Thursday, September 15, 2011

Sama tapi tak serupa

Bismillahirahmanirahim
Assalammuaikum w.b.t

Seperti biasa, AUTOPUBLISH .. cx paste je entry ni. Cett~ berlagak. Hahah. Cx update entry cx setiap hari dekat Microsoft word jerk tau. Cx tak mampu macam korunk untuk beli bb or streamyx sendiri. *koya.  Cx kan baru daftar balik untuk study rite? From that, cx dapat lihat kehidupan dan gelagat pelbagai manusia.

Bukan seorang dua yang daftar dekat apartment baru ni tapi 1333 orang yang daftar untuk Blok B sahaja. Kat sini ada empat blok. Korunk reti mendarab? Sila darab sendiri J cx daftar hari jumaat tau, then sabtu pagi datang lagi untuk hantar member then sabtu petang cx hantar barang dan menetap terus.  Macam-macam perangai cx jumpa


Kita manusia yang sama tapi kita tidak serupa. Sebab apa? Sebab perangai kita J kita yang mencorak kehidupan kita yang mungkin putih sahaja tidak bercolor.  Dan mungkin sekadar hitam sahaja tanpa cahaya.  Bila cx lihat keletah mereka, cx tersenyum sendiri tak perlu kata apa-apa.

Antara yang menarik perhatian cx adalah;

  1. Parents yang beriya untuk mendaftar mengalahkan anaknya. Sampaikan pihak pengurusan tuh cakap camni ‘Puan, anak Puan pelajar Degree kan?’ haha hamek kaw~ bukan niat pihak pengurusan itu untuk memalukan ibu pelajar tersebut tapi ibu pelajar tersebut asyiklah bertanya itu ini dan suruh anak dia buat itu ini. Padahal isi boring, beratur, bayar, amek resit, dapat kunci.. dah boleh lepak dah kat rumah baru tu. Hehe *jangan risau sangat ye makcik J

  1. Anak yang tidak tahu menguruskan hal sendiri. Seperti pihak pengurusan tuh kata, pelajar degree tapi nak mendaftar pun nak tanya parents ‘camne?’ .. cubalah berdikari sedikit kawan-kawan.  Korunk juga yang senang nanti kan J

  1. Kasihnya ibu bapa kepada kita sebagai anaknya.  Ini cx sangat terharu. Yelah kan, parents sedaya upaya memberikan yang terbaik buat anaknya agar anaknya tidak tertinggal dan  lengkap hidup di apartment baru ni. Seperti budak bilik depan bilik member yang sebelah bilik cx. Faham ker? *abaikan. Ibu budak ni, siap pasangkan tikar getah, langsir, ketuk sana ketuk sini, belikan paip getah untuk toilet.. sampai tiga hari ya kawan-kawan parents depa dok sini untuk bagi kemudahan kepada anak mereka. So korunk, hargailah pengorbanan ibu bapa kita ya J

  1. SENIOR macam bagus. Haha. Tak baik tau. J cx pon senior juga tapi tak perlulah korunk nak berlagak yang korunk tuh senior. Macam cx, cx tak bagitahu pon pada junior yang cx ni senior. Yelah kan, kita sebaya jerk pon. Korunk ingat, korunk senior.. korunk lagi tua daripada diorunk lah? Sila cuci minda korunk ye. Contoh macam MAR.. dia baru 20 tapi dah 3rd year *SENIOR .. JUNIOR dia dah 21st  tapi baru nak masuk belajar. So, no need to inform others yang korunk tu SENIOR. Takdak motif. Lol~

*pesanan Mak Temah
Tak payah nak SENIOR sangatlah kan kalau kau repeat banyak paper.

Saling meghormati amalan mulia
“lahirkanlah keikhlasan dihatimu”

3 comments:

A.I.N.S.Y.A.H said...

yg no 3 tu serius terharu.. teringat mak yang temankan cik sya masa daftar dulu..kesian kat mak temankan anak nye nih kehulu kehilir time 2.. syg mak! ;)

Saiazuan said...

manusia..

Nafisah Ruslan said...

betul tu.. jangan nak berlagak senior sangat. sangat xsuke kalau dekat mengamalkan sistem senioriti ni. rasa xadil je..