Friday, October 14, 2011

Seruan Kubur Kepada Manusia

Bismillahirahmanirahim
Assalammualaikum wbt

kali ni cx nak share lagi. macam-macam yang cx baca thru facebook. so, dengan rasa bertanggungjawabnya, cx nak share dengan kalian. yelah kan, even zaman sekarang ni zaman fB .. tapi tak semua orang yang ada blog itu ada fB. kan? :) so, i share with you .


Setiap hari kubur menyeru manusia sebanyak 5 kali:

1. Aku rumah yang terpencil, maka kamu akan senang dengan selalu membaca Al-Quran.
2. Aku rumah yang gelap, maka terangilah aku dengan selalu solat malam.
3. Aku rumah penuh dengan tanah dan debu, bawalah amal soleh yang menjadi hamparan.
4. Aku rumah ular berbisa, maka bawalah amalan "بسم الله" sebagai penawar.
5. Aku rumah pertanyaan Munkar dan Nakir, maka banyaklah bacaan
"لا إلاه إلا الله محمد رسول الله", supaya kamu dapat jawab soalan mereka.


Amal Ilmu Perbuatan
"lahirkanlah keikhlasan dihatimu"

2 comments:

shiema sufian said...

setiap kali umur meningkat, rumah kata pergi, kubur kata mari :)

AwieKashi said...

Insaf..insaf..
sapa tak tingat nak mampus lagi tak tahu la kan.. ^.^