Saturday, February 18, 2012

Review Cerita Seram Malaysia

بِسْــــــــــــــــــمِ-اﷲِالرَّحْمَنِ-اارَّحِيم
اَلسَّلَامُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَا تُهُ

hye semua. selamat sejahtera! :) hari ni cx nak share pendapat cx tentang cerita seram dekat Malaysia ni.  sebelum ni, cx sangat takut nak tengok cerita seram. cerita hantu walaupun cerita itu komedi seram. hehehe. penakut tol cx ni! kih3. tapi semenjak emak cx asyiklah ajak tengok cerita hantu dekat pawagam, cx jadi semakin okay. takdelah berani sangat tapi bolehlah layan lagi. heheh 


daripada semua cerita seram yang cx dah tengok, semuanya tak lari daripada cerita asal orang-orang kita. apalagi kan kalau bukan pengamal ilmu hitam. semuanya berpunca daripada situ dimana manusia yang tidak tahu bersyukur dengan apa yang telah Allah kurniakan dan mereka sanggup meminta pertolongan jin.  cerita seram pertama yang cx tengok adalah KARAK. huhu. memang the best! takut tu ada tapi sangat best. :) *akhirnya cx tengok gak cerita hantu. heheh

okay. sekarang cx rajin layan semua cerita hantu yang ada dekat Malaysia ni.  antaranya, Hantu Bonceng, Keramat, Khurafat, Alamak Toyol, Jangan Masuk, Rasuk dan yang terbaru adalah Sumpahan Kum Kum. :) semua cerita ada idea tersendiri.  tapi semua cerita, endingnya adalah berkawan dengan syaitan dan jin. betullah semua tu kan. manusia dan jin mana boleh jadi kawan. sudahnya? haa.. macam dalam cerita seram yang ada lah kan. cx pasti korunk juga rajin layan cerita seram.

so, kita sebagai manusia biasa, bersyukurlah dengan apa yang ada. setiap kurniaan Allah adalah yang terbaik buat kita. jika ada yang datang itu kurang baik, itu adalah dugaan Allah buat kita. ingatlah, Allah itu Maha Adil :) tunduk sujudlah kepada pencipta kita Allah s.w.t. InsyaAllah segalanya akan baik :)

bertaubatlah wahai manusia
"lahirkanlah keikhlasan dihatimu"

2 comments:

KizZ said...

Hihi..Kiz ni berani nak tengok tapi kesan lepas tengok tu yang tak best tu...asyik teringat-ingat je 2 3 hari..

biela bell said...

cter hantu skrg boleh market..huhu