Friday, July 20, 2012

Roti Jala

بِسْــــــــــــــــــمِ-اﷲِالرَّحْمَنِ-اارَّحِيم
اَلسَّلَامُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَا تُهُ

hye peeps! today saja nak share resepi. :) anyway, nak cakap selamat menunaikan puasa semua! :) hari ni adalah hari mantai. sehari sebelum tibanya hari berpuasa. :) so jangan lupa berterawih :) orite. actually dah plan nak buat entry ni tapi tak jadi-jadi. aish. so, hari ni lah saat dan ketikanya :)

acuan
sila ambil tepung, time ni cx buat 1/2 jerk. hee. then sila ambil telur sebiji dipecahkan. tambah kunyit sikit ya . then cx pakai santan satu kotak. dikacau dengan campuran air sehingga menjadi acuan cair yang senang untuk diacukan diatas kuali. betul ke penggunaan diacukan tu? hee. btw, jangan lupa blend ya semua bahan ni. kalau tidak, nanti dia kasar, susah nak dilenserkan. 

jala yang telah dilenserkan diatas kuali leper
yeah! dah siap. eh! haha
okay. dah siap pun roti jala ni. cx lawan dengan kari ayam. btw agak leceh actually tapi cx takkan buat if takde sebab. haha. kalau korunk tahu apa sebabnya.. cuba teka. huhu #kbai~

selamat berterawih
"lahirkanlah keikhlasan dihatimu"

1 comment:

unniesya said...

wah sedapnyer roti jala.....slmt menyambut ramadhan..:)