cubalah terapkan dan amalkan nilai-nilai murni dalam diri

Pencapaian duniawi tidak membawa ke alam Akhirat
"lahirkanlah keikhlasan daripada hatimu"

39 comments:

me suya said...

salam CX..
hehehe suya pun pertama kali singgah blog ni.. anyway.. selamat berpuasa cx

Alip Apai said...

sabar2..biarlah dia sombong dgn dunia dia..x kemana blogger mcm tu:)

cx's said...

@suya wslm suya . tq n selamat berpuasa juga! :)

muhamadsufian89 said...

ni jenis yg tak sedar di untung la ni. terlalu rasakan diri tu besar sampai tak tau nak menghormati org lain dah.

cx's said...

@Alip Apai :) cx tk kesah pon tp ntah la. dugaan bulan Puasa ni. :) Ya Allah. lindungi aku drp sifat syaitan ini. Amin.

@Muhamadsufian89 duniawi kan. :) normal ntk org rasa cmtu. *maybe

HAFIZAH HAIRI said...

hehehe . betul tu cx's .
suka entry ni .
sy pon nak minta maaf kalau ada tkasar bahasa ,
salah silap slama kita berkenalan mlalui blog ni . ^_^

Sekamar Rindu said...

salam..


saya paling tak suka org yg sombong2 ni..
mengapa perlu ada perasaan mcm tu..?
pelik betul..

cx's said...

Hafizah Hairi hye kembar background! hahah. tq fiza! btw, mane ade kasar2 bhs. fiza oke je :)

Sekamar Rindu wslm. cx pon tk faham knp :)

HAFIZAH HAIRI said...

suke3 awk ckp kembar . hehe .
haha . mane tau . ade ke an .
takut jugak .
alang2 nak raya ni .
minta maaf utk raye skali la . hehe . (joke ;D)

nabila faryzza said...

suka entri ni. kenapa pelru sombong dgn org lain. friendly la sikit.

p/s : selamat berpuasa :)

cx's said...

Hafizah Hairi heheh. oke. mari same hug2. soli moly punye eh. kih3. comel!

ECAH~ said...

sabar je larw..time2 sekarang ni banyak je dugaan.
jangan biarkan sifat marah tu bergelora..kurang pulak pahala puasa kang.
hehe~~nice blog anyway

cx's said...

nabila faryzza
tq! :) slmt berpuasa juga :)

ECAH eh. tak marah ai.. :) lembut je kan entry ni? heehhe. btw tq! :)

HAFIZAH HAIRI said...

haha . jom kembar.
*big hug
huhuhu . ^___^

cx's said...

@Hafizah Hairi aip. jgn hug lame2. puasa. *takde kene mengena

sara zainol said...

Alhamdulillah, sy sedar sapa diri sy.. :) xperlulah kita somong didunia ini.. sedangkan ad yg lg berkuasa.. :)

officially19 said...

ina pun tak suka orang yang sombong.nak kawan pun jadi teragak-agak.bagi ina,blogger ni dah macam family ina sendiri.so,tegur-tegurlah sesama sendiri if ada buat salah silap.ina nak mintak maaf if cx ada kecik hati ke terasa apa-apa dengan ina.hehe.

cx's said...

@sara zainol :) tq! but *sy sdr sp diri sy tu means for? heheh entry ni tk melibatkan sara pon tau :)

@officially19 eh ina tk silap ap2 pon la :) dun wori. entry ni ntk peringatan cx jugak :)

[sutera kasih] said...

budi bahasa budaya kita :)

sy sombong tak? :')

cx's said...

@[sutera kasih] eh takla. awk oke je syg. :)

hafiz said...

nice entry bulan ramadhan. tp erk? utk Uitm jer?haha.

azana said...

salam perkenalan...harap kite bleh jadi kawan..hehe salam ramadhan

NasZ said...

ye. betul tu. saya sokong cx sangat2. jangan marah saya ek? hehe.

MOHD NASER.com

cx's said...

@hafiz heheh. tq. a'ah la. UiTM je. huhu

@azana slm p'kenalan :) slm ramadhan :)

cx's said...

@NasZ terima kasih sokong :) cx tk mrh nasz la. nk wutpe kan. heheh

Shurazirah Sukhur said...

orang berbudi kita berbahasa..ye tak?sabar je lah..biasalah, manusia ni macam2 perangai..semoga dia berubah :)

cx's said...

@shuraziah sukhur :) moga-moga

Bitter said...

pertama kali singgat blog ni..nice! :) selamat berpuasa :)

khansyaa' al khairiyah mohd ujang said...

yes yes. tak kemana de org sombong mcm tu :)

heee. be cool babeh ^____^

AIEN NOT ALIEN said...

setuju dengan entri cx...

beliau yang dimaksudkan cx tu mungkin dalam fasa lupa diri bila da naik..semoga beliau sedar..

sabar ye cx...hihi..

sara zainol said...

cx's yes i knew yg entry nie xmelibatkan sara.. n sara mmg sedar sapa diri sara means that yg sara ni makhluk allah n xboley sombong di dunia nie kn?

ifwat said...

ifwat banyak belajar kat blog ni.. tentang hormat menghormati.. tak kira yg berumur, yg muda semua ifwat cuba untuk buat baik, hormat.. kita blogger, bukan bunker..

scrlettfr said...

salam dik...

sabo2 k... biarlah... bukan rugi apa pun...

pinky_liscious said...

hehe... slaam...... ;)

scrlettfr said...

hurm...

sebenarnya sombong ni ada pada diri kita sendiri tanpa kita sedar... sikit atau banyak yang akan dinilai pada org yang mengenali kita dan... org yang jarang2 atau tidak mengenali kita akan menilai kita sombong...

1est impression mmg begitu but..

terpulanglah pada penilaian diri masing2...

jgn lah kita menilai seseorng itu sombong jika kita tidak betul2 mengenali dirinya..

anyway.... good entry... ;)

Nur Zulaikha said...

betull.. tak kiralah dlm blog mahupun di luar jgn la jadi sombong sgt..ucap terima kasih tu dh memadai..tenangkan diri ye cx's..x kemane org mcm tu..

cx's said...

@Bitter tq sudi singgah. slmt b'puasa jugak! :)

@khansyaa' :) tq!

@aien terima kasih :)

@sara zainol betul tu. tq! :)

@Ifwat tq sudi baca n komen :)

@scrlettfr tq for your concern n advice :)

@pinky wslm :)

@Nur Zulaikha terima kasih :)

zaRain said...

arini je dah 2 3 entry yg sy bace sal isu ni.. betul eh ada bloggers yg sombong..hopefully sy tk wat la..hehe

cx's said...

@zaRain InsyaAllah you are not :) Maybe for some people je.