Wednesday, December 26, 2012

ww

بِسْــــــــــــــــــمِ-اﷲِالرَّحْمَنِ-اارَّحِيم
اَلسَّلَامُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَا تُهُ


ku berharap kita jua begitu
"lahirkanlah keikhlasaan dihatimu"

Sunday, December 2, 2012

Take Care & Good Luck!

بِسْــــــــــــــــــمِ-اﷲِالرَّحْمَنِ-اارَّحِيم
اَلسَّلَامُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَا تُهُ

hye peeps! da masuk bulan disember. selamat menjalani hari-hari korunk dengan tenang dan berjaya :) dah lama cx tak update blog. kenapa? sebab terlalu banyak benda yang perlu diselesaikan. kadang-kadang ada masalah yang perlu kita kongsikan bersama dan kadang-kala ada yang pelu kita selesaikan tanpa perlu hebahan.


tambahan pula, cx dah nak final. semakinlah sibuk kan, jadual sangat padat menjelang hari peperiksaan. ohya, kepada kawan-kawan yang konvo, happy convocation! kepada yang sama-sama cx nak hadapi final exam, good luck! cx final on 6th, 7th, 11th and 21st on January. huhu. wish me luck! ;) jangan lupa jaga diri korunk baik-baik ya. see ya~

wish you happy always readers!
"lahirkanlah keikhlasan dihatimu"

Friday, November 16, 2012

Nota Hati

بِسْــــــــــــــــــمِ-اﷲِالرَّحْمَنِ-اارَّحِيم
اَلسَّلَامُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَا تُهُ


‎:: mereka tidak akan faham apa yang kita rasa selagi mereka tidak berada di tempat kita *segalanya terbatas kerna terlalu banyak hati yang perlu dijaga ::

please forgive me
"lahirkanlah keikhlasan dihatimu"

Wednesday, November 14, 2012

#ww

بِسْــــــــــــــــــمِ-اﷲِالرَّحْمَنِ-اارَّحِيم
اَلسَّلَامُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَا تُهُ


only you in my heart
"lahirkanlah keikhlasan dihatimu"

Monday, November 12, 2012

3 Ahli Sembahyang Yang Masuk Neraka

بِسْــــــــــــــــــمِ-اﷲِالرَّحْمَنِ-اارَّحِيم
اَلسَّلَامُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَا تُهُ

3 golongan orang yang solat yang masuk neraka.

Lalai 
Orang yang solat dalam keadaan lalai ,hatinya masih mengingati hal-hal dunia ketika solat. Memang sukar bagi kita untuk mendapat kekusyukan dalam solat, tetapi golongan yang lalai ini tidak cuba berusaha untuk mendapat kusyuk dalam solat. Mereka hanya solat sambil lewa dan tidak mengambil berat dalam hal-hal solat. Ibn kathir mengemukakan pandangan yang diriwayatkan daripada Ibn Abbas, Masruq dan Abud Dhuha bahawa lalai yang ditekankan ini melibatkan tiga bentuk :-

i) Melaksanakan solat lewat daripada waktu yang sebenarnya, atau menundakannya hingga ke akhir waktu
ii) Lalai daripada melaksanakannya mengikut ketetapan rukun dan syarat.
iii) Lalai daripada menghayati kandungan solat. Dalam penggunaan lain ia merujuk kepada ketiadaan khusyuk.
Riak
Orang yang solat bukan kerana Allah tetapi kerana menunjuk-nunjuk kepada manusia, apabila orang melihatnya dia merasa senang tetapi bila dia keseorangan dia merasa malas.

Bakhil
Orang yang solat tetapi dalam masa yang sama dia tidak mengeluarkan zakat. Cinta pada hartanya sehinggakan kedekut untuk bersedekah kepada yang memerlukan.

-sumber-

segerakanlah solatmu
"lahirkanlah keikhlasan dihatimu"

Sunday, November 11, 2012

Anak Hodoh, Suami Cerai & Saman Isteri

بِسْــــــــــــــــــمِ-اﷲِالرَّحْمَنِ-اارَّحِيم
اَلسَّلَامُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَا تُهُ

hye peeps! selamat hari minggu :) kebiasaannya hari minggu ramai blogger yang tak menatap lappy dan biarkan bagi blog bercuti. majoritinyalah kan :) sebab tu cx jarang update weekend and just join contest yang menarik perhatian cx. hehe.

credit to google
okay, kali ni cx nak share, hari ni baca surat khabar, sangat memeranjatkan apabila seorang suami sanggup menceraikan dan menyaman isteri dia sebab melahirkan anak hodoh. hahaha memang kelakar bila kita dengar dan first assumption korunk mesti cakap lelaki ni jahat kan? huhu sabar~ sila baca habis-habis dulu

hal ini terjadi di Beijing, encik suami ini menceraikan dan menyaman isteri dia sebab didapati isteri dia membuat pembedahan plastik sebelum berkahwin gara-gara nak cantik. ianya telah diakui oleh isteri encik suami itu sendiri. huhu. dan kalau korunk nak tahu, encik suami ni menang okay untuk perbicaraan saman di mahkamah. dengan jumlah RM370,000 .. kayolah pakcik hoii~


selidiklah terlebih dahulu
"lahirkanlah keikhlasan dihatimu"

Umur TINGGI . Akal PENDEK

بِسْــــــــــــــــــمِ-اﷲِالرَّحْمَنِ-اارَّحِيم
اَلسَّلَامُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَا تُهُ

public diary:
cuba muhasabah diri dan tanya kepada diri sendiri, mengapa orang cuba menjauhkan diri daripada dirimu. duduklah seorang diri dan fikir. nilai mana baik buruknya diri sendiri sebelum nak tuduh orang lain buat itu dan ini terhadap diri sendiri. nak tahu kenapa kami menjauhkan diri?


sebab, kami tahu perangai awak tu, cakap tak serupa bikin. dimulut cakap lain tapi dalam hati lain. awak cakap awak dah redha atas semua yang terjadi tapi dalam masa yang sama awak masih lagi stalk dan mencari perkara yang boleh awak jadikan modal untuk membahan, menyalahkan dan letakkan beban kesalahan itu terhadap kami. sedangkan awak sedar tak bahawa awak yang membusukkan hati sendiri? awak sebarkan cerita dan aib orang lain. awak buka pekung orang lain dan hebahkan sehingga awak berpuas hati. awak tahu tak itu semua dosa? dosa yang mana bukan Allah yang boleh memaafkan awak tetapi manusia yang awak aniaya itu. awak faham tak? 

cuba fikir kenapa orang cuba menjauhkan diri. kami buat semua ini sebab kami tahu perangai awak tu. kami taknak awak hidup lebih jauh dengan dosa yang sengaja awak cipta. sudah-sudahlah tu, umur pun dah menjangkau kepada tahap kedewasaan yang matang tapi? janganlah jadi anak kecil yang perlu ditegur sentiasa dan bagi sebab kenapa dan mengapa. sedarlah wahai saudara seislamku.

p/s:
suatu hari nanti jika awak dah sedar kesalahan yang awak lakukan dan awak nak minta maaf dengan kami, datanglah .. kami tunggu tapi jika salah seorang daripada kami telah kembali kepada Allah.. pandai-pandailah awak.

belajarlah terima kenyataan
"lahirkanlah keikhlasan dihatimu"

Saturday, November 10, 2012

Reminder!

بِسْــــــــــــــــــمِ-اﷲِالرَّحْمَنِ-اارَّحِيم
اَلسَّلَامُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَا تُهُ


:: barang siapa menutup aib seorang muslim, nescaya Allah akan menutup aibnya [HRMuslim] ::

waspadalah tindakanmu
"lahirkanlah keikhlasan dihatimu"

Segmen Sabtu : Jom Cari Follower Bersama AH

بِسْــــــــــــــــــمِ-اﷲِالرَّحْمَنِ-اارَّحِيم
اَلسَّلَامُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَا تُهُ

click here
Due:
10.11.12
(23:50)

*bisikan: lagu dekat blog aisyah humaira ni best. hehe 
[merah band ft maria - biar sampai akhir]

eratkan ukhuwah
"lahirkanlah keikhlasan dihatimu"

Segmen: Jom Tingkatkan Follower Sampai Puas

بِسْــــــــــــــــــمِ-اﷲِالرَّحْمَنِ-اارَّحِيم
اَلسَّلَامُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَا تُهُ

click here
Current Followers: 
1067 peeps

TAMAT: 
30/11/2012

eratkanlah silaturrahim
"lahirkanlah keikhlasan dihatimu"

Friday, November 9, 2012

Typing Maniac

بِسْــــــــــــــــــمِ-اﷲِالرَّحْمَنِ-اارَّحِيم
اَلسَّلَامُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَا تُهُ


hye korunk! haa. nampak tak print screen game di atas? siapa pernah main? huhu, cx dah lama tak main.. last main last year kot.. then bila last month tiba-tiba ketagih.. cx on balik.. tup-tup member cx in first rank. tercabar woo~ hahah

so as conclusion, cx pon main balik .. asah bakatlah kononnya. huhu. nak juga kalahkan member .. tiap masa mengadap tapi benda alah ni tak boleh main if kita tak tenang dan bersabar.. confirm kalah. hahaha. fact ok! ;p so it takes time actually. at last.. cx berjaya mendahului dan memecahkan rekod kawan cx. hehe  even pencapaian cx tidaklah sehebat world friends, at least cx berpuas hati dapat pecahkan rekod kawan cx. hehe. cx respect orang yang dah sampai level 36 if i'm not mistaken .. accuracy dia sangat tinggi. thumbs up la kat mereka yang gila kentang menaip.

which one is me? haha anyway, entry ni bukan entry membangga diri ok? lempang laju-laju nak? haha. #kbai

bersaing benda baik adalah bagus
"lahirkanlah keikhlasan dihatimu"

Thursday, November 8, 2012

'Muka Buku' Berwajah Baru

بِسْــــــــــــــــــمِ-اﷲِالرَّحْمَنِ-اارَّحِيم
اَلسَّلَامُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَا تُهُ

hye peeps! yeah. seperti tajuk yang telah cx tulis diatas.  muka buku berwajah baru.. atau cx yang ketinggalan? hahaha apa-apa pun, cuma Muka Buku sahaja yang lambat untuk apply application seperti ini. heheh. yelah kan, Twitter already apply this application design. an an an ;p but, it's look simple but good for us. why? sebab tiada lagi semak samun orang-orang yang connect people tu. haha. ok merapu

MukaBuku
Twitter
both cx da ada account tapi korunk tahu tak tentang account 1Malaysia.com? huhu. cx dah register. korunk?  okaylah, nothing special pun dekat situ .. just it's looks like facebook application .. :) tengok bawah ni :)

1Malaysia.com
okaylah kawan-kawan, entry kali ni macam promotion pula. heheh okaylah, semoga berjaya! *eh? haha #kbai semua!

connecting people to people
"lahirkanlah keikhlasan dihatimu"

Perkosaan Visual

بِسْــــــــــــــــــمِ-اﷲِالرَّحْمَنِ-اارَّحِيم
اَلسَّلَامُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَا تُهُ

Ketika kita masuk ke toilet, bilik mandi, bilik hotel, ruang ganti pakaian, dan lain-lain, seberapa besar anda yakin bahawa cermin yang tergantung di dinding dan kelihatannya seperti cermin biasa itu memang benar-benar cermin biasa, atau sebenarnya itu adalah cermin dua arah (orang di belakang cermin boleh melihat anda, sementara anda tidak dapat melihat mereka).

Jadi, bagaimana kita dapat menentukan dengan pasti apakah cermin tersebut adalah cermin biasa atau cermin 2 arah?. Kalau di bilik polis, iaitu di ruang soal siasat, sudah dapat dipastikan cerminnya 2 arah tapi untuk di Public Area do this thing :


LAKUKANLAH TEST SEDERHANA (TEST KUKU JARI)

Letakkan hujung kuku anda di atas permukaan cermin. Jika ada jarak (gap) antara kuku anda dan bayangan kuku anda di cermin, dapat dikatakan bahwa cermin itu adalah cermin biasa (selamat).

Tetapi, jika kuku anda terus menyentuh bayangan kuku anda di cermin, hati-hatilah, kerana benda itu adalah cermin dua arah ! 

Kerana itu ingatlah selalu, setiap kali anda melihat cermin di tempat-tempat umum seperti disebutkan di atas, lakukanlah "TEST KUKU JARI". Tidak perlu membayar. Mudah dilakukan, dan ini mungkin boleh menyelamatkan anda dari "PERKOSAAN VISUAL" !

sumber -

sayangilah dirimu
"lahirkanlah keikhlasan dihatimu"

Wednesday, November 7, 2012

#ww

بِسْــــــــــــــــــمِ-اﷲِالرَّحْمَنِ-اارَّحِيم
اَلسَّلَامُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَا تُهُ


i warn you
"lahirkanlah keikhlasan dihatimu"

Pramugari Angkuh vs Ulama

بِسْــــــــــــــــــمِ-اﷲِالرَّحْمَنِ-اارَّحِيم
اَلسَّلَامُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَا تُهُ


Seorang ulamak sedang berada di dalam sebuah kapal terbang untuk ke sebuah negeri.  Apabila tiba waktu solat, dia pun ke tandas untuk berwudhuk. Oleh kerana tandas di dalam kapalterbang terlalu kecil, maka beliau terpaksa membuka pintu tandas itu ketika berwudhu.  Tatkala beliau mengangkat salah satu dari kakinya ke tangki (washing basin), seorang peramugari telah ternampak perbuatan ulamak itu dan menegurnya.

Pramugari: 
(dengan suara tinggi dan dikeraskan..) 
Tuan tidak boleh memasukkan kaki ke dalam tangki tu! Sebab ia akan mengotorkan tangki.

Ulamak: 
(dengan suara lembut dan penuh rendah diri…) 
Berapa kali saudari mencuci muka saudari dalam satu hari?

Pramugari: 
(dengan sifat angkuh…) 
Kebiasaannya sekali atau dua kali dalam sehari.

Ulamak: 
(dengan sifat bersahaja….) 
Saya mencuci kaki saya lima kali dalam sehari, bererti kaki saya lebih bersih dari muka saudari.

p/s:
Sekadar renungan bersama. Walaupun agak kasar tetapi ambil sedikit pengajaran daripadanya.

sumber : MindaFahmi.com

yang baik kita ambil
"lahirkanlah keikhlasan dihatimu"

Tuesday, November 6, 2012

Tangan Kanan Memberi, Tangan Kiri Tak Tahu


بِسْــــــــــــــــــمِ-اﷲِالرَّحْمَنِ-اارَّحِيم
اَلسَّلَامُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَا تُهُ

hye peeps! rajin sangatlah update blog.. padahal kerja sekolah tak sentuh lagi. ada sepuluh minggu lagi cx, peperiksaan menjelma. amboi! sakan dengan blog dia naaa ;) okaylah, kali ni cx nak share opinion sahaja. minta ampun minta maaf tiada kaitan antara yang hidup ataupun yang sudah meninggal dunia. 

cx suka observe orang sekeliling tau, apa yang baik, cx ambil .. yang kurang baik, cx renungkan menjadi contoh tauladan untuk cx perbaiki diri cx sendiri.  lately, cx terperasan sesuatu kepada generasi-X .. tahu atau tidak generasi X itu siapa? if tidak tahu, pergi google .. terima kasih :p .. okaylah, apa yang cx perasan adalah mereka ini suka bersedekah tetapi dalam masa yang sama, mereka taknak ketinggalan untuk bagitahu bahawa itu adalah pemberian mereka .. contohnya :

credit : google
X : husband aku bagi RM5 sahaja untuk bagi pada kenduri kahwin .. 
aku tambahkan duit aku lagi RM5 .. segan pula aku bila orang tahu aku bagi RM5 .. 

Y : tak payahlah tulis nama dekat sampul berisi duit itu.. 
tidaklah mereka tahu .. kita bagi ikut ikhlas kita sahaja, takkanlah mereka nak cakap 'RM5 je bagi?' 
*nada menyuntik tapi beralas

X : aku dah tulis nama dekat sampul ni.. ada nama husband aku .. 
takkan aku nak bagi RM5 sahaja? malulah ..

daripada dialog diatas, apa yang korunk boleh simpulkan? nampak tak apa yang cuba cx sampaikan? marilah sama-sama kita bedoa agar kita tidak tergolong dalam golongan sebegini. insyaAllah amin.

ikhlaskanlah pemberian kerna Allah
"lahirkanlah keikhlasan dihatimu"

Monday, November 5, 2012

Pengorbanan

بِسْــــــــــــــــــمِ-اﷲِالرَّحْمَنِ-اارَّحِيم
اَلسَّلَامُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَا تُهُ

Aku cuma ada seorang adik. Usianya tiga tahun lebih muda daripada aku. Suatu hari, untuk mendapatkan sehelai sapu tangan yang menjadi keperluan anak gadis ketika itu, aku ambil 50 sen daripada poket seluar ayah. Petang itu, pulang saja dari sekolah – ayah memanggil kami berdua. Dia meminta aku dan adik berdiri di tepi dinding. Aku menggeletar melihat rotan panjang sedepa di tangan ayah.

“Siapa ambil duit ayah?” tanya ayah bagai singa lapar. Aku langsung tidak berdaya menentang renungan tajam mata ayah. Kedua-dua kami membisu,cuma tunduk memandang lantai. “Baik,kalau tak mengaku,dua- dua ayah rotan!” sambung ayah sambil mengangkat tangan untuk melepaskan pukulan sulungnya ke belakang aku. 

Tiba-tiba, adik menangkap tangan ayah dengan kedua-dua belah tangannya sambil berkata, “Saya yang ambil!”  Belum sempat adik menarik nafas selepas mengungkapkan kata-kata itu, hayunan dan balunan silih berganti menghentam tubuh adik. Aku gamam,lidah kelu untuk bersuara. Walau perit menahan sakit, setitis pun airmata adik tak tumpah.

Setelah puas melihat adik terjelepok di lantai, ayah merungut: “Kamu sudah mula belajar mencuri di rumah sendiri. Apakah lagi perbuatan kamu yang akan memalukan ayah di luar kelak?”

Malam itu, emak dan aku tak lepas-lepas mendakap adik. Belakangnya yang berbirat dipenuhi calar-balar cuba kami ubati. Namun adik cukup tabah. Setitis pun air matanya tidak mengiringi kesakitan yang mencucuk-cucuk. Melihat keadaan itu, aku meraung sekuat hati, kesal dengan sikap aku yang takut berkata benar. 

Adik segera menutup mulutku dengan kedua-dua belah tangannya lalu berkata, ”Jangan menangis kak,semuanya dah berlalu!” Aku mengutuk diri sendiri kerana tidak mampu membela adik. Tahun bersilih ganti, peristiwa adik dibelasah kerana mempertahankan aku bagaikan baru semalam berlaku. Adik mendapat tawaran belajar ke sekolah berasrama penuh dan aku pula ditawarkan menyambung pelajaran ke peringkat pra-universiti.

Malam itu ayah duduk di bawah cahaya lampu minyak tanah bersama ibu di ruang tamu. Aku terdengar ayah berkata, “Zah, kedua-dua anak kita cemerlang dalam pelajaran. Abang bangga sekali!” “Tapi apalah maknanya bang…!” aku terdengar ibu teresak-esak. “Dimana kita nak cari duit membiayai mereka?”
Ketika itulah adik keluar dari biliknya. Dia berdiri di depan ayah dan ibu .. lalu berkata .. bersambung

hargailah pengorbanan
"lahirkanlah keikhlasan dihatimu"

Sunday, November 4, 2012

Sayangku

بِسْــــــــــــــــــمِ-اﷲِالرَّحْمَنِ-اارَّحِيم
اَلسَّلَامُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَا تُهُ

Sayangku,

Hadirmu Tanpa Ku Duga
Tidak Ku Tahu Akan RencanaNya
Tidak Ku Sangka Pertemuan Kita Besar Ertinya

Saat Pertama Kali Bertentangan Mata
Hatiku Mula Berbisik Bercerita
Bukan Tentang Mereka Atau Sesiapa
Tetapi Dirimu Yang Mula Hatiku Puja


Sayangku,

Walau Jauh Cuba Ku Berlari
Tetap Jua Engkau Kembali
Walau Dekad Silih Berganti
Allah Satukan Jua Empunya Hati

Tanpa Aku Menyedari
Hadirmu, Perlahan Menyinari
Di Setiap Hening Dan Pagi Dinihari

Sayangku,

Kini Aku Sedar Daripada Mimpi
Allah Kirim Engkau Menjejaki
Setiap Langkah Kaki Aku Meniti
Kini Dirimu Bertakhta Dihati

Sayangku,

Usah Kau Ragu Akan Rasa Ini
Kerna Allah Izinkan Ianya Terjadi
Antara Kita Berdua Bersatu Hati
Menyemai Cinta Ilahi Nan Abadi

InsyaAllah

Cintaku Hanya Untukmu Ns
"lahirkanlah keikhlasan dihatimu"

Saturday, November 3, 2012

Blog Review : Is It Yours?

بِسْــــــــــــــــــمِ-اﷲِالرَّحْمَنِ-اارَّحِيم
اَلسَّلَامُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَا تُهُ

click here to meet her
blogger kali ni pun cx suka dengan header dia. betullah cakap orang kan.. your personality is first impression .. huhu, so cx sangat suka header beliau .. maybe muka fatin ni manis :) then cuba tengok motto blog beliau.. Look Exclusive, Work Effective .. memang terbaik! :) 

Mak Temah's:
lately ni, cx suka sangat blogwalking.  fokus kepada blogger yang update blog everyday .. terima kasih kepada blogger yang sudi menjadi mangsa terjahan cx. hehe. :) 

indahnya ciptaan Allah
"lahirkanlah keikhlasan dihatimu"

Menduga dan Diduga

بِسْــــــــــــــــــمِ-اﷲِالرَّحْمَنِ-اارَّحِيم
اَلسَّلَامُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَا تُهُ


dalam kita hendak menduga.. kita tak sedar sebenarnya kita yang diduga.. setiap yang berlaku itu ada hikmahnya.  namun, tidak semudah itu untuk meletakkan bahawa segalanya suratan takdir kerna bertepuk sebelah tangan tidak akan berbunyi.. lagi pula, Allah tidak akan mengubah nasib hambaNya melainkan mereka sendiri yang mengubahnya..

dalam kehidupan yang kita inginkan selari dengan ajaran agama, kita perlu tahu tindakan apa yang perlu kita ambil supaya kita sentiasa dilandasan yang benar.  jangan biarkan malam terus kelam tanpa kehadiran sinaran lampu jalanan .. dan jangan biarkan siang terus berhujan tanpa kehadiran tempat berteduh ...

MAK TEMAH's:
jadilah umpama jarum yang sakit menyuntik tetapi didalam punyai penawar yang mengubati

sedarlah realiti sebenar
"lahirkanlah keikhlasan dihatimu"

Friday, November 2, 2012

Blog Review : Is It Yours? :)

بِسْــــــــــــــــــمِ-اﷲِالرَّحْمَنِ-اارَّحِيم
اَلسَّلَامُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَا تُهُ


cx tidak mahu cakap apa-apa. cx hanya nak cakap cx suka header beliau. simple but nice. nak tahu siapakah gerangan? klik dekat header beliau yang menarik perhatian cx tu . #kbai


MAK TEMAH's:
semua orang cantik tapi kecantikan itu tak semua orang nampak kerna citarasa kita semua berbeza.. mungkin cantik dimata kita tetapi tidak mata orang lain :) *justrespect 


dimulakan dengan Bismillah
"lahirkanlah keikhlasan dihtimu"

To : My Future Imam

بِسْــــــــــــــــــمِ-اﷲِالرَّحْمَنِ-اارَّحِيم
اَلسَّلَامُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَا تُهُ

creadit to google
Dear,
My Future Imam

Be my Imam for my Prayers
Be my Qari and read the Quran for me
Be the one who leads me to Allah
That's all I'm asking for

Me,
Your Future Makmum

Thank You Allah
"lahirkanlah keikhlasan dihatimu"

Dirimu yang Tulus Mencintai

بِسْــــــــــــــــــمِ-اﷲِالرَّحْمَنِ-اارَّحِيم
اَلسَّلَامُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَا تُهُ


mengapa terus menanti yang tak sudi? 
mengapa biarkan hati terus dilukai?
mengapa berharap pada yang tak pasti?

terima saja yang ikhlas memperisteri 
yang dirimu dia peduli
malah hatinya tulus mencintai

yang kerna cintanya pada Ilahi 
melayakkan dia digelar suami

ya, 
walau dia tidak seperti putera yang diimpi

bimbinglah makmum mu ke syurgaNya
"lahirkanlah keikhlasan dihatimu"

Wednesday, October 31, 2012

#ww

بِسْــــــــــــــــــمِ-اﷲِالرَّحْمَنِ-اارَّحِيم
اَلسَّلَامُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَا تُهُ

thanks to nipic.com

Subhanallah
"lahirkanlah keikhlasan dihatimu"

I Want You To Be The Half of My Deen, Not My Maid

بِسْــــــــــــــــــمِ-اﷲِالرَّحْمَنِ-اارَّحِيم
اَلسَّلَامُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَا تُهُ

gambar hiasan
A muslim man proposed to a muslim woman

Muslimah: 
me? If I do not know how to sew, 
or cook, or iron.. How am I going to marry you?

Man: 
Do you know how to pray? 
Do you worship Allah Subhana wa ta'ala 
without associating with anyone? 
Do you wear hijab? 
Are you afraid of Allah?.

Muslimah: 
Yes, I pray every day, 
I wear hijab, 
I love Allah and no one else, 
I give charity whenever I can 
and the one I fear is Allah Subhana wa taa'ala.

Man: 
*smiling* 
That's enough for me, 
I want you to be the half of my Deen, 
not my maid :) ♥

baiknya isterimu adalah langsungan kebaikanmu
"lahirkanlah keikhlasan dihatimu"

Tuesday, October 30, 2012

Abah, Salam Rindu.

بِسْــــــــــــــــــمِ-اﷲِالرَّحْمَنِ-اارَّحِيم
اَلسَّلَامُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَا تُهُ

Abah,

kehadapan abah yang kurindui. andai bisa rintihan ini melewatimu, ku mengharapkan agar hadirlah mengubati rindu anakmu ini. disaat ku melihat setiap inci raut wajahmu yang tenang tika hayatmu, semakin tersedu ku merindu. tidak ku sedar linangan seiring kerinduan hati ini.

biar masa berlalu pergi, tidak pernah sedikit pun rindu dihati ini berubah. semakin bertambah ku merinduimu abah. masih terngiang diingatanku suaramu, amarahmu, tawamu, pesananmu.. tidak pernah ku lupa kerna aku terlalu merinduimu. engkaulah segalanya buatku. kini akanku bawa bekal yang engkau tinggalkan kepadaku agar tenang dan damai dirimu disana. *Al-Fatihah

Merindukanmu,
Anakmu 


kaulah nyawaku
"lahirkanlah keikhlasan dihatimu"

Monday, October 29, 2012

Teruna Dara

بِسْــــــــــــــــــمِ-اﷲِالرَّحْمَنِ-اارَّحِيم
اَلسَّلَامُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَا تُهُ

Si Teruna : 
Saya bimbanglah. 

Si Dara : 
Kenapa?

Si Teruna : 
Rambut awak cantik sangat. Tak lama lagi kita akan berkahwin. 
Saya risau awak tak taat saya sebagai seorang suami.

gambar hiasan
Si Dara : 
Kenapa?

Si Teruna : 
Sedangkan perintah ALLAH awak boleh ketepikan, inikan perintah saya sebagai seorang suami 
yang cuma hamba Yang Maha Pencipta kan?

Si Dara : Errrr.

pesanan ringkas:
Indah mahkota itu terpelihara dari debu dan mata-mata yang liar. Sejuk hati dan mata suami kerana mahkota itu hanya tatapan matanya. Tegur biar berhikmah, walau bagaikan suntikan jarum, namun ada ubat yang mengalir dalam salurannya.

indahnya islam
"lahirkanlah keikhlasan dihatimu"

Please Forgive Me [AkuKauDia]

بِسْــــــــــــــــــمِ-اﷲِالرَّحْمَنِ-اارَّحِيم
اَلسَّلَامُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَا تُهُ

Tak pernah terbayang sebelumnya
Denganmu telah berakhir di sini
Semoga kau dapat merelakan
Dan melupakan semua tentangku 

Selamat tinggal kekasih 
Kau kan selalu ada
Di atas hatiku

Dan bila aku yang salah
Please forgive me my love
I just want you to know
You`re always in my heart

Ternyata ku harus meninggalkan 
Semua kenangan bersamamu
Maafkan ku memilih dirinya
Kerna ku tak mampu menolaknya

distance for us
"lahirkanlah keikhlasan dihatimu"

Friday, October 26, 2012

distance

بِسْــــــــــــــــــمِ-اﷲِالرَّحْمَنِ-اارَّحِيم
اَلسَّلَامُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَا تُهُ

The sun is filling up the room, and I can hear you dreaming. 
Do you feel the way I do? Right now. 
I wish we would just give up, 'cause the best part is falling. 
Call it anything but love. 

And I will make sure to keep my distance. 
Say I love you when you're not listening. 
And how long can we keep this up, up, up? 

Please don't stand so close to me; I'm having trouble breathing. 
I'm afraid of what you'll see right now. 


I give you everything I am, all my broken heartbeats, until I know you'll understand. 
And I will make sure to keep my distance. 
Say I love you when you're not listening. 
And how long can we keep this up, up, up? 

And I keep waiting for you to take me. 
You keep waiting to save what we have. 

So I'll make sure to keep my distance. 
Say I love you when you're not listening. 
And how long can we keep this up, up, up? 

Make sure to keep my distance. 
Say I love you when you're not listening. 
How long 'till we call this love, love, love?

please don't keep your promise
"lahirkanlah keikhlasan dihatimu"

Wednesday, October 24, 2012

#ww

بِسْــــــــــــــــــمِ-اﷲِالرَّحْمَنِ-اارَّحِيم
اَلسَّلَامُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَا تُهُ


Allahuakhbar!
"lahirkanlah keikhlasan dihatimu"

#ww

بِسْــــــــــــــــــمِ-اﷲِالرَّحْمَنِ-اارَّحِيم
اَلسَّلَامُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَا تُهُ

credit to Google

hanya Allah yang mampu
"lahirkanlah keikhlasan dihatimu"

Tuesday, October 23, 2012

KEHEBATAN DOA

بِسْــــــــــــــــــمِ-اﷲِالرَّحْمَنِ-اارَّحِيم
اَلسَّلَامُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَا تُهُ

Kali pertama bumi diciptakan, bumi selalu bergoyang, bergoncang dan tidak berputar dengan stabil malah tidak berputar pada paksinya. Pekara ini merungsingkan para malaikat lalu para malaikat menghadap Allah SWT;

"Wahai Rabb Yang Maha Mengetahui, mengapa bumi ini bergoyang?" Tanya para malaikat.

"Kerana belum dipaku." Jawab Allah singkat.

"Lalu, bagaimana Engkau memaku bumi Wahai
Rabb?" Tanya malaikat lagi.

"Aku akan menciptakan gunung-ganang." Jawab Allah.

Setelah itu, Allah terus menciptakan gunung-ganang di berbagai belahan bumi. Apa yang terjadi adalah sememangnya benar setelah diciptakannya gunung-ganang, bumi pun diam kemudian berputar sesuai paksinya. Maka kemudian gunung dikenali sebagai paku bumi yag diciptakan Allah SWT. Paku merupakan benda keras yang terbuat dari besi.

Setelah Allah menciptakan paku bumi iaitu gunung-ganang, kemudian para malaikat pun bertanya lagi;


"Ya Rabb, adakah yang lebih kuat dari paku?"

"Ada!" Jawab Allah. "Iaitu api, yang dengan panasnya dapat melelehkan besi."

"Adakah yang lebih kuat lagi selain api, Ya Rabb?" Tanya malaikat.

"Ada! Yakni air yang dapat memadamkan api." Jawab Allah lagi.

"Jadi Ya Rabb, adakah yang lebih kuat dari air?" Sambung malaikat.

"Ada! Iaitu angin, yang kerananya dapat membawa air ke mana pun ia berhembus." Jawab Allah lagi.

"Tapi Ya Rabb, adakah yang lebih kuat daripada semua itu (gunung, api, air dan angin)?" Malaikat bertanya lagi.

"Ada! Iaitu nafas hamba-Ku yang berdoa kepada-Ku. Kerana sesungguhnya doa itu mampu mengubah takdir-Ku." Demikian Allah SWT menjelaskan..

(Sumber: Hadis Kudsi)

berdoalah kepadaNya
"lahirkanlah keikhlasan dihatimu"

Monday, October 22, 2012

Cara Mudah Memohon Maaf

بِسْــــــــــــــــــمِ-اﷲِالرَّحْمَنِ-اارَّحِيم
اَلسَّلَامُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَا تُهُ

hye peeps. kita semua merupakan manusia biasa yang tidak pernah lepas daripada melakukan kesilapan dalam kehidupan kita. namun kadang kita ego untuk memohon keampunan. cuba turunkan sedikit ego tu. mungkin juga ada yang malu tapi mahu. so, antara cara yang mampu membantu adalah: *lain orang lain cara.

1. Face-to-face
cara ini merupakan cara yang paling berkesan sebab kita akan berhadapan antara satu sama lain.  kita akan berterus terang dan secara tak langsung bila kita tengok muka orang yang kita dah buat salah, automatically kita rasa sangat rendah hati dan wujudnya belas kasihan atas apa yang telah kita lakukan kepadanya. *tidak sesuai bagi orang yang mempunyai ego tinggi . boleh jadi gaduh .

2. Kad dan Bunga / Hadiah
method ini juga boleh digunakan.  mungkin kita seorang yang pemalu untuk berterus terang secara berdepan.  so, kita mohonlah kemaafan dengan memberikan sesuatu kepada orang yang kita nk minta maaf tu, jangan lupa tulis nota "aku minta maaf , harap kau sudi maafkan aku, aku tahu aku salah" :).  at-laeast terubat sikit hati untuk mereka memaafkan kita. 


3. Telefon
mungkin secara berdepan kita gugup dan malu.  mungkin juga secara bagi kad dan bunga kita masih rasa tak seronok sebab tak dapat jawapan.  jadi, mungkin korunk boleh call directly.  kita tak nampak muka, mungkin dapat kurangkan rasa gugup dan malu.  melalui telefon, kita boleh take time untuk sampaikan mesej kita kepada dia.

4. Mesej / SMS
okay. ini last choice. jika semua yang diatas tak dapat korunk nak apply, korunk bolehlah sms sahaja.  mungkin ada antara kita fikir ianya tak manis dan mungkin kurang sopan tapi at least, kita minta maaf dan sms membnatu kita untuk lebih bercakap ikhlas dari hati ke hati dan ianya juga boleh membantu kita muhasabah diri kita. InsyaAllah :)

didiklah hatimu
"lahirkanlah keikhlasan dihatimu"

Friday, October 19, 2012

Kelebihan Sujud

بِسْــــــــــــــــــمِ-اﷲِالرَّحْمَنِ-اارَّحِيم
اَلسَّلَامُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَا تُهُ

Pakar sains mengatakan sujud ketika solat adalah waktu manusia paling menggalakan sistem pernafasan dan mengembalikan kedudukan organ ke tempat asalnya.  Percaya atau tidak, berikut adalah hikmah yang diperoleh daripada perbuatan bersujud ketika sembahyang. Berikut merupakan 15 kebaikan sujud dalam solat. Semoga ia dapat memotivasikan diri untuk tidak meninggal solat wajib dan mengejar berbuat solat sunat.

1. Membetulkan kedudukan buah pinggang yang terkeluar sedikit daripada tempat asalnya.

2. Membetulkan pundi peranakan yang jatuh.

3. Melegakan sakit hernia.

4. Mengurangkan sakit senggugut ketika haid.

5. Melegakan paru-paru daripada ketegangan.

6. Mengurangkan kesakitan bagi pesakit apendiks atau limpa. Kedudukan sujud dalam solat adalah paling baik untuk berehat dan mengimbangkan lingkungan bahagian belakang tubuh.

7. Meringankan bahagian pelvis.

8. Memberi dorongan supaya mudah tidur.

9. Menggerakkan otot bahu, dada, leher, perut serta punggung ketika akan sujud dan bangun daripada sujud. – Pergerakan otot ini akan menjadikan ototnya lebih kuat dan elastik, secara semula jadi dan ia juga akan memastikan kelancaran perjalanan darah.

10. Bagi wanita, pergerakan otot itu menjadikan buah dadanya lebih baik, mudah berfungsi untuk menyusukan bayi dan terhindar daripada sakit buah dada.


11. Sujud juga mampu mengurangkan kegemukan.

12. Pergerakan bahagian otot sewaktu sujud juga boleh memudahkan wanita bersalin. organ peranakan mudah kembali ke tempat asal serta terhindar daripada sakit gelombang perut .(Convulsions).

13. Organ terpenting iaitu otak kita juga akan menerima banyak bekalan darah dan oksigen.

14. Mengelakkan pendarahan otak jika tiba-tiba menerima pengepaman darah ke otak secara kuat dan mengejut serta terhindar penyakit salur darah dan sebagainya. Dari segi psikologi pula, sujud membuatkan kita merasa rendah diri di hadapan Yang Maha pencipta sekali gus mengikis sifat sombong ,riak takbur dan sebagainya.

15. Manakala dari sudut perubatan pula, kesan sujud dalam solat yang lama akan menambahkan kekuatan aliran darah ke otak yang boleh mengelakkan pening kepala dan migrain, menyegarkan otak serta menajamkan akal fikiran sekali gus menguatkan mentaliti seseorang.

mohonlah kepadaNya
"lahirkanlah keikhlasan dihatimu"

Kerja Kosong (bulan 10, 11, 12, 2012)

بِسْــــــــــــــــــمِ-اﷲِالرَّحْمَنِ-اارَّحِيم
اَلسَّلَامُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَا تُهُ

hye peeps! how are you? dah lama tak update blog. sangat sibuk. biasalah kan, pelajar semester akhir. lebih-lebih lagi dah nak mid-term, lagilah berlambak kerja sekolah yang kita perlu siapkan. hehe tapi, dalam masa sibuk-sibuk ni, cx dah mula mengisi kekosongan jawatan yang ada di Malaysia *okay tipu. Melaka je cx pilih. hahah. nak juga duduk bawah ketiak mak kan? huhu. okaylah, antara kekosongan yang ada:

PERBADANAN PERPUSTAAKAN AWAM (PERPUSTAM) - due 23 Oct 2012
1. Pustakawan S44


THE MALAYSIAN COHORT - due 27 Oct 2012
1. Setiausaha N27 

MAJLIS DAERAH HULU SELANGOR - due 30 Oct 2012
1. Penolong Pegawai Perancang Bandar Dan Desa
2. Pembantu Kesihatan Awam
3. Pembantu Penguatkuasa
4. Pekerja Awam

SINAR JERNIH SDN. BHD - due 30 Nov 2012
1. Pegawai Operasi Hospital Jasin

JOHOR BHARU - due 25 Dec 2012
1. Pegawai Sumber Manusia

*sila tekan pada tarikh 'due' untuk maklumat lanjut

semoga berjaya
"lahirkanlah keikhlasan dihatimu"

Monday, October 15, 2012

Manfaat Minum Air Suam

بِسْــــــــــــــــــمِ-اﷲِالرَّحْمَنِ-اارَّحِيم
اَلسَّلَامُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَا تُهُ

Pencernaan:
memberikan proses pencernaan yang baik apabila anda ambil segelas air suam diwaktu pagi dan malam. air suam membantu mengusir toksin dalam badan dan membersihkan sistem.

Menyembuhkan Sembelit
apabila anda minum air suam diawal pagi, ianya membantu pergerakan dalam usus anda dan ianya dapat mengelakkan anda daripada sembelit yang menyakitkan. kalau anda nak tahu, air suam ni membantu kita untuk memecahkan zarah makanan dan menghantar mereka keluar melalui usus kita.

Aids Berat Badan
air dah tentunya baik untuk kesihatan kita. apabila kita amalkan air suam dengan campuran madu atau limau, ianya membantu dalam mengurangkan berat badan. sebab apa? sebab apabila anda buat begini, air suam mampu memecahkan deposit lemak dalam badan dan ianya membantu dalam menurukan berat badan. 

Baik untuk Selsema dan Batuk
air suam faedahnya dapat mengurangkan sakit tekak, liquifies batuk tebal dan membantu ia keluar dengan mudah.

Bertambah Peluh
apabila anda mengamalkan pengambilan air suam, anda akan berpeluh dengan banyak sebab suhu badan naik dan air cuba untuk menyejukkan suhu melalui perpeluhan. apabila kita berpeluh, ianya membantu membersihkan sel-sel kulit dengan mengeluarkan air berlebihan dan garam daripada sel-sel badan.

Mengurangkan Sakit
Minum segelas air panas atau suam adalah satu ubat yang paling berkesan untuk menyembuhkan senggugut. jika anda sakit perut, sakit kepala atau sakit badan, anda boleh minum segelas air suam untuk mendapatkan bantuan segera. insyaAllah.

yang baik itu jadikan amalan
"lahirkanlah keikhlasan dihatimu"

Friday, October 12, 2012

Sahabat

بِسْــــــــــــــــــمِ-اﷲِالرَّحْمَنِ-اارَّحِيم
اَلسَّلَامُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَا تُهُ

hidup ini terlalu sukar untuk kite tempuhi jika kita tiada kekuatan untuk mengharunginya. 
belum cukup sempurna jika kehidupan kita tidak dilengkapi dengan sahabat dan teman. 
sahabat.. hadirmu umpama cahaya yang menerangi malapku.
tiap yang berliku itu, kau pimpin tanganku meniti hari-hari yang mendatang
terlalu lama perkenalan kita. suka duka kita lalui tanpa kita sedari akannya

namun sahabat, langkahku terhenti tatkala hati mengetuai iman dan fikiran
tidak ku mengerti mengapa tindakanku seakan menusuk dan membunuhmu
sahabatku, sehingga kini tidak ku ketahu mengapa aku lakukannya terhadapmu
sungguh aku tidak tahu dan 
sungguh akalku mati tatkala aku mula memikirkan kesilapanku itu
sahabatku, maafkanlah aku


setiap yang berlaku ada hikmahnya
aku kehilangan seorang sahabat yang sangat tinggi budi pekerti
sentiasa ada dalam meniti hari-hari yang tidak pernah ku duga
hanya kau sahabatku. ya.. hanya dirimu yang aku ertikan disini

setiap hari tidak terhenti detik hatiku memohon kemaafanmu
sahabat, sejak detik itu.. diriku mula muhasabah
sedalamnya rasa penyesalan ku terhadapmu
sejak itu.. aku mengerti apa itu maknanya sahabat

aku tidak ingin mengulangi kesilapanku yang dulu
kini aku cuba untuk menjadi seorang sahabat yang berkualiti
tidak ku harap balasan atau pujian
apa yang aku mahu, moga dengan cara ini.. terbuka hatimu memaafkan aku

aku sayang kamu sahabatku
"lahirkanlah keikhlasan dihatimu"

Penaku Terhenti

بِسْــــــــــــــــــمِ-اﷲِالرَّحْمَنِ-اارَّحِيم
اَلسَّلَامُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَا تُهُ


abadinya cinta terkubur rasa
"lahirkanlah keikhlasan dihatimu"

Wednesday, October 10, 2012

#WW

بِسْــــــــــــــــــمِ-اﷲِالرَّحْمَنِ-اارَّحِيم
اَلسَّلَامُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَا تُهُ


kini kau ku lepaskan pergi
"lahirkanlah keikhlasan dihatimu"

#WW

بِسْــــــــــــــــــمِ-اﷲِالرَّحْمَنِ-اارَّحِيم
اَلسَّلَامُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَا تُهُ


niat tak menghalalkan cara
"lahirkanlah keikhlasan dihatimu"

Friday, October 5, 2012

Apa Terjadi Di Dalam Kubur?

بِسْــــــــــــــــــمِ-اﷲِالرَّحْمَنِ-اارَّحِيم
اَلسَّلَامُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَا تُهُ

cx sering tertanya-tanya, bagaimanalah agaknya keadaan kita dalam kubur kelak. adakah keadaannya sama sepertimana kita hidup sekarang? adakah keadaan ini juga akan kita rasai dalam kubur kelak? seorang manusia yang bernyawa dan berjasad yang ditimbus kedalam liang yang sempit dan gelap? Ya Allah. 


Sewaktu kita berada di alam barzakh kelak, adakah pancaindera dan penilaian minda kita terhadap alam ini sama seperti sewaktu kehidupan biasa kita di dunia? Allahuakhbar.

ان رَسُولَ اللَّهِ ذَكَرَ فَتَّانَ الْقُبُورِ فقال عُمَرُ أَتُرَدُّ علينا عُقُولُنَا يا رَسُولَ اللَّهِ فقال رسول اللَّهِ نعم كَهَيْئَتِكُمُ الْيَوْمَ

Ertinya : 
Sesungguhnya Nabi Muhammad s.a.w menyebut berkenaan ujian-ujian di dalam kubur.

Lalu Umar al-Khattab r.a bertanya : 
"Adakah akan dikembalikan kepada kita aqal-aqal kita (di dalam kubur kelak)?"

Nabi saw menjawab: 
Ya, (ia akan dikembalikan) sebagaimana keadaan kamu (sekarang) :
(Riwayat Ahmad, no 6603, 2/172 ; Ibn Hibban, 7/387 ; Majma Zawaid , 3/47 : Al-Haithami : Perawi Ahmad adalah Sohih kecuali terdapat Ibn Lahi'ah ; Syeikh Syuaib : Hasan Lighairi)

Doaku:
Ya Allah. Ampunilah segala dosa-dosaku selama kehidupanku.  Allahuakhbar. Sesungguhnya, aku hanya insan yang lemah dan aku takut akan azabMu Ya Allah. ampunkanlah dosaku. *sumber

berilahku peluang
"lahirkanlah keikhlasan dihatimu"

Thursday, October 4, 2012

Kelebihan Berzikir

بِسْــــــــــــــــــمِ-اﷲِالرَّحْمَنِ-اارَّحِيم
اَلسَّلَامُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَا تُهُ

Zikir itu banyak jenis, tiap-tiap satu mempunyai kelebihan atas yang lain, tidak sama kelebihannya antara satu sama lain ataupun pahalanya lebih banyak dari yang lain di samping adanya berbagai-bagai faedah dan manfaat yang banyak:


1. Zikir yang paling utama dan tinggi darjatnya ialah "La-ilahaillallah" ertinya "Tiada Tuhan Yang Sebenarnya Melainkan Allah". Sabda Rasulullah s.a.w. yang bermaksud: "Zikir yang palin utama ialah "La-ilahaillallah" dan doa yang mulia ialah "Al-Hamdulillah".

2. Sabda Rasulullah s.a.w. yang bermaksud: "Perbaharuilah Iman kamu !!!. Para sahabat bertanay bagaimana caranya memperbaharui Iman kami? Jawab Baginda, perbanyakkanlah ucapan "La-ilahaillallah".

3. Sabda Rasulullah s.a.w. yang bermaksud: "Ucapan Subhanallah itu memenuhi setengah mizan (timbangan) dan ucapan Al-Hamdulillah memenuhinya dan "La-ilahaillallah" tiada dinding antaranya dengan Allah s.w.t.

4. Sabda Rasulullah s.a.w. yang bermaksud: "Barang siapa mengucapkan "La-ilahaillallah" tujuh puluh ribu kali, maka sesungguhnya ia telah menebuskan dirinya daripada Allah s.w.t."

5. Sabda Rasulullah s.a.w. yang bermaksud: "Siapa yang mengucapkan "Subhanallahi Wabihamdihi" sekali, akan ditanamkan baginya satu pohon di syurga. jika mengucapkannya seratus kali dicatatkan baginya seribu kebajikan dan digugurkan daripadanya seribu kali kejahatan."


perbanyakkanlah berzikir
"lahirkanlah keikhlasan dihatimu"

Wednesday, October 3, 2012

#WW

بِسْــــــــــــــــــمِ-اﷲِالرَّحْمَنِ-اارَّحِيم
اَلسَّلَامُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَا تُهُ


jauh disudut hatiku
"lahirkanlah keikhlasan dihatimu"

Ganjaran Ucapan Laillahaillallah

بِسْــــــــــــــــــمِ-اﷲِالرَّحْمَنِ-اارَّحِيم
اَلسَّلَامُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَا تُهُ

Bila hamba Allah mengucapkan Laillahaillallah maka keluarlah dari mulutnya yang menggucapkan perkataan yang mulia itu seekor burung hijau. Maka burung hijau akan naik ke Arasy Allah dan berkicauanlah burung-burung tadi dibawah Arasy. Melihat kejadian itu malaikat yang menjaga Arasy Allah memerintahkan kepada burung-burung tadi supaya diam tetapi tidak dipatuhi oleh mereka. Oleh kerana arahan yang diberi tidak dipatuhi, malaikat yang menjaga Arasy mengadap Allah SWT menceritakan kejadian itu.


Maka Allah memerintahkan malaikat tersebut supaya memberitahu burung-burung supaya diam. Apabila perintah itu diberitahu kepada mereka. Maka berkatalah burung-burung itu... "wahai malaikat yang menjaga Arasy Allah, kami boleh mendiamkan diri kami tetapi dengan satu permintaan". bertanya malaikat "Apakah permintaan itu?". Berkata burung-burung itu" Jika Allah ampunkan dosa-dosa orang yang mengucapkan kalimah Lailahaillallah sehingga terciptanya aku, barulah aku akan tidak membuat bising disini". Berkata malaikat itu" baiklah aku akan sampaikan kepada Allah". Beredarlah malaikat dan menyembah Allah dan disampaikan permintaan tadi kepada Allah. Maka Allah yang maha pengasih lagi maha penyayang menerima permintaan tersebut.


mudahnya mendapatkan pahala
"lahirkanlah keikhlasan dihatimu"

Monday, October 1, 2012

Aku Kurus. Tunang Aku Gemuk.

بِسْــــــــــــــــــمِ-اﷲِالرَّحْمَنِ-اارَّحِيم
اَلسَّلَامُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَا تُهُ

nukilan daripada Bercinta Selepas Nikah ...

Member: "Bab, aku kadang-kadang sedihlah."

Syabab: "Kenapa?"

Member: "Tunang aku gemuk. Aku lagi kurus dari dia. Lepas nikah nanti sure double gemuk. Tambah-tambah lepas dapat baby."

Syabab: "Small matter. Tak payah sedih."

Member: "Ko kata small lah. Aku ni ha yang kena angkat dia."

Syabab: "Ish. Tak elok cakap macam tu. Kan dia sayang ko, ko pun sayang dia. Dah tunang nak nikah minggu depan dah pun. Syukur dan redha je."

Member: "Tapi..."


Syabab: "Ko beruntung sebenarnya. Sebab kecantikan dia hanya ko yang nampak."

Member: "Ha? Gemuk camtu cantik?"

Syabab: "Ya. Cuba kau bayangkan apa jadi bila dia kurus slim nanti? Mesti lagi cantik dari kecantikan yang dah cantik sekarang. Cuba kau fikir, Dafi dulu gemuk bila kurus jadi hensem. Ugly Betty gemuk, bila kurus jadi cantik. Yang bestnya, dia tak kurus sebelum kahwin dengan kau. Kau bayangkan kalau dia kurus sebelum kahwin, alamat dia pun tak hingin nak kawin dengan kau. Sure dia nak pilih yang kacak bergaya sepadan dengan dia. Tapi bila dia kurus after kahwin dengan kau, dia adalah isteri kau yang sah dan dia wajib setia pada kau je. Berdosa bila dia curang cari yang lain. Faham? So kau anggap je dia adalah permata yang tersembunyi dalam tiram. Cantik dan berharga. Untuk kau je."

Member terdiam. Entah mengiyakan atau tidak statementku itu.

Telah Allah Ciptakan Buatmu
"lahirkanlah keikhlasan dihatimu"

Sunday, September 30, 2012

Mak, Ampunkanlah Aku

بِسْــــــــــــــــــمِ-اﷲِالرَّحْمَنِ-اارَّحِيم
اَلسَّلَامُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَا تُهُ

credit to Mr.Google for this doodle :)

Mak,
Ampunilah anakmu ini
Sesungguhnya anakmu ini telah berdosa kepadamu
Dalam tidak ku sedari, telah kusakiti hatimu
Telah ku lukakan hatimu yang suci itu

Mak,
Sesungguhnya aku amat menyayangimu
Tidak ku terniat untuk mengecilkan hatimu
Ku tahu tindakan itu adalah demi kebaikanku
Ampunilah segala dosa-dosa anakmu

Mak,
Sesungguhnya kaulah yang mengendongku
Selama sembilan bulan aku dirahimmu
Telah kau tatangku bagai minyak yang penuh
Telah kau susukanku secukupnya

Mak,
Benar Mak,
Aku malu untuk berdepan denganmu
Aku tahu aku bukan anak yang baik buatmu
Ampunilah dosaku yang mampu mengheret aku ke neraka itu

Mak,
Ampunkanlah aku
Ampunkanlah aku
Ampunkanlah aku

Aku Merinduimu
"lahirkanlah keikhlasan dihatimu"

Segmen E'raz Fadli : Blogwalking

بِسْــــــــــــــــــمِ-اﷲِالرَّحْمَنِ-اارَّحِيم
اَلسَّلَامُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَا تُهُ

klik here
kasih ibu tiada tandingan
"lahirkanlah keikhlasan dihatimu"

SEGMEN BLOGWALKING TERGEMPAK

بِسْــــــــــــــــــمِ-اﷲِالرَّحْمَنِ-اارَّحِيم
اَلسَّلَامُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَا تُهُ

klik banner
setiap yang berlaku ada hikmahnya
"lahirkanlah keikhlasan dihatimu"

Segmen : Tangkap Follower Sebanyak Mungkin

بِسْــــــــــــــــــمِ-اﷲِالرَّحْمَنِ-اارَّحِيم
اَلسَّلَامُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَا تُهُ

click banner jika nak turut serta

due:
30 September 2012
23:00

*1037
tagged:

we all make mistakes
"lahirkanlah keikhlasan dihatimu"