Tuesday, July 31, 2012

Pageviews

بِسْــــــــــــــــــمِ-اﷲِالرَّحْمَنِ-اارَّحِيم
اَلسَّلَامُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَا تُهُ

selamat pagi!!! hari kedua cx praktikal. huhu. malas nak cerita sebab tiada cerita lagi. hee hari ni nak share pageviews blog cx. dah lama tak tengok. once  terjah, Alhamdulillah :) makin ramai pembaca dari seluruh pelusuk dunia . :) terima kasih Ya Allah. 


okay. itu jerk nak share. hehe. ini bukan entry wordless wednesday. :) sekian terima kasih

hargai pembaca
"lahirnkanlah keikhlasan dihatimu"

Monday, July 30, 2012

rahsia kecantikan

بِسْــــــــــــــــــمِ-اﷲِالرَّحْمَنِ-اارَّحِيم
اَلسَّلَامُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَا تُهُ

hye kawan-kawan! korunk ada masalah kulit? rasa tak berseri? huhu. senang ja, ayuh cuba produk ni. jangan risau jangan khuatir, jangan bimbang, cuba dulu baru tahu. :) tak perlu nak belanja mahal-mahal. hehe

click here for info
• Vitamin C direct ambil dari doctor kulit dengan ketinggian 500g setiap capsule sama seperti kita inject vitamin C dalam badan untuk WHITENING.

• Kebaikan produk ni kita tidak perlu sakit kena cucuk jarum hanya telan dengan air sahaja dan mengandungi ANTIOXIDANT yang TINGGI dan baik untuk kecantikan kulit.

• Sangat bagus untuk kulit muka dan seluruh badan..akan kelihatan CERAH berseri, PUTIH dan MULUS

• Dapat menyelesaikan masalah RESDUNG , ALAHAN

• MEMUDARKAN PARUT dimuka dan badan.

• KKM approve

• 100% halal

• cara pengambilan : dua biji sehari ( pagi dan malam) selepas makan

sangat mudah ya kawan-kawan. vitamin C ni amat bermanfaat untuk kita. tak perlu bersusah payah risau pasal kulit kita kusam, tak bermaya, kering semua.. cuba vitamin C ni. insyaAllah :) for more information, boleh klik di SINI atau boleh terus contact Rahmah Seman. :)

cuba dulu baru tahu
"lahirkanlah keikhlasan dihatimu"

Sunday, July 29, 2012

Azan + Sahur = Batal Puasa

بِسْــــــــــــــــــمِ-اﷲِالرَّحْمَنِ-اارَّحِيم
اَلسَّلَامُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَا تُهُ

hye kawan-kawan :) entry ini merupakan entry autopublish. :) sama seperti entry-entry sebelum ini yang bertarikhkan ramadhan :) orite, semalam selepas sahur, cx terdengar orang mengaji dekat surau.. sayup-sayup je tapi jelas dan amat menenangkan hati. kemudian, cx tergerak hati nak dengar radio IKIM.fm .

setiap pagi sabtu, ada siaran soal jawab bersama Ustaz Fadzli Al-Yamani tentang kemusykilan dalam bulan Ramadhan. terdapat banyak soalan yang membuatkan cx teruja untuk kekal mendengar siaran IKIM.fm pagi itu. apa yang cx dapat adalah ilmu yang sangat berguna. cuma cx nak kongsi satu perkara ini sahaja.

mungkin ada antara kita yang sudah tahu dan mungkin tidak. baiklah.. setahu cx jika kita bersahur, setelah masuk waktu imsak iaitu waktu kecederaan, kita tidak lagi boleh makan tetapi ada yang menyatakan selagi belum azan, kita still boleh makan.


apa yang cx nak share adalah, selama ini cx tahu bahawa jika azan sedang berkumandang, kita masih lagi boleh makan dan minum, seumpamanya waktu darurat kita terlewat bangun sahur, nak alas perut even niat dah baca lebih awal. namun kawan-kawan, pengetahuan cx selama ini adalah salah.  selepas cx dengar soal jawab Ustaz Fadzli, beliau menyatakan bahawa, jika telah masuk waktu dan azan berkumandang, jika kita minum atau makan, maka batal puasa kita. Allahuakhbar! time cx dengar tu, cx rasa sangat kerdil kerna tidak mengetahui kebenaran.

seumpamanya Ustaz Fadzli menyatakan jika kita solat selepas makan dan kita berkumur ketika berwuduk, ketika kita solat dan ada sisa makanan didalam mulut yang mana apabila kita menelannya, maka batal solat kita  . begitulah ya kawan-kawan :) okaylah, selamat menunaikan puasa!

bersama kita menuntut ilmu
"lahirkanlah keikhlasan dihatimu"

Saturday, July 28, 2012

berjimak dengan isteri belum mandi wajib

بِسْــــــــــــــــــمِ-اﷲِالرَّحْمَنِ-اارَّحِيم
اَلسَّلَامُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَا تُهُ


soalan:
apa hukum bersetubuh dengan isteri kering darah haid tetapi belum mandi wajib?

UAI menjawab:
hukumnya haram. tidak boleh. perempuan yang haid mempunyai banyak benda-benda haram. antara perkara-perkara haram tersebut, hanya dua perkara yang halal baginya iaitu sebelum daripada mandi tetapi selepas kering darah :

^puasa - sah
^talak daripada suami - kerana eddah telah pun dikira
>> selain itu, mesti kena mandi. 

Al-Quran telah menyatakan:
haram kamu jimak isteri kamu, kamu dekati isteri kamu smpai
mereka ini kering daripada darah (bersih daripada darah haid) apabila mereka
telah pun melakukan mandi. maka kamu boleh jimak mereka (isteri-isteri kamu)


pertingkatkanlah ilmu dunia akhirat
"lahirkanlah keikhlasan dihatimu"

*signuphere

Friday, July 27, 2012

ambil wuduk bogel

بِسْــــــــــــــــــمِ-اﷲِالرَّحْمَنِ-اارَّحِيم
اَلسَّلَامُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَا تُهُ

soalan:
apakah hukum jika mengambil wuduk dalam keadaan bogel?

jawapan UAI:
hukumnya adalah haram. berdosa besar dan kena laknat .. jika ambil wuduk dan berbogel jika dikawasan awam. tetapi jika didalam bilik mandi, tidak haram. melainkan setengah ulama mengatakan ianya haram tetapi tiada nas. maka ianya makruh sahaja. namun, apabila ada orang tengok, maka haram. aurat adalah yang wajib ditutup daripada pandangan manusia. pada pandangan malaikat adalah sunat.

berkongsilah ilmu
"lahirkanlah keikhlasan dihatimu"

*signuphere

Thursday, July 26, 2012

bagaimana rasa mati

بِسْــــــــــــــــــمِ-اﷲِالرَّحْمَنِ-اارَّحِيم
اَلسَّلَامُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَا تُهُ

Riwayat, Rasulullah s.a.w bertanya kepada Nabi Ibrahim Khalilullah. 
wahai Nabi Ibrahaim a.s Khalilullah, tolong jelaskan bagaimana rasa diwafatkan

google
Nabi Ibrahim a.s menjawab :
seperti kita mengambil kapas yang basah, dan pegang pada batang yang berduri dan kita lalukan kapas itu melintang segala duri.  maka terlekatlah segala kapas pada duri. yang mana apabila tertarik roh keluar, segala daging-daging tercabut terkeluar mengikut roh. 

UAI:
itu adalah Nabi khalilullah yang membina rumah Allah. bagaimanakah matinya kita insan yang banyak melakukan dosa? Allahuakhbar. maka berdoalah supaya Allah permudahkan sakaratulmaut kita. Wallahua'lam


matikanlah kami didalam keimanan
"lahirkanlah keikhlasan dihatimu"

*signuphere

Dear Mom

بِسْــــــــــــــــــمِ-اﷲِالرَّحْمَنِ-اارَّحِيم
اَلسَّلَامُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَا تُهُ

Dear Mom, 

I may always say bad things behind your back.
I do things that are definitely out of your will.
I go to places without your permission.
And I've said may things that might have hurt you a lot.
but believe me mom.
I could never ask for any other mother than you.
You're definitely the best i will ever have
and I really love you so much.
even though i'm not so great in expressing it.

Love,
Me

I Love My Mom
"lahirkanlah keikhlasan dihatimu"

signuphere*

Wednesday, July 25, 2012

#WW

بِسْــــــــــــــــــمِ-اﷲِالرَّحْمَنِ-اارَّحِيم
اَلسَّلَامُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَا تُهُ


please guide me Ya Allah
"lahirkanlah keikhlasan dihatimu"

#WW

بِسْــــــــــــــــــمِ-اﷲِالرَّحْمَنِ-اارَّحِيم
اَلسَّلَامُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَا تُهُ


Janji Allah itu Pasti
"lahirkanlah keikhlasan dihatimu"

Tuesday, July 24, 2012

Allah Azza Wajjala

بِسْــــــــــــــــــمِ-اﷲِالرَّحْمَنِ-اارَّحِيم
اَلسَّلَامُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَا تُهُ


p/s:
my heart only for you

Ns, I love You
"lahirkanlah keikhlasan dihatimu"

Live Humbly

بِسْــــــــــــــــــمِ-اﷲِالرَّحْمَنِ-اارَّحِيم
اَلسَّلَامُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَا تُهُ



Hate no one, no matter how much they've wronged you. 
Live humbly, no matter how wealthy you become. 
Think positively, no matter how hard life is. 
Give much, even if you've been given little. 
Keep in touch with the ones who have forgotten you, 
and forgive who has wronged you, 
and do not stop praying for the best for those you love. 

Ali bin Abi Talib (radia Allahu aanhu)

discipline your heart
"lahirkanlah keikhlasan dihatimu"

Monday, July 23, 2012

Baik = Allah Suka

بِسْــــــــــــــــــمِ-اﷲِالرَّحْمَنِ-اارَّحِيم
اَلسَّلَامُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَا تُهُ


Janganlah kamu menjatuhkn diri kamu dalam kebinasaan dan berbuat baiklah, kerana sesungguhnya Allah menyukai orang-orang yang berbuat baik.” [Al-Baqarah:195] 

kebaikan itu keikhlasan
"lahirkanlah keikhlasan dihatimu"

Kejahatan dan Kebaikan

بِسْــــــــــــــــــمِ-اﷲِالرَّحْمَنِ-اارَّحِيم
اَلسَّلَامُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَا تُهُ

Jika ada orang aniaya pada kita, 
jika ada orang fitnah pada kita
jika ada orang buat jahat pada kita
maka kita buat baik dengan dia
nescaya dengan serta merta
dia akan jadi sahabat baik kita


KERANA 
Allah sudah bagi petunjuk kepada kita sepertimana yang terdapat di dalam al-quran 
sejak 1400 tahun dahulu lagi.

Firman Allah Ta'ala:
"dan tidaklah sama (kesannya dan hukumnya) perbuatan yang baik dan perbuatan yang jahat.  tolaklah (kejahatan yang ditujukan kepadamu) dengan cara yang lebih baik; apabila engkau demikian maka orang yang menaruh rasa permusuhan terhadapmu, dengan serta merta akan menjadi seolah-olah seorang sahabat karib" Surah Fussilat Ayat 34

Allah itu Maha Mengetahui
"lahirkanlah keikhlasan dihatimu"

Sunday, July 22, 2012

kehidupan

بِسْــــــــــــــــــمِ-اﷲِالرَّحْمَنِ-اارَّحِيم
اَلسَّلَامُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَا تُهُ



Yang membuat kita KUAT adalah DOA ,
Yang membuat kita DEWASA adalah MASALAH ,
Yang membuat kita MAJU adalah USAHA ,
Yang membuat kita HANCUR adalah PUTUS ASA ,
Yang membuat kita SEMANGAT adalah HARAPAN & IMPIAN ,
Yang membuat kita MULIA adalah HATI YANG IKHLAS ,
Yang membuat kita menjadi yang TERBAIK adalah 
KEHENINGAN JIWA & MEMPERBANYAK SUJUD ,
Dan , yang membuat kita TENANG adalah AL-QURAN

Al-Quran itu Kalam Allah
"lahirkanlah keikhlasan dihatimu"

Perhatian: Pelajar Diploma UiTM

بِسْــــــــــــــــــمِ-اﷲِالرَّحْمَنِ-اارَّحِيم
اَلسَّلَامُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَا تُهُ

hye kawan-kawan. tadi cx pergi jenguk-jenguk portal UiTM . sengaja nak tengok cuti semester depan. huhu. anyway, last paper adalah 20 January 2013 . so after that, cx dah merdeka. heheh. sangat happy. okaylah, bukan itu nak diceritakan. cx jumpa notis penting. memandangkan result pelajar Ijazah bakal diumumkan, so portal akan seperti biasa berat dan tidak dapat berfungsi dengan baik. maka dengan itu, sila ambil perhatian ya kawan-kawan


pastikan korunk dah melaksanakan tugasan korunk. selamat study kawan-kawan Diploma! dan good luck bagi rakan-rakan Ijazah. sabar sahajalah kan result 3 OGOS 2012 ni keluar ya :) tak perlu cek dekat student portal, pergi update email masing-masing. nanti result sampai dekat email. :) #kbai

semoga berjaya
"lahirkanlah keikhlasan dihatimu"

Saturday, July 21, 2012

IBUBAPA - PERNIKAHAN = MAKSIAT?

بِسْــــــــــــــــــمِ-اﷲِالرَّحْمَنِ-اارَّحِيم
اَلسَّلَامُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَا تُهُ


hye semua. apa yang cx nak cakap dekat entry ni adalah merujuk kepada perkara diatas ya. :) status berkenaan adalah dari segi positif dan masuk akalnya telah diakui oleh orang alim ulama. tetapi disalahtafsirkan oleh anak-anak muda zaman sekarang. bukan cx nak cakap apa.. yang re-update status ni adalah anak-anak remaja sekolah yang tak habis belajar lagi. apakah significant status diatas sebenar-benarnya? mari kita kaji bersama :

1. PERKAHWINAN DIPAYAHKAN kerna adik-adik masih lagi dibangku sekolah. yuran sekolah pun mak ayah tanggung lagi. inikan dah nak fikir kahwin?

2. BERLELUASA MASALAH ZINA ya betul jika dipayahkan kahwin, masalah zina pula timbul tapi dik.. masalah itu tidak akan ada jika kita pandai jaga diri dan maruah kita.

3. PERKAHWINAN DIPAYAHKAN kerna tak cukup lagi ilmu agama dalam diri kita dik. banyak lagi yang perlu dipelajari. kita belum matang dengan cabaran kehidupan sebenar.

4. BERLELUASA MASALAH ZINA ibubapa kita dah didik kita, so jangan tuding jari jika berlaku masalah zina. bukan salah sesiapa tetapi tanya kepada diri sendiri, anda ada jawapannya.

pucuk pangkalnya adalah DIRI KITA SENDIRI .. bukan salah IBU BAPA yang mendidik .. bukan salah RAKAN SEBAYA disekeliling kita .. bukan salah KEADAAN tetapi DIRI KITA SENDIRI .. bukan salah SESIAPA tetapi tanya IMAN didalam hati.  bukan ibubapa TIDAK MEMBERI tetapi kalian amat DISAYANGI.

nukilan:
berfikir dari segi positif, insyaAllah anda akan nampak baik buruknya sesuatu itu. jangan fikir dari sudut positif keseronokan duniawi semata-mata. tepuk dada, tanya IMAN. InsyaAllah.

p/s:
entry ini bukan berunsurkan berat sebelah atau tidak puas hati kepada mana-mana pihak tetapi entry ini adalah pendapat dari seorang insan yang tidak lepas daripada kesilapan. 

bersamalah menasihati
"lahirkanlah keikhlasan dihatimu"

Imsak/Berbuka 1433H/2012M (Melaka)

بِسْــــــــــــــــــمِ-اﷲِالرَّحْمَنِ-اارَّحِيم
اَلسَّلَامُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَا تُهُ

selamat pagi. salam ramadhan semua. selamat bersahur :) alhamdulillah kita bersama-sama masih berpeluang mengerjakan ibadah yang sangat mudah bagi kita memperoleh pahala. InsyaAllah. entry ni sangat ringkas, hanya nak share waktu imsak bagi negeri Melaka. waktu ini adalah sumber daripada Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (JAKIM)

click to grow it up
fyi, Waktu Imsak Dan Berbuka Puasa Negeri-Negeri Seluruh Malaysia Tahun 1433H/2012M, boleh didapati di SINI . diharapkan ianya dapat membantu serba sedikit :) Assalammualaikum :)

jalinkanlah kasih sayang
"lahirkanlah keikhlasan dihatimu"

Friday, July 20, 2012

Apa Ni?

بِسْــــــــــــــــــمِ-اﷲِالرَّحْمَنِ-اارَّحِيم
اَلسَّلَامُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَا تُهُ

apa khabar kawan-kawan? okaylah, ini merupakan autopublish entry ya. :) ketika ini cx mempunyai sesuatu yang perlu diselesaikan. yalah, hari mantai kan :) cx ada join satu segmen tau. even cx tau yang cx tak pernah lucky if join apa-apa pon, tapi sengaja menceburkan diri. who knows rite? :)

sila klik untuk tumbersaran yang baik :)
haa. dah tengok gambar? ketika cx tekan je link ke blog tersebut, tengah-tengah loading, terus keluar warning ni. kenapa ekh? yes I know this warning warn me that it might harm my lappy. but greetvalley.com tu jenis haiwan ternakan apa ekh? urm.. yes that's true it was virus but how? urm. *sibuk memikir benda yang tak perlu. haha. okaylah. selamat berterawih kawan-kawan! :) 

p/s :
btw, cx tak berniat nak menjatuhkan mana-mana blog. apa yang curious disini adalah jenis virus ini ya. :) terima kasih anak-anak! :)

kutiplah pahala dibulan Ramadhan ini
"lahirkanlah keikhlasan dihatimu"

Roti Jala

بِسْــــــــــــــــــمِ-اﷲِالرَّحْمَنِ-اارَّحِيم
اَلسَّلَامُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَا تُهُ

hye peeps! today saja nak share resepi. :) anyway, nak cakap selamat menunaikan puasa semua! :) hari ni adalah hari mantai. sehari sebelum tibanya hari berpuasa. :) so jangan lupa berterawih :) orite. actually dah plan nak buat entry ni tapi tak jadi-jadi. aish. so, hari ni lah saat dan ketikanya :)

acuan
sila ambil tepung, time ni cx buat 1/2 jerk. hee. then sila ambil telur sebiji dipecahkan. tambah kunyit sikit ya . then cx pakai santan satu kotak. dikacau dengan campuran air sehingga menjadi acuan cair yang senang untuk diacukan diatas kuali. betul ke penggunaan diacukan tu? hee. btw, jangan lupa blend ya semua bahan ni. kalau tidak, nanti dia kasar, susah nak dilenserkan. 

jala yang telah dilenserkan diatas kuali leper
yeah! dah siap. eh! haha
okay. dah siap pun roti jala ni. cx lawan dengan kari ayam. btw agak leceh actually tapi cx takkan buat if takde sebab. haha. kalau korunk tahu apa sebabnya.. cuba teka. huhu #kbai~

selamat berterawih
"lahirkanlah keikhlasan dihatimu"

Thursday, July 19, 2012

pokok 'burung' dan 'belalang'

بِسْــــــــــــــــــمِ-اﷲِالرَّحْمَنِ-اارَّحِيم
اَلسَّلَامُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَا تُهُ

hye semua! :) kali ni nak cerita pasal pokok yang cx panggil sebagai pokok burung dan pokok belalang. hehe. actually both of this pokok adalah pokok bunga. hehe. cx excited tengok pokok bunga ni. nasib baik nenek cx yang empunya tuan pokok bunga ni. rasanya ada antara kalian yang dah tahu pasal pokok ni. :)

nenek kata, ini belalang ;)

segerombolan belalang. *segerombolan eh? haha

terdapat dua ekor burung disini. nampak tak? :p

itu dia. nenek kata, ini adalah burung.
mula-mula jumpa, jakun la juga. heheh. but even everyday pergi rumah nenek, still gak jakun. haha! #kbai 

indahnya ciptaan Tuhan
"lahirkanlah keikhlasan dihatimu"

Doa Buatmu Abah

بِسْــــــــــــــــــمِ-اﷲِالرَّحْمَنِ-اارَّحِيم
اَلسَّلَامُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَا تُهُ


Ya Allah Ya Tuhanku, aku sedekahkan Al-Fatihah ini kepada junjungan besar Nabi Muhammad s.a.w dan juga kepada arwah abah Husin bin Ali, semoga Engkau cucuri rahmat keatas roh abah. Kau ampunkanlah segala dosa abah. kurangkanlah seksaan kubur bagi abah. kurangkanlah seksaan api neraka bagi abah. Ya Allah, Kau tempatkanlah abah dikalangan golongan orang-orang yang beriman dan Kau tempatkanlah abah didalam syurgamu Ya Allah. Amin Ya Rabb.


rajinlah sedekahkanlah Al-Fatihah 
"lahirkanlah keikhlasan dihatimu"

Wednesday, July 18, 2012

Klinik Haiwan Veterinar

بِسْــــــــــــــــــمِ-اﷲِالرَّحْمَنِ-اارَّحِيم
اَلسَّلَامُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَا تُهُ

dah sekian lama nak bawa adik-adik kecil berekor dirumah ni ke klinik. bulunya tertanggal daripada badan. sedikit demi sedikit, then lesu je memanjang. dah berapa kali tah janji dengan mereka tapi tak dibawa pun. so, today, apa jadi pun, cx mesti bawa, yalah.. dah nak Ramadhan kan :)

ini adalah papan tanda maklumat hee

ini dia adik2 cx dirumah. lagi seekor mana tah taknak ikut
cx pergi klinik tadi area pukul 3:00pm. dari sini ke Mitc. yelah, klinik ni dipersimpangan ke Mitc jerk. huhu. klinik ni GOVERNMENT ya kawan-kawan. hanya perlu bayar RM5 bagi setiap rawatan. tapi depends juga pada rawatan. if nak kemiri, RM50 if tak silap. yang sedang baring tu adalah COMOT merupakan abang long dan yang gagah tu adalah BOBOY si adik kecil. :) emaknya dirumah taknak  ikut. nak tengok emaknya? cuba klik SINI . nama beliau adalah SAYANG :).

mereka kebiasaannya dilepaskan merayap bergolek jika dirumah, disebabkan nak kena enjit, so, kene letak dalam sangkar. sekejap je pon. :) diorunk ni pandai buang air dekat toilet. bijak adik-adik akak ni. heee. okaylah kawan-kawan, cx perlu tidur. esok nak bawa emak pergi klinik pula. cx yang bermasalah ni pun tak pergi klinik lagi sebab cx utamakan orang lain dulu. hee. padahal takut makan ubat. haha! #kbai

sayangilah haiwan :)
"lahirkanlah keikhlasan dihatimu"

Salam Ramadhan Giveaway by Sweet Lizahanum

بِسْــــــــــــــــــمِ-اﷲِالرَّحْمَنِ-اارَّحِيم
اَلسَّلَامُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَا تُهُ

click here
Bermula 17/7/2012(4.00pm) hingga 31/7/2012 (12.00 am)

salam ramadhan almubarak
"lahirkanlah keikhlasan dihaitmu"

Lucky Person for Segmen Kembar Saya

بِسْــــــــــــــــــمِ-اﷲِالرَّحْمَنِ-اارَّحِيم
اَلسَّلَامُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَا تُهُ

selamat malam. entry ringkas untuk anda. cx tak berapa nak sihat. batuk. selsema. bakal demam. badan dah mula sejuk panas. batuk menjadi-jadi. setelah berkurun tak makan ubat selsema, tonight, telah selamat masuk dalam perut bersama ubat batuk woods. semoga esok, cx kembali sihat. amin. 

antara berikut adalah pemenang bagi segmen kembar saya! untuk kalian yang tersenarai, anda diminta komen di entry ini dan meninggalkan nombor telefon anda untuk menebus hadiah RM10. RM5. sila letak nama + no.telefon + link blog. hehe. :) don't worry, cx tak publish pon comment kalian tu. :) cx akan direct bagi hadiah kalian. orite? :) sila klik SINI untuk senarai peserta. kalian adalah :

1st price (RM10)

2nd price (RM5)

3rd price (RM5)

CONGRATULATIONS to all of you . cx randomly tau cabut lucky number. huhu. btw, untuk kembar cx.. kalian yang bertuah adalah peserta yang lahir pada bulan FEBRUARY *boleh rujuk bloglist ya. secara automatiknya, kalian tersenarai dalam bloglist KEMBAR CX! :) . ok then, thanks a lot pada yang join this segmen. #kbai
p/s:
more than a week, if you are not redeem your gift. automatically canceled. . huhu

sakit itu penghapus dosa
"lahirkanlah keikhlasan dihatimu"

#ww

بِسْــــــــــــــــــمِ-اﷲِالرَّحْمَنِ-اارَّحِيم
اَلسَّلَامُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَا تُهُ


Happy Ramadhan! :)

ampun maaf dipinta
"lahirkanlah keikhlasan dihatimu"

Senarai Segmen: Kembar Saya!

بِسْــــــــــــــــــمِ-اﷲِالرَّحْمَنِ-اارَّحِيم
اَلسَّلَامُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَا تُهُ

hye peeps! first of all cx nak minta maaf sebab lambat list out your twin. hee. cx ada hal yang perlu diselesaikan. sorry sangat ya. so now, cx list out twin korunk. if tiada twin, i'm so sorry. suppose to be segmen Kembar Saya! ni dipanjangkan tempohnya. hee. okaylah. :) check it out!

February

March

April

May

June

July

August

September

October

November

December

btw, thanks for those yang sudi join. sorry again cuz late. then. bagi pemilihan peserta bertuah tu. tunggu next entry okay? untuk kembar cx tu? heheh. tunggu juga next entry. yelah, korunk bukan tahu pun birthday cx bila. heheh. okaylah kawan-kawan. take care! :) love you!

welcome my twin! :)
"lahirkanlah keikhlasan dihatimu"

Sunday, July 15, 2012

Segmen :Kembar Saya!

بِسْــــــــــــــــــمِ-اﷲِالرَّحْمَنِ-اارَّحِيم
اَلسَّلَامُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَا تُهُ

hye peeps. simple entry. sengaja nak buat segmen ni. tak tahu dapat sambutan atau tidak. hee *seganlahpula. okay. korunk punya birthday bila? cx nak kumpul blogger yang sama bulan kelahiran. then.. setiap penyertaan cx akan list out link ikut bulan kelahiran korunk.. special bagi insan yang berbintang kelahiran yang sama dengan cx. diorunk akan automatically cx letak dalam bloglist kembar cx. hehe. okaylah. as simple as ABC. follow this step:


1. copy paste header cx dan link ke entry ni
2. tajuk entry : kembar (nama korunk)
3. tarikh lahir beserta tahun dan bintang apa
4. jantina  *boleh ngorat. haha! -sila abaikan
5. tinggal link di kotak komen entry ini

kepada yang bertuah, cx akan bagi hadiah tau. hadiah jangan berangan yang besar-besar ya. hehe. peserta bertuah tu cx akan pilih randomly ikut pemilihan cx sendiri. peserta bertuah pertama akan dapat topup RM10 . peserta bertuah kedua dan ketiga RM5. eh! dah bagitahu hadiah plak. heheh. okaylah. segannya kalau takde yang sudi join. *fuh #kbai


due:
15 July 2012
23:59pm

7 kembar dunia
"lahirkanlah keikhlasan dihatimu"

Saturday, July 14, 2012

Wang Kertas Malaysia Siri Terbaru

بِسْــــــــــــــــــمِ-اﷲِالرَّحْمَنِ-اارَّحِيم
اَلسَّلَامُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَا تُهُ

duit kertas Malaysia akan kembali dengan wajah baru. mungkinkah baju baru bagi hari raya? hehe. apa-apa pun, tak sabar nak dapat simpan duit siri baru ni. yelah, memula dapat mesti eksaited.. orang lain tak dapat lagi kann. kononnya la dia je yang dah dapat. padahal dah berlambak duit tu merayau ke serata negeri dalam Malaysia *soon. :) an an an :)



macam mana kawan-kawan? cantik? cx suka sebab colorful. hehe. nak pegang RM20 tu. hehe. macam duit RM10 dulu-dulu. RM10 pula dah bertukar warna. murtad ya? heheh. okaylah. sila jangan izinkan cx mengarut. sebelum itu, duit-duit ini ada ciri-ciri keselamatannya ya. kalau nak tahu, pergi click sumber. :) orite .. fyi, duit-duit ini semua akan mula dikeluarkan pada 16 Julai 2012. :) sekian. selamat hari raya! eh! haha #kbai


i love money *haha
"lahirkanlah keikhlasan dihatimu"

Friday, July 13, 2012

forgive me Ya Allah

بِسْــــــــــــــــــمِ-اﷲِالرَّحْمَنِ-اارَّحِيم
اَلسَّلَامُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَا تُهُ

talking to myself

kadang-kala susah untuk kita faham apa kehendak orang sekeliling kita. dan tatkala kita cuba meminta sesuatu yang baik untuk mereka .. tidak semua itu dimakbulkan Tuhan. kita manusia mudah terlupa. kita manusia mudah sangat terleka.  Ya Allah, aku mohon kepadamu agar Kau lindungi dan redhalah keatas aktiviti harian mereka. berilah kebahagiaan kepada mereka tanpa rasa jemu. terima kasih Ya Allah.


cuma satu, Allah tidak mengujimu jika kamu tidak mampu. dan ingatlah bahawa, Allah akan uji sesuatu diatas perlakuanmu terhadap orang disekelilingmu. tidak mudah melafaz kata. hanya yang terindah itu tersemat didalam jiwa. kerna.. hanya Allah yang ketahui sejauh mana keikhlasan hati kita. InsyaAllah.

forgive me Ya Allah
"lahirkanlah keikhlasan dihatimu"

Gelagat Si Kecil

بِسْــــــــــــــــــمِ-اﷲِالرَّحْمَنِ-اارَّحِيم
اَلسَّلَامُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَا تُهُ

1

2

3

4
location:
cx's bedroom

time:
any-time 

motive:
sleeping

i love my cat
"lahirkanlah keikhlasan dihatimu"

Thursday, July 12, 2012

Selera Anak Tekak II

بِسْــــــــــــــــــمِ-اﷲِالرَّحْمَنِ-اارَّحِيم
اَلسَّلَامُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَا تُهُ

hye peeps! hehe. tadi cx update pasal food yang cx nak makan kan? hehe. cx ada mention tomyam campur kan? huhu. tak boleh tahan nafsu makan betul tau cx ni. ingatkan nak buat tomyam esok lusa tapi tup-tup .. terbuat pula malam ni. hehe. erghh~ Alhamdulillah ;p



cx buat tomyam sebab sangat lama tak makan. nak makan kat kedai boleh tapi kadang-kadang yalah kan, hari ni semalam sedap, esok lusa.. terkurang rasa. hhee. so, cx decide untuk buat sendiri. kasi puas hati maaa. :) nak pedas pon pedas. nak masam pun masam. huhu. nak pekat pun pekat. alhamdulillah. dah selamat masuk dalam perut pun. :)

thank you Allah
"lahirkanlah keikhlasan dihatimu"

Selera Anak Tekak

بِسْــــــــــــــــــمِ-اﷲِالرَّحْمَنِ-اارَّحِيم
اَلسَّلَامُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَا تُهُ

hye peeps! dah lama tak berceloteh dekat blog ni. #tipu. semenjak pemergian arwah abah, terlalu banyak yang perlu kami secara perlahannya mengatur semula kehidupan. terima kasih Abah . terlalu banyak jasamu kepada keluarga kita. *Alfatihah.  orite! sekarang nak bercerita. eh. cerita ke? hehe. cuba tengok gambar dekat bawah ni. :)

sambal ketam *resepi mizat
haa. semenjak kebelakangan ni, selera tekak menjadi-jadi. so, first resepi yang diidamkan adalah resepi roomate cx. sambal ketam. bukan sambal biasa tau. ada cara untuk membuatnya. tapi bila kita buat sendiri, biasalah kan, mesti lain daripada owner. sebab air tangan .. licin cx makan. berat pun makin licin jerk naik. huhhu

ikan keli masak lemak cili api
ini resepi kedua.  semalam cx buat. ketam tu dimasak hari sebelum keli ni . heheh. selera besar ark? huhu. btw, cx tak pernah bersihkan ikan keli tau. first time bersihkan dan masak.. fuh.. mencabar betul. cx geli actually dengan keli ni sebab kepala dia. tapi disebabkan bila dah masak, isi keli ni sangat sedap, cx tabahkan jua. ceh! ;p

udang sambal
udang masak sambal. yeah! baru je masak tadi. actually hari ni nak masak sotong rendam tu, tapi mak cakap dia nak makan sambal udang, so cx masaklah. tapi cx ada curi udang mentah sikit untuk dibuat tomyam campur! hehe. dah lama tak makan. nanti dah masak, cx upload ya :) 

okaylah kawan-kawan, selamat makan! eh. :P haahhaha #kbai~

rezeki Allah
"lahirkanlah keikhlasan dihatimu"


Quotes

بِسْــــــــــــــــــمِ-اﷲِالرَّحْمَنِ-اارَّحِيم
اَلسَّلَامُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَا تُهُ



Everyone make mistakes. It is just a matter whether we realised it or not. No one can ever run from making mistakes. Thus we as friends, forgive and forget. Throw away all the bad things, take in the good ones. We ain't perfect ourselves, why then find fault in others? Blaming each other won't help to get things done, neither will it makes the friendship better. Be forgiving. It maybe hard to forget, but you can always forgive. Give and take. Don't be egoistic. Lastly, hey, we're humans. Humans make mistakes, and we learn from it. :)

So stay smiling. :) Remember someone for their smiles and laughters, not for their anger and tears. :) ♥

Thanks Dear

bisikan hati:
mereka bisa mengerti apa yang cuba aku sampaikan. mengapa tidak kamu? ya kamu sahabatku.

what you give, you get back
"lahirkanlah keikhlasan dihatimu"

Wednesday, July 11, 2012

My Dear Friend

بِسْــــــــــــــــــمِ-اﷲِالرَّحْمَنِ-اارَّحِيم
لسَّلَامُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَا تُهُ

My dear friend,

Here, I have something to tell you but I don’t know how to let you know. It’s too hard for me because I know the impact towards our friendships. But my dear friend, I love you more than you know. Please understand me through your heart.

My dear, I’m telling you that because she is our friend. Doesn’t mean I’m giving you a permission to spread the story. I know you understand me and you know why I choose you to share this story. Our perceptions are different from people out there. I’m speechless. I feel quite disappointed.

Honey, if you read this message, I know you will understand what I’m saying. I love both of you even we are in different world now. Please, I love our friendships. Remember that.


With love,
Your friend.

learn how to love people
"lahirkanlah keikhlasan dihatimu"

Monday, July 9, 2012

Help Me.

بِسْــــــــــــــــــمِ-اﷲِالرَّحْمَنِ-اارَّحِيم
اَلسَّلَامُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَا تُهُ

primary source
1. apakah langkah terbaik bagi seseorang yang ingin melangkah ke alam bertudung labuh?
2. bagaimana persediaan yang perlu dibuat? 
3. bagaimana untuk menangani cela-cela di masa hadapan?
4. macam mana nak mula?
5. apa yang perlu dan apa yang tidak?

need your opinion to help my friend because I don't have the answer. tq my friends! :)

only Allah can repay your kindness
"lahirkanlah keikhlasan dihatimu"

Saturday, July 7, 2012

Si Miskin di Dalam Rumah Allah

بِسْــــــــــــــــــمِ-اﷲِالرَّحْمَنِ-اارَّحِيم
اَلسَّلَامُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَا تُهُ


jika orang miskin dan hina duduk disaf pertama di dalam masjid,  yakni yang sering dikatakan tempat orang kenamaan, orang-orang alim dan para-para raja... 
tiada seorang pun yang berkuasa dan berhak untuk menyuruh si miskin itu bangun daripada tempatnya kerna masjid adalah rumah Allah..
 dan apabila kita masuk kedalamnya.. KITA ADALAH SAMA.

Kuliah Zohor - TValHijrah

bimbinglah kami kejalanMu
"lahirkanlah keikhlasan dihatimu"

Wednesday, July 4, 2012

Nisfu Sya'ban

بِسْــــــــــــــــــمِ-اﷲِالرَّحْمَنِ-اارَّحِيم
اَلسَّلَامُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَا تُهُ


Sabda Rasulullah SAW: 
“Apabila tiba pada malam Nisfu Syaaban maka berjagalah kamu pada malamnya (melakukan ibadat) dan berpuasa pada siangnya kerana sesungguhnya Allah turun (merahmati hamba-hamba-Nya) pada waktu itu mulai terbenamnya matahari ke langit dunia. 

Allah SWT berfirman: 
“Siapa yang memohon keampunan maka aku akan mengampunkannya, siapa yang meminta rezeki, maka aku akan kurniakan kepadanya rezeki, siapa yang ditimpa bala aku akan melepaskannya. Adakah daripada kalangan mereka begini dan adakah daripada kalangan mereka begini (berturutan pertanyaan daripada Allah) sehingga terbit fajar?” (Hadis Riwayat Ibnu Majah) 

Rasulullah SAW bersabda:
 “Apabila tiba malam pertengahan Syaaban, Allah akan memerhatikan makhluknya dengan pemerhatian yang penuh. Maka Allah akan mengampunkan orang yang beriman, membiarkan orang kafir, meninggalkan orang yang berkhianat dengan kekhianatan mereka hingga mereka berdoa kepada Allah (untuk pengampunan mereka).” 

Sabda Rasulullah SAW:
 “Sesiapa yang menghidupkan malam Nisfu Syaaban dan dua malam raya (Aidilfitri dan Aidiladha), hatinya tidak akan mati pada hari dimatikan hati-hati orang lain.” 

terimalah taubatku Ya Allah
"lahirkanlah keikhlasan dihatimu"

#WW

بِسْــــــــــــــــــمِ-اﷲِالرَّحْمَنِ-اارَّحِيم
اَلسَّلَامُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَا تُهُ


kesayanganku
"lahirkanlah keikhlasan dihatimu"

Tuesday, July 3, 2012

melukis. dilukis. terlukis. *asah pensil tumpul

بِسْــــــــــــــــــمِ-اﷲِالرَّحْمَنِ-اارَّحِيم
اَلسَّلَامُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَا تُهُ


okay sila jangan gelak! nak komen? dipersilakan. 
*ini bukan wordless wednesday
*cx ke ni? haha #bukan
kbai

buang masa time exam
"lahirkanlah keikhlasan dihatimu"

Jantina Nisan

بِسْــــــــــــــــــمِ-اﷲِالرَّحْمَنِ-اارَّحِيم
اَلسَّلَامُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَا تُهُ

hye semua. hari ini sangat tiada mood. *mood dalam bahasa melayu apa eh? lorat nau! . hurm. fokus semua hilang. tak tahu kenapa. tapi rasa nak menangis. tapi tak boleh plak. urm. okay. lari topik. cx nak share sesuatu yang mungkin ada dikalangan kita dah tahu dan mungkin juga belum tahu.

selama 20+ tahun cx hidup, belum pernah cx ketahuinya sehinggalah pemergian arwah abah tercinta *al-Fatihah.  cx pergi tempah kepok kubur. cx pilih nisan yang cx nak tapi tiba-tiba pakcik *tokei kedai tu kata.. ini untuk perempuan dik.. ambil yang ini untuk lelaki. okay, pengetahuan baru. korunk tahu nak kenal pasti jantina nisan? kenapa diorunk reka nisan itu berjantina? sebab senang nak kenali pemilik kubur tersebut. kita tahu arwah yang telah kembali itu adalah perempuan atau lelaki.

arwah lelaki

arwah perempuan
daripada gambar diatas, korunk dapat bezakan? okaylah, nisan bagi lelaki adalah berbentuk bulat atau persegi.. manakala perempuan adalah sedemikian. nisan perempuan adalah sama dan tiada rekaan lain. so, sangat mudah dikenali. jika pergi menziarahi kubur, korunk boleh bezakan arwah adalah lelaki atau perempuan. okaylah kawan-kawan, dah lama actually nak buat entry ni tapi tiada idea nak membebel. #kbai

tempatkanlah arwah didalam syurgaMu
"lahirkanlah keikhlasan dihatimu"