Monday, December 29, 2014

Banjir 2014 : Temerloh Pahang Kini Tenggelam

بِسْــــــــــــــــــمِ-اﷲِالرَّحْمَنِ-اارَّحِيم
اَلسَّلَامُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَا تُهُ

ihsan whatsapp group
Fenomena Alam: Banjir 2014 semakin teruk melanda. Allahuakhbar! Semakin banyak nyawa yang hilang. Semakin musnah harta benda yang ada. Semakin lemah semangat para manusia yang kehilangan orang tersayang. Allahuakhbar! "Wahai bumi telanlah airmu, dan wahai langit berhentikanlah daripada curahan hujanmu" .. Kota Bharu kini sudah surut banjir tetapi kesan yang ditinggalkan, Allah. Sungguh banjir kali ini sangat teruk. Kini maklumat banjir di Temerloh juga semakin menjadi-jadi.  Temerloh, rumah saudara mara cx, Allah. Semoga Allah permudahkan. 

Kepada kawan-kawan yang mahu memberikan sebarang sumbangan, korang boleh salurkan ke tempat yang betul, benar dan berdaftar ya. Walaupun keadaan banjir, tetapi masih ada manusia yang tiada hati perut melakukan jenayah.  Semoga kebaikan kalian setimpal dibalas Allah dalam membantu mangsa yang terlibat. Takziah untuk semua mangsa banjir. Sabarlah sayang, Allah sedang menguji. 

Sabarlah Sayang
lahirkanlah keikhlasan dihatimu

Friday, December 26, 2014

Fenomena Alam : Banjir 2014

بِسْــــــــــــــــــمِ-اﷲِالرَّحْمَنِ-اارَّحِيم
اَلسَّلَامُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَا تُهُ

ihsan siakap keli
Merenungkan keadaan dunia sekarang, Allah sedang menguji bumi Malaysia. Allahuakhbar! Dugaan demi dugaan pada tahun 2014 ini. Mudahan Allah menerima segala amalan dan taubat kita sebelum mengambil semula bumi pinjamanNya ini. Amin Ya Rabbal'alamin.

Melihatkan kekeruhan banjir yang semakin menjadi-jadi dan tiada petanda untuk surut, ayuhlah kita sama-sama berdoa. Berat mata memandang, berat lagi bahu yang memikul. Angka korban turut menjadi mangsa selain angka mangsa yang senantiasa meningkat. Cx berdoa kepada Allah agar kepada mangsa-mangsa yang terperangkap, dapat dijumpai pasukan penyelamat.  Bayangkan tiada apa yang boleh digunakan untuk meminta bantuan. Elektrik semua terputus bekalan, apatah lagi air dan makan minum. Nak pentik api pun peratusnya rendah supaya dapat meminta bantuan dengan memberitahu lokasi mereka. 

Mudahan Allah permudahkan dan Allah kembalikan keadaan sediakala.  Tadi terlihatkan gambar-gambar kucing yang terkandas dalam banjir. Luluh hati mengenangkannya. Tengok muka takut dan terpinga-pinga, macam manalah nasib mereka. Allah Ya Allah. Bayangkan kita? Allahuakhbar. Apatah lagi mangsa banjir yang bergelar manusia. Allahuakhbar! Cx harap sangat Allah selamatkan semuanya. Amin. Ayuh kawan-kawan, jangan putus doa. Doa adalah senjata kita. InShaaAllah. 

Sesungguhnya Engkau Maha Mengetahui
lahirkanlah keikhlasan dihatimu

Monday, December 22, 2014

Mereka Panggil Cx Mama?

بِسْــــــــــــــــــمِ-اﷲِالرَّحْمَنِ-اارَّحِيم
اَلسَّلَامُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَا تُهُ

Holla everybody! Hari ini nak update juga even rasa macam nak demam. Asyik bersin daripada tadi. Hope semua orang dikurniakan kesihatan yang yang baik hendaknya ya. Kepada adik-adik yang cuti sekolah, apa sahaja aktiviti korang? Manfaatkanlah sebaiknya cuti yang ada ya adik-adik. 


Haa, nampak screenshot di atas? Haha. hari itu, cx ada cerita tentang 'Borak dan Belajar Bahasa' kan? Entry kali ini boleh dikatakan sambunganlah. haha. Alkisahnya dah terkantoi dengan dua orang lagi kenalan cx dekat sini, Makanya mereka suka juga belajar even sedikit-sedikit. At least dapat juga ilmu. Memandangkan mereka selalu deal dengan dealer China, So, mereka mengambil kesempatan untuk menggunakan apa sahaja yang berkaitan. Perkara baik tak baik disimpan seorang. kan? 

Even cx tak pandai cakap dan tak faham jika orang China bercakap, tetapi at least ada juga perkataan yang boleh kita tangkap dan faham. kan? :) So, cx rasa sangat seronok. Hope so impian cx untuk pandai cakap mandarin, dimakbulkan Allah dan dipermudahkan segala urusan. Amin. 

Cx's Says:
Sebenarnya nak cerita pasal 'Mama Sya' tu. tetapi dah tercerita lain pula. Haha! Maka jadilah tajuk dan entry adik beradik sama bapa lain ibu. ehh! haha. kbai.

Semoga segalanya indah belaka
lahirkanlah keikhlasan dihatimu

Thursday, December 18, 2014

Pirate Kings! Siapa Invite CX ni?!

بِسْــــــــــــــــــمِ-اﷲِالرَّحْمَنِ-اارَّحِيم
اَلسَّلَامُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَا تُهُ

Amboi! ramainya dok invite cheq main pirate king ni! Siapa asyik sahaja invite cx ni? Sila angkat tangan cepat! Okay cx nak block depa semua yang asyik invite cx game. Upst! no no no no! mana boleh! huhu. Cx bukan block kawan-kawan tapi cx block game sahaja. Nak tahu cara block game? boleh ke 'Cara Block Game di Facebook' .. Tekan sahaja link tersebut ya kawan-kawan. Okay mai sat pakat dok ramai-ramai depan cheq, cheq nak ceghita sikit.

pirate king
Okay, sebenarnya asalnya cx di invite untuk main pirate king ini oleh kawan cx. Kemudian, cx cakaplah dekat encik suami yang cx nak main game ini dan nak install lah kan? tup-tup cx dapat invitation game ini daripada encik suami cx pula. Cx apalah lagi, cakaplah dekat encik suami, 'mana aci! kita suruh dia tengok sahaja game itu tetapi dia dah install dan main dulu' . kan? So, cx pun mainlah game ini. Pada mulanya macam bosan tetapi apabila dapat menyerang dan mencuri! Miahahaha! memang jadi lanun sungguh! Muehehehe. Seronok habak hang! huhu

Kepada sesiapa yang mendapat invitation cx untuk game ini, cx mohon maaf ya. Sebenarnya apabila kita invite game untuk kawan-kawan main, kita dapat extra 10 spins. Then apabila kawan-kawan yang dijemput itu mula main, kita dapat lagi extra 20 spins. Main game ini memang gila spin sebab nak dapatkan defend, spins, steal atau attack. Cubalah main game ini if berminatlah. huhu. Okaylah, nak sambung buat kerja. *kerjalah sangat! muahahah. kbai!

Pupuk amalan mulia dihati
lahirkanlah keikhlasan dihatimu

Wednesday, December 17, 2014

#Dec17 : Wordless Wednesday

بِسْــــــــــــــــــمِ-اﷲِالرَّحْمَنِ-اارَّحِيم
اَلسَّلَامُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَا تُهُ



Subhanallah Alhamdulillah Allahuakhbar
Lahirkanlah keikhlasan dihatimu

Wednesday, December 10, 2014

Badminton Jom!

بِسْــــــــــــــــــمِ-اﷲِالرَّحْمَنِ-اارَّحِيم
اَلسَّلَامُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَا تُهُ

credited
Holla everyone! Alahai lamanya rasa tak update blog tercinta intan payung ucuk2 ni. ehh! .okay korang semua apa khabar? Moga sihat belakalah ya. 

Sementara menanti encik Suami beriadah di petang hari, di dalam court badminton yang tiada deruan angin meniup lembut, cx mengambil kesempatan untuk kemaskini blog. Akhirnya ada masa. aicewah. Macam sibuk bebenau. Hehe

Siapa suka main badminton? angkat tangan cepat! Lamanya cx tak main badminton. teringat arwah abah, Jaguh segala jaguh badminton dan kini abah sudah tiada lagi. rindu. 

Okay okay. Walau sesibuk mana, walau sehebat mana perjalanan dunia yang dikejar, jangan lupa jaga kesihatan baik-baik. Beriadah mampu meningkatkan tahap kesihatan kita. InShaaAllah. take care semua! kbai.

Sihatkan badan, cerdaskan minda
lahirkanlah keikhlasan dihatimu

Monday, December 1, 2014

Kita Tak Sama

بِسْــــــــــــــــــمِ-اﷲِالرَّحْمَنِ-اارَّحِيم
اَلسَّلَامُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَا تُهُ

Manusia itu dicipta Allah berbeza
bagi setiap wataknya.
Ada masa Allah beri rezeki meruah limpahannya
Ada masa Allah tahan rezeki walau sekelumit zarah yang ada

Ada kala Allah beri permulaan itu indah belaka tanpa sebarang keringat mengalir tak terpaksa.

Ada kala permulaan itu Allah berikan keringat yang membasah diri tak terkata 

Allah itu Maha Mengetahui bagi sesuatu yang tercipta lakarannya.
Manusia pula fikirannya tak tercapai dek akal akan sesuatu yang menongkah.

Lihatlah sekeliling kita nasib mereka.
Bukan sesukanya menghujahkan hanya menurut pengalaman kita.
Allah uji kadangnya serupa namun ianya berbeza bagi setiap penerimanya.

Allah tak cipta sesuatu itu sengaja suka suka memenuhi masa.
Namun agenda Allah itu adalah kebenaran yang tak pernah kita mampu teroka.

Anggaplah nasib mereka juga nasib kita.
Anggaplah duka mereka turut kita merasa.
Anggaplah derita mereka derita kita.

Mudahkanlah keadaan
Sepertimana kemahuan kita
Cerdiklah bertindak memamah dunia
Kerna tanpa menduga apa-apa
Anggap sahajalah kita di tempat mereka.

.             .            .

Aku yang melakar sendiri dunia tanpa pengetahuan mereka.

Bukan sombong bukan menduga
Hanya sekadar membiar sahaja apa yang aku rasa kerna tak siapa memahami apa yang hidup aku melata.

Diam aku kerna sesuatu
lahirkanlah keikhlasan dihatimu

Friday, November 28, 2014

Borak dan Belajar Bahasa

بِسْــــــــــــــــــمِ-اﷲِالرَّحْمَنِ-اارَّحِيم
اَلسَّلَامُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَا تُهُ

"saya cakap, awak faham saya cakap tak?''
Hai semua. simple entry for today after a long leave for me. aicewah. Cutilah sangatkan? huhu. Actually cx punyai komitmen yang perlu diselesaikan, sebab itu blog tidak dikemaskini. Bukan sengaja. Siapa yang tak sayang blog sendirikan?  

Entry kali ini hanya nak kongsikan perbualan cx dengan agent yang cx baru sahaja kenali ini. 'Ta shi Amy'.  Disebalik gambar actually cx sudah lama tinggalkan bahasa mandarin. Memandangkan agent cx ini adalah Chinese, so cx ambil kesempatanlah. Haha! Ambil kesempatan yang baik adalah tidak salahkan? Ini dinamakan pandai mengambil peluang yang ada. hehe. 

Maka terjadilah perbualan seperti di atas.  Cx nak tergelak sahaja apabila dikenangkan semula. Cx memang tak pandai cakap mandarin tapi cx boleh tangkap words yang pernah cx belajar sahajalah. Kalau nak suruh susun ayat in mandarin, memang kelautlah! Hahaha. Cuma cx rasa suka apabila ada kenalan Chinese yang melayan. hahaha. okay thanks a lot Amy Xiaojie! Wo hen xihuan Ni! kbai

many thanks to everybody
lahirkanlah keikhlasan dihatimu

Friday, November 7, 2014

Resepi Agar-agar Santan Gula Melaka

بِسْــــــــــــــــــمِ-اﷲِالرَّحْمَنِ-اارَّحِيم
اَلسَّلَامُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَا تُهُ

Hai semua. Salam Jumaat yang Barakah. Hari ini cx nak kongsikan resepi agar-agar santan gula melaka @ merah yang baru sahaja cx pelajari daripada mak mertua cx a.k.a mil. Alhamdulillah senang dan mudah sahaja rupanya. Syukur ilmu bertambah. 


Bahan-bahan

1. Agar-agar
2. Gula Melaka @ Tuak
3. Gula Merah @ Tebu
4. Santan
5. Garam
6. Daun Pandan
7. Air

Cara Memasak

1. Didihkan agar-agar mengikut sukatan air yang ada di belakang plastik pembalut iaitu 1.5 liter air.

2. Sementara agar-agar mendidih, perahkan santan segar sehingga mendapat sukatan satu (1) liter. Masukkan sedikit garam secukup rasa. Biarkan.

3. Hancurkan gula melaka dan gula tebu mengikut sukatan manis yang kita mahukan.  Cx buat dua buku bulat standard gula melaka dan sebuku gula tebu.

4. Kemudian, setelah agar-agar mendidih, campurkan gula melaka dan tebu tadi ke dalamnya bersama daun pandan dan gaulkannya. 

5. Kemudian padam api dan tapiskan campuran tadi. Pastikan gula hancur semasa didihan tadi.

6. Masukkan semula tapisan campuran agar-agar dan gula ke dalam periuk didihan tadi dan campurkan santan yang sedia ada tapis tadi.

7. Biarkan didih seketika tetapi jangan biarkan santan berkepala. Didih sekadar sebatikan gula, agar-agar dan santan sahaja.

8. Akhirnya, padam api dan bolehlah tuangkan agar-agar ke dalam bekas untuk disejukkan. 

Okay, senang sahajakan? Alhamdulillah. Bolehlah korang cuba juga nanti ya. :) Wassalam.

All The Best!
Lahirkanlah Keikhlasan Dihatimu

Thursday, November 6, 2014

'Blue Double Tick' Whatssap: Ohh Patutlah!

بِسْــــــــــــــــــمِ-اﷲِالرَّحْمَنِ-اارَّحِيم
اَلسَّلَامُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَا تُهُ

credited

Patutlah tadi semasa WhatsApp encik suami, cx nampak double blue tick dekat whatssap, cx siap screenshot tunjuk dan bertanya kepada encik suami. Rupanya latest updated WhatsApp function. Tahniah WhatsApp! Korang nak tahu fungsinya? Silakan tengok gambar di atas. :)

Teknologi Semakin Maju
Lahirkanlah Keijhlasan Dihatimu

Whatssap Omak Den

بِسْــــــــــــــــــمِ-اﷲِالرَّحْمَنِ-اارَّحِيم
اَلسَّلَامُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَا تُهُ


Gulp! Tercekik ayaq liuq bila sedang ber'whatssap' dengan emak, tiba-tiba emak tanya soalan cepu tak cemas ini. Olahai omak eden ni. Terkodu eden omak oi.  Mudahan Allah permudahkanlah. Omak oi, doakan eden copek mengandung laie. Mehmehmeh Ekau orang pun jangan lupa doakan eden yo. Mekasih banyak lahai. 

Mudahan Berjaya. Amin
Lahirkanlah Keikhlasan dihatimu

Wednesday, November 5, 2014

#Nov05: Wordless Wednesday

بِسْــــــــــــــــــمِ-اﷲِالرَّحْمَنِ-اارَّحِيم
اَلسَّلَامُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَا تُهُ


cat kucing meow
lahirkanlah keikhlasan dihatimu

Kes Pencuri Dib*g*lkan

بِسْــــــــــــــــــمِ-اﷲِالرَّحْمَنِ-اارَّحِيم
اَلسَّلَامُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَا تُهُ

Kini tersebar kes seorang pencuri motor yang dib*g*lkan penduduk. Alahai. apa jua kesalahan yang dilakukan, korang tak boleh hukum dia macam itu. Korang dah dikira mengaibkan dia. Maruah kot. 

Sekarang orang kita pun suka sangat dah meniru style orang luar dengan memb*g*lkan pesalah. Fikirlah eh, kalau kita buat salah, agama Allah telah tetapkan hukuman yang setimpal, undang-undang dunia pun ada hukuman yang sepatutnya untuk pesalah. Korang rujuk balik undang-undang Allah dan dunia, ada ke pesalah mesti dib*g*lkan?

credited
Maaflah ya, mana letak akal fikiran yang Allah pinjamkan? Janganlah hukum orang lain sesuka hati. Pesalah pun ada hati dan perasaan, ada maruah. Paling terkilan adalah yang buat itu orang melayu islam kita. Allahuakhbar! Cx tak menyebelahi pesalah, memang benar dia salah sebab nak mencuri tetapi hukuman korang itu patutkah?

Cuba bayangkan pesalah itu adalah darah daging korang? Dapat malu mencuri dah satu hal. Malu dib*g*lkan? Allahuakhbar. Ampunilah dosa-dosa mereka. Amin.

Ini sekadar pendapat cx ya kawan-kawan. Harapnya, janganlah hukum orang sesuka hati lagi selepas ini. Hantar sahajalah ke balai, biar undang-undang buat kerja. Habis cerita. 

Tak Patut Sungguh!
Lahirkanlah Keikhlasan dihatimu

Baca Baik-baik!

بِسْــــــــــــــــــمِ-اﷲِالرَّحْمَنِ-اارَّحِيم
اَلسَّلَامُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَا تُهُ


GF : Saya nak awak sambung study, ambil degree supaya ada kerja.

BF : ya sayang.

GF : Saya nak awak deposit kereta supaya senang pergi jalan-jalan.

BF : Baik sayang

GF : Saya nak bawa lelaki yang berkerjaya jumpa mak ayah saya.

BF : Baik syg .

GF : Duit belanja saya dah habis. Nak minta dekat bapa malu. Kirimkan saya duit .

BF : Boleh syg . Tapi tak banyak sebab syg tahukan abg banyak benda nak bayar. Kerja pun tak tetap. Tak sampai RM1000 gaji . Bilik sewa, makan lagi. RM50 cukup ya. Syg pandai2 lah jimat ya. Kalau syg lapar, abg usaha hantarkan makanan kat hostel syg. Ataupun biskut2 ke. Jangan selalu sangat keluar ya syg.

GF : Engkau giler RM50 je? kau ingat aku makan makanan anak ayam hari2? Mana pergi duit gaji kau? Bukan banyak sgt kau nak bayar. Pergi kerja pakai motor, minyak motor bukan mahal . Kau makan bukan banyak. Tempat kerja ada sedia makan. Setakat lelaki macam kau . Aku banyak benda nak bayar. Nota study, yuran kolej. Belanja hari2 .

BF : Abg bukan tak nak tolong syg . Baiklah , abg tambah sikit ya syg. Syg jgn merajuk dgn abg. Abg sayangkan syg. Suatu hari , setelah sekian lama GF mula bosan dgn BFnya yg tak pandai memajukan diri . Kerja tak tetap. GF mengenali seseorang yg baru, yang lebih berada & selalu memenuhi kehendaknya berbanding BFnya yg dulu, Suatu hari , BF SMS GF nya .

credited
BF : Syg, ptg ni abg hantar makanan kat hostel syg ya. Abg npk syg post kat FB teringin nak makan nasi ayam. Tiada balasan dari GF nya. Namun BF tetap berusaha ingin menghantar mknan . Petang pun menjelma BF memecut laju motor kapcainya kerna khuatir makanan yg dibawanya akan sejuk & ais minuman akan cair menuju hostel GF nya . Dgn penuh semangat & kasih syg , dia ingin benar berjumpa dgn kekasihnya membawa sebungkus nasi ayam bersama teh susu ais kegemaran GFnya. Namun saat motor mulai memasuki kawasan hostel, BF ternmpk GF bersama seorg lelaki di dlm sebuah kereta . Motor diperlahankan sayu hatinya melihat GF nya berlalu pergi bersama lelaki lain . BF mengalirkan air mata. Menatap kekurangan diri . Beberapa lama setelah itu , GF ditipu bulat2 oleh Sang lelaki yg kaya . diperguna & diperbodohkan . GF meratap sayu nasib dirinya . Sedang dalam perjalanan ke kuliah , GF disapa mesra seorg pengawal keselamatan hostelnya.

Security : Cik , maaf kalau sya mengacau . Niat sya
cuma nak bertanya , Nama cik , Cik Nina kan?

GF : ya , saya .

Security : Sebab sya nmpak name tag cik . Tak salah org kot sya .

GF : kenapa ya pak cik?

Security : Oh , pagi tadi . Ada seorg lelaki pakai kereta
Honda City & berbaju Overall , mcm kerja pelantar minyak tu cik , offshore kot . Dia suruh sya hantar bungkusan ni pada gadis yg bernama Nina . Saya ckp sya tak kenal nanti takut salah org. Dia ckp , Cik Nina kalau pergi kuliah, dia akan pakai kasut biru tau , beg tgn warna merah , ikat rambut reben warna pink , org nya cantik , dan gelang tgn di tgn sebelah kanan . Sya tak silap org lah ni .

GF :terkejut hanya BF sahaja yg begitu detail tentang
dirinya . Hatinya sebak tiba2. Tapi mustahil BF nya . BFnya kerja supermarket , motor kapcai mcm tak cukup bulan , apalagi pakai Overall offshore , jauh sekali . Bungkusan bertukar tangan . Dalam perjalanan , GF membuka & membaca isi di dalam nya .

BF : "A'salammualaikum Nina . Apa khabar? Sya tahu Nina dah tukar nombor . Sbb sya call tak dapat . Sya selalu datang hostel , tapi cuma perhatikan dari jauh . Sbb sya malu nak berhadapan dgn Nina . Sya sedar kekurangan sya . Sya nak Nina bahagia . Sya mnta maaf dulu tak dapat bagi banyak duit belanja untuk nina . Duit gaji sya masa tu , saya kumpul & gunakan untuk deposit kereta Hari itu , sya nampak Nina post teringin nak makan nasi ayam , sya tgh rehat lepas cuci pelantar , hari panas terik , Saya rindu Nina . Saya nmpak laut, Sya teringin nak jumpa nina . Maafkan sya takda byk masa untuk nina . Tapi sya nmpk Nina dgn org lain sya tak marah . Sya sedar kekurangan sya . Sya menangis sebab lambat majukan diri . Mula dari hari itu , saya kerja habis2an . Walaupun Nina dah sakitkan saya , saya tak boleh lupa kn nina . Rezeki tuhan tak siapa duga. Kesungguhan sya dilihat oleh orang besar2 di perkapalan . Saya ditawarkan jadi sebahagian dri team mereka . Esok sya akan berangkat ke Dubai. Saya menetap di sana . Maafkan sya tak jujur dgn Nina bukan karna sya mahu sembunyikan tapi sya tak mahu Nina riak bila tahu sya sedang berusaha utk masa depan kita . Sya mahu buat kejutan utk Nina.
Sya dah bincang dgn Mak Ayah sya sebelum ni . Kejutan utk Nina , Mak akan datang merisik Nina bila sya dah berkerjaya tetap . Itu janji sya . Tapi , sya sedar , bukan mudah terima kekurangan sya . Sya ni comot . Tak pakai barang branded. Jadi izinkan sya bwa diri. Hadiah ni sya beli guna duit gaji pertama sya sebagai seorang offshore . Terimalah syg. Sya tahu dah lama Nina idamkannya . Setiap kali kita keluar bersama , inilah yg nina selalu tunjuk . Maafkan sya Nina" .

GF: mengangkat kotak bungkusan .GF terduduk di kerusi security . Air mata mengalir sebentuk cincin idamannya yg nilai nya tak terkira . jiwanya bergetar .

Security : lelaki itu selalu datang sini cik dgn kereta
Honda City tu . Handsome orgnya . Tapi dia cuma duduk dalam kereta . Hari ini baru sya nmpak dia keluar dari kereta dan minta sya sampaikn ini pada cik .

GF menangis . .

Sekian . . . . Ingat!
Cintailah orangnya bukan apa yang dia ada 

sumber facebook - 
Marzuki Ichi/ 8th April 2014/ 09:22

Hargailah Orang yang Mencintaimu
Lahirkanlah Keikhlasan dihatimu

Tuesday, November 4, 2014

Suka Buat Andaian Sendirikan?

بِسْــــــــــــــــــمِ-اﷲِالرَّحْمَنِ-اارَّحِيم
اَلسَّلَامُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَا تُهُ

Okay, merujuk kepada entry Sudah-sudahlah sebelum ini, cx ada update berkaitan sesuatu yang mana cx luahkan tetapi kesampaiannya bercabang pengertiannya. bak kata orang kampung, apang-apang alang sahaja penyampaiannya.

Jika pembaca yang positif, andaiannya akan sentiasa positif dan sebaliknya pula akan sentiasa negatif. Namun, adakah setiap apa yang diandaikan itu benar atau sebaliknya? Haa, cx tidak kisah apabila nak buat andaian apa pun tetapi apabila andaian itu dirujuk terus kepada cx, maksudnya andaiannya seperti contoh; 'ohh cx ni mesti jenis macam ni macam ni' .. ianya agak jauh tersasar ya kawan-kawan.

gambar tiada kaitan. hahah
Ehh, tapi tidak mengapalah, ikut suka koranglah. Cx cuma nak bagitahu, setiap entry yang cx update, 99% adalah cerita sekeliling ataupun pengalaman seseorang dan hanya 1% sahaja berkaitan personal. Itupun tidak didedahkan secara menerus, ada lapik-lapiknya. Haa, dapat tak apa yang cx cuba sampaikan?

Okaylah, cx tahu pembaca cx semuanya positive thinker. InShaaAllah :) Andai andaian yang dibuat itu salah dan mengaibkan, makanya boleh jatuh fitnah ya. Hehe. Baiklah itu sahaja. nak sambung tengok doraemon. kbai.

Siasat biar ke Akar Umbi
lahirkanlah keikhlasan dihatimu

Sudah-sudahlah

بِسْــــــــــــــــــمِ-اﷲِالرَّحْمَنِ-اارَّحِيم
اَلسَّلَامُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَا تُهُ

Hidup ini pinjaman sahaja. Sebanyak mana amalan yang membolehkan kita masuk syurga Allah? Sebeban mana dosa yang memudahkan kita ke neraka Allah? 

Kalau tak mampu buat amalan baik, tinggalkanlah amalan buruk dan keji. Itupun telah Allah anugerahkan pahala walau tak seberapa tetapi ianya pahala.

Credit to masjidmunawwarah blogspot com
Cukup-cukuplah

Sampai bila nak buat dosa mata?
Sampai bila nak buat dosa telinga?
Sampai bila nak buat dosa tangan? 
Sampai bila nak buat dosa hati?
Sampai bila nak jadi hamba nafsu?

Sudah-sudahlah.
Berhentilah.
Bertaubatlah.

Marah vs Sayang
Lahirkanlah Keikhlasan di Hatimu

Monday, November 3, 2014

Fenomena: Jeruk Mangga AsamBoi

بِسْــــــــــــــــــمِ-اﷲِالرَّحْمَنِ-اارَّحِيم
اَلسَّلَامُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَا تُهُ

credit to wasap group
Haha. itu dia. Masa mula-mula dapat gambar terus cx gelak. Haha sangat kelakar. Anyway, korang dah rasa belum? Cx? Mestilah belum. Mueheheh. Apa dia? Ada yang nak bagi percuma? Alahai susah-susah sahaja. huhu.

Makan Ikut Trend
Lahirkanlah keikhlasan dihatimu

Buang Keruh, Ambil Jernih

بِسْــــــــــــــــــمِ-اﷲِالرَّحْمَنِ-اارَّحِيم
اَلسَّلَامُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَا تُهُ

Sekadar Hiasan *credit to ym and photographer
Alhamdulillah Alhamdulillah. Kita buang yang keruh, ambil yang jernih. Mudahan Allah lindungi dan berkati silaturrahim sesama saudara seislam. Amin. 

Mak Temah:
aku tak tahu kenapa aku sangat menyayangi dan hargai sangat silaturrahim yang ada. Allah. Benarlah kalau kita ikhlas dalam membentuk ukhwah, inShaAllah yang terjalin itu adalah yang memberi manfaat. 

Aku rindu kawan-kawan aku. 
Sungguh aku rindu.

Salam Kejauhan
Lahirkanlah Keikhlasan di Hatimu

Resepi Capati Homemade by Cx

بِسْــــــــــــــــــمِ-اﷲِالرَّحْمَنِ-اارَّحِيم
اَلسَّلَامُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَا تُهُ

Hai hai hai. Apa khabar semua? Amboi seronok aih aok sume orang pahang cuti ye. Tahniah tahniah pasukan aok menang. koi tak tengok pon bola haritu. Macam malas. muehehe. Okay, hari ini nak kongsikan cara membuat capati. Yeah! Siapa makan capati? Sila angkat tangan! 

bahan-bahan
Baik. Mula-mula sediakan bahan seperti di atas. Kalau nak makan ramai, boleh buat satu kampit tepung (30-36keping), kalau makan tak ramai, buat setengah kampit tepung (12-14keping). Bahan-bahannya adalah; *Cx biasa buat sekampit tapi kali ini setengah.

√ Tepung gandum 1/2 kampit. *Biasanya guna tepung atta tetapi cx guna gandum.
√ Minyak sapi 2 sudu besar. *Tak kisahlah jenis apa pun.
√ Air garam secukupnya. *Korang rasalah masin atau tidak. 
√ Bekas untuk menguli doh.
√Penggelek capati, Alas penggelek capati dan cooking pan memasak. Kuali pon boleh *lupa nak ambil gambar. hehe


Cara penyediaan doh;

√ Masukkan tepung dan dua (2) sudu besar minyak sapi ke dalam bekas dan gaulkan sehingga sebati. *Sebati jadinya apabila kita ramas tepung, jadinya peroi, rujuk gambar nombor satu (1).
√ Kemudian masukkan air garam ke dalam adunan tadi sedikit demi sedikit sehingga menjadi doh seperti gambar nombor dua (2).
√Setelah menjadi doh, dikehendaki menguli doh selama satu (1) jam atau satu setengah jam (1 1/2) supaya lembut. Jika guna tepung atta, tidak perlu uli lama. 
√Setelah lembut, bolehlah diceraikan menjadi bebola seperti gambar nombor tiga (3). 
√Kemudian bentukkan membulat supaya doh menjadi bulatan yang kemas dan cantik *ada tekniknya, nak ajar dekat sini macam kena buat video pula kan. hehe. So, cx suggest korang bulatkan sahaja macam bola, asalkan bulat. Hehe.


Cara masak:

√Korang mulakan menggelek doh kecil bulat tadi menjadi seperti gambar satu (1). Inilah sebabnya kenapa cx suruh buat bulatan kecil. Kan cantik tu. hehe
√Mulalah letakkan di atas cooking pan, api jangan besar, pastikan sentiasa balik-balikkan capati, kalau tidak ianya cepat hangus.

Okay. Taraaaa! Dah siap! Bolehlah lawan dengan sambal sardin contohnya, atau kari atau asam pedas atau gula pasir atau susu pekat. Haa, sedap sangat.  Huhu Selamat Mencuba! Sebarang pertanyaan boleh cari cx di facebook atau ym. kbai

All The Best SPM Candidates!
Lahirkanlah Keikhlasan di Hatimu

Wednesday, October 29, 2014

#Oct29: Wordless Wednesday

بِسْــــــــــــــــــمِ-اﷲِالرَّحْمَنِ-اارَّحِيم
اَلسَّلَامُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَا تُهُ

17.11.11
Thank You Allah
Lahirkanlah Keikhlasan di Hatimu

Monday, October 27, 2014

Geram!! Click link blog, keluar lain!

بِسْــــــــــــــــــمِ-اﷲِالرَّحْمَنِ-اارَّحِيم
اَلسَّلَامُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَا تُهُ

Salam Isnin buat semua pembaca.  Tidak kira pembaca golongan apa sekalipun, suka atau tidak suka, korang dah pun berada di ruangan blog cx. Terima kasih. ikhlas. :) Tidak mahu menulis berjela. Straight to the point sahaja ya.


Nampak tak gambar di atas? Sebenarnya begini, cx tekan url seorang blogger ini sebab nak baca entry beliaulahkan. Tetapi apabila cx tekan, cantik dah buka blog beliau tetapi around three second sahaja, terus pap! keluar benda alah seperti di atas. Cx bukan sengaja mengada nak up entry macam ini okay. Kerana, perkara ini sudah banyak kali berlaku. Bukan seorang blogger sahaja tetapi ramai. 

Cx jadi bengang apabila nak baca tak dapat. Belum kes iklan bertepek segedabak gajah dekat entry lagi kan? Macam SINI. Lagi tekanan. *sigh. Cx tidak tahu apa punca link keluar seperti di atas. Makanya memang cx pangkah terus malas nak layan. Siapa rugi? Bukan korang sahaja, cx pun sama rugi sebab tidak dapat ilmu yang dikehendaki. Sekian.

Hidup Bersandarkan ilmu
lahirkanlah keikhlasan dihatimu

Saturday, October 25, 2014

Giveaway Contest RM700 Jualan Hebat Lazada Malaysia 11/11 by Emas Putih .

بِسْــــــــــــــــــمِ-اﷲِالرَّحْمَنِ-اارَّحِيم
اَلسَّلَامُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَا تُهُ


Berita baik untuk semua kaki shopping online kerana Lazada Malaysia akan menganjurkan 1 jualan besar-besaran selama 1 hari pada 11th November 2014 dengan potongan harga sehingga 94%.


Terdapat Flash Sale selama 1 jam untuk setiap satu kategori (12 Kategori) bermula 11 pagi hingga 11 malam! Harga rendah ditawarkan untuk semua kategori di Lazada Malaysia sepanjang Flash Sale.

Mark your calendar and Jom Gegarkan Jualan Hebat ini dengan klik link ni : Jualan Hebat 11/11 Lazada Malaysia (link)

Any update tentang jualan besar-besaran ini sila ke Lazada Malaysia !!

Ini adalah Blogger Giveaway Contest anjuran Lazada Malaysia dengan kerjasama Kisah Emas Putih. 11 Pemenang bertuah akan dipilih untuk memenangi hadiah berjumlah RM 700! Untuk sertai contest ini, sila ke blog Kisah Emas Putih dengan ke link ini : LINK CONTEST .

May ALLAH ease
lahirkanlah keikhlasan dihatimu

Friday, October 24, 2014

Salam Maal Hijrah 1436

بِسْــــــــــــــــــمِ-اﷲِالرَّحْمَنِ-اارَّحِيم
اَلسَّلَامُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَا تُهُ

credit to tun timah
Dosa mengumpat tidak boleh dihapuskan dengan solat, puasa sunat dan lain-lain kecuali dengan memohon maaf kepada orang yang diumpat. 

Justeru itu, sempena menyambut tahun baru maal Hijrah, cx menyusun jari sepuluh andaikata cx ada terkata secara sengaja ataupun tidak. Malahan cx ingin memohon maaf andaikata gurau senda & kata-kata cx selama ini mengguris hati & perasaan anda semua. cx berharap anda semua dapat memaafkan cx dengan setulus hati penuh ikhlas. 

Terima kasih juga kerana sentiasa hidup saling bermaafan, saling tegur menegur, saling berkongsi ilmu yang bermanfaat, agar tiada hasad dengki khianat, serta tidak sombong diri dan halalkan makan minum cx.

Selamat menyambut tahun baru maal hijrah.

Semoga kita semua sentiasa dirahmati, diberkati & diredhai Allah SWT. 

JOM KITA BUKA BUKU BARU DALAM HIDUP KITA.

Salam Sayang
lahirkanlah keikhlasan dihatimu

Hay Day Halloween Costume!

بِسْــــــــــــــــــمِ-اﷲِالرَّحْمَنِ-اارَّحِيم
اَلسَّلَامُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَا تُهُ

Siapa main hay day game? hehe. Cx baru sahaja lagi menjinak dengan hay day game ini. Gara-gara handphone dahulu kala tidak boleh download, makanya sekarang cx kemaruk haha!

credit to diri sendiri. boleh? haha
Haa, tadi saja tengok hay day cx, tiba-tiba keluar view malam. ehh dah pelik. apabila continue open sahaja, dapat letter daripada gregs. Rupanya sempena Halloween. oic. Lepas itu, sedang sibuk bercucuk tanam, tiba-tiba time nak collect susu, ternampakkan haiwan-haiwan tersebut pakai Halloween costume. alololo comel. haha. Tersengih cx sorang-sorang. mueheheh.

aku perati je perangai kau
lahirkanlah keikhlasan dihatimu

Thursday, October 23, 2014

Tiket Wrestling Super Spontan 2014 Akhir!

بِسْــــــــــــــــــمِ-اﷲِالرَّحْمَنِ-اارَّحِيم
اَلسَّلَامُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَا تُهُ

credited to Kak Dila MbMb
Siapa yang tertunggu-tunggu final super spontan 2014 yang bakal tiba? Jangan lupa ramai-ramai jom ke MITC Melaka untuk menyaksikan super spontan final! Pastinya menyengat dengan kesesakan yang bakal melanda Melaka nanti. muehehe. Kehadiran Pelawak super spontan ke Melaka kali ini beserta Jom Heboh, pastinya Melaka agak sibuk weekend tersebut. 0Makanya, ayuh datang ke Melaka. *Ehhh nak promote apa sebenarnya cx ni? tetibe confuse. hahaha kbai.

awak disana jaga baik sikit
lahirkanlah keikhlasan dihatimu

Wednesday, October 22, 2014

#Oct22: Wordless Wednesday

بِسْــــــــــــــــــمِ-اﷲِالرَّحْمَنِ-اارَّحِيم
اَلسَّلَامُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَا تُهُ


stay cool bebeh
lahirkanlah keikhlasan dihatimu

Tuesday, October 21, 2014

Kes Tertembak di Petronas Ayer Molek Melaka!

بِسْــــــــــــــــــمِ-اﷲِالرَّحْمَنِ-اارَّحِيم
اَلسَّلَامُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَا تُهُ

Kes berlaku kira-kira tiga hingga empat jam yang berlalu. Cx dapat cerita pun daripada rakan yang update status di facebook.

Kemudian cx WhatsApp emak cx suruh call makwe atau pakwe di kampung, risau juga, makwe dan pakwe berniaga dekat situ. Dekat sangat. Alhamdulillah mereka okay.

credit to Petronas Ayer Molek
Menurut sumber makwe cx, makwe kata sebenarnya senapang security guard terjatuh dan meletop. Erti meletop di sini tidak dapat dipastikan kerana berkemungkinan senapang meletop terlepas tembakan.  Itu sebab menjadi kecoh dan orang ramai terkejut. Kes masih di bawah siasatan polis Melaka. Hopefully tiada kemalangan jiwa. InShaAllah

Cx;
siapa pernah minum air tebu yang dijual oleh seorang datuk di hadapan pejabat pos ayer molek? Sila angkat tangan! Apa komen korang tentang air tebu datuk tersebut? Berapa bintang nak bagi daripa lima bintang? ;) wink! wink!

Jaga Diri Okay
lahirkanlah keikhlasan dihatimu

Trend 'Ale Uto'. *sigh

بِسْــــــــــــــــــمِ-اﷲِالرَّحْمَنِ-اارَّحِيم
اَلسَّلَامُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَا تُهُ

Alahai. Apa nak jadi anak-anak dara zaman sekarang . Tahu atau tidak apa maksud 'ale uto' yang dibangga nau bila menyebutnya? Astaghfirullahalazim. Geleng kepala apabila mengenangkan budak-budak yang makin menjadi dengan trend ini. Cx yang dah kahwin ini pun rasa merah muka nak menyebutnya. 
credit to photo's owner. just an example.
Menjadi persoalannya adalah, kenapa anak dara yang melebih-lebih promote pasal 'ale uto' ini? Mana pergi perasaan malu? Maruah sebagai anak dara?  Allahuakhbar! Kalau cx ada adik perempuan yang terikut trend ini, memang makan tanganlah jawabnya.

Hari itu video awek kelantan di youtube menjadi viral, hari ini gadis kedah pula siap promote baju 'ale uto'. Allah! Apa yang dibanggakan nau tu adik-adik oii. Kalau lelaki, cx tak berapa nak kisah lagilah kalau diorang cakap tetapi ini perempuan kot. Haish. Kecewa.

Manfaatkanlah Zaman Remaja
lahirkanlah keikhlasan dihatimu

Monday, October 20, 2014

'Bodohnya' Statement!

بِسْــــــــــــــــــمِ-اﷲِالرَّحْمَنِ-اارَّحِيم
اَلسَّلَامُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَا تُهُ

Pertama sekali cx mohon maaf dengan penggunaan perkataan sedemikian untuk tajuk entry kali ini. Ada sahaja perkataan lain yang boleh digunakan tetapi rasanya perkataan ini lebih sampai apa yang nak cx sampaikan. Perhaps 

Tadi ada baca satu article berkaitan suami isteri, memang sangat baik article tersebut tetapi cuma satu perkara yang membuatkan cx rasa marah tak boleh diterima dek akal. Pendek nau akal si penulis ini barangkali dan boleh detect penulis tersebut lelaki atau perempuan. Statement tak boleh blah betul! *amboi ganaih ayat. 


Panas hati apabila baca statement dia ini tau! Pada cx lah ya, isteri dijadikan Allah untuk suami hargai dan berkasih sayang, bukan hamba suami! Kenapa cx cakap macam ni? Sebab lelaki yang akal dia pendek fikir sebegini memang lelaki tak kenang dek untung! Isteri dah korbankan badan untuk bagi korang anak, then korang senang sahaja cakap kulit berlipat bagai? ehh! panas!  Kalau nak isteri cantik slim bagai jaga badan, tak payah minta anaklah! Kalau nak anak dan isteri stay mantap, keluarkanlah duit suruh isteri pergi spa cantikkan badan, sebulan 2k, 3k. Mampu?! 

Haaa, emosi sungguhkan? Haha! Kau ingat nak slim badan senang selepas dah letak budak dalam rahim?! Kau ingat senang badan nak cantik bergetah macam anak dara apabila dah berliter darah keluar lahirkan budak? Dah berpuluh urat putus dalam badan keluarkan budak? Ingat senang lepas bersalin nak slim dengan nak berpantang lagi, terjaga malam jaga anak bangun lagi? Lepas tu kau minta anak lagi dengan belum sempat isteri kau hilang lagi sakit kena gunting nak keluarkan budak? Memang emosi sebab lelaki macam ini memang akal pendek! Tak berlakikan laki macam ini pun takpelah!. hahah okay terlebih sudah. kbai~  hahaa

Maaflah ya entry emosi
lahirkanlah keikhlasan dihatimu

Sejauh Mana Kekuatan Memori Wanita?

بِسْــــــــــــــــــمِ-اﷲِالرَّحْمَنِ-اارَّحِيم
اَلسَّلَامُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَا تُهُ

Selamat pagi! Alhamdulillah masih bernafas.  Minggu lepas sangat sibuk.  Asyik berulang-alik sahaja Jasin-Melaka, Melaka-Jasin.  Agak letih tetapi demi keluarga yang bahagia, cx gagahkan jua. aicewah. ;)

Okay straight to the point.  Semalam sedang melayari laman sosial facebook cxopportunities, cx terjumpa statement mengenai wanita. Apabila cx baca sahaja, cx terus gelak. hahaha. ianya quite funny actually even it was a fact. Here it is;

credited
Selepas cx baca, cx kongsikan dengan encik suami ber'caption'kan 'hahahah, lawak!' ..huhu apabila encik suami baca, beliau pun gelak. Bukan lawak apa pun sebenarnya tetapi cx terkesan dengan style statement tersebut dipersembahkan beserta contoh yang sangat tepat dan sentap, hahaha!. Terus teringat lawak ker der daripada Harith Iskander. huhu. Siapa pernah tengok? Mesti korang setuju . Pada cx, cx sangat setuju. huhu kbai

Wanita itu Anugerah
lahirkanlah keikhlasan dihatimu

Saturday, October 18, 2014

UTeM Chess Tournament Oct 18, 2014

بِسْــــــــــــــــــمِ-اﷲِالرَّحْمَنِ-اارَّحِيم
اَلسَّلَامُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَا تُهُ

hai hai hai. salam sabtu buat semua pembaca, eh sat, ada ke pembaca hari minggu sebegini? huhu. Biasanya mesti ada even seorang dua kan. *kemain sadis seorang dua sahajakan? huhu


Okay, taknak cakap banyak, hari ini ada UTeM Chess Tournament 2014, dan cx pon terlibat sekali tetapi sekadar penonton dan penyokong sahajalah hehe. Last join tournament as player, pada tahun 2005 atau 2006 rasanya. Rindu rindu rindu. Wish me luck! ehh salah. untuk encik suami sebenarnya hehe. May Allah ease. okay babai. :)

All The Best My Hubby!
lahirkanlah keikhlasan dihatimu

Thursday, October 16, 2014

Drama Hero Dungu

بِسْــــــــــــــــــمِ-اﷲِالرَّحْمَنِ-اارَّحِيم
اَلسَّلَامُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَا تُهُ

Siapa layan cerita Sana Ay Ikaw Na Nga? Haishlah sakit hati tengok. Kebelakangan ini, tv suka sangat keluarkan cerita hero yang dungu. Maaflah ya cx guna perkataan ini. Bukan apa, macam 'tak cerdik' nau heronya.
credited
Hero bukan main tak pandai lagi. Baik jadi perempuan! Cx layan masa awal-awal cerita kemudian bermula keadaan apabila teserlahnya ketidakcerdikkan hero, terus tak layan, skip terus. Kadang kala tertonton juga sebab mak dan mil layan cerita dia. haha. 

Lepastu bukan satu cerita ini sahaja yang rasa macam ppffftt, cerita drama pukul empat petang itu pun alahai tengok hero pon rasa nak muntah. Tak sesuai langsung okay! Jalan cerita dah baik cantik dah, tapi hero? Dah tamat pun. Then cerita pukul sepuluh malam kot kalau tak silap, heroin pula tak sesuai langsung. Dah macam kahwin budak bawah umur, hero pula dah macam bapa dia. ppffftt! 

Ehhh emosi sungguh. Cerita pukul dua pula tak payah nak cakaplah, hero buta sungguh dengan adegan si penjahat. aish geram geram geram. Tapi nak buat macam mana, kemungkinan itu rezeki buat pelakon-pelakon tersebut menjadi hero dan heroin. Husnudzon sahajalah ya idok? huhu. Okaylah babai. 

Mudahan tak terkenan. Haha
lahirkanlah keikhlasan dihatimu

Wednesday, October 15, 2014

#Okt15: Wordless Wednesday

بِسْــــــــــــــــــمِ-اﷲِالرَّحْمَنِ-اارَّحِيم
اَلسَّلَامُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَا تُهُ

credit to madam Mohana
Islam is Beautiful
lahirkanlah keikhlasan dihatimu

Alhamdulillah. Syukur.

بِسْــــــــــــــــــمِ-اﷲِالرَّحْمَنِ-اارَّحِيم
اَلسَّلَامُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَا تُهُ

Alhamdulillah kerisauan selama ini telah pun terjawab dan dapat diatasi dengan izin Allah.  Sekian lama tak drive manual seorang diri, hari ini Alhamdulillah berjaya. Syukur ke hadrat Allah. Jika sebelum ini encik suami di sebelah (sekali itu sahaja cx bawa sebab risau haha!) ketika percubaan semula, tetapi kini tidak lagi. Alhamdulillah.  Syukur. 

credit to mr.husband
Dah boleh jalan jauh. Hahaha! Kemain berangan. huhu Atleast sekarang senang sekiranya berlaku emergency, both of us husband and wife boleh drive manual. Syukur Alhamdulillah. :)

Tuesday, October 14, 2014

EdisiBlog: Patutlah Tak Boleh Ping!

بِسْــــــــــــــــــمِ-اﷲِالرَّحْمَنِ-اارَّحِيم
اَلسَّلَامُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَا تُهُ

Selamat petang semua! Bulan lalu, edisi blog telah diperkenalkan dan cx juga tidak ketinggalan untuk mempunyai edisi blog sebagai kemudahan. Menjadi kewajiban ping latest entry di sana. Namun, seminggu dua lepas, edisi blog telah upgrade menjadi lebih baik tetapi cx tak berapa nak faham bagaimana sebab cx tak boleh atau boleh dikatakan tak reti nak ping! fuh! sadis. 

credit to edisi blog and cymera camera
Makanya cx tidak menggunakan langsung edisi blog sebab geram tak boleh ping. Selalunya bila tekan ping, dia keluar latest entry dengan link blog kita tetapi tidak yang ini. Kemudian tadi cx cuba sendiri. Pelik pula bila orang lain boleh ping kan?

Rupa-rupanya, latest version ini memerlukan kita untuk 'tambah blog' semula. Haish. cx peliklah sebab kita dah sign in tetapi disuruh tambah pula blog padahal email yang digunakan adalah untuk blogging. Alahai Kassim~ Tidak mengapalah, apa yang penting, cx dah tahu bagaimana untuk ping. hahahah kbai~

Alhamdulillah Syukur
lahirknlah keikhlasan dihatimu

Mimpi Ntah Apa-apa!

بِسْــــــــــــــــــمِ-اﷲِالرَّحْمَنِ-اارَّحِيم
اَلسَّلَامُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَا تُهُ

Hai semua. Baru hari ini ada keinginan untuk update blog. Lately, badan tak berapa nak sihat. Mencari punca tetapi tidak jumpa. Mudahan Allah permudahkan. 'LaIlaHaillaAntaSubhaNakaInnikuntuMinazzolimin' .amin

Semalam tertidur awal, sangat awal, kononnya nak teman encik suami yang tengah sakit kepala sahaja, kot-kot encik suami nak air ke ubat ke kan, tapi atlast, cx pun kelaut, tidur. haha  Apa yang tak bestnya terbangun gara-gara bermimpi.

credit to cwibo.files

Memang mimpi itu mainan tidur tetapi kadang kala ianya menjerat hati, perasaan dan emosi kita apabila teringat semula.  Cx mimpi apa? Haa, tak perlu cx mention dekat sini sebab yang membaca bukan seorang, tak memasal cx dapat tukang tafsir mimpi tak bertauliah pula. huhu *Jangan marah haaa 

Okaylah cx bagi contoh mimpi yang lain ya. Pernah cx mimpi hantu dok kejar cx dan hantu itu menjelma melalui gigi cx. Ntah apa-apa sahajalah mimpi cx. Paling cx pelik bila ada mimpi yang story dia tiada kena mengena langsung dengan watak-watak yang ada dalam mimpi. Bila fikir semula, rasa sangat tak boleh blah. =.=' Okaylah, itu sahaja nak kongsi. Babai.

Mudahan Berhasil
Lahirkanlah Keikhlasan Dihatimu

Friday, October 10, 2014

Game: Uji Ketajaman Mata Anda!

بِسْــــــــــــــــــمِ-اﷲِالرَّحْمَنِ-اارَّحِيم
اَلسَّلَامُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَا تُهُ

holla! selamat malam semua! Cx 'bu you' (taknak) cakap banyak. Korang nak test ketajaman mata korang? Game ini memang best! huhu okay Jom Klik Kuku Kube!

Cx's Husband's anwers. 
Berikut gambar di bawah adalah jawapan cx. Geram apabila tak mencapai target untuk kalahkan en.suami. Geram geram geram. huhu  Korang boleh test sendiri dan nanti boleh share di sini ya. all the best! 

berpinau mata oii. Cx's anwer
cx masih sedang berusaha lagi dan lagi untuk mengalahkan en.suami yang bertungkus lumus mencapai targetnya iaitu 50. cx macam mana? *GaruKepalaKejap #kbai

Selamat Mencuba!
lahirkanlah keikhlasan dihatimu