Wednesday, October 8, 2014

Isu Gaji MYR2.5 di Malaysia

بِسْــــــــــــــــــمِ-اﷲِالرَّحْمَنِ-اارَّحِيم
اَلسَّلَامُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَا تُهُ

Sekarang ini sedang hangat diperkatakan tentang isu gaji yang dikeluarkan statementnya oleh 'pakar' menteri dalam negara Malaysia. cx sekadar membaca walaupun ada juga yang cuba diutarakan tetapi biarlah cx berdiam. Takut zaman sekarang sikit kita bangkang, bilik berjeriji kita terpaksa 'terbongkang'.
credit to them above
Susah nak cakap sebab terlalu banyak statement keluar related dengan kewangan dan pekerjaan. Gaji rm2.5 cukupkah kalau dilihatkan zaman serba nak pakai duit ini? Kemudian kes tempoh berkhidmat dipanjangkan kepada umur 70 tahun? Kami graduan nak buat apa? Tanam anggur tiada hasil? *geleng kepala. Di atas dan seterusnya cx kongsikan antara komen yang menarik perhatian cx. Maaf ya, cx sekadar berkongsi. 

credit to commentator
Cx suka dan sokong bab surat khabar itu. Cx pun tak langgan lama dah surat khabar. Surat khabar adalah hak bersuara para atasan, laman sosial adalah hak bersuara para bawahan (rakyat). Wallahualam. May Allah ease everything. amin.

Nantikan Budget 2015 jumaat ini
lahirkanlah keikhlasan dihatimu

10 comments:

ary_lee said...

<--- Balik kampung sbb tak mampu duk KL. Apapun, Alhamdulillah. Masih mampu senyum walau poket kering XD

Nyamuk Terbang said...

hanya mampu tersenyum :)

ArELeEz said...

biarlah yg berat sama dipikul, yg ringan sama dijinjing. cuba hilangkan 'kasta'. kesian kat yg 'di bawah' nih. hu3..

Mr. Z dan Mis N said...

selalunya menteri ni pandai cakap sebab gaji mereka berlipat ganda drpd rakyat :) tq visit my blog

::EIDA:: said...

esok tanak buat kerja nak tunggu depan TV , mujur ade TV kat opis ni hikhikhikhk

CT Humairah said...

macam CT ni penganggur macam manalah nasib agaknya. meminta pada Allah lah supaya yang benar dapat ditegakkan.. and jangan lupa kat sana nanti jenuh nak menjawab diorang diorang ni. CT setuju ngan statement CX.. salah cakap kang meringkuk kita ni.. tapi mana tah hak rakyat bersuara T.T sedey.. dianak tirikan di negara sendiri.

Ayu Zan said...

ayu ni gaji xsampai 2.5K pun. acane tu?

Khai♥Rin : anies said...

agk mustahil (pd pandangan sy) yg br grad boleh dpt RM2500 melainkan bidang tugasannya bsr spt doctor, engineer etc. tp bkn semua yg grad tu adalah doctor..bkn semua yg grad tu adalah engineer...

Nurashikin ZA a.k.a NAZECK said...

Semoga kerajaan membantu rakyat dalam pembentangan bajet 2015 nanti.
Tolonglah jangan membebankan rakyat.

Mar Mansor said...

jauh lagi nak dapat 2.5K tu...syukur sajalah yg mampu diucapkan