Tuesday, January 8, 2013

Sifat Anak No.2

بِسْــــــــــــــــــمِ-اﷲِالرَّحْمَنِ-اارَّحِيم
اَلسَّلَامُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَا تُهُ

hye korunk! rajin pula update blog even next paper lagi dua hari. huhu. serabut sikit hidup. haha. okaylah, cx saja nak share sifat anak no.2 ni. kenapa tidak anak no.lain? sebab cx anak no.2. heheh. okaylah, ada yang boleh diterima dek akal dan ada yang entah apa-apa. so, cx ada juga tinggalkan pendapat cx di setiap sifat.


1. ANAK MANJA EMAK ♥ sebab apa-apa pun mesti dia akan diutamakan oleh ibu.
*cx: tak jugak. salah fakta korunk ni! huhu

2.ANAK DEGIL
Anak kedua dikatakan lebih degil, keras kepala dan tidak mendengar kata. semua dia sahaja yang betul. dalam ramai-ramai adik-beradik, dia saja yang KETEGAQ. kemahuan dia kuat. kalau buat sesuatu sungguh-sungguh. kalau tak nak tu, tak nak lah jawabnya, boleh dipujuk tapi selalunya tak berapa jalan.
*cx: hahah betullah tu. sangat tepat. but depends on the situation jugalah okay.

3.TAK PANDAI PUJUK
memang anak no 2 ni dia tak pandai pujuk makwe or pakwe dia.
*cx: iyeke? fakta korunk ni tak berapa nak tepatlah. sila buat thesis baru please! huhu

4.BERCINTA
dia kalau bercinta, sangat setia. sanggup berkorban.
*cx: memang sangat setia. jangan main-main okay. i will kill you! haha. 


5. HITAM / PUTIH
apa yang dikatakan semua dipegang. kalau hitam, hitamlah.  kalau putih, putih lah. degil tak boleh toleransi.
*cx: betul sangat! so, nak cakap ape je? haha sorry guys

6.HATI
Anak no.2 ni juga nampak saja keras. tetapi hati dia lembut. SATU lagi pe'el dia, dia tak boleh ditegur.
*cx: haha! betul sangat tu. tapi bab yang 'tak boleh ditegur' tu tak berapa nak betul. if benda yang ditegur tu betul, so nothing to refuselah kan. but if benda tu sebaliknya.. sorry ler der~

7.BERDIKARI
very independent. mudah bergaul. very take care.
*cx: korunk yang cakap. cx? haha terima sajo kebenaran ini. ;p

8.ARAHAN
payah nak terima arahan. dia lebih suka buat hal sendiri pendek kata tak boleh kerja dengan orang.
*cx: iyeke? korunk tipu! mana ada! memandai jer cakap tak boleh bekerja dengan orang. cx ok sahaja.

9.PEMAAF & CARING
tidak dinafikan anak no.2 ni pun pemaaf dan caring. TAPI awas jangan bagi diorang marah kalau diorang marah faham saje lah.
*cx: indeed dear!

10. PAKAIAN
nak semua up to date. semua nak kemas.
*cx: tak juga semuanya nak update. tapi yang bab kemas tu betul. tak dinafikan. rasa macam tak semenggah sahaja bila tak kemas. macam perempuan selebet! huhu


kenali diri, fahami hati
"lahirkanlah keikhlasan dihatimu"

4 comments:

LIA AZMAN said...

haha lia pun ank no 2 jgk..

fakta no 1 x jgk.. lia xdelah mnja sgt dgn umi lia.. point 2,3,4,5,6,7,9 tu mostly correct lah. point 8, lia ok jer buat keje dgn org lain.. no 10 pun takde lah smpai mcm tu.. cuma mybe kena kemas kot heee :D

Anonymous said...

100% betul.....sbb aku pn anak no 2 , bab kerja......pujuk2 awek.....usya2 awek.....semuanya hancurrrrrrr hahahaha , sbb tu aku buat bisnes sendiri ,

CXopportunities said...

lia : tk sume tu btl tntg sifat kite an..huhu

anonymous : tiap satu kejadian ada hikmahnya :) thanks for reading

♥ Izni ♥ said...

hahaha betol la 2 coz iz pn ank kedua-
tp bab no8 2 rase ok jepp
xleh dtegur? haa boleh je tp kena la ad care jgn main smbur aj kann hehehe

and mostly mmg smua sokong la hehehe