Wednesday, September 7, 2011

Dipenjara dan denda RM100ribu jika dera haiwan

Bismillahirahmanirahim
Assalammualaikum w.b.t

AP mode
macam biasa, cx tak sempat nak menghadap lappy saban hari memandangkan cx nak masuk kuliah balik pada 12hb. so, banyak benda nak disediakan.  hope so, tiada masalah yang mendatang dan diharap juga semuanya berjalan dengan lancar. korunk camne? dah ready nak balik U masing-masing? kali ni cx nak share sikit jak. 


kata Ketua Pengarah Perkhidmatan Veterinar, Datuk Dr. Abd. Aziz Jamaluddin. perkara ini akan dikuatkuasakan tidak lama lagi bagi mengelakkan penderaan haiwan. cx sokong perkara ini sebab cx pon tak sanggup tengok manusia-manusia di muka bumi ni mendera haiwan sesuka hati. 

Beliau berkata, rang undang-undang mengenainya akan dibentangkan di Parlimen tahun depan, yang memperuntukkan kesemua haiwan, termasuk ikan, serangga dan monyet yang dipelihara dianggap didera jika tidak diberi makan.

Abd. Aziz berkata, melalui akta itu juga, semua premis yang menempatkan haiwan mesti berdaftar dengan Jabatan Perkhidmatan Veterinar dan pengusaha juga perlu berdaftar dengan Majlis Veterinar Malaysia. Pemantauan turut akan dibuat tiga atau empat bulan sekali terhadapa premis-premis haiwan.

*minda celaru
kalau terlupa bagi makan, dikira penderaaan ke? then, dikatakan mendera apabila tak diberi makan kerna dikurung yang menyebabkan haiwan tak dapat mencari makan, tapi kalau tak kurung, najis bersepah dalam rumah, siapa nak bersihkan? huhu. anyone?


Sedangkan Nabi s.a.w memotong jubahnya untuk kucing tidur, kita?
"lahirkanlah keikhlasan daripada hatimu"

7 comments:

NURUL AINI NORAZMAN said...

<-- sgt suka kucing....nak tarik tlinge kucing pon tak smpai hati,.=(

Asyikin said...

sebab tu orang ckp, nak jaga binatang kena ikhlas serba serbi, kalau rasa tak mampu jgn nak menganiaya binatang -_-

Aida Azryn said...

sakit hati betol tengok orang dera binatang. :(

Aduka said...

mcm melampau je denda rm100k semata2 dera binatang (tak bg binatang makan). ni denda ke 'duet poket'? sblom kita menyokong, kita kena kaji n fikir dulu. mmg btol binatang pn kita kena lindung. tp byk mana sgt kes penderaan binatang dlm setahun? imbangi dulu dgn permasalahan lain spt zina n masalah aqidah yg berleluasa skrg. adakah berbaloi dgn denda rm100k krn mendera binatang berbanding manusia diluar sana buat 'jenayah aqidah'?

sy bkn x stuju. denda n hukuman tu perlu. tp bkn dgn denda duit. sikit2 duit, sikit2 duit. bila manusia nak insaf? gantikan denda duit. penjara aje maksimum 5 tahun. org dgr penjara pn dh takut beb.

pjg plak komen. sori.

cx's said...

@Aduka tq for ur opinion :) dat's y ade 'minda celaru' disitu :)

family of fur said...

bg fof.. setuju.. sebab insiden petknode tu melampau sgt.. die amik kucing for boarding 300 ekor. tp xterjaga..smpi ada kucing mati, kering sbb xmakan n minum more than 1 week.. at least tok buka mata orang ramai, binatang pon ada perasaan and nyawa.. penting.. at least with this akta, haiwan2 terpelihara...

kalau kucing rumah, i think its ok if kurung.. sebab kita bela..

and i think that akta especially for any kind of service that include pets..

my opinion only..
n if nak tau pasal petknode tu lebih, bukak page kat fb
kucing jalanan anjing terbiar...

:) peace

cx's said...

@family of fur tq fof :) fof je yg baca sumber :) tq!