Friday, September 26, 2014

Bukan Rezeki Cx

بِسْــــــــــــــــــمِ-اﷲِالرَّحْمَنِ-اارَّحِيم
اَلسَّلَامُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَا تُهُ

Sebagai blogger yang baru sangat untuk mengenali dunia blogging, sudah menjadi satu kesukaan apabila join segala macam segmen yang dianjurkan oleh blogger lain. Cx bukan nak up entry yang bukan-bukan tetapi sekadar meluahkan rasa dihati sebagai seorang blogger.

credit to: Internations.org
Banyak segmen yang cx join dan ada antaranya bukan rezeki cx untuk menang atau terpilih tetapi sekali terpilih, Alhamdulillah Allah beri yang terbaik. Tetapi mungkin juga sekadar terpilih tetapi masih bukan rezeki cx. Kemungkinan yang terjadi untuk menyebabkan hadiah tersebut sampai kepada cx adalah mustahil. Mungkin. Tidak mengapa, Husnudzon. InShaaAllah.  Terima Kasih kepada semua :)

La Tahzan Cx
lahirkanlah keikhlasan dihatimu

Thursday, September 25, 2014

Alas Piring

بِسْــــــــــــــــــمِ-اﷲِالرَّحْمَنِ-اارَّحِيم
اَلسَّلَامُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَا تُهُ

Tadi petang khamis sedang menyediakan minum petang bersama MiL, tiba-tiba MiL bersuara; 

MiL: 
budak-budak sekarang suka macam ini sahaja kan? 
(sambil pegang cawan minuman semata di tangan)

Cx: 
aah. (beranggapan budak-budak sekarang suka minum menggunakan mug yang besar, 
dipegang oleh MiL)

MiL: 
kalau mak, mak tak biasa, mak letakkan piring, 
mak tak bolehlah, mesti letak piring. Nampak sopan sedikit.

Cx: 
aah kan mak, ada piring lebih beradaplah kan. 
Lagipun adat kita orang melayukan

(sambil monolog dalam hati, ohhh, mak cakap pasal cawan beralas rupanya)

MiL: 
haa, beradap sedikit. 
Mak mesti alas piring kalau buat air untuk abah.

Cx: 
aah mak, orang pun tak reti kalau tak alas piring dekat encik suami 
( nama panggilan manja suami perlu dirahsiakan. Hehe)  . 
Rasa macam tiada adap pula. 

Haa korang macam mana? Kita walaupun sudah beralih ke dunia lebih moden dan serba canggih tetapi usahlah lupa adab dan adat yang ada. Biarlah yang baik itu dikekalkan pengamalannya agar tidak lupus begitu sahaja. Nak diceritakan tentang adat ini, terlalu banyak tetapi cx pasti korang sedia tahu. :) InShaaAllah. 

Yang Baik Jadikan Tauladan
Lahirkanlah Keikhlasan Di Hatimu.

Makan Dalam: Buat Lelaki Bergelar Bapa

بِسْــــــــــــــــــمِ-اﷲِالرَّحْمَنِ-اارَّحِيم
اَلسَّلَامُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَا تُهُ

credit to WhatsApp Group
Haha! Pada awalnya cx dapat gambar ini, terus cx tergelak. Haha! Macam-macam akal budak zaman sekarang tetapi apa yang menariknya adalah jawapan untuk realiti kehidupan adalah benar. Tetapi tidak semua ibu bapa sebeginikan. Kita perlu husnudzon ;) So kawan-kawan, setiap tindakan kita adalah bahan rujukan buat anak-anak kita kerna anak-anak adalah 'scanner' yang perlu kita gunakan sebaiknya agar menjadi 'scanner' (anak) yang baik dan berguna sekarang dan masa akan datang. InShaaAllah :)

anak itu rezeki
lahirkanlah keikhlasan dihatimu

Wednesday, September 24, 2014

Halangan Ketika Blogging

بِسْــــــــــــــــــمِ-اﷲِالرَّحْمَنِ-اارَّحِيم
اَلسَّلَامُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَا تُهُ

Holla! Kali ini cx hanya ingin meluahkan pendapat sahaja ya kawan-kawan. Lain orang lain pendapat.  Cx suka blogging, blogwalking, leave comment tetapi terdapat halangan menjadi penyebab cx tinggalkan terus blog tersebut tanpa sebarang jejak. 

1. Contents Warning
Ada blogger yang suka sangat buat 'benda alah' ini yang mewajibkan kita untuk klik 'i understand bla bla bla' .. Bukan apa, pada cx, ianya cuma merumitkan para pembaca. 

2. Text Prove
Ini satu hal lagi, palinglah cx tak suka.  jika dulu cx bukan main suka lagi, entah kenapa pun cx tak tahu. Haha! kemudian jadi tidak kisah dan kemudian jadi menyampah sebab ada banyak kali terkena apabila dah betul text yang perlu diisi, tiba-tiba dikatanya salah. Bukan sekali okay, banyak kali. harap maklum. memang ianya baik untuk elak spam tetapi much better korang apply comment moderation kot. much better.


3. Ads
 Ini lagi satu masalah. Geramlah hai. Elok dah title menarik perhatian untuk dibaca, tiba-tiba ada ads.   Cx tahu korang buat duit guna blog pakai ads. Kalau setakat satu (1) sahaja dan apabila diklik ia akan hilang tidak menjadi masalah. Ini tidak, selepas tekan satu pangkah, disuruh tekan yang kali kedua kemudian keluar lagi lagi dan lagi Ehh!! memang pangkah besar teruslah! Leceh okay!

maaflah ya kawan-kawan.  memang banyak blog yang cx blogwalking, ketika hendak tinggalkan komen dan mampu menimbulkan kebosanan apabila nak fokus pada text semata, memang pangkahlah jawabnya. maaf ya. Ini sekadar pendapat dan luahan. :) peace no war bebeh!

Clean and Clear
lahirkanlah keikhlasan dihatimu

#Sept24: Wordless Wednesday

بِسْــــــــــــــــــمِ-اﷲِالرَّحْمَنِ-اارَّحِيم
اَلسَّلَامُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَا تُهُ


Semoga Allah Perkenan
lahirkanlah keikhlasan dihatimu

Tuesday, September 23, 2014

Blogger yang Suka SPAM entry Cx!

بِسْــــــــــــــــــمِ-اﷲِالرَّحْمَنِ-اارَّحِيم
اَلسَّلَامُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَا تُهُ


Haa, inilah blogger yang suka SPAM entry cx dengan komen-komen beliau di setiap entry cx. Terima Kasih sayang! Ct Humairah antara Blogger yang CONFIRM Balas Kunjungan cx.  Ini adalah buktinya. Seronokkan apabila ada pembaca yang rajin bagi komen macam CT Humairah? Alhamdulillah terima kasih sayang. Sangat terima kasih! :))

syukur Alhamdulillah
lahirkanlah keikhlasan dihatimu

Next Vacation: Sabah dan Sarawak

بِسْــــــــــــــــــمِ-اﷲِالرَّحْمَنِ-اارَّحِيم
اَلسَّلَامُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَا تُهُ

Hai hai hai. Semalam hari Isnin sedang tonton rancangan masakan di televisyen bersama MIL dan SIL. Chef masak masakan orang Sabah iaitu rebung rebus, adalah namanya dalam bahasa Sabah tapi cx tak ingat. Hehe


Nak dijadikan cerita, biasalah perempuan, SIL pun mention, 'famili kita tak pernah pergi bercuti dekat Sabah Sarawak kan mak?' then mak pun cakaplah, 'haa kalau camtu, kita planlah betul-betul dan kita pergi bercuti ke sana satu famili'. Haa uollss, nak bercuti ke sana gittew. Ala-ala oversea lah. Haha! Seberang lautkan? Krik krik krik! .. Anyone blogger dari Sabah Sarawak? Suggest tempat menarik please. :) Penginapan Homestay sekali ya. Hehe

Tiba-tiba MiL tanya, kita nak pergi naik apa ke sana? Cx pun apalagi, promotelah, kita naik flight la mak, AirAsia kan tengah ticket murah serendah Rm0.51 sen. Huhu . InShaaAllah jika ada rezeki dan umur yang panjang, bernafaslah cx di negeri Sabah Sarawak. :) Okaylah babai! 

May Allah Ease
Lahirkanlah keikhlasan dihatimu.

Lagu Pilihan Sept 2014 (2)

بِسْــــــــــــــــــمِ-اﷲِالرَّحْمَنِ-اارَّحِيم
اَلسَّلَامُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَا تُهُ

Kiss me hard before you go
Summertime sadness
I just wanted you to know
That baby you're the best

I got my red dress on tonight
Dancing in the dark in the pale moonlight
Done my hair up real big beauty queen style
High heels off, I'm feeling alive

Oh, my God, I feel it in the air
Telephone wires above are sizzling like your snare


Honey, I'm on fire I feel it everywhere
Nothing scares me anymore



C/o

Kiss me hard before you go
Summertime sadness
I just wanted you to know
That baby you're the best

I've got that summertime, summertime sadness
S-s-summertime, summertime sadness
Got that summertime, summertime sadness

Oh, oh-oh oh-oh
I'm feeling e-lec-tric tonight
Cruising down the coast goin' 'bout 99
Got my bad baby by my heavenly side
I know if I go, I'll die happy tonight

Oh, my God, I feel it in the air
Telephone wires above are sizzling like a snare Honey, I'm on fire I feel it everywhere
Nothing scares me anymore

Oh, oh-oh oh-oh
Think I'll miss you forever
Like the stars miss the sun in the morning sky
Late is better than never
Even if you're gone I'm gonna drive, drive, drive

I've got that summertime, summertime sadness
S-s-summertime, summertime sadness
Got that summertime, summertime sadness

Lana Del Rey
Summertime S

Stay Happy dear
Lahirkanlah keikhlasan dihatimu

Monday, September 22, 2014

Abg Ben Like Status CX okay! Haha!

بِسْــــــــــــــــــمِ-اﷲِالرَّحْمَنِ-اارَّحِيم
اَلسَّلَامُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَا تُهُ

kliklah kalau  nak klik
Hahahaha! Ini pun nak kecoh! Sebenarnya cx rasa terujalah apabila blogger terkenal like status facebook kitakan. Lebih-lebih lagi status di 'Kelab Blogger' atau hashtag nya #KelabBloggerBenAshaari.  Ini bermakna, blogger terkenal juga tidak ketinggalan untuk memberi perhatian kepada blogger newbie. Haa, itu sahaja nak bagitahu. Hehe Yalah, ada juga yang baru nak up jadi blogger tapi dah perasan diva. ehh! gagagaga! kbai~

Terima Kasih Abg Ben!
Lahirkanlah keikhlasan dihatimu

GA September by Karya Mahirah

بِسْــــــــــــــــــمِ-اﷲِالرَّحْمَنِ-اارَّحِيم
اَلسَّلَامُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَا تُهُ

Assalamualaikum
[Sila Tekan Banner Diatas Untuk Join]

GA September by Karya Mahirah dianjurkan oleh Karya Mahirah dan di sponsor oleh:


Yun Sing Irrayyan Dr.Nurashikin , Amy J Rara Farhana , Mind Meld(Irene) Dik An'sNurizan , Suhaida(Izzeyda) , Scha Nazri , Mommy Lina , Mimi Azirah , @henshinyourstyle

All the best!
lahirkanlah keikhlasan dihatimu

Cara Menegur

بِسْــــــــــــــــــمِ-اﷲِالرَّحْمَنِ-اارَّحِيم
اَلسَّلَامُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَا تُهُ

Salam sayang untuk semua pembaca tak kira siapa termasuk silent reader. Hari ini cx nak kongsikan bagaimana cara untuk kita menegur. Cara ini adalah pengamatan daripada pengalaman dan keadaan yang terjadi disekeliling kehidupan cx.


1. Lemah lembut
Menegur biarlah lemah lembut, jangan gunakan nada suara yang tinggi tetapi secara sopan dan berhemah supaya teguran dapat diterima sebaiknya.

2. Penggunaan kata yang tepat dan baik
Pilihlah kata-kata yang baik dan tidak tajam kerna ketajaman kata-kata mampu melukakan hati si penerima.

3. Tegurlah bersendirian
Tegurlah seseorang itu secara peribadi iaitu tidak dikhalayak ramai atau di tempat terbuka kerna ianya menjatuhkan maruah. Menegur biarlah hanya antara seorang penegur dan seorang yang ditegur.

4. Pilihlah masa yang tepat
Perlulah pandai memilih masa yang betul untuk menegur, jika menegur tak kira masa, mungkin teguran itu sia-sia belaka.

5. Tegurlah berkasih sayang
Usahlah menegur dengan kekasaran, bangga dan riak. Tegurlah dengan kasih sayang untuk si penerima agar mudah diterima dengan lembut hati.

InShaaAllah mudahan mendapat berkah daripada Allah dengan setiap apa yang kita kerjakan. Semoga Allah sentiasa memegang hati kita agar istiqamah menuju ke JannahNya. Amin. 

Ku tegur kerna sayang
Lahirkanlah keikhlasan dihatimu

Sunday, September 21, 2014

Mati Kutu

بِسْــــــــــــــــــمِ-اﷲِالرَّحْمَنِ-اارَّحِيم
اَلسَّلَامُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَا تُهُ

Mati kutu bila ada manusia tapi tiada
Mati kutu bila ada masa tapi sengsara
Mati kutu bila ada suara tapi bisu
Mati kutu bila ada dimata tapi buta
Mati kutu bila disapa tapi terluka

Kasanova Meroyan. Miahahahha!
Mati kutu bila hati diluka tanpa kata
Mati kutu bila diri dipaksa menyepi
Mati kutu ..
Matilah aku.

Usahlah begitu terhadapku
Lahirkanlah keikhlasan dihatimu

Hashtag Blogwalking Edisi Blog

بِسْــــــــــــــــــمِ-اﷲِالرَّحْمَنِ-اارَّحِيم
اَلسَّلَامُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَا تُهُ

Seronok apabila sudah register Edisi Blog melalui play store. Siapa yang masih belum daftar? Sila cepat-cepat daftarkan diri. Namun setiap aplikasi mempunyai kelebihan dan kelemahan tersendiri. Jom explore!

Apa yang menariknya adalah :
1.Boleh ping entry directly
2.Mudah untuk kita blogwalking
3.Mendapat kenalan baru sebab melibatkan semua blogger tak kira blogger dari mana sekalipun.
4. Dapat notification jika ada blogger yang bookmark entry kita


Kelemahan setakat ini adalah:
1. Hanya boleh ping latest entry sahaja.
2. 'terbookmarked' sendiri dan tidak dapat dikenalpasti bagaimana terjadi.
3. Susah pula nak cari cara untuk unbookmarked.
4. Sukar juga untuk upload gambar profile. Loading lama sangat
5. Button tiga kanan atas sekali untuk keluarkan box ping itu sukar untuk ditekan.

Okay kawan-kawan, ini adalah review cx sepanjang penggunaan Edisi Blog ini. Jika ada yang korang nak tambah atau tolak, dipersilakan. Jika cx tersilap, dibenarkan untuk memperbetulkan kesilapan cx. :) 

Ayuh register!
Lahirkanlah keikhlasan dihatimu

Blogger yang CONFIRM Balas Kunjungan

بِسْــــــــــــــــــمِ-اﷲِالرَّحْمَنِ-اارَّحِيم
اَلسَّلَامُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَا تُهُ

Holla! Hari minggu ini memang akan jadi waktu untuk para blogger merehatkan minda dengan menyertai riadah blogger iaitu menyertai pelbagai GA, Segmen dan Contest. Ada juga yang lebih kepada blogwalking, follow mengfollow dan membalas kunjungan.


Tak semua orang ada masa yang sama dengan kita. Tapi yang pasti cx suka sangat berkunjung ke blog bloggers ini dan menjadikannya sebagai kewajipan kerana mereka sangat rajin membalas kunjungan. CONFIRM! nak tahu siapa? Jom terjah!


Mereka ini sangat best! Bila cx bw ke blog mereka, CONFIRM mereka balas kunjungan. Bukan calang-calang kunjungan okay, sekali berkunjung, habis sekali lima entry dikhatamkan beserta komen yang terbaik! Tak percaya? Korang rugi! Huhu kbai.

Terima Kasih Semua!
Lahirkanlah Keikhlasan Dihatimu

Saturday, September 20, 2014

Giveaway 2014 Mialiana.com

بِسْــــــــــــــــــمِ-اﷲِالرَّحْمَنِ-اارَّحِيم
اَلسَّلَامُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَا تُهُ



Giveaway 2014 Mialiana.com bermula pada jam 8.30 pagi 20 September 2014 hingga 11.59 malam 30 September 2014. Menawarkan hadiah yang bernilai RM1,495.80 untuk dimenangi. Senarai hadiah ada di SINI.

Semua blogger dijemput join untuk menyertai Giveaway ini.

Syarat-syaratnya :

1. Wajib Follow Blog Sponsor
MiaLiana
Aynora
SewaKeretaSabah
ProvideNetwork
TengkuButang
IeyzartdSyahieyr
FuzaMusa
YatiAdam
ZafirahZarrae
Cekelatmanih
DayangDeno
EngkuMuzahadin
PetakBunga
AinimRashihah
KaryaMahirah
Azhafizah
Zaidalifah
FatihahFazlin
FatinFarhanah
NiaEmkay
SyiraLokman



2. Wajib Like Fanpage Sponsor

























3. Buat entri bertajuk Giveaway 2014 Mialiana.com

4. Copy coding yang telah disediakan dan paste kan ke dalam ruangan HTML dan Publish entri.

5. Tinggalkan URL entri anda ke dalam ruangan komen INI


40 pemenang bertuah akan dipilih melalui random.org dan keputusan pemenang akan diumumkan pada 10 Oktober 2014.



Good luck!



klik pada banner untuk join....

All the best!
Lahirkanlah Keikhlasan Dihatimu

Friday, September 19, 2014

Cara Berdepan Orang Mengigau

بِسْــــــــــــــــــمِ-اﷲِالرَّحْمَنِ-اارَّحِيم
اَلسَّلَامُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَا تُهُ

Mengigau dikategorikan sebagai parasomnia yang bermaksud tingkah laku abnormal atau luar biasa, semasa tidur. Punca orang mengigau biasanya dikaitkan dengan ubat-ubatan tertentu, emosi, tekanan, demam, gangguan kesihatan mental, dan penyalahgunaan zat. - Rossa Calla

Gambar Tiada Kaitan. HAHAH!
1. Layankan Sahaja
Biasa orang yang mengigau ini dalam keadaan separa sedar, makanya dia akan bercakap bertanya menjawab dan memarahi sesuka hatinya. Makanya layankan sahaja sebab kalau korang layan, ianya amat mencuit hati. Biasanya masa macam inilah kita boleh tanya benda yang jujur, sebab memang akan dapat jawapan yang jujur juga. 

2. Buat Tak Tahu
Abaikan sahaja orang yang sedang mengigau itu kerna apabila diabaikan, mereka lebih suka bermonolog sendiri. Sebab alam mereka ketika itu adalah alam mimpi dimana para manusia yang terlibat adalah wujud hanya pada pandangan mata mereka.

3. Kejutkan
Kalau boleh tolong kejutkan diorang tapi susah sebenarnya nak kejutkan mereka kerna silap hari bulan, korang menjadi mangsa terjebak dalam alam mengigau mereka. Bahaya kalau keadaan mereka ketika itu sedang memarahi atau dalam keadaan cemas. 

Okay, ini sahaja cara untuk korang hadapi orang yang mengigau. Jangan korang marah orang yang mengigau itu sudahlah sebab ianya mampu membahayakan diri anda. *terkadang boleh sentap juga bila berdepan dengan orang yang mengigau ini. So, stay cool bebeh!

Simpan diam-diam
Lahirkanlah keikhlasan dihatimu

Sangka-sangka

بِسْــــــــــــــــــمِ-اﷲِالرَّحْمَنِ-اارَّحِيم
اَلسَّلَامُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَا تُهُ

Manusia hari ini suka sangka-sangka:
Ada sangka baik,
Ada sangka buruk,
Orang beribadah disangka riak,
Orang rileks disangka malas,
Orang berpakaian baru disangka menunjuk,
Orang berpakaian buruk disangka hina,
Orang makan banyak disangka pelahap,
Orang makan sedikit disangka diet,

Orang yang senyum disangka mengejek,
Orang yang masam disangka merajuk,
Orang berbincang disangka mengumpat,
Orang yang diam disangka menyendiri,
Orang yang menawan disangka menggoda,
Orang yang ceria disangka mengada,
Orang yang bertanya disangka menyibuk..

Hakikatnya...
Mana tahu yang senyum itu kerana bersedekah,
Mana tahu yang masam itu kerana mengenang dosa,
Mana tahu yang berbincang itu memberi pendapat,
Mana tahu yang diam itu kerana beribadah,
Mana tahu yang menawan itu bersih wataknya,
Mana tahu yang ceria itu cerdas mindanya,
Mana tahu yang bertanya itu perihatin orangnya,

Justeru itu….
Sesuatu perkara yang kita lihat,
Jangan suka sangka-sangka,
Sikap sangka-sangka akan memusnahkan jiwa,
Kerap sangka-sangka mengundang celaka,
Jangan terlalu bersangka-sangka 
Jauhi sikap sangka-sangka..

"يأيها الذين ءامنوا اجتنبوا كثيرا من الظن إن بعض الظن إثم.."
"Wahai org2 yg beriman jauhilah kamu semua kebanyakan dari sangkaan kerana sesungguhnya sebahagian dari sangkaan itu adalah dosa.."
(AlHujurat:12)

Hiasi diri bersihkan hati
Lahirkanlah keikhlasan dihatimu

Books of Record: Cabaran Jalan Berundur

بِسْــــــــــــــــــمِ-اﷲِالرَّحْمَنِ-اارَّحِيم
اَلسَّلَامُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَا تُهُ

Selamat pagi semua! :) Pagi tadi sambil sarapan dengan mak abah mertua setelah encik suami bertolak pergi kerja, cx tertarik dengan berita di tv1 ketika itu. Jalan berundur pun boleh diiktiraf books of records? Wow! Moh cx cerita seteruihnya naa.


Jalan Kaki Berundur atau dikenali sebagai Imagine RetroWalk2014 merupakan program yang mendapat perhatian books of records sekiranya jumlah penglibatan kali ini mampu mengalahkan jumlah IRetroWalk beberapa tahun yang lalu.  Kalau korang nak tahu, record terdahulu dipegang oleh China. Terbaikkan? Sangat bersemangat waja :)


IRetroWalk2014 diadakan di Kuching Sarawak yang bakal berlangsung pada 16 Oktober depan bermula di Plaza Merdeka Kuching sejauh satu (1) kilometer. Menarikkan? :)

Orang ramai yang berminat menyertai acara itu boleh mendaftar di kaunter 1BFF Imagine Retrowalk 2014 di Plaza Merdeka bermula 23 Januari hingga 15 Oktober ini.  - Sumber: Berita Nasional TV1: Berita Sarawak

Selamat Berjalan Undur
Lahirkanlah keikhlasan dihatimu

Thursday, September 18, 2014

Kenapa Comel Sangat?!!! Geram!

بِسْــــــــــــــــــمِ-اﷲِالرَّحْمَنِ-اارَّحِيم
اَلسَّلَامُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَا تُهُ


Cx banyak kali tengok. Diulang-ulang sahaja. Tak bosan dan sangat kenarik perhatian. Nak baby macam ni boleh tak? Comel sangatlah!!! Geram cx. Huhu

Moga Allah perkenan
Lahirkanlah Keikhlasan dihatimu.

Melampau! Jualan Online Ubat Gugur Kandungan?!

بِسْــــــــــــــــــمِ-اﷲِالرَّحْمَنِ-اارَّحِيم
اَلسَّلَامُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَا تُهُ

Credit to Rehan's Homemade
Allah! Allah! Allah! Terkejut cx tika melihat perkongsian ini di ruangan laman sosial masa kini. Allahuakhbar! Apakah yang difikirkan oleh manusia zaman sekarang? Allah!

Dimana letaknya iman kita? Allahuakhbar! Semoga Allah memberi hidayah dan mengampuni dosa mereka yang terlibat sekiranya muslim. Allahuakhbar, lindungilah aku dan keturunanku daripada sebarang kejahatan dan syaitan yang direjam. Amin

Taubat itu Indah
Lahirkanlah Keikhlasan dihatimu

Pengalaman Ambil Lesen L/P

بِسْــــــــــــــــــمِ-اﷲِالرَّحْمَنِ-اارَّحِيم
اَلسَّلَامُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَا تُهُ

Hai semua! Pada 08/09/2010, cx target untuk ada lesen kereta tetapi bukan motor. Haha! Okay, pada mulanya ujian komputer, lesen L. Korang tau? first time jawab beriya bukan main confident, kemain kejap then bila submit jawapan, haaa rasakan kau bedah! failed! Miahahaha! masa tu markah lulus 42/50 eh? Ntah lupa tapi cx dapat 40 kalau tak silap.

Kemudian ambillah ujian komputer lagi sekali, itupun markah cukup-cukup makan. Alhamdulillah lulus. Seterusnya JPJ test untuk lesen P, masa itu bulan puasa, masih segar di ingatan bukan main ramai orang ambil ujian ini. Hari itu pula Alhamdulillah cuaca baik. Cx dari rumah lagi sudah doa minta Allah permudahkan. Alhamdulillah akhirnya berjaya melepasi semua ujian.

Credit to JPJ Pahang

Nak tau tak? Masa test bukit sebelum itu, cx sempat berborak, kata member ketika naik bukit dan berhenti, kita perlu tengok meter. Ha?? Tengok meter?? Matilah. Kenapa cikgu dia ajar lain dan cikgu cx ajar lain? Terus cx ambil inisiatif untuk follow method cikgu beliau. Sebab apa? Sebab cikgu cx kata camni, 'kau kena agak keseimbangan kereta kau' acano? Seram tak? Haha! Alhamdulillah Allah permudahkan.

Panjangnya entry haha. Tapi syukur lepas jpj test dengan sekali percubaan. Sebenarnya sepanjang kelas nak cukupkan jam belajar, setiap hari belajar itulah hujan turun selebatnya, time itulah kereta banyak, time itulah lori besar-besar lalu lalang. Tapi Alhamdulillah time test dipermudahkan Allah :) Syukur. :)

Terima Kasih Allah
Lahirkanlah Keikhlasan Dihatimu

Wednesday, September 17, 2014

Tak Terluah

بِسْــــــــــــــــــمِ-اﷲِالرَّحْمَنِ-اارَّحِيم
اَلسَّلَامُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَا تُهُ


andai hati mampu bicara. 
akan ku kunci bibir seketika 
agar tiada cela ungkapannya. 
agar tiada yang tercicir tiap intipati notanya. 

namun 
bicara bukan seperti yang diimpi.  terbuku mati dalam hati.  

-[Cx;Sept2014]-

Andai Mampu Ku Genggam Dunia
Lahirkanlah Keikhlasan Dihatimu

Baca : 'Malaysia' Tulisan Jawi Terbalik

بِسْــــــــــــــــــمِ-اﷲِالرَّحْمَنِ-اارَّحِيم
اَلسَّلَامُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَا تُهُ

Selamat pagi semua!! Sedang cx membelek facebook, cx terjumpa status ini. Agak menarik perhatian, makanya cx print screen sahaja supaya tiada berlaku sebarang plagirism atau kekacauan di masa hadapan. Kekacauan? Apakah? Hihi. 


Okaylah babai.


Salam Hari Malaysia
Lahirkanlah Keikhlasan Dihatimu

Cx Menang GA Sept Emas Putih!

بِسْــــــــــــــــــمِ-اﷲِالرَّحْمَنِ-اارَّحِيم
اَلسَّلَامُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَا تُهُ

Alhamdulillah. Alhamdulillah syukur ke hadrat Allah. Sungguh hebat kalimah Allah 'La IlaHaillaAnta Subhanaka Inni Kuntu Minazzolimin' .. Jadikan amalan dan InShaaAllah Allah akan berikan pertolongan dalam bentuk yang tidak disangka-sangka.  Apa yang penting, usaha, yakin, dan istiqamah. InShaaAllah Syukur. 


Sebenarnya cx sangat gembira apabila cx tercalon sebagai pemenang GA September Emas Putih.  Paling seronok apabila menang wang tunai! Siapa taknak kan? Syukur sangat. Alhamdulillah. :)


Cx nak ucapkan tahniah juga kepada pemenang yang lain. Terima kasih juga yang tak terhingga kepada uzu a.k.a emas putih dan sponsor yang lain. :)

Alhamdulillah Rezeki
Lahirkanlah keikhlasan dihatimu

Saturday, September 13, 2014

Mini GA September Cash RM300 by Emas Putih

بِسْــــــــــــــــــمِ-اﷲِالرَّحْمَنِ-اارَّحِيم
اَلسَّلَامُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَا تُهُ

As-Salam

[Siala nak join sila tekan banner di atas]

Mini GA September Cash RM300 ini di anjurkan oeh Emas Putih dan disponser oleh Emas Putih , Anagurls , Aimisyafiqah , Julia , Dyba , Tarmizi Mizi , Angah Judin , Amir Zahari , Nisa Ahmad , Halim Brothers

Lagu Pilihan Sept 2014

بِسْــــــــــــــــــمِ-اﷲِالرَّحْمَنِ-اارَّحِيم
اَلسَّلَامُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَا تُهُ


Ayah dengarkanlah
Ku rindu padamu
Ibu dengarkanlah
Ku sayang padamu

Namun tak lagi dapat ku rasakan
Hangat belaian kasihmu

Rindu aku rindu
Peluk ayah ibu
Kini hilang sudah ceria hidupku
Pada siapa ku harus mengadu
Kini aku sendiri

creadit to spot-life dot com
*c/o

Aku anak jalanan yang terbuang
Tanpa belaian kedua orang tuaku
Mereka berpisah kerna keadaan
Membuat hidupku berantakan

Tuhan tolong beri aku petunjuk
Kembalikan keindahan yang pernah ku rasa
Ku hanya boca kecil yang tak berdaya
Tuhan ku mohon kepadaMu

Oooohhhh Yeeahhhh ~ *c/o

Aku anak jalanan yang terbuang
Tanpa elaian kedua orang tuaku
Ku hanya boca kecil yang tak berdaya
Tuhan ku mohon kepadaMu

Ayah dengarkanlah
Ku rindu padamu
Ibu dengarkanlah
Ku sayang padamu

Tegar - Kemana Kasih Sayang

Meleleh air mata layan
lahirkanlah keikhlasan dihatimu

Friday, September 12, 2014

Festival Kerjaya di Politeknik Merlimau Melaka (13/09/2014)

بِسْــــــــــــــــــمِ-اﷲِالرَّحْمَنِ-اارَّحِيم
اَلسَّلَامُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَا تُهُ

Mari ramai-ramai kita terjah festival kerjaya ini, Mana tahu ada rezeki yang lebih baik buat kita di sana. Kepada orang Melaka, jangan tak pergi pula ya. Lebih-lebih lagi kepada tukang tanam anggur yang tidak berbuah macam cx. Miahahaha! 

click2!
Kita jumpa di sana sahaja ya! Carilah cx kalau pergi nanti. Cx bagi hint sikit, cx pakai cardigen labuh hitam. Haahahah! Budget Retis ke cx oiii! huhu. kbai~

semoga berjaya
lahirkanlah keikhlasan dihatimu

CITRARASA MALAYSIA: Makan Free di Kota Melaka!

بِسْــــــــــــــــــمِ-اﷲِالرَّحْمَنِ-اارَّحِيم
اَلسَّلَامُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَا تُهُ
,
hai hai hai lagi dan lagi hai hai hai!! Malam ini ada sedikit masa dan peluang untuk cx update blog berjela dengan entry. Heheh. Makanya mudahan bermanfaat. InShaaAllah. Okay.  Siapa duduk Melaka? Sila angkat tangan!! Moh kita makan free yuk!! Meh sini cx nak jerit dekat semua tentang hal ini. Siapa tak nak makan free kan? Haha! Dah jauh betul niat dan fokus serta objektif utama. Haha.

click banner
Haa, ini sebenarnya. Citrarasa Malaysia! Ianya dibuat sempena tahun melawat Malaysia 2014. Ada macam-macam aktiviti antaranya hidangan lauk-pauk Malaysia seperti asam pedas pari, ada juga kuih-muih traditional Malaysia seperti kuih koci. Haa, menarik tak? Makan-makan ini ada juga jualannya kalau nak 'tapau' ke rumah.  Apa yang best dengan masakan adalah dimasak oleh veteran Melaka. aicewah. Huhu. 

Selain itu, ada juga aktiviti seperti tarian yang berlangsung hari ini pada malam hari.  Ramai pelancong-pelancong datang dari pelbagai pelusuk negara. Tadi Abah mertua cx cerita, ada pelancong China nak beli lauk-pauk tapi cakap dalam bahasa China. Hehe. Tapi biasanya kalau visitors datang macam ini, mesti ada translator dia kan? tak pun mesti cakap english the international language. Jangan lepaskan peluang untuk datang ramai-ramai okay? Citrarasa Malaysia ini berlangsung bermula pada 12/9 sehingga 14/9 ini. Mak mertua cx pun join sekali memasak tau. huhu. Esok (Sabtu) merupakan hari perasmian. Ayuh ke sana! :)

Cuti-Cuti Malaysia!
Lahirkanlah keikhlasan dihatimu

Ehh! Ehh! CPUV?

بِسْــــــــــــــــــمِ-اﷲِالرَّحْمَنِ-اارَّحِيم
اَلسَّلَامُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَا تُهُ

Holla semua! bukan main lama lagi cx tidak update blog.  Sengaja menyibukkan diri.  Malas nak cara bak kata orang kelantan. Haa gittew.  Cx update hari ini pun disebabkan nak kongsikan rezeki terpijak yang cx tak pernah nak jangka.  Since 2008 cx berblogging, ini baru first time nuffnang bagi cx cpuv okay.  Sadiskan? haha! 


Alhamdulillah sangat.  Nak cerita kisah sebenar disebalik cpuv semua di atas.  Semenjak blogging, cx memang berharap dapat cpuv ini tetapi nasib tidak menyebelahi cx. Makanya cx memang susah sangat nak buka nuffnang. Sangat susah okay. Boleh dikatakan setahun pun susah nak jejak ke nuffnang. Haha! Teruk! Secara tiba-tiba hari ini nak buka, tapi hari itu ada terperasan post blogger shida radzuan kalau tak silap dekat facebook beliau, beliau suruh blogger cek nuffnang kalau-kalau dpat cpuv tapi cx just terdetik dan tak buat pun. Haha!


Sebab itu jugalah 'start date' jauh dan cx tak pun mengetahuinya. Sedih tak? rugi tak? Hahah! Makanya rezeki Allah nak bagi cx sikit-sikit dulu. Sikit-sikit lama-lama jadi bukit. Kan? huhu. Husnudzon. :) Okaylah, jumpa di next entry! babai.

Alhamdulillah
lahirkanlah keikhlasan dihatimu