Monday, September 24, 2012

Pilihan Kerjaya Si Pemalu

بِسْــــــــــــــــــمِ-اﷲِالرَّحْمَنِ-اارَّحِيم
اَلسَّلَامُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَا تُهُ

hye awak semua :) happy monday peeps! pemalu? shy? hehe cx pun pemalu juga. hahah perasan. okay sila abaikan. kali ni cx nak berkongsi tentang kerjaya yang boleh mejadi satu option bagi orang yang pemalu. :) 


Programmer Komputer
merujuk kepada bahagian pekerja, programmer ni kebiasaannya kerja sendiri-sendiri sahaja terhadap satu projek. makanya ianya tidak memerlukan untuk kerja luar dan hanya fokus terhadap skill dengan komputer sahaja. kerjaya seperti ini sangat kurang untuk berinteraksi dengan orang lain. tapi, interaksi programmer sebenarnya lagi besar apabila mereka communicate with other computer programmer untuk sesuatu projek yang besar. 

Akauntan
jika korunk rasa korunk ni pemalu tapi sangat gila dengan nombor, makanya bolehlah korunk jadi akauntan. mengikut kajian, akauntan ni sangat sibuk dengan kira-kira yang perlu diberi perhatian. makanya tiada masa untuk bersosial. huhu. namun, akauntan ni juga kadang-kala perlu jumpa dengan klien, maka, ianya bonuslah jika korunk tak kurang malu. hehe

Juruteknik Maklumat Kesihatan
kerjaya ni sangat serius ya kawan-kawan. jika korunk ni suka sangat merekod data dan organized segala fail-fail yang ada,. dan yang penting korunk bersifat pemalu. hehe kerjaya seperti ini sangat sesuai sebab kerjaya ni sangat tiada masa untuk bergurau senda sosial bagai ketika bekerja. yelah, mesti kene komited dengan segala tugas sebab berkaitan maklumat pesakit kan. :) 

okaylah. nak tahu apa lagi kerjaya yang sesuai, korunk boleh klik SINI . :) good luck! :)

usaha tangga kejayaan
"lahirkanlah keikhlasan dihatimu"

2 comments:

Momo said...

sesuai ahh utk aku..haha

Yana Aina said...

kt pon pemalu .. heh