Sunday, August 5, 2012

TIPs Fulfil Job Application Form

بِسْــــــــــــــــــمِ-اﷲِالرَّحْمَنِ-اارَّحِيم
اَلسَّلَامُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَا تُهُ

apa khabar kawan-kawan? korunk tau tak ada job vacancy sekarang? haa. if tak tahu, sila rujuk SINI for more information. ok, memandangkan cx jaga selection candidate, so cx nak bagi tips ketika kalian enuhkan borang tersebut. 

1. penuhkan maklumat
kebanyakkannya cx tengok, alpa atau terlepas pandang. kalian bayangkan, jawatan apa yang dipohon pon terlupa nak tulis. benda penting tu.. macam mana nak kerja kalau benda penting boleh lupa? boss cx yang kata ok. not me.

2. gambar
untuk pengetahuan kalian, gambar adalah wajib bagi setiap candidate. first impression tu kawan-kawan, kenapa mesti apply tapi tak letak gambar? tahu tak if gambar tiada boleh mempengaruhi pemilihan? aish~

3. ikut arahan
ini satu hal. dah terang-terang dalam form tu bagi arahan jika nak apply banyak jawatan, sila hantar form yang berbeza tapi .. disatukannya. boleh eh dia tulis dua jawatan dalam satu form? then macam mana company nak buat selection. ingat borang awak seorang je ka? sorting form lagi.. nak kena koyak dua ke form tu? alert ya kawan-kawan

4. education
even awak ada MASTER sekalipun tapi jawatannya pembantu am pejabat.. tak perlulah awak apply. awak tahu tak education yang diperlukan untuk pembantu am pejabat tu level apa? SRP je kawan-kawan. then, awak tahu tak pembantu am pejabat tu kerjanya macam mana? main apply je kan? selidik dulu kerja failnya.

okaylah kawan-kawan, banyak lagi actually tapi macam malas nak menaip. huhu. kalau cx rajin, cx update lagi ya :) yang penting-penting jelah kan :) okay. good luck kawan-kawan yang apply job! :) doakan juga supaya cx dapat siapkan key in data for selection hari isnin ni. huhu. 

disiplinkan dirimu
"lahirkanlah keikhlasan dihatimu"

1 comment:

kemey said...

nice info..thanks=)