Wednesday, February 6, 2013

Freshie & Pengalaman Bekerja

بِسْــــــــــــــــــمِ-اﷲِالرَّحْمَنِ-اارَّحِيم
اَلسَّلَامُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَا تُهُ

hye peeps! kali ini entry zomba zombi. erk. apakah itu? okay sila abaikan. hari ini cx pergi temuduga di sebuah syarikat swasta terkemuka di Melaka ni. sebelum ni dipanggil temuduga juga tetapi mereka seakan tidak jujur dengan panggilan itu. sebab apa? sebab mereka buat event untuk attract people to join them in doing business of insurance. macam itulah lebih kurang. *takyah nak tahu details sangatlah. huhu.


kali ini temuduga sesi kedua. apa yang cx cuba sampaikan adalah, setiap syarikat memerlukan seseorang yang berpengalaman untuk diambil bekerja disyarikat mereka. ya memang benar pengalaman itu penting untuk sesebuah syarikat menjadi lebih maju tetapi kenapa mereka menolak mentah-mentah kepada lepasan graduasi.  adakah itu adil? huhu. #emosi dah bercampur ni. haha.

okaylah, memang pengalaman itu penting, namun apabila semua pihak menutup peluang kepada lepasan graduasi untuk menimba ilmu dan pengalaman, how come kita nak ada pengalaman. betul? siapa yang bertanggungjawab untuk memberi kita pengalaman kalau bukan syarikat yang sedia ada. betul tak? huhu

*entry kali ini dinoktahkan dengan ayat tergantung. haha. fikir sendirilah ya.  different people, different understanding. kbai

rezeki itu janji Allah
"lahirkanlah keikhlasan dihatimu"

8 comments:

Eca Dwinky Asha said...

klu kt sabah ne..klu xreti ckp cina..dorg da tolak awal2....huhu.kesian kat kita xreti ne :(

Eca Dwinky Asha said...

yerp..most of the company mcm tu.maybe sebab company cina kan.so,dorg lebih utamakan yg reti ckp cina......mcm ari tu,try apply satu job,.web developers...bila nmpk eca tulis interest in blogging,dorg tunjuk la interest nak hire,tapi then tanya lak,"u pandai cakap cina ka?"....bila cakap xpandai,terus dorg reject....tapi kan,ari tu jumpa lagi advertisement pasal vacancy tu,sampai skrg xde org apply.why not they contact me kan?!hahaha.

AyueJean AJ said...

Ada yang memandang kelulusan, tapi tak banyaklah....
AJ ni pun diambil bekerja pasal pengalaman.....

MAY said...

Tu adlh normally isu membelenggu fresh grad.sy dl mcm tu jgk.lps tu bl dpt mne2 offer even gji rendah..n mcm x sesuai dgn klayakn..sy blasah je dl.utk dptkn experience tu.lps tu br jual experience tu kat tpt len..tp ad sesetgh fresh grad sgt bkire psl gji wlupn blm ad pnglmn.sbb tu susah nk dpt kje.

CXopportunities said...

May: belasah je dlu la kan? urm, cx pon skrg pk cmtu. smpi bile la nk tgu the best if kite tk mule drp bwh kan. urm. :) thnks

ary_lee said...

kan ada pengalaman internship? kira pengalaman lah tu..

ary_lee said...

btw, saja nak membantu. If xnak menganggur lama2, maybe boleh cuba join program ni. Tapi dia limited kot. Xtau nak cakap^^

http://myum.um.edu.my/doc/GraduateTraineeProgramme2013.pdf

Ini bukan program untuk graduate UM je tapi ntuk semua^^ Post ar kat blog if nak cz ni berguna. Owg xde masa nk hupdate blog^^

CXopportunities said...

ary : intrnshp dgn working exp is much different dear .. :)