Wednesday, October 2, 2013

limbă

بِسْــــــــــــــــــمِ-اﷲِالرَّحْمَنِ-اارَّحِيم
اَلسَّلَامُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَا تُهُ

credit: Mr.Google
limbă atau dalam erti kata Malaysianya adalah bahasa, limbă merupakan bahasa Romanian. Seperti yang kita ketahui, bahasa itu melambangkan bangsa, maka perlulah kita menitikberatkannya. agama Islam kita pun tidak mengajar kita untuk berbahasa seperti ini. sedangkan Nabi saw juga menggunakan bahasa yang lebih halus dan sedap didengar tidak kira apa jua keadaan.

Hey Perempuan! Mana kau pergi?!
Hey B**i! C*l**a kau! 

daripada ayat di atas, apa yang boleh kalian simpulkan? haa, kawan-kawan, bahasa yang digunakan oleh kita melambangkan siapa diri kita yang sebenar, bagaimana perilaku kita.  memang betul don't judge a book by it's cover tetapi ini lebih kepada 'first impression' yang kita tunjukkan atau tanda perkenalan kita kepada orang sekeliling kita. 

maka dengan itu, berhati-hatilah jika kalian gemar mencarut, cubalah ubah.  lebih-lebih lagi perempuan. tidak elok jika perempuan mencarut dan mengeluarkan bahasa kesat.  sebagai perempuan, kita umpama guru di Musollah, jika kita telah menunjukkan perilaku yang kurang baik, bagaimana pula dengan anak didik di Musollah tersebut?  renung-renungkan dan selamat beramal #InShaaAllah

Mak Temah's Says:
entry ini tiada kaitan antara yang hidup mahupun mereka yang telah pergi menghadap Ilahi. Sekian.

indah bahasa itu pekerti
"lahirkanlah keikhlasan dihatimu"

6 comments:

Tun Aidil said...

betul tu.. dont jugde book by cover kan.. kepada admin saya tunaidil menjemput anda semua untuk menyertai kontes ini..
http://gengentry.blogspot.com/2013/10/1st-ga-of-gangentry.html

CXopportunities said...

tun aidil: u mcm tk bace hbs je entry cx ni. huhu :) anyway, thanks, if brksmptn, cx join okay :)

nanakimie said...

huhu....memang tak suka bila dengar orang mencarut2 ni..

Lieya Von Jay said...

pelik sgt org yg mencarut ni kan. xsedap di dengar ^_^

Kathy Rbain said...

betul tu..

Crew Fathi said...

Yeza... betul2... ^_^