Thursday, December 12, 2013

30 Pasangan Pilih 11.12.13

بِسْــــــــــــــــــمِ-اﷲِالرَّحْمَنِ-اارَّحِيم
اَلسَّلَامُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَا تُهُ

Holla everybody! Menjadi perbualan hangat apabila diperkatakan tentang 11.12.13 ini yang merupakan tarikh keramat bagi Che Ta dan Zain Saidin yang melangsungkan pernikahan mereka semalam. Namun, apakah istimewanya tarikh ini kepada kalian semua? Pada cx? biasa-biasa sahaja ;p

Credit: Mr.Google
Tanggal 11.12.13 semalam menjadi pilihan ramai pasangan untuk mendaftarkan perkahwinan mereka.  Pengarah Jabatan Pendaftaran Negara Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur, Norehan Abdullah menyatakan bahawa seramai 30 orang pasangan memilih tarikh ini. Begitu ramai yang tertarik dengan tarikh ini kan?  Malah, ada antara mereka yang telah membuat tempahan tarikh tersebut seawal 15 Jun 2013. Dahsyat bukan? fanatik sungguh manusia-manusia tersebut dengan tarikh keramat ini. Tidak mengapa, setiap manusia itu lain-lain citarasanya. Tidakkah begitu sahabat semua? :)

Sebelum tibanya tarikh keramat ini, ramai juga yang tidak ketinggalan untuk memilih tarikh-tarikh keramat yang mungkin cantik dan ada makna tersendiri bagi mereka. Antara tarikh yang menjadi pilihan adalah 10.10.10 (10 Oktober 2010), 11.11.11 (11 November 2011) dan 12.12.12 (12 Disember 2012). Korang bagaimana? Ada juga tarikh keramat yang menjadi pilihan? :) - Bernama

Meriahkan Harimu
"lahirkanlah keikhlasan dihatimu"

Wednesday, December 11, 2013

'Rules' di Rumah Mertua

بِسْــــــــــــــــــمِ-اﷲِالرَّحْمَنِ-اارَّحِيم
اَلسَّلَامُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَا تُهُ

Hai semua! apa khabar? Sekian lama cx meninggalkan blog cx ini terbengkalai tanpa dijenguk.  Baiklah, kali ini cx kembali dengan isu-isu yang mungkin menjadi perbualan secara tidak sengaja bagi mereka-mereka yang dah berkahwin, baru berkahwin atau hendak berkahwin. Semoga bermanfaat :) InShaAllah. Rules ini untuk para wanita sahaja :) 
credit: Mr.Google
1. Jangan Malas
Ketika zaman muda mudi single mingle, bolehlah jika hendak bermalasan, tetapi apabila sudah berumahtangga, tolonglah rajinkan diri. Contohnya, jika bangun pagi, nampak dalam sinki ada pinggan dan cawan kotor, janganlah bangun terus duduk depan televisyen, teruslah bertindak membersihkan semua yang perlu. Sila ubah perangai. Lebih-lebih lagi di rumah mertua. Sehari dua bolehlahkan, sebulan setahun berikutnya? Korang pun boleh agak apakah respon adik beradik dan kedua ibu bapa pasangan?

2. Adab
Kenapa cx tekankan adab? Baiklah, cx terus bagi contoh. Jika ketika makan beramai-ramai dengan famili, tak kira dengan famili sendiri atau mertua, sekiranya mereka duduk makan di bawah, tolong jangan biadap nak duduk atas kerusi atau tempat yang lebih tinggi berbanding orang tua. Jika nenek cx, dah lama dia cubit peha cx. Kenapa? tindakan tersebut tidak berapa sopan untuk kita yang muda. Jika dah terbiasa dengan keluarga sendiri, tolong jangan buat ketika di tempat orang lain. Itu dipanggil biadap! okay? :)

3. Telefon Bimbit
Ini merupakan satu lagi hal. Jika di rumah mertua, tolonglah jangan ke hulu ke hilir bawa telefon bimbit di tangan. Letak sahaja telefon tersebut dalam bilik. Dah berkahwinkan? Nak mesej siapa lagi? Nak berlaman sosial? Tunggu malam sikit tak bolehkah? Ini tidak, bangun tidur sahaja, sudahlah tidak ringankan tulang kemas rumah basuh baju ke kan, bangun tengok tv siap pegang telefon. Tengah makan pun pegang telefon. Mak Ayah mertua ada di ruang tamu pun pegang telefon lagi. Adab kau letak mana?! Haa.. Marah sangat rasa di hati apabila ada segelintir yang melakukan sedemikian. 

Cx Pesan:
Tolonglah ya, apabila dah berkahwin, buat cara dah berkahwin. Jangan lupa, korang duduk mana dan dengan siapa. Jangan bila depan suami sahaja tunjuk sopan, beradab dan rajin. Apabila suami tiada, tunjuk belang. Berubahlah  ya. Tolong jaga sikit maruah seorang wanita, isteri, ibu dan nenek kerana kita sendiri akan merasai segala title tersebut suatu hari nanti. 

Belajarlah Beradap
"lahirkanlah keikhlasan dihatimu"

Wednesday, November 13, 2013

#Nov13 Wordless Wednesday

بِسْــــــــــــــــــمِ-اﷲِالرَّحْمَنِ-اارَّحِيم
اَلسَّلَامُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَا تُهُ

click to grow it up :) read from the below

dunia hanya sementara
"lahirkanlah keikhlasan dihatimu"

Monday, November 11, 2013

Wanita dan Kisah Silam

بِسْــــــــــــــــــمِ-اﷲِالرَّحْمَنِ-اارَّحِيم
اَلسَّلَامُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَا تُهُ

Jika entry sebelumnya cx kupas mengenai lelaki dan kelab malam, kali ini tentang wanita dan kisah silam. Kita hidup di dunia ini penuh dengan ceritera masing-masing. Ada yang putih dan ada yang hitam. Namun, semuanya telah berlalu apabila diperkatakan tentang 'kisah silam'.

Mengapa dikatakan wanita begitu sinonim dengan kisah silam? Kerana wanita itu diciptakan punyai harga diri yang sangat tinggi. Maruahnya sangat bernilai dimata lelaki. Mahkotanya. Semua orang inginkan yang terbaik buat hidup mereka namun, kita perlu berfikir daripada sudut yang lain juga. Masih terdapat insan yang bergelar adam itu mampu untuk menerima insan-insan yang punyai kisah silam mereka sendiri. 

creadit: Mr. Google
Pada pendapat cx, maaf jika cx berbicara tidak selari dengan apa yang korang fikirkan. Wanita yang punyai masa silam itu adalah wanita yang diuji Allah dengan ujian sedemikian. Makanya, kita tidak boleh menghukum mereka sewenangnya. Yalahkan, cuba korang fikir semula, jika mereka terbinasa hidup dengan adanya kisah silam tersendiri, Allah uji mereka sedemikian rupa, makanya mereka telah tahu nasib mereka, sedangkan kita yang sedang mencanang kehidupannya pula? Adakah kita ketahui bagaimana bentuk ujian yang Allah ingin turunkan kepada kita? Allahuakhbar! 

Kepada pemberita tidak berbayar diluar sana, cukuplah dalam mencanang aib orang lain, ingatlah, jika kita menjaga aib orang, Allah akan menjaga aib kita. Kepada wanita yang punyai kisah silam tersendiri, usahlah rebah, bangkitlah, dekatkan diri kepada Allah. Usah berserah hidup dibiar terumbang ambing umpama alang-alang dah ada kisah hitam, hendak buat apa lagi berkelakuan baik? Silap! Ambillah langkah bijak.

Cx's Says:
Allah uji kerana Allah sayang. Husnuzon :) In Shaa Allah

Tabahlah duhai hati
"lahirkanlah keikhlasan dihatimu"

Lelaki dan Kelab Malam

بِسْــــــــــــــــــمِ-اﷲِالرَّحْمَنِ-اارَّحِيم
اَلسَّلَامُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَا تُهُ

hai semua. entry ringkas untuk pertemuan kali ini. lelaki, merupakan hamba Allah yang diciptakan sempurna, mampu menarik minat kaum hawa melihat dan mendekatinya. dikurniakan sembilan akal dan satu nafsu .namun, mengapa lelaki itu begitu sinonim dengan kelab malam? 

jika dahulu kala, kita boleh mempercayai mereka apabila di kampung-kampung, tidak perlu kaum hawa ketakutan tatkala berjalan sendirian, dimana sahaja pergi, pasti si lelaki akan mengakui sebagai saudara mara bagi menjaga maruah mereka. namun jika di zaman sekarang? tidak semudah itu kita hendak meletakkan kepercayaan. betul kan? :) 
creadit: Mr. Google
apa yang cuba cx kupaskan di sini, melalui pendapat cx sendiri. setiap lelaki zaman sekarang, tipu jika tidak pernah menjejakkan kaki ke kelab malam. namun tidak semua. pada cx, ianya satu langkah yang salah diambil oleh insan bernama lelaki diwaktu usia mereka muda remaja. namun demikian, kita sebagai insan bernama perempuan, tidak semudah itu untuk menjatuhkan hukuman atau meletakkan status mereka sebagai seorang lelaki yang tidak boleh dan tidak mampu untuk menjadi imam kita. 

Sila perbetulkan mindset korang semua. pada cx, semua orang pernah melakukan kesilapan dalam hidup. kita sebagai orang yang mengenalinya, tiada hak untuk menghukum atau membuka aibnya kepada orang lain. jika dikatakan dulu si polan ini kaki minum, berkepit dengan perempuan seksi, tetapi kini? adakah korang tahu keadaan dia? cukuplah membuka cerita tentang orang lain. apa yang betulnya adalah doakan untuk kebaikkan mereka. mungkin dulu ya dia sebegitu tetapi sekarang? renung-renungkan dan selamat beramal :) 

setiap manusia itu mampu berubah
"lahirkanlah keikhlasan dihatimu"

Wednesday, November 6, 2013

Hidup Beripar :)

بِسْــــــــــــــــــمِ-اﷲِالرَّحْمَنِ-اارَّحِيم
اَلسَّلَامُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَا تُهُ

hai semua! dah lama nampaknya cx meninggalkan blog cx ini :) cx minta maaf sebab tak dapat nak bw balik kalian semua. cx juga tak sempat nak refollow kawan-kawan yang follow cx :) cx sangat sibuk kebelakangan ini. harap cx dimaafkan ya :) 

bulan oktober sehingga disember merupakan bulan yang penuh kesibukkan bagi cx. pada bulan oktober kelmarin, cx menerima kakak ipar!! :) Alhamdulillah. akhirnya cx dapat kakak! seronok okay bila ada kakak. :) almaklumlah, cx ini seorang sahaja anak perempuan dalam famili cx. makanya bila dapat kakak, rasa sangat teruja. cx daripada kecil lagi sudah berilham, jika dapat kakak, cx nak memasak bersama. miahahah! nak tahu siapa kakak cx? no need lah. huhu

credit: Mr. Google
kelmarin kongsi resepi spaghetti, hari ini kongsi resepi popia dan nasi ayam paling mudah hendak dibuat. huhu. sangat happy! Alhamdulillah. cx juga dapat adik perempuan okay. paling menyeronokkan cx adalah, mereka semua jadi rapat dengan cx dan sangat suka memenuhi permintaan cx. muhahahah! hari itu, nak makan sushi, adik perempuan @ girlfriend adik cx belikan. sekarang nak makan popia nestum, kakak cx nak buatkan esok! miahahahah! sangat seronok. seriously! okaylah. itu sahaja nak dikongsikan. be happy okay! :) #kbai

senyum selalu :)
"lahirkanlah keikhlasan dihatimu"

Wednesday, October 16, 2013

#Okt16 Wordless Wednesday I

بِسْــــــــــــــــــمِ-اﷲِالرَّحْمَنِ-اارَّحِيم
اَلسَّلَامُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَا تُهُ

credit: Xperia Miro
disiplin diri perlu ada
"lahirkanlah keikhlasan dihatimu"

Monday, October 14, 2013

Kesan Negatif Akibat Malas Minum Air Putih

بِسْــــــــــــــــــمِ-اﷲِالرَّحْمَنِ-اارَّحِيم
اَلسَّلَامُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَا تُهُ

credit: Mr. Google

1. Kekurangan air dalam tubuh badan akan menyebabkan dehidrasi.  Dehidrasi ini menyebabkan cairan di otak akan menurun, kemasukan oksigen yang seharusnya mengalir ke otak menjadi kurang.  Akibatnya, sel-sel otak menjadi tidak aktif dan berkembang, bahkan boleh mengecut.

2. Keadaan otak sendiri terdiri daripada cairan, dan ketika otak tidak mendapat kemasukan air yang cukup, akan terjadi gangguan fungsi kognitif (kepandaian) di otak.  Otak tidak boleh menjalakan fungsi normalnya lagi, terutama fungsi kognitif yang akhirnya membuatkan seseorang menjadi lemah, cepat lupa dan tidak fokus.

3. Dehidrasi boleh menyebakan lelah, haus, tekak kering, badan panas, sakit kepala, air kecing pekat, denyut nadi menjadi lebih laju, halusinasi dan juga kematian.

4. Kulit jadi kusam membuatkan aliran kapilari di kulit juga tidak maksimum

5. Kekurangan air putih boleh menganggu fungsi ginjal kerana air mencegah batu karang

jagalah kesihatan diri
"lahirkanlah keikhlasan dihatimu"

Atherosclerosis

بِسْــــــــــــــــــمِ-اﷲِالرَّحْمَنِ-اارَّحِيم
اَلسَّلَامُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَا تُهُ

Atherosclerosis ini kalau korang semua nak tahu, ianya merupakan radang yang terjadi dalam pembuluh darah kita. Dia terjadi disebabkan penempelan atau kita panggil pembentukkan plak/lemak yang disebut ateromatus. Hal ini menyebabkan dinding arteri kita menjadi lebih tebal dan kurang lentur.  penyakit ini boleh terjadi kepada arteri otak, ginjal, jantung dan jaringan arteri lainnya serta lengan. 

credit: Mr.Google
Apabila penyakit ini terjadi kepada jaringan menuju otak, maka ianya boleh menyebabkan penyakit stroke yang berbahaya, sedangkan jika terjadi pada jaringan yang menuju jantung akan menyebabkan penyakit jantung atau serangan jantung. Penyebab penyakit ini adalah berkaitan dengan pengambilan makanan yang terlalu banyak mengandungi kolestrol. Kolestrol bermanfaat bagi tubuh kita namun biarlah berpatutan dengan jumlah yang badan kita perlukan. Cx nak korang semua tahu bahawa jumlah kolestrol yang diperlukan dalam badan kita tidak boleh melebihi 200 mg per 100 ml darah.  Oleh itu, kurangkan makan makanan berlemak ya kawan-kawan semua! semoga sentiasa sihat walafiat hendaknya :) #InShaaAllah

sumber: Macam-Macam Penyakit

sayangilah dirimu
"lahirkanlah keikhlasan dihatimu"

Sunday, October 13, 2013

Candy Crush Empat Satu Sembilan

بِسْــــــــــــــــــمِ-اﷲِالرَّحْمَنِ-اارَّحِيم
اَلسَّلَامُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَا تُهُ

hit to grow it up
Selamat hari minggu kawan-kawan! :) seperti biasa hari minggu bukan waktu yang sesuai untuk update blog. Hal ini disebabkan oleh ramai blogger yang pergi menyambut holiday dengan kawan-kawan, keluarga dan mungkin juga teman istimewa. :) maka dengan itu, cx kemaskini blog hari ini dengan entry candy crush saga. yeah!! #ehh.

Seperti biasalahkan, cx memang pemain tegar Candy Crush Saga ini. Namun, cx telah terkandas selama sebulan di level ini!!! Geram geram geram. Susah sangat nak lepas tau. Jika tengok gambar di atas, lagi berapa sahaja lagi nak lepas. Geram betul. Tapi tidak mengapalah, usaha tangga kejayaan kan? In Shaa Allah. Chaiyok Cx! acewah :) hihih #kbai.

Cx's Said:
hai readers, esok bersamaan Isnin 14 Oktober merupakan hari Arafah, maka dengan itu, ayuh kita berpuasa sempena hari Arafah. Besar ganjarannya. Menerusi hadith daripada Abi Qatadah r.a. juga bahawa Rasullullah s.a.w. bersabda yang bermaksud: "Puasa pada hari 'Arafah itu menghapuskan dosa dua tahun yang lalu dan tahun yang akan datanag." (Diriwayat oleh Muslim) In Shaa Allah. 

Selamat Hari Minggu
"lahirkanlah keikhlasan dihatimu"

Saturday, October 12, 2013

GA October by Emas Putih

بِسْــــــــــــــــــمِ-اﷲِالرَّحْمَنِ-اارَّحِيم
اَلسَّلَامُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَا تُهُ



Hadiah :
Top Referral : Cash RM50 dan 40 hadiah untuk dimenangi



sokong dan cuba nasib
"lahirkanlah keikhlasan dihatimu"

Segmen: bloglist istimewa ayuinsyirah tahun 2013

بِسْــــــــــــــــــمِ-اﷲِالرَّحْمَنِ-اارَّحِيم
اَلسَّلَامُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَا تُهُ

hit banner

due date/time: 
18/10/2013 
2200

salam kenal
"lahirkanlah keikhlasan dihatimu"

Segmen Up-kan Follower dan Menang Hadiah

بِسْــــــــــــــــــمِ-اﷲِالرَّحْمَنِ-اارَّحِيم
اَلسَّلَامُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَا تُهُ

SEGMEN UP-KAN FOLLOWER DAN MENANG HADIAH


*KLIK BANNER*

Syarat-syarat penyertaan:
1. Copy paste coding dan letakkan kedalam entri anda.
2. Klik iklan untuk fiqa. [KLIK]
    *satu je pun. tak banyak. :3
3. Ikut syarat sponser:

  • Follow blog Farah
  • Like dan Share page Syafra Store di FB.
  • 4. DONE! cukup la tu kan syarat nya. so simple meh. KLIK SINI UNTUK KE SEGMEN!
    SELAMAT MENYERTAI SEGMEN DAN MENAMBAHKAN FOLLOWER!

    Due Date Segment:
    a week, from 11/10/2013 to 16/10/2013 (any changes will be inform later)

    semoga berjaya
    "lahirkanlah keikhlasan dihatimu"

    Segmen Topup 24 Jam Aku Jejari Comel

    بِسْــــــــــــــــــمِ-اﷲِالرَّحْمَنِ-اارَّحِيم
    اَلسَّلَامُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَا تُهُ

    hit banner

    Segmen ini akan berlangsung selama 24 jam sahaja mulai pada jam ini. 
    So besok pada pukul 2.40 PAGI ( 24 jam ) bertarikh 13 OKTOBER 2013 akan TAMAT.

    semoga ada rezeki
    "lahirkanlah keikhlasan dihatimu"

    Friday, October 11, 2013

    10 Rahsia Kekal Muda

    بِسْــــــــــــــــــمِ-اﷲِالرَّحْمَنِ-اارَّحِيم
    اَلسَّلَامُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَا تُهُ

    apa khabar semua pembaca? minggu lepas cx jarang kemaskini blog, kerana banyak hal yang perlu cx uruskan sehingga tiada masa yang sesuai untuk mengadap blog. idea banyak tetapi tak sempat nak kemaskini.  semua idea yang terlintas di fikiran cx pada bila-bila masa, cx akan update di notes telefon terlebih dahulu. Alhamdulillah. tak membazir idea orang kata kan :) entry hari ini biarlah cx kongsikan rahsia kekal muda. semoga bermanfaat In Shaa Allah. 

    credit: Mr.Google
    1. Menjaga Solat dan membaca Al-Quran 
    2. Berzikir
    3. Sentiasa berada dalam keadaan berwudhu'
    4. Ikhlas melakukan kebaikan Lillahi Taala
    5. Hadapi tekanan dengan istighfar dan ketenangan
    6. Jauhi zina, umpatan dan fitnah
    7. Makan makanan yang halal dan tidak mudharat
    8. Menjaga pandangan mata
    9. Cukup tidur
    10. Jauhi dendam

    amalkan amalan yang sihat
    "lahirkanlah keikhlasan dihatimu"

    Ayat Amalan Elak Sihir dan Jin

    بِسْــــــــــــــــــمِ-اﷲِالرَّحْمَنِ-اارَّحِيم
    اَلسَّلَامُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَا تُهُ

    salam jumaat kawan-kawan semua! :) kali ini cx nak kongsikan ayat-ayat yang menjadi amalan bagi mengelakkan sihir dan jin.  perkongsian ini cx dapat daripada rakan facebook cx sendiri yang mendapatkan ayat ini ketika menonton Al-Kuliyyah yang mengupas tajuk tentan sihir dan jin. semoga bermanfaat.

    credit: Mr. Google

    1. Surah Al-Fatihah
    2. Ayat Kursi
    3. Surah Al-Furqan ayat 23
    4. Banyakkan Solat Tahajjud 
    - In Shaa Allah gangguan sihir dan jin tidak akan pernah datang kepada kita

    mencegah itu lebih baik daripada merawat
    "lahirkanlah keikhlasan dihatimu"

    Thursday, October 10, 2013

    MERAWAT HATI YANG SAKIT

    بِسْــــــــــــــــــمِ-اﷲِالرَّحْمَنِ-اارَّحِيم
    اَلسَّلَامُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَا تُهُ

    credit: Mr. Google
    1. Jaga solat lima waktu dan perbanyakkan solat sunat.
    2. Lakukan solat taubat setiap hari dan istighfar minimum 70 kali sehari
    3. Baca Al-Quran dan hayati maknanya setiap hari
    4. Bersangka baik dan maafkan semua orang sebelum tidur
    5. Menangis  insaf akan dosa-dosa yang lalu
    6. Berbuat baik kepada ibubapa dan mohon doa daripada ibubapa
    7. Berpuasa sekerap mungkin
    8. Berdamping dgn orang-orang soleh dan alim ulama'
    9. Jauhi orang-orang yang sakit hati atau busuk hati agar terhindar aura negatif
    10. Doa sungguh-sungguh untuk murnikan hati, terutama semasa Qiamullail
    11. Ziarah orang miskin, anak yatim, rumah orang tua atau rumah ahli keluarga
    12. Masuk majlis ilmu di masjid atau surau atau kelas agama
    13. Zikrullah dan banyakkan berselawat atas Nabi SAW
    14. Sedekah kepada golongan yang miskin
    15. Sentiasa ingat tentang kematian-- mana tahu kita mati hari ini!
    16. Pastikan kita makan benda yg benar-benar halal dan baik
    17. Lakukan usha dakwah setakat kemampuan

    sumber: DHMFK

    Moga Allah rawat hati kita 
    "lahirkanlah keikhlasan dihatimu"

    Wednesday, October 9, 2013

    #Okt09 Wordless Wednesday II

    بِسْــــــــــــــــــمِ-اﷲِالرَّحْمَنِ-اارَّحِيم
    اَلسَّلَامُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَا تُهُ


    Didik Diri
    "lahirkanlah keikhlasan dihatimu"

    CX Dapat Hadiah!

    بِسْــــــــــــــــــمِ-اﷲِالرَّحْمَنِ-اارَّحِيم
    اَلسَّلَامُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَا تُهُ

    terima kasih daun keladi
    Alhamdulillah. Selama cx berblogging, cx jarang dapat hadiah. Orang kata belum rezeki. :) Ini kali pertama cx dapat hadiah untuk segmen yang cx join. Alhamdulillah. Selalunya tak pernah nak lekat kalau sertai apa-apa pun dekat dunia blog ni. hahaha. I am not a lucky person. Maybe :)

    Cx nak ucapkan jutaan terima kasih kepada penganjur Segmen Follow Me by Salamah Ishak. Mungkin kali ini rezeki untuk cx. Alhamdulillah. Anyway, cx suka sangat gelang kaki tu. favourite color cx. hihi. Thanks a lot dear for this! :) 

    Alhamdulillah
    "lahirkanlah keikhlasan dihatimu"

    #Okt09 Wordless Wednesday I

    بِسْــــــــــــــــــمِ-اﷲِالرَّحْمَنِ-اارَّحِيم
    اَلسَّلَامُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَا تُهُ


    senyumlah selalu
    "lahirkanlah keikhlasan dihatimu"

    Tuesday, October 8, 2013

    my first GA - fsr

    بِسْــــــــــــــــــمِ-اﷲِالرَّحْمَنِ-اارَّحِيم
    اَلسَّلَامُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَا تُهُ

    hit banner
    hadiah GA :
    -- ball pen and keychain (from korea)
    -- pen (from korea)
    -- magnetic memo holder (from korea)
    -- perfume (from saudi)
    -- topup rm5

    due: 31/10/2013

    semoga ada rezeki
    "lahirkanlah keikhlasan dihatimu"

    1st Giveaway by Miss Fluffy

    بِسْــــــــــــــــــمِ-اﷲِالرَّحْمَنِ-اارَّحِيم
    اَلسَّلَامُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَا تُهُ

    hit banner

    Senarai Hadiah:
    1 x Set Wangian Mini Pack Scarf Perfume bernilai RM37
    1 x Pallazo Pant
    2 x Pashmina
    1 x Set Pencuci Muka & Mask Daiso Japan
    3 x 5 keping Shiseido Mask setiap seorang
    2 x Topup RM5 setiap seorang

    due: 27/10/2013

    semoga ada rezeki
    "lahirkanlah keikhlasan dihatimu"

    "Cian Orang Tu Akit"

    بِسْــــــــــــــــــمِ-اﷲِالرَّحْمَنِ-اارَّحِيم
    اَلسَّلَامُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَا تُهُ

    kelmarin disaat cx teman emak buat sedikit pemeriksaan dalaman di hospital, seperti biasa, cx suka perhati gelagat orang sekeliling daripada usia seawal bayi sehinggalah selanjutnya usia. Hidup ini terlalu meluas, pelbagai ragam dan keletah kita boleh jumpa, tidak perlu mengkaji sifat manusia jauh-jauh, cukup sekiranya di Malaysia sendiri, terlalu banyak ragam manusia yang bisa terlihat tanpa dipinta.

    credit: Mr. Google
    apa yang menjadi perhatian cx adalah keletah anak-anak seusia setahun ke tujuh tahun.  ternyata anak-anak kecil ini terlalu mulia hati mereka.  sedang cx merayau sementara menanti emak cx jumpa pakar, cx terserempak dengan seorang ibu dan anak perempuannya dalam lingkungan usia tiga ke empat tahun. apa yang menariknya adalah, disaat anak kecil itu melintas jalan yang kebetulan disitu terdapat seorang pakcik yang tidak sedarkan diri terlantar baring di katil pesakit.

    "tengok orang tu akit" sambil menuding jari ke arah pakcik yang terlantar, hampir benar dengan katil pesakit saat berdirinya si anak tadi.  Saat cx terpandangkannya dan mendengar keletahnya, cx tersenyum sendiri.  Selang dua tiga tapak ke hadapan, anak kecil tadi selisih di sebelah cx dan sekali lagi dia berkata kepada ibunya; 

    "cian orang tu akit" sambil cuba menoleh kembali ke arah pakcik yang terlantar itu.  Allahuakhbar! Allahuakhbar! Allahuakhbar! Sungguh mulia hati anak kecil itu.  Walaupun mereka masih kecil dan tidak mengerti masalah yang menimpa golongan dewasa, namun jauh di lubuh hati mereka, merintih sayu melihatkan keadaan disekelilingnya.  Semoga anak kecil itu menjadi pemangkin negara yang berjaya dan kekal dalam keprihatinannya serta semoga kita si dewasa, masih mampu untuk punyai sifat seperti anak kecil ini. #InShaaAllah

    sucinya hatimu anak
    "lahirkanlah keikhlasan dihatimu"

    Enam Jenis Mata yang Dibenci Allah

    بِسْــــــــــــــــــمِ-اﷲِالرَّحْمَنِ-اارَّحِيم
    اَلسَّلَامُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَا تُهُ

    Salam sejahtera kawan-kawan sekalian. semoga sihat hendaknya ya :) walau dimana jua kita berada, jangan lupa sentiasa memohon perlindungan daripada Allah. baiklah, entry kali ini cx nak kongsikan enam jenis mata yang dibenci oleh Allah. makanya, semoga kita dapat pelihara setiap anugerah yang Allah berikan kepada kita. In Shaa Allah

    credit: Mr. Google

    1. Mata yang suka melihat hal-hal yang haram
    2. mata yang senantiasa suka melihat kesalahan orang lain
    3. mata yang tidak pandai mengambil pelajaran atas apa yang dilihatnya
    4. Mata yang dimiliki oleh golongan yang suka hasad (dengki) kepada orang lain.
    5. Mata yang selalu mencari-cari kesempatan untuk melihat hal-hal yang tidak  baik
    6. mata yang membesarkan (menyombong) dirinya daripada kekuasaan Allah.

    Cx's pray:
    Ya Allah, Sekirannya kami termasuk daripada yang sedemikian, maka ampunilah dosa-dosa kami. Rahmatilah kami dengan kasih sayangMu Ya Rabb. Dan jauhkanlah kami daripada golongan yang sedemikian. Amin. #InShaaAllah

    ampuni kami Ya Allah
    "lahirkanlah keikhlasan dihatimu"

    Monday, October 7, 2013

    Seorang Kawan

    بِسْــــــــــــــــــمِ-اﷲِالرَّحْمَنِ-اارَّحِيم
    اَلسَّلَامُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَا تُهُ

    hai semua, terlalu banyak yang ingin cx kongsikan dengan kalian hari ini.  memandangkan cx teman mak pergi hospital, makanya macam-macam ragam manusia yang cx dapat lihat. almaklum, antara tempat yang paling ramai kelibat manusia adalah di hospital. selain di sekolah dan pusat membeli belah. hihi

    situasi yang cx lihat di hospital tengahari kelmarin adalah berkaitan dua anak kecil yang sedang  bermain di taman permainan yang disediakan oleh pihak hospital.  apa yang menarik perhatian cx adalah perbezaan agama dan bangsa mereka.  seorangnya adalah melayu dan seorang lagi india.  mereka bermain berdua daripada jongkang-jongkit kepada gelongsor.

    credit: Xperia Miro - nampak tak dua orang budak tu? merekalah watak utama entry cx ni. hihi
    di awal pemerhatian cx, mereka nampak seperti anak kecil yang lain namun setelah cx perhati gelagat mereka dengan lebih lama, Subhanallah. sangat mencuit hati. mereka berkomunikasi dalam dua bahasa yang berbeza. mereka tetap faham antara satu sama lain walaupun sebenarnya mereka tidak pernah kenal dan tidak tahu serta tidak faham untuk menggunakan bahasa selain bahasa mereka. tersenyum cx melihat keletah mereka yang bersahaja itu.  cx perhati juga sekeliling mencari ibu bapa mereka, ternyata ibu anak india itu tertawa kecil melihat keletah anaknya itu. 

    sedangkan anak kecil boleh faham antara satu sama lain dengan pemahaman bahasa yang berbeza, mengapa tidak kita seorang dewasa yang boleh berkomunikasi dengan bahasa pilihan kita yang boleh difahami kedua-dua belah pihak? :) semoga bermanfaat kepada kita semua. In Shaa Allah.

    indahnya tali persaudaraan
    "lahirkanlah keikhlasan dihatimu"

    Segmen 'Kami Kembar Kami Geng'

    بِسْــــــــــــــــــمِ-اﷲِالرَّحْمَنِ-اارَّحِيم
    اَلسَّلَامُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَا تُهُ

    hit banner
    [ 4 February ]

    semoga ada rezeki
    "lahirkanlah keikhlasan dihatimu"

    Hati-hati dengan Pemberi Risalah

    بِسْــــــــــــــــــمِ-اﷲِالرَّحْمَنِ-اارَّحِيم
    اَلسَّلَامُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَا تُهُ

    entry kali ini cx nak korang semua tahu dan sedar agar sentiasa berhati-hati di dunia zaman kini.  Terdapat pelbagai jenayah yang dilakukan tetapi kita tidak sedar akannya. Kali ini adalah jenayah yang melibatkan seorang pemberi risalah kepada orang ramai.  Memang kebiasaankan kita menerima sebarang jenis risalah. Sila berhati-hati! Namun, tidak semua pemberi risalah itu adalah penjenayah. Jangan nak typical malay sangat. Maaf ya. 

    perhatikan bulatan merah. 
    Jika korang perhatikan gambar di atas, dalam bulatan merah itu adalah telefon bimbit yang dibiarkan di atas meja.  Korang mesti selalu abaikan telefon di atas mejakan? Jangan tipu! Selepas ini, sila berhati-hati okay. Jenayah sekarang ini macam-macam, penjenayah sekarang semakin licik. 

    perhatikan bulatan merah
    Korang nampak tidak telefon bimbit perempuan itu telah tiada di atas meja? Nampak tidak telefon tersebut ada ditangan lelaki terbabit? Baiklah, jika ingin tengok dengan lebih jelas, cx lampirkan video kejadian ini. sila klik SINI. Jangan risau, cx tak gunakan tepu helah klik untuk dapatkan duit tidak halal. Maaf. 

    sila berhati-hati
    "lahirkanlah keikhlasan dihatimu"

    Sunday, October 6, 2013

    Jangan Sesekali Tolong Pegang Botol Air Orang lain di Airport!

    بِسْــــــــــــــــــمِ-اﷲِالرَّحْمَنِ-اارَّحِيم
    اَلسَّلَامُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَا تُهُ

    hai semua! selamat sejahtera. Cx nak kongsikan perkara ini supaya semua orang sedar akannya. Mungkin ada yang sudah mengetahuinya dan mungkin juga langsung tidak ketahuinya. Maka itu, sila ambil perhatian! Mengapa dan Kenapa. Walaupun di Malaysia tidak membenarkan bawa masuk air, mungkin tidak di negara lain. Sila sebarkan kepada semua. Terima Kasih. 

    botol minuman harian
    Botol di atas nampak seperti biasa namun, menurut seorang pegawai yang berkhidmat di Airport, beliau menasihatkan kepada orang ramai agar berhati-hati. Tidak kira apa pun keadaan untuk botol itu berada di tangan anda samaada beli sendiri atau diberi orang atau disuruh pegang sekejap. Tidak kira jua keadaan orang yang memberikannya kepada anda, samaada orang lanjut usia atau perempuan mengandung sekalipun, anda boleh ditangkap atas tuduhan membawa atau memiliki kokain atau dadah bersama anda!

    dadah yang diletakkan dalam botol yang telah diubahsuai.
    Jika korang nak tengok video yang dilampirkan, korang boleh klik di SINI. *link ini bukan link haram suruh klik buka iklan nak dapatkan duit okay. Sekian. Sumber: Kastam Amerika Syarikat

    berwaspadalah semua
    "lahirkanlah keikhlasan dihatimu"

    Saturday, October 5, 2013

    Kenapa Mesti Follow Instagram dan Twitter?

    بِسْــــــــــــــــــمِ-اﷲِالرَّحْمَنِ-اارَّحِيم
    اَلسَّلَامُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَا تُهُ

    Hai semua. Entry kali ini agak sensitif bagi sesetengah pihak. Oleh itu, cx dahulukan dengan kata maaf dengan kalian semua. Ini sekadar pendapat cx sahaja. Tidak semua orang sama sebab different people, different acceptance and different thinking. Makanya, mungkin boleh jadi entry ini diterima atau dikritik. Sekian.

    Sepanjang tempoh cx berblog, cx suka juga untuk sokong segmen rakan blogger yang anjurkan segmen, bloglist, giveaways atau sebarang jenis tajuk yang berkaitan. Lagipun, segmen ini salah satu medium yang sangat membantu blogger baru seperti cx.  Apa yang cx nak tekankan di sini adalah berkaitan dengan syarat-syarat wajib segmen yang dianjurkan. Jika dulu, seringkas boleh blogger nak bagi syarat, tetapi zaman sekarang macam syarat yang tak sepatutnya dijadikan wajib. Mungkin pada pandangan cx sahaja. Maaf sekali lagi.
    credit: iOS App Icon Cookies
    1. Wajib Follow Twitter
    Cx tidak faham kenapa orang beriya sangat nak suruh follow twitter mereka. Mungkin masing-masing ingin menjadi famous dalam sekelip mata. Padahal di twitter, kita tidak akan sedar pun akan kewujudan followers kita punya status sebab twitter kan bukan jenis macam Facebook yang semua orang kesah sangat dengan kehidupan kita. Silap sikit, heboh satu dunia. Makanya, apakah motif suruh follow Twitter? Anyone?

    2. Wajib Follow Instagram
    Ini satu hal. Lagi cx tidak faham kenapa dan mengapa perlu wajibkan follow instagram? Cx minta maaflah ya kawan-kawan, ini sekadar pendapat cx. Instagram memang memaparkan gambar korang tetapi korang tidak takut ke jika orang nak khianat korang dengan gambar yang korang upload di Insta? Sedangkan sudah pun menjadi kes santau dengan menggunakan gambar. Korang tak takut ke? Beware dear. 

    Cx mohon maaf sekali lagi. Setiap sesuatu ada baik dan buruknya.  Positifnya disini adalah mungkin nak dapat lebih ramai kenalan dan mungkin para blogger boleh menjadi lebih rapat dengan menggunakan medium tersebut. Semoga terlaksana ukhuwah Fisabilillah.  In Shaa Allah.  Pada cx, blogging is just for sharing information or anything that can benefit others and us, not more than that, meaning here is cx tidak libatkan peribadi cx kepada umum. Di awal cx nak ceburi dunia blog ini, cx dah tetapkan matlamat, blog cx biar dikenali dengan penulisan. Bukan apa, pada cx, yang penting ilmu itu sendiri. 

    Cx's FootNotes: 
    Jika kita terlalu show off hal peribadi kita seperti gambar, location kita berada, apa kita buat dan sebagainya kepada umum, ianya boleh mendatangkan fitnah dan keburukan kepada kita. Ingatlah, dunia ini berbagai ragam manusia ada, jika sejuta orang menyukai kita, kita perlu sedar, akan ada terselitnya seorang yang tidak suka akan kita. Berhati-hatilah. Sekadar peringatan bersama. Maaf sekali lagi. 

    Mohon Maaf Semua
    "lahirkanlah keikhlasan dihatimu"

    MIni Giveaway by Wada

    بِسْــــــــــــــــــمِ-اﷲِالرَّحْمَنِ-اارَّحِيم
    اَلسَّلَامُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَا تُهُ


    Mini Giveaway By Wada
    Bermula pada 1 Oktober 2013 - 7 Oktober 2013
    sila klik banner untuk join :)

    *tuah ayam nampak di kaki, tuah manusia siapa yang tahu*
    *untung sabut timbul, untung batu tenggelam*

    selamat bersegmen
    "lahirkanlah keikhlasan dihatimu"

    Wednesday, October 2, 2013

    limbă

    بِسْــــــــــــــــــمِ-اﷲِالرَّحْمَنِ-اارَّحِيم
    اَلسَّلَامُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَا تُهُ

    credit: Mr.Google
    limbă atau dalam erti kata Malaysianya adalah bahasa, limbă merupakan bahasa Romanian. Seperti yang kita ketahui, bahasa itu melambangkan bangsa, maka perlulah kita menitikberatkannya. agama Islam kita pun tidak mengajar kita untuk berbahasa seperti ini. sedangkan Nabi saw juga menggunakan bahasa yang lebih halus dan sedap didengar tidak kira apa jua keadaan.

    Hey Perempuan! Mana kau pergi?!
    Hey B**i! C*l**a kau! 

    daripada ayat di atas, apa yang boleh kalian simpulkan? haa, kawan-kawan, bahasa yang digunakan oleh kita melambangkan siapa diri kita yang sebenar, bagaimana perilaku kita.  memang betul don't judge a book by it's cover tetapi ini lebih kepada 'first impression' yang kita tunjukkan atau tanda perkenalan kita kepada orang sekeliling kita. 

    maka dengan itu, berhati-hatilah jika kalian gemar mencarut, cubalah ubah.  lebih-lebih lagi perempuan. tidak elok jika perempuan mencarut dan mengeluarkan bahasa kesat.  sebagai perempuan, kita umpama guru di Musollah, jika kita telah menunjukkan perilaku yang kurang baik, bagaimana pula dengan anak didik di Musollah tersebut?  renung-renungkan dan selamat beramal #InShaaAllah

    Mak Temah's Says:
    entry ini tiada kaitan antara yang hidup mahupun mereka yang telah pergi menghadap Ilahi. Sekian.

    indah bahasa itu pekerti
    "lahirkanlah keikhlasan dihatimu"

    SPECIAL BIRTHDAY GIVEAWAY BERNILAI RM750

    بِسْــــــــــــــــــمِ-اﷲِالرَّحْمَنِ-اارَّحِيم
    اَلسَّلَامُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَا تُهُ

    click banner
    mengisi masa lapang
    "lahirkanlah keikhlasan dihatimu"

    Minions Mini Segmen

    بِسْــــــــــــــــــمِ-اﷲِالرَّحْمَنِ-اارَّحِيم
    اَلسَّلَامُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَا تُهُ

    click banner
    TARIKH PENTING
    1 Okt - Segmen Bermula 
    5 Okt - Segmen Tamat [ 2.00 P.M. ]
    5 Okt - Pemenang Diumumkan [ 5.00 P.M. ]
    5 Okt hingga 10 Okt - Tarikh Claim Hadiah

    semoga ada rezeki :)
    "lahirkanlah keikhlasan dihatimu"

    Monday, September 30, 2013

    Sunnah Harian Nabi Muhammad s.a.w

    بِسْــــــــــــــــــمِ-اﷲِالرَّحْمَنِ-اارَّحِيم
    اَلسَّلَامُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَا تُهُ

    hai kawan-kawan. kali ini cx nak share sunnah Nabi kita. boleh kita jadikan amalan harian. InsyaAllah setiap sesuatu yang baik itu pasti ada hikmah dan balasan yang indah daripada Allah swt. :) mudah-mudahan. amin

    credit: Google
    Tahajjud
    Kemuliaan seorang mukmin terletak pada tahajuddnya

    Membaca Al-Quran 
    Membaca sebelum terbit matahari.  Alangkah baiknya sebelum mata melihat dunia, sebaiknya mata membaca Al-Quran terlebih dahulu dengan penuh pemahaman

    Jangan tinggalkan Masjid
    Terutama di waktu Subuh.  Sebelum melangkah kemana pun, langkahkan kaki ke masjid terlebih dahaulu kerana masjid merupakan pusat keberkatan, bukan kerana panggilan muadzin tetapi panggilan Allah yang mencari orang beriman untuk memakmurkan masjid Allah. 

    Dhuha
    Jaga solat Dhuha, kerana kunci rezeki terletak pada solat dhuha

    Sedekah
    Jaga setiap hari. Allah menyukai orang yang suka bersedekah, dan malaikat Allah selalu mendoakan kepada orang yang bersedekah setiap hari.

    Wudhu
    Jaga terus menerus kerana Allah sayang hamba yang berwudhu.  Kata Khalifah Ali bin Abu Thalib, "Orang yang selalu berwudhu senantiasa ia akan merasa selalu solat walau ia sedang tidak solat, dan dijaga oleh malaikat dengan dua doa, ampuni dosa dan sayangi dia Ya Allah"

    Istighfar
    Amalkan setiap saat dengan istighfar, masalah yang terjadi kerana dosa kita akan dijauhkan oleh Allah

    sumber: fb user

    semoga diberkati
    "lahirkanlah keikhlasan dihatimu"

    Keutamaan Zikir Setelah Solat Subuh

    بِسْــــــــــــــــــمِ-اﷲِالرَّحْمَنِ-اارَّحِيم
    اَلسَّلَامُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَا تُهُ

    credit: fb user
    Diriwayatkan oleh Tirmidzi, disebutkan bahawa Rasulullah Shallallahu'alaihiwasallam bersabda:

    "Barangsiapa yang mengucapkan doa setiap selesai solat Subuh, dan ia masih melipatkan kedua kakinya serta belum berkata-kata yang lain, iaitu doa : 

    Laa Ilaaha Illa Allahu Wahdahu Laa Syarikala Lahu, Lahulmulku walahulhamdu, yuhyi wayumitu, wahuwa 'ala kulli syai'in qodiir..

    Sebanyak 10 kali, maka Allah tuliskan baginya 10 kebaikan dan menghapus darinya 10 keburukan, mengangkat derajatnya sebanyak 10 darjat, dan pada hari itu ia berada di dalam perlindungan daripada setiap perkara tidak mengenakkan dan dijaga dari syaitan. Tidak ada yang boleh membinasakannya hari itu selain perbuatan syirik kepada Allah.

    Diriwayatkan oleh Tirmidzi (no.3811) kitab ad-Da'awat

    jadikan amalan setiap kebaikan
    "lahirkanlah keikhlasan dihatimu"

    Friday, September 27, 2013

    Tanda Kiamat Semakin Hampir II

    بِسْــــــــــــــــــمِ-اﷲِالرَّحْمَنِ-اارَّحِيم
    اَلسَّلَامُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَا تُهُ

    credit: Mr. Google
    11- Anak-anak ingkar dan menderhaka kepada ibi bapa (ibu bapa menjadi kuli dan anak menjadi tuan).

    12- Kawan baik dilayan kasar, manakala musuh dilayan baik. Kawan disangka lawan dan musuh diaanggap sahabat serta memusuhi orang yang mengajak berbuat kebaikkan.

    13- Dosa dipandang ringan malah bangga melakukannya seperti zina, minum arak, bergaul bebas antara lelaki dengan perempuan, meninggalkan sembahyang, mendedahkan aurat dan berjudi.

    14- Masjid dihiasi indah tetapi kosong, terpulau, berkunci dan banyak berlaku kecurian barang masjid yang berharga.

    15- Ramai yang sembahyang tetapi munafik dan berpura-pura. Ketika sembahyang, berjanji akan mengikut suruhan ALLAH tetapi di luar sembahyang melanggar perintah-NYA.

    16- Akan datang golongan manusia dari barat menguasai mereka yang lemah (iman) dan ramai terpengaruh dengannya seperti mengikut cara mereka berpakaian, bergaul dan suka berpesta.

    17- Al-Quran dicetak dengan indah tetapi hanya dijadikan perhiasan dan jarang dibaca serta diamalkan isinya.

    18- Darah manusia tidak berharga, sering berlaku pembunuhan, peperangan dan jenayah.

    19- Penganut Islam tidak mahu mengamalkan suruhan agama, tidak mahu membela dan menyebarkannya.

    20- Ramai orang kaya pergi umrah dan haji dengan tujuan melancong, yang sederhana pergi untuk berniaga dan yang miskin bermaksud meminta sedekah.

    semoga ada keizinan dariNya
    "lahirkanlah keikhlasan dihatimu"

    Tanda Kiamat Semakin Hampir I

    بِسْــــــــــــــــــمِ-اﷲِالرَّحْمَنِ-اارَّحِيم
    اَلسَّلَامُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَا تُهُ

    cx tahu ramai yang sedia maklum akan tanda-tanda kiamat yang semakin hampir ini. namun cx ingin juga kongsikan sebagai peringatan bersama. semoga Allah ampunkan dosa kita semua. semoga Allah izinkan kita dan memberikan masa untuk sentiasa bertaubat sebelum gugurnya daun di Luh Mahfuz. InsyaAllah. 

    credit: Mr.Google
    1- Sembahyang diringan-ringankan.

    2- Keinginan nafsu syahwat digalakkan dan berleluasa disebarkan melalui iklan, buku, gambar, risalah, filem.

    3- Penjenayah menjadi pemimpin dan kebanyakannya jahil mengenai agama serta memberi fatwa yang menyesatkan pengikutnya.

    4- Perkara benar disalahkan. Susah untuk membezakan antara perkara halal dengan haram kerana yang haram dianggap halal serta sebaliknya.

    5- Berbohong sudah menjadi keperluan dalam hidup sebab dikatakan jika tidak berbohong susah untuk mendapat kesenangan.

    6- Membayar zakat (harta, perniagaan dan pendapatan) dianggap beban.

    7- Manusia yang hidup mengikut lunas agama ditindas dan hati mereka sentiasa merintih kerana maksiat berleluasa, tetapi mereka tidak mampu mencegahnya.

    8- Turun hujan di luar musim dan hujan tidak memberi keuntungan kepada makhluk di muka bumi.

    9- Fenomena lelaki berkahwin dengan lelaki (homoseksual) dan perempuan berkeinginan perempuan (lesbian) semakin menjadi-jadi.

    10- Perempuan menguasai lelaki dengan memakai ubat guna-guna, sihir dan amalan syaitan lain.

    ampunkanlah dosa kami Allah
    "lahirkanlah keikhlasan dihatimu"

    Thursday, September 26, 2013

    Candy Crush Empat Satu Kosong

    بِسْــــــــــــــــــمِ-اﷲِالرَّحْمَنِ-اارَّحِيم
    اَلسَّلَامُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَا تُهُ

    hai semua! selamat sejahtera hendaknya! kali ini cx hendak kongsi lagi tentang candy crush saga. permainan paling berhantu yang menguasai diri kita sekalian manusia yang tiada berdaya menepis. #ehh. okay sila abaikan. sebelum ini cx ada kongsi Candy Crush Satu Empat Kosong dan Candy Crush Dua Dua Enam. Alhamdulillah sudah lepas kedua-duanya. hihi. penuh dengan kesakitan hati. #Haha


    siapa yang bergelar pemain candy crush saga, dia tahu macam mana perasaan apabila tidak lepas. hahah. okay, pada level 410 ini, cx sangat sakit hati juga sebab susah sangat nak lepas. akhirnya cx main menggunakan laptop adik cx. besar sikit nak tengok. yelah selalu main guna telefon bimbit sahaja. kemain lagi telefon bimbit, baku sungguh. lagipun di telefon bimbit, dia lambat kemaskini. jika di lappy, cx dah boleh request ticket. jika di telefon bimbit, tak boleh. 

    tapi alhamdulillah #kemain bersyukur lagi padahal main game sajo. haha. tidak mengapa, latih diri untuk mengucap syukur untuk apa jua keadaan yang kita tempuhi :) okay, setelah dah lepas level ini, cx sangat happy sebab beberapa motif. pertama disebabkan cx dapat lepaskan level susah payah ini, kedua sebab cx dapat kalahkan geng-geng yang selalu bertakhta tinggalkan cx kejauhan di level bawah. hahaha. okay ini entry sudah bertukar kepada entry membangga diri. dush! #kbai

    semoga bahagia hendaknya
    "lahirkanlah keikhlasan dihatimu"


    Ujian Warna Atas Talian

    بِسْــــــــــــــــــمِ-اﷲِالرَّحْمَنِ-اارَّحِيم
    اَلسَّلَامُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَا تُهُ

    hai semua! selamat tengah hari. erk. bolehlah kan almost 1++ o'clock. hihi hari ini cx rajinkan diri dan curi masa untuk blogwalking di blog rakan blogger. Alhamdulillah berjaya. maaf jika cx terlepas pandang untuk jengah ke blog kalian. :) sedang bw tadi, cx memang selalu singgah dekat blog Pha Is tau, so hari ini sangat menarik perhatian. huhu. 

    Cx's Result
    nampak kan keputusan di atas? hihi sebenarnya Pha Is ada buat entry berkaitan Ujian IQ Warna ..cx pada mulanya baca entry pha is dengan perasaan yang biasa-biasa sahaja tetapi setelah cx tinjau komen yang ditinggalkan oleh para blogger yang lain, cx menjadi teruja. apa yang membuatkan cx teruja nk buat juga color iq challenge ini adalah keputusan mereka. kih3. cx nak juga tahu tahap cx dimana, makanya cx pun cuba. Alhamdulillah! itulah keputusannya. kalau dapat 0, lagi hebatlahkan korang! huhu nak cuba uji iQ korang juga? okay pergi terjah blog pha is :) semoga berjaya! ;)

    ujilah tahap mindamu
    "lahirkanlah keikhlasan dihatimu"