Monday, November 28, 2011

RGP Lens

بِسْــــــــــــــــــمِ-اﷲِالرَّحْمَنِ-اارَّحِيم
 اَلسَّلَامُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَا تُهُ

RGP Lens adalah nama pendek bagi rigid gas permeable contact lenses.  jika korunk baca entry cx yang sebelum ni berkaitan KERATOCONUS .. RGP Lens adalah penyelesaian bagi penyakit tersebut.  pesakit diwajibkan memakai RGP Lens untuk membantu penglihatan mereka walaupun RGP Lens ini mempunyai pros and  cons tersendiri. 

 

RGP Lens tidak seperti lens biasa yang mana lens biasa lembut dan mudah patah.  RGP Lens diperbuat dengan bahan yang dapat menjadikannya keras dan tahan lasak.   size RGP Lens juga berbeza dengan lens biasa.  saiznya yang lebih kecil menyebabkan pengguna perlu lebih berhati-hati dalam penjagaannya. 

antara kelebihan RGP Lens, ianya tahan lama dimana tidak perlu ditukar seperti lens biasa yang mana cukup 6 bulan, perlu ditukar.  RGP Lens boleh digunakan secara kekal selama 2-3 tahun.  hal ini kerana RGP Lens sangat istimewa dibuat untuk pesakit keratoconus.  Harga RGP Lens juga berbeza dan agak mahal tetapi masih berbaloi kerana tempoh penggunaanya yang lama.  Harga bagi sebelah RGP Lens adalah RM400+ .. 

cegah lebih baik daripada merawat
"lahirkanlah keikhlasan dihatimu"

No comments: