Wednesday, August 31, 2011

Ayam atau Penguin?

Bismillahirahmanirahim
Assalammualaikum w.b.t

AP mode
hye peeps! makin dekat kita dengan hari raya kan. semakin dipenghujung bulan mulia ni. korunk dah sehabis baiknya memanfaatkan waktu yang diberi? :) Alhamdulillah. okay, cx nak share pasal ayam. bukan ayeem ayam eh. huuhuh. korunk tengok ayam ni pelik tak? 

peguin?
ayam ni berasal dari China dan diberi nama Mumble oleh tuannya.  Mumble dibela sejak kecil oleh pemiliknya Lu Xi, "Dia mempunyai sayap yang kecil, menyerupai penguin, gayanya juga seperti penguin ketika Mumble mengepakkan sayapnya" ujar Lu Xi ketika ditanya oleh pemberita Orange.

perbuatan Mumble juga tak sama dengan ayam biasa.  fyi, Mumble ni tak tahu kais atau cakar tanah menggunakan kakinya dan paling penting, Mumble tidak berkokok. pelik tak? huhu sayap dia sangat kecil dan dia akan berdiri seperti seekor penguin yang gagah. haha. korunk hado?

ciptaan Allah itu ada hikmahnya
"lahirkanlah keikhlasan daripada hatimu"

Tuesday, August 30, 2011

Mayat berjalan sendiri

Bismillahirahmanirahim
Assalammualaikum w.b.t

AP mode
hye korunk. pernah dengar kisah ni ka? mayat berjalan sendiri? kes ni terjadi dekat Kampung Toradja di Indonesia dimana mayat akan berjalan sendiri ke liang kuburnya untuk dikebumikan. *gerun woo

bukan zombie
bagi masyarakat Malaysia, InsyaAllah tidak ada perkara macam ni tapi tak tahulah kan. menurut sumber, kes ni memang benar sebab ini adalah kepercayaan orang asli disana. diorunk ni dulu pernah berperang dan tewas dengan pihak musuh, ramai yang mati bergelimpangan dan tiba-tiba satu kampung dikejutkan apabila mayat-mayat tadi bangun dan berjalan pulang ke rumah masing-masing. pelik? 

'yuyunnyasar' merupakan salah seorang kaum masyarakat ni dan dia pernah ada pengalaman mengenai kes ni.  dia cerita yang dulu ibu member dia meninggal dan diletakkan di bilik tidur. selang 3 hari, tepat jam 10 malam, tiba-tiba mayat ibu member dia bangun dan berjalan sendiri ke liang kubur. time tu, semua yang ada kat rumah tu histeria.  nampak sangat syaiton kan? huhu. 

ini adat mereka yang percaya dan ilmu hitam ni masih terdapat disana, cuma tidak ramai lagi yang mengamalkannya sebab dunia dah moden. huhu. no komen. adat resam orang kan.. kita just accept it as a new thing yang maybe boleh memberi kita sedikit ilmu :)

bersyukur terhadap penciptaku, Allah yang satu
"lahirkanlah keikhlasan daripada hatimu"

Monday, August 29, 2011

Effect Otak apabila anda berdiet

Bismillahirahmanirahim
Assalammualaikum w.b.t

AP mode
korunk pernah berdiet? atau korunk sedang berdiet? okay, kali ni cx nak share, kalau korunk berdiet, sila lah mengikut diet yang seimbang ya.  jangan diet sesuka hati yang memberi kesan negatif kepada tubuh dan diri korunk. sia-sia jerk diet tu nanti.


tadi cx sedang baca kosmo Indonesia tau, then cx ternampak tajuk berkaitan diet ni.  korunk nak tahu tak bila korunk berdiet, otak korunk akan kekurangan nutrisi dan disebabkan itu, otak korunk akan memakan diri sendiri untuk mendapatkan nutrisi yang cukup.. korunk faham tak apa yang cx cuba bagitahu? *risau

okay camni, contoh macam ibu yang mengandung, apabila tidak cukup zat didalam badan, bayi dalam kandungan akan makan kalsium ibu itu sendiri yang terdapat pada gigi si ibu yang mengandung, sebab itulah si ibu akan cepat rongak sebelum capai usia sepatutnya. haa, like that la. korunk faham dah? 


Menurut kajian yang dilakukan di Albert Einstein College of Medicine di New York, sel-sel otak mulai memakan dirinya sendiri untuk mengambil sumber energi terakhir yang tersedia. Proses ini disebut autophagy, dan akan mengarah pada penurunan kualitas internal sel otak.

so, please ya korunk, jangan terlalu berdiet sampai tak pertimbangkan kesan baik buruknya terhadap diri anda. nanti siapa yang merana? diri anda juga kan? so, sila dapatkan nasihat doktor sebelum korunk nak berdiet ya. :) 

sayangilah diri anda
"lahirkanlah keikhlasan daripada hatimu"

Sunday, August 28, 2011

Jalan Raya Tertingi di Dunia

Bismillahirahmanirahim
Assalammualaikum 

mode : AP
pernah tengok jalan raya tertinggi? fuhh. cx tengok pon gayat kot. rasa seram dan konfem kalau ada dekat Malaysia, cx takkan lalu kat situ. gayat wooo~ meh tengok gambar ya kawan-kawan.









Jambatan Millau Viaduct (bhs Perancis : le Viaduc de Millau) adalah jembatan kabel raksasa yang membentang di atas lembah sungai Tarn dekat Millau di Perancis Selatan.  Dirasmikan pada 14 Desember 2004 dan dibuka untuk lalu lintas umum dua hari kemudian.

Fakta-fakta mengenai jembatan ini :

1) Tiang kaki-kakinya tertinggi di dunia: tiang P2 setinggi 244,96 meter dan P3 221,05 meter, memecahkan rekod Perancis yang sebelumnya dipegang oleh Tulle and Verrieres Viaducts (141 meter), dan rekod dunia yang sebelumnya dipegang oleh Kochertal Viaduct (jerman), berketinggian 181 meter.

2) Tiang jambatannya tertinggi di dunia: puncaknya mencapai tinggi 343 meter berdiri di atas tiang P2.

3) Jalan raya jambatan tertinggi di dunia: terletak pada ketinggian 270 meter di atas permukaan laut pada titik tertingginya. Hanya jambatan gantung Royal Gorge Bridge (321 meter) di Colorado, Amerika, yang lebih tinggi, itupun hanya digunakan untuk pejalan kaki.

*minda celaru
betul-betul selamat ka ni? *gerun

minda kreatif menjangkau pemikiran biasa
"lahirkanlah keikhlasan daripada hatimu"

Saturday, August 27, 2011

3 Golongan yang tidak diterima Allah Puasanya

Bismillahirahmanirahim
Assalammualaikum w.b.t


AP mode
hye korunk. bulan ramadhan dah nak kepenghujung. marilah sama-sama kita manfaatkan masa yang ada. cx nak share sedikit jak. rasanya masih belum terlambat untuk share bersama :) antara golongan itu adalah :


Isteri yang berani menentang suaminya / 
Suami yang kasar pada isterinya
isteri adalah tanggungjawab seorang suami. ketika menjadi seorang isteri, dia harus menuruti apa yang diperintahkan oleh suami selama masih dalam haq (benar) yakni jalan yang diredhai Allah. sebaliknya juga, walaupun isteri secara batin dan lahir lebih lemah dibanding suami, tapi suami tetap jangan sewenangnya melakukan hal yang kasar bahkan memukul isteri. dengan itu, puasanya tidak diterima Allah.

Anak yang derhaka kepada orang tuanya
seperti yang kita tahu akannya, bahkan didalam al-quran pun jelas menyatakan: jangan berkata ah! uh!  kepada orang tua. jika ketika kita solat dipanggil, kita perlu untuk menguatkan bacaan agar lebih kuat sedikit agar orang tua kita mendengarnya dan tahu kita sedang solat. 

orang yang menyakiti sesama muslim
hadis : muslim itu ibarat satu tubuh, apabila salah satu anggota tubuh sakit maka tubuh yang lain turut merasa.maka dengan itu, kita sebagai Muslim tidak boleh menyakiti sesama agar kita terhindar daripada termasuk dalam golongan yang tidak diterima puasanya.

*

InsyaAllah agar perkara ini dapat sama-sama kita hindarkan dan cuba menjadi anak yang soleh dan solehah dan juga menjadi jiran tetangga yang mampu membantu dan meringankan beban sesama kita. InsyaAllah.

Ya Allah, Ampunilah dosa kami, Amin.
"lahirkanlah keikhlasan daripada hatimu"

6 new blogs that interest me the most

Bismillahirahmanirahim
Assalammualaikum w.b.t

hello peeps, cx really excited when Mohd Naser choose my blog as 6 blogs that interest him the most for Nuffnang Blog Day 2011 that will be due on the 31th August 2011 at 23:59pm. so, hurry up guys to choose the best blog that interest you. :)

click banner to join it :)
THE 6 NEW BLOGS THAT INTEREST ME THE MOST ARE :

http://musicbrilliant.blogspot.com/
blog pertama yang akan cx terjah apabila sign in my account.  blog yang banyak share pelbagai isu dan cara penyampaiannya sangat simple dan bermanfaat kepada pembaca.  terdapat juga entry yang lebih kepada masyarakat yang diceritakan melalui pengalaman sendiri. smart blog. 

http://sekamarrindu2009.blogspot.com/
antara blog yang cx akan terjah setiap kali ada entry baru.  setiap entrynya sangat berguna kerana pengisiannya lebih kepada keunikan, keajaiban, dan sesuatu pengetahuan yang kita tak sempat nak teroka selama hidup kita. cx tak pernah lupa untuk komen blog ni sebab setiap entry tu pasti menyebabkan cx berfikir dan ianya sangat baik buat pembaca :)

http://mohdnaser.blogspot.com/
blog super duper senior UiTM .. :)  cx suka terjah blog beliau sebab banyak pengisian yang dikongsi bersama.  segala penulisan adalah daripada pengalaman dan ilmu sendiri. jika ada perkongsian yang memerlukan sumber, beliau akan turut state sumber tersebut agar kita lebih percaya ianya adalah fakta :)

http://loveislamthewayoflife.blogspot.com/
i love this blog a lot sebab sangat banyak ilmu agama yang dikongsikan. nama blog pon dah loveislamthewayoflife, so, sangat bermanfaat kepada pembaca lebih-lebih lagi cx yang kurang ilmu agamanya :) tak rugi follow blog ni. ilmu dunia akhirat dapat kita seimbangkan kerna ilmu itu selalu kita tambah.

http://www.sembil9n.com
blog makhluk hijau ni cx kenal melalui group blogger.  apa yang menarik tentang blog ni adalah sangat smart dengan tutorial doodle dan entry yang lawak yang membuatkan cx pecah perut bila baca. sangat sempoi setiap entry, dan tak lupa juga untuk diselitkan makhluk hijaunya itu :)  

http://andrik-mcvean.blogspot.com/
cx pilih blog ni sebab blog ni 100% in English and i love it sebab cx boleh pelajari ataupun asah pengetahuan tahap english cx.  entry blogger ni juga sangat bermanfaat sebab beliau banyak cerita tentang perbezaan dalam dan luar negara yang kita tak tahu. :)

*
*

ini sahaja pilihan cx.  sorry kepada yang cx tak dapat pilih sebab cx kena pilih enam blog sahaja.  banyak sebenarnya yang cx nak pilih.  so sorry. and thanks to Mohd Naser sebab share this contest :) 

learn a new thing with new people
"lahirkanlah keikhlasan daripada hatimu"

Friday, August 26, 2011

Segmen: Bloglist MerdekaRaya by Faridah Nazurah

Bismillahirahmanirahim
Assalammualaikum w.b.t

saja jak cx nak join. mengisi masa lapang disamping support rakan-rakan blogger. korunk nak join tak? jom lah. rules dia sangat simple :)

klik sini
Duedate :
30/08/2011

iman adalah mutiara
"lahirkanlah keikhlasan daripada hatimu"

Klinik Ikan

Bismillahirahmanirahim
Assalammualaikum w.b.t

AP mode
selamat datang ke klinik ikan. hehe. korunk ingat manusia dan haiwan berkaki jak yang ada klinik? ikan pon ada klinik tau. yelah, kesian kat dia kan, sakit tapi tak seorang pon yang ambil peduli. *sayu

sila abaikan jemari doktor ikan
rumah doktor
rawatan dijalankan
sedang bertanya khabar *haha

Chandannagore India. doktor yang bernama Patit Paban Halder membuka klinik ini untuk para pembela ikan merawat ikan mereka yang mungkin secara tiba-tiba tak lalu makan, muntah-muntah dan pitam.. pregnant nanti jawab si doktor. oke bukan.

Halder menyiapkan 32 akuarium untuk menempatkan ikan-ikan yang sakit selama masa perawatan. pesakit dirawat oleh Halder dibantu isteri dan anaknya. ikan yang sakit akan disuntik dengan ubat khas agar ikan itu dapat diketahui penyakitnya. canggih tak? huhu

sayangilah haiwan dan alam sekitar
"lahirkanlah keikhlasan daripada hatimu"

TERKILAN

Bismillahirahmanirahim
Assalammualaikum w.b.t

just wanna to say :
aku bukan sikecil yang boleh diperbodohkan.
aku hanya insan yang engkau tidak hargai saat adanya aku.
bukan kupinta lebih dari itu cuma alasanmu tidak mampu ku terima.
kerna aku bukan buta mata untuk melihat dan menilai keadaan disekelilingmu.
kebijaksanaanku ..
 jangan sesekali kau letak tepi kerna aku lebih mampu dari segala yang kau fikirkan.


.. TERKILANNYA DIRIKU DENGAN SIKAPMU ..

bukan kupinta segalanya terjadi
"lahirkanlah keikhlasan daripada hatimu"

Tertidur selama 312 jam

Bismillahirahmanirahim
Assalammualaikum w.b.t

mode : AP
sharing number 99
pewit. cx kembali lagi dengan entry AP. hehe sorry guys, mood raya kan sekarang. bz memanjang. biasalahkan, jemputan rumah terbuka diterima sangat banyak untuk cx pergi. cewah. gila koya

korunk selalu tidur berapa jam ekh? paling sekejap dan paling lama berapa jam? cx pernah tidur paling sekejap 1jam jak. time tu ntah apa ntah buat. cx pon tak tahu. heheh. paling lama cx pernah tidur, 24jam. hahah! teruk. okay, cx nak share kisah ni. 

Louisa Ball
Louisa ni asalnya adalah orang Inggeris. dia baru berusia 15 tahun..  lama gilak dia tidur kan kawan-kawan, sumber dari tv NBC cakap, Louisa kemungkinan mengidap suatu sindrom bernama Kleine-Levin iaitu  "penyakit puteri tidur" .. dia boleh tidur selama 13 hari tanpa bangun. Masya - Allah. tidur mati ke hape ni? korunk camne? mampu? huhu.

pesanan penaja
cx pernah buat research kisah ni yang dinamakan hypersomnia iaitu terlebih tidur

tidur itu adalah rehat 
"lahirkanlah keikhlasan daripada hatimu"

7 sifat syaitan yang perlu ditiru

Bismillahirahmanirahim
Assalammualaikum w.b.t

AP mode
sharing number 98
selamat pagi, petang, tengahari dan malam buat readers. :) kenapa banyak sangat selamatnya beratur? ehhehe, yelah, mungkin korunk baca entry cx dilain-lain waktu kan? heheh. okay, kali ni cx nak share sifat syaitan yang perlu ditiru ..


1. Pantang menyerah
Syaitan tidak akan pernah menyerah selama keinginannya untuk menggoda manusia belum tercapai. Sedangkan manusia banyak yang mudah menyerah dan sering mengeluh dalam menggapai sesuatu ataupun dalam menghadapi ujian ALLAH SWT.

2. Kreatif
Syaitan akan mencari cara apapun dan bagaimanapun untuk menggoda manusia agar tujuannya tercapai, selalu kreatif dan penuh idea. sedangkan manusia selalu jak malas. kebanyakan manusia selalu ingin  mendapatkan sesuatu dengan cara yang mudah, padahal cara tersebut boleh merugikan orang lain. yang haram dihalalkan.

3. Konsisten
Syaitan diciptakan tetap konsisten pada pekerjaannya, tak pernah mengeluh dan berputus asa. sedangkan manusia banyak yang mengeluhkan pekerjaannya, padahal banyak manusia lain yang masih menganganggur dan memerlukan pekerjaan.

4. Menghormati
Sesama syaitan tidak pernah saling menyakiti, bahkan selalu bekerjasama untuk menggoda manusia. Sedangkan manusia, jangankan peduli terhadap sesama, kebanyakannya saling bermusuhan, membunuh dan menyakiti. hasad dengki jak lebih.

5. Brilliant
Syaitan paling bijak dalam mencari cara agar manusia tergoda. sedangkan manusia banyak yang tidak kreatif, bahkan banyak yang jadi peniru dan plagiarism , taknak cipta benda baru. kat blog ni pon banyak jak copycat. kan? :) cx tahu siapa yang copycat entry cx.

6. Tidak minta balasan
Syaitan bekerja 24 Jam tanpa mengharapkan balasan apapun. sedangkan manusia, tidak dibayar tidak akan dilakukan. Harusnya kita saling membantu kepada sesama umat manusia kerna keikhlasan itu besar ganjarannya.

7. Suka berteman
Syaitan adalah mahluk yang selalu ingin berteman, berteman agar banyak temannya di neraka kelak. sedangkan manusia banyak yang lebih memilih mementingkan diri-sendiri dan egois. manusia dalam mengerjakan sesuatu cenderung ingin menonjolkan kemampuannya sendiri dibanding bekerja sama dengan orang lain.

so korunk, boleh ditiru atau tidak ni? memang syaitan jahat sifatnya tetapi kita ambil sifat itu daripada positive side.  InsyaAllah. sama-samalah kita ya :) 

Subhanallah Ya Allah Ya Tuhanku
"lahirkanlah keikhlasan daripada hatimu"

Thursday, August 25, 2011

Baka Monyet dan Khinzir = ?

Bismillahirahmanirahim
Assalammualaikum w.b.t

sharing number 97
hye peeps. korunk pernah jumpa sesuatu yang aneh dekat dunia ni? banyak je perkara aneh terjadi, cuma waktu untuk kita ketahui itu sahaja yang menjadi persoalan. kan? :) so, hari ni cx nak share pasal benda ni.   pada cx perkara macam ni berlaku sebab tiada yang mustahil bagi Allah untuk menciptakan sesuatu. :)

monyet + khinzir
perkara ni berlaku dekat Kupang, Indonesia.  seorang warga kupang memelihara seekor khinzir betina yang berkawan rapat dengan seekor monyet.  monyet tersebut dikatakan kerap bertandang ke rumahnya tetapi tidak menimbulkan sebarang curiga kerna monyet tersebut tidak mencari masalah atau menyerang / bergaduh dengan khinzir peliharaannya.

Insidorus Menis, pemilik khinzir tersebut menyatakan bahawa, khinzirnya melahirkan 7 ekor anak khinzir tetapi hanya tiga ekor sahaja yang dilihat aneh dan pelik, manakala yang lagi empat lahir sempurna sebagai seekor anak khinzir yang sihat. 

fyi, ibu khinzir tersebut taknak terima dan tidak lagi menghiraukan anaknya yang aneh ini.  Insidorus menyatakan, ketika beliau cuba merapatkan tiga ekor itu untuk menyusu, ibu khinzir itu menolak.  so, sangat kesian dekat anak khinzir tu kan korunk? ibu dia taknak mengaku anak. maybe sebab pelik pada pandangan dia yang tak sama bentuk. 

itulah kuasa Allah. dan kalau korunk nak tahu, tiga ekor anak monyet dan khinzir tu masih hidup sihat sehingga sekarang dibawah peliharaan Insidorus di Kupang, Indonesia.  Subhanallah.

Kejadian Allah itu sesuatu yang menakjubkan
"lahirkanlah keikhlasan daripada hatimu"

GA - PERTAMA DARI CIK MAY

Bismillahirahmanirahim
Assalammualaikum w.b.t

sharing number 96
cx dijemput oleh empunya blog :) jadi cx join untuk support beliau~ 

klik sini

cx nak ucap terima kasih sebab invite dan SELAMAT HARI RAYA buat semua :) 

Tagged :
Semua Blogger

berteman dikala ditemani
"lahirkanlah keikhlasan daripada hatimu"

Segmen : Jom beraya bersama-sama

Bismillahirahmanirahim
Assalammualaikum w.b.t

sharing number 95
kali ni nak support segmen Miezah comel ni :) jom kawan-kawan, join ramai-ramai.

__♥ MiezahIsmaiL ♥__
klik sini
UCAPAN RAYA

Selamat Hari Raya kepada semua bloggers, terumata kepada Jiran tersayang iaitu MAR , Selamat hari raya juga kepada owner yang comel cuz rajin buat segmen ni > Miezah Ismail  dan kepada semua bloggers.  Terima Kasih sudi berkawan dengan cx, ampun maaf dipinta sepanjang perkenalan melalui coretan tinta yang simple tanpa suara. SELAMAT HARI RAYA! :)

bermaaf-maafan amalan mulia
"lahirkanlah keikhlasan daripada hatimu"

Muka Cantik saat Jatuh Cinta

Bismillahirahmanirahim
Assalammualaikum w.b.t

sharing number 94
hye korunk. :) sukalah tuh bila berkaitan cinta dan kecantikan. an an an :p .. okay, cx ada baca dekat satu newspaper luar negara berkaitan perkara ni.  cx setuju sangat dengan perkara ni sebab cx nampak perubahan yang positif saat cx jatuh cinta *tetiba. seriuslah kan, bila tengok orang lain bercinta pon, berseri jerk muka depa :)

Jatuh cinta memang membuatkan korunk lebih 'bersinar'. Helen Fisher, Ph.D., antropolog dari Rutgers University cakap, bila korunk jatuh cinta, otak korunk akan merilis dopamin tau, yang membuatkan korunk lebih bertenaga dan fokus.

secret garden
"Energi korunk akan meningkat dan korunk juga prefer to know something new, optimis, penuh motivasi dan fokus. Hal ini lebih nampak pada keseluruhan gerak tubuh seseorang yang jatuh cinta tu. korunk akan tersenyum kambing dengan acapkalinya tanpa ada sebarang kelucuan, korunk akan berdiri lebih tegak dan suara korunk akan lebih tegas, semuanya membuatkan korunk lebih menarik, tertarik, korunk memang daBomb! haha itu kata yang dipetik daripada Fisher ya kawan-kawan

eksaited tak bila dapat tahu benda ni? huhu, takyah nak eksaited sangatlah kan. hahah! okay, sila jangan tersenyum kambing sekarang ya. cx tahu yang korunk tengah bahagia sekarang :) so, cx doakan korunk happy disamping insan tersayang ya :) sweet gituh~

hargailah yang tersayang
"lahirkanlah keikhlasan daripada hatimu"

Wednesday, August 24, 2011

Petua Mendapat Pasangan

Bismillahirahmanirahim
Assalammualaikum .w.b.t

sharing number 93
cx pasti antara korunk, ada yang dah ada pasangan, ada yang single or maybe berpasang tapi tiba-tiba surut. hehe. cam air laut pula kan. okay, cx nak kongsi sikit jak cuz cx dapat ilmu ni pon daripada orang. fyi, petua ini adalah daripada Datuk Hj. Fadhilah Kamsah. ayuh~


1. Buka hati dan minda anda untuk menerima cinta. Cinta boleh berputik pada bila-bila masa. Cinta mudah datang kepada mereka yang sentiasa bersedia untuk menerima cinta 

2.  Cinta datang melalui mata lalu turun ke hati. Justeru, perhebatkan hubungan mata secara memandang bakal pasangan dengan penuh kasih sayang. 

3. Kita boleh berkomunikasi melalui fikiran. Hantarlah kasih sayang dan hasrat murni anda terhadap pasangan dengan gelombang fikiran ini secara berterusan hingga berjaya. 

4. Beri sayang untuk mendapat sayang. Orang yang masih ada perasaan benci terhadap sebarang orang boleh menyebabkan bakal pasangan benci atau tidak tertarik kepada kita. Justeru buang semua benci. 

5. Orang perempuan mudah tertarik kepada lelaki yang memberi perhatian, penghargaan dan penghormatan kepada mereka. Justeru, orang lelaki janganlah terlalu jimat atau kedekut.

6. Tindakan yang serentak akan menarik bakal pasangan terhadap anda. Contohnya, serentak berpaling, serentak angkat gelas, serentak berdiri, serentak nak ke tandas.

okaylah, cukuplah 6 petua ya kawan-kawan. kalau nak tahu lebih lanjut, korunk boleh singgah ke SINI .. di blog beliau, sangat banyak ilmu yang bermanfaat :) terima kasih daun keladi. 

tidak pernah ku lupa setiap detik bersamamu
"lahirkanlah keikhlasan daripada hatimu"

ANONYMOUS suka SPAM comment kat blog CX!

Bismillahirahmanirahim
Assalammualaikum w.b.t

mode : AP
sharing number 92
hye korunk, kali ni cx nak cerita jerk. cx dah beberapa kali tau dapat comment yang pelik-pelik dan comment tersebut akan masuk ke ruang spam comment. dah dua kali dapat benda ni. risau gila. biasanya bila dapat benda pelik camni, hackers cuba nak menceroboh blog kita. an?

clik untuk pembesaran dugro
before this dekat fB cx yang nasib baik tak terkena virus haru biru yang sesuka hati jerk menyamar jadi member kita. aishh.. nasib baik juga cx tak tekan link tu, nampak pelik jerk berbahasa basi omputeh, padahal chat pon tak pernah.  that's why juga, fB cx sangat private. sampai ada orang dok mengutuk cx dekat satu ruangan group blogger. terima kasih banyak-banyak. :) Allah sahaja dapat membalas 'jasa' anda itu. 

dekat email toksah cakaplah kan. ada member cx dah terkena hack agaknya sebab email dia selalu hantar email berantai yang kosong tau. bila email itu kosong or no title, maknanya ada virus ya kawan-kawan.  cx tak pernah buka dan spam terus. peliklah depa ni, nak sangat ceroboh id orang kenapa? dengkilah tu. Allah nampak tahu tak? 

cx hope sangat tiada pencerobohan berlaku kepada mana-mana id cx. sangat risau. disebabkan perkara-perkara macam ni kerap berlaku, cx mengambil langkah berjaga-jaga dengan pantasnya. cx tukar semua password bagi id yang cx ada. hope so virus tersebut tidak mampu menembusi id cx. 

*pesanan penaja
tidak ku dendam perbuatanmu kerna ku tahu Allah lebih mampu

sempurnakanlah amalanmu sebelum mahu menjaja perihal lainnya
"lahirkanlah keikhlasan daripada hatimu"

Segmen Tambah Follower : Edisi Kuih Raya

Bismillahirahmanirahim
Assalammualaikum w.b.t

sharing number 91
tetiba rajin nak join. entry kali ni bukan AP sebab cx sedang online sekarang. huhu..

!                                                                             LUNA LANUN !
klik sini
Kuih raya kegemaran sepanjang zaman saya ialah.......

TAT GULUNG NANAS

tat gulung buatan sendiri
due :
1 Syawal 1432 H

selamat hari raya!
"lahirkanlah keikhlasan daripada hatimu"

Moment Pertunangan diserang Zombie

Bismillahirahmanirahim
Assalammualaikum w.b.t

mode : Autopublish
sharing number 90
kita bila dah berkahwin nanti, mesti kita nak photoshoot yang terbaik kan untuk kenangan perkahwinan kita? nanti anak-anak tengok, rasa bahagia je kan :) cx before this pernah tau baca tentang moment perkahwinan menjadi zombie dan pelaminnya adalah keranda.  fuhh~ kita kahwin nak cantik-cantik tapi depa kasi lagi unik :) tapi kali ni, pasangan ni plak buat adegan diserang zombie ketika upacara pertunangan diorunk.

scene 1

scene 2

scene 3

scene 4


scene 5

Pasangan ni datang dari California yang nak tema pertunangan mereka adalah horor. ni baru pertunangan, perkahwinan nanti apalah agaknya idea depa kan? korunk nanti plan camne plak? :)

bila agaknya cx nak kahwin kan? haha
"lahirkanlah keikhlasan daripada hatimu"

#6 wordless wednesday : life

Bismillahirahmanirahim 
Assalammualaikum w.b.t

sharing number 89
the simple ww for today.

1*

2*

simple life is more better than the complicated one
"lahirkanlah keikhlasan daripada hatimu"

Pantang betul aku dengan benda alah ni. ggrrr~

Bismillahirahmanirahim
Assalammualaikum w.b.t 

sharing number 88
satu hari suntuk cx sibuk and just autopublish my entry.  tak sempat nak jenguk blog hari ni sebab terlalu banyak meeting dengan menteri. biasalah kan, orang kuat negara. Mak Temah @ Mak Joyah punya teman kaki bergosip.  mestilah kena uruskan keadaan sekeliling.

cx dah lama nak buat entry pasal benda alah ni tapi tak buat-buat pon.  tak tahulah kenapa, seperti yang dikatakan dan dimengerti, kita hanya merancang namun hanya tuhan yang menentukannya. so, telah tersurat cx publish hari ni tentang benda alah yang sangat membuatkan cx rasa gggrrr~ *vibration melampau


cenggini, cx akan bw blog yang datang ke blog cx tau. acapkalinya lah kan because tak nak dicop blogger yang sombong dan bongkak bongkok udang. tapi bila cx bw, when i want to click some link.. tetiba terkeluar benda alah yang tak diundang ni.  sakit hati betol. taktik kotor tau suruh orang klik iklan tu. 

cx tak kisah memula tapi bila cx open new tab banyak blog and blog cx tetiba stuck untuk beberapa waktu yang dikehendaki, cx jadi kurang sukalah kan. nanti lappy boleh rosak kot. semua ni gara-gara kebanyakkannya ada iklan ni. contoh cx buka 8 blog dekat new tab. so each blog will appear the same thing. gggrrr~

actually, cx tak tahu pun link tersebut untuk iklan apa tapi tiap kali nak klik satu link ni, dia keluar dengan muka tersenyum kambingnya. selalu terkena bila nak komen that entry and nak jerit-jerit dekat kotak suara blog tu. urm. korunk pernah jumpa? atau dah selalu jumpa? atau dah bosan jumpa? gggrrr~

minda celaru :
tak tahu sumber iklan atau memang tak tahu latest version of iklan blog? *blur
nak tahu iklan apa? klik SINI

harmonikanlah rumah anda @ blog
"lahirkanlah keikhlasan daripada hatimu"

Tuesday, August 23, 2011

Lukisan dan Penghayatan : Korunk nampak apa?

Bismillahirahmanirahim
Assalammualaikum w.b.t

mode : Autopublish
sharing number 87
cx suka pada sesuatu yang seni. lebih-lebih lagi lukisan.  even tak pandai melukis tapi suka bila orang lain pandai melukis dan kreatif.  fyi, cx juga suka follow blog yang banyak keunikan gambar yang more to seni :) contoh? blog Makhluk Hijau dan Annas Easkey .. sebab apa? korunk pergi terjah sendiri .heheh

kali ni cx nak share and maybe boleh uji ketajaman mata korunk sekali kot. cx upload sikit je gambar ni agar korunk tak berpinau mata bila tengok banyak-banyak plak nanti kan. so, kalau korunk punya mata sangat tajam, korunk boleh nampak apa yang tersirat dan tersurat disebalik lukisan tersebut. :) nak suruh cx? fuhh~ cx rabun ler derrr~ *alasan

*1

*2

*3
okay, kalau korunk dah nampak apa yang tersirat dan tersurat, korunk boleh share dengan cx tak? heheh . kat gambar tu kan ada number rite? leh state by number :) tq korunk! cx tahu yang korunk ni semua baik hati *membodek .. ok tata~

Lukisan itu melambangkan pemiliknya
"lahirkanlah keikhlasan daripada hatimu"

how to attract readers : part 2

Bismillahirahmanirahim
Assalammualaikum w.b.t

mode : Autopublish
sharing number 86
oryte, cx continue lagi how to attract readers. nak tahu part 1? korunk kena baca dekat entry yang sebelumnya ya. :) terima kasih daun keladi. okay, jom continue tips yang ke-4 dan ke-5.  entry ni pendek jerk sebab cx ada 5 tips jerk pon. heheh. 

4. KOMEN
konsep meninggalkan komen ni, cx suka buat.. benefit dia? depa akan datang ke blog kita balik and kita dapat traffict, then depa baca entry kita.. so berbaloi bila penulisan kita dibaca oleh orang.  kemudiannya, mereka leave komen kat entry tu, sebab kita dah komen kat entry depa.  ada bloggers yang tak suka membalas komen tapi setakat yang cx jumpa, kesemua bloggers yang cx terjah dan leave komen, depa akan komen entry cx balik. ini bukan konsep memaksa or 'i komen u, u komen i' .. tidak ya kawan-kawan tapi just more to appreciate readers. itu sahaja. tak salah rasanya. 
Ying

5. SHOUTBOX
cx sangat suka pergi ke blog yang ada shoutbox. sebab apa? sebab senang tinggal jejak dan mereka ni kebanyakannya mesra blogger.  sebab depa akan terjah blog kita balik.  ada juga blogger yang chat dekat shoutbox berbual bicara sebarang isu.  so, sangat benefit kan? takde nya negatif.  tapi kan, korunk janganlah nak pertikai kenapa BA takde shoutbox tapi gila bapak ramai follower an.. ggggrrr~

oryte, itu jerk lah kot. any idea? share jerk k. :) kalau susah-susah sangat nak tarik pembaca untuk datang ke blog dan stay untuk baca entry blog, korunk tarik jerk pakai kren. susah sangat kannn~ ok baii.

cuba untuk fahami readers
"lahirkanlah keikhlasan daripada hatimu"

Bloglist dan Jiran Blogger

Bismillahirahmanirahim
Assalammualaikum w.b.t

mode : AutoPublish
sharing number 85
hye korunk. kat sini cx nak share sesuatu, sekadar share je ye kawan-kawan.  korunk tahu jiran blogger kan? yang depa dok tuka suka sama suka untuk promote blog jiran di blog mereka sendiri. diletakkan list latest entry untuk jiran tersebut.  kebiasaannya diletakkan di ruang bawah header atau pun di atas bahagian post. 

bloglist pula, korunk dah tahu kan? jangan nak menggediklah kan kata tak tahu. bloglist adalah ruangan link  tetapi link blog yang disukai atau suka sama suka tukar link atau suka menghargai mereka yang meletakkan mereka di bloglist mereka. erk. faham tak ni? ayat gilak carca merba. huhu. 

takde kena mengena
apa yang cx nak cakap, actually bloglist more better to show the latest update for that blog.  means, dia cepatlah untuk bertukar kedudukan dalam bloglist tu kepada kedudukan teratas.  maknanya macam korunk update and post your entry pada jam 11:42 pagi, so bloglist tu juga akan update tepat pada waktu yang korunk publish tu.  

berbanding dengan List Jiran Blogger, dia akan lewat sikit. cx pernah kaji benda ni, jiran cx update entry then dekat bloglist dah update a minutes ago tapi dekat list 'jiran' .. still not updated. bila cx dah habis baca latest entry jiran cx yang updated dekat bloglist, bila cx balik ke blog cx, still not updated, so it will take until 10-30 minutes later, barulah dia update. :)

memang kalau nak dibandingkan, 'jiran blogger' adalah the best lah kan sebab kita akan statik jerk dekat blog orang tu, manakala bloglist akan terpaksa berebut-rebut kedudukan untuk berada dipuncak :) so, sangat best bila ada jiran because traffic sources kita akan  dapat everyday daripada jiran kita. tq jiranku sayang MusicBrilliant.com !!

that's why even mereka dah jadi jiran, cx still not remove them from my bloglist because cx lebih updated with latest entry thru my bloglist :) okay, itu jak cx nak share. :) kalau sesiapa yang ada jiran dan bloglist, korunk boleh kaji sendiri ye :) 

*minda celaru 
mungkin ada yang cakap, dah jadi jiran, nak buat apa letak dalam bloglist kan? :) so, depends on that person lah kan. for me, i'll put them in both list because i love them too much. *tetiba

bertukar pendapat itu mampu mematangkan seseorang
"lahirkanlah keikhlasan daripada hatimu"

how to attract readers : part 1

Bismillahirahmanirahim
Assalammualaikum. w.b.t

mode : Autopublish
sharing number 84
pewitt.. selamat pagi! okay, cx saja jerk buat entry ni, padahal ramai dah blogger yang dah buat tips yang gila gempak untuk attract readers.  so, cx just nak share beberapa tips yang memang akan attract readers. antaranya ..

1. SEGMENT 
korunk boleh buat segmen macam Abg Ben tapi mesti korunk akan cakap BA tu dah gila bapak ramai pengikut, that's why readers senang gila menempek dekat blog beliau. heheh betul la tuh apa yang korunk cakap.  pada cx lah kan, korunk try la buat segmen yang relate dengan readers. contohnya? cx bagi contoh cx sendiri tau, jangan meluat plak.  contohnya, cx as student UiTM, so cx buat satu segmen cx : Geng UiTM by Campus yang relate dengan UiTM, InsyaAllah akan mendapat sambutan sebab dalam diri depa dah tersemat UiTM di Hatiku. contoh jerk ye kawan-kawan. jangan nak meluat lebih-lebih. 

Yaya 

2. BLOGLIST
haa. ini pon satu tips yang sangat menarik perhatian readers, even follower korunk tak cecah beriban macam BA tapi once dah masuk bloglist korunk, depa akan automatically dapat backlink daripada blog korunk, so, win-win situationlah kan. ramai kot suka join bloglist if korunk offer lah kan. contoh blogger yang sangat suka join bloglist orang adalah MAR .. tak percaya? korunk pergi bw, korunk mesti ada nampak nama blog beliau dekat bloglist blogger lain. tak pon, korunk pergi cek dekat bloglist beliau yang tajuk dia pencinta seni dan komposer lagu. beliau mengamalkan konsep menghargai. 

3. BLOGWALKING
ini memang tradisi lah kan, kalau korunk tak rajin bw, tup-tup nak follower gempak macam BA .. mimpi jer ler derr.. toksah berangan. tak salah pon kalau korunk bw, banyak information baru yang korunk boleh dapat dan disamping tu, kalau suka blog tu, follow la kan, then InsyaAllah blogger tu pon akan follow korunk tapi sila jangan amalkan 'i follow u, u follow me' .. bagi cx, its okay jerk tapi ada blogger yang meluat dengan konsep ni. so, be careful guys. 

okaylah, macam panjang jerk. huhu. so nanti cx sambung lagi ye untuk part 2.  :) thanks sudi datang blog ni dan baca entry merapu cx! kalau korunk tak setuju dengan entry ni, dipersilakan membuahkan idea or suggestion korunk ye. lain orang lain cara. an an an :) ok tata~

mesra blogging adalah bw
"lahirkanlah keikhlasan daripada hatimu"