Thursday, November 17, 2011

Jangan Pertikai Jumlah Hantaran Isteri

بِسْــــــــــــــــــمِ-اﷲِالرَّحْمَنِ-اارَّحِيم
اَلسَّلَامُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَا تُهُ

cx tadi ada terbaca satu entry sahabat blogger tentang hantaran kahwin buat si isteri. si lelaki terpaksa bertungkus lumus mencari punca duit untuk dibuat hantaran, ditambah lagi dengan jumlah kenduri, sewa pelamin, jurugambar dan sebagainya. tapi korunk pernah terfikir tak jika hantaran diletak 15k sekalipun :

1. belum tentu jumlah hantaran itu dapat membayar penat lelah isteri menjaga si suami dan anak-anaknya.
2. belum tentu jumlah hantaran itu dapat membayar nyawa si isteri yang bertarung untuk melahirkan zuriatnya.


*apa? itu tanggungjawab isteri untuk menjaga segalanya? ingatlah wahai kaum adam, dalam Islam, sepatutnya si suami perlu sediakan orang gaji buat isteri dan bukan menghambakan isteri. berapa peratus lelaki di dunia ni yang sama-sama menjaga segala keperluan kehidupan keluarga? fikirlah.

celoteh MAK TEMAH:
si perempuan pula, janganlah menggila letak hantaran sampai 15k kalau si lelaki ada DEGREE tapi kau setakat SPM. mengalahkan student PHD pulak kan. bukan aku nak pertikai tapi fikir logik sikit dan consider condition pihak lelaki.

Amalkanlah Ajaran Islam
"lahirkanlah keikhlasan dihatimu"

5 comments:

Asyikin said...

serendah-rendah hantaran itu yang paling bagus :)

Faz Abas said...

yang penting saling memahami tahap kemampuan masing-masing, jgn terikut2 trend, nanti berhutang sampai ke cucu...

www.kisah-dan-kasih.blogspot.com

Wanie said...

adakah merujuk kepada entry wanie?hehe <-- terase..kui3

bagi wanie dulu ye, wanie nak hantaran tinggi, ye la untuk support kenduri dan untuk buktikan die mampu sara kite..tapi skang dah lain..xtau nak explain..hehe..bile dah lalui, baru faham kot..:)

zubect said...

bagi sy la kan,si istri n si suami kne bertolak ansur,tempoh pernikahan bukan terletak pada jumlah hantaran,tapi bergantung pada cinta antara satu same laen dalam mencari keredhaan Allah swt

CIK CHIPSMORE said...

sokong2...b4 nie pown sy der gak wat entry benda nie..kt fb mahupun blog..banyk tentangn..lelaki2 cakap hantaran kawin tu xpayah..just perlu mas kawin jerk..pelik la laki niee..aduii