Wednesday, April 10, 2013

Isbal

بِسْــــــــــــــــــمِ-اﷲِالرَّحْمَنِ-اارَّحِيم
اَلسَّلَامُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَا تُهُ

hye semua! apa khabar? cx doakan semuanya sihat-sihat belaka hendaknyalah ya :) .  sila jaga kesihatan tau, tak lama lagi nak mengundi. eh? haha. lari topik ni. okaylah, hari ini cx nak share sesuatu yang merupakan ilmu baru buat cx.  cx nak kongsi dengan korunk semua walaupun antara kalian yang sudah pun mengetahuinya. pernah dengar tentang ISBAL? 

Credit: Mr.Google
Maksud: Orang yang mengisbalkan (melabuhkan) pakaian, dia adalah orang-orang yang menjulurkan (memanjangkan) dan melabuhkan pakaiannya sehingga mencecah ke bumi (melebihi had). (Rujuk: Imam Ibnu Hajar, Mukaddimah Fathul Bari, 1/126)

Isbal menurut syar’i adalah melabuhkan (menjulurkan) pakaian serta membiarkannya terurai ke bawah sehingga melampaui batasan yang telah ditetapkan di dalam syari’at (melebihi mata kaki), dan perkara tersebut tidak terhad kepada isbal dengan niat sombong.

secara jujurnya selama kehidupan cx, cx tidak pernah tahu tentang isbal ini dan tidak pernah terlintas dikepala cx kenapa jemaah lelaki apabila solat, tidak mengisbalkan kaki seluarnya. Allahuakhbar.  ternyata lagi kita mencari ilmu Allah, semakin banyak yang tidak kita ketahui. Allahuakhbar! terima kasih Allah!

rujukan:

Indahnya AgamaMu Allah
"lahirkanlah keikhlasan dihatimu"

1 comment:

Nour Eyza said...

ya Allah. saya pun baru tahu pasal isbal ni bila baca entry cx. syukur dah tahu skrg. thanks ye!