Wednesday, November 5, 2014

Baca Baik-baik!

بِسْــــــــــــــــــمِ-اﷲِالرَّحْمَنِ-اارَّحِيم
اَلسَّلَامُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَا تُهُ


GF : Saya nak awak sambung study, ambil degree supaya ada kerja.

BF : ya sayang.

GF : Saya nak awak deposit kereta supaya senang pergi jalan-jalan.

BF : Baik sayang

GF : Saya nak bawa lelaki yang berkerjaya jumpa mak ayah saya.

BF : Baik syg .

GF : Duit belanja saya dah habis. Nak minta dekat bapa malu. Kirimkan saya duit .

BF : Boleh syg . Tapi tak banyak sebab syg tahukan abg banyak benda nak bayar. Kerja pun tak tetap. Tak sampai RM1000 gaji . Bilik sewa, makan lagi. RM50 cukup ya. Syg pandai2 lah jimat ya. Kalau syg lapar, abg usaha hantarkan makanan kat hostel syg. Ataupun biskut2 ke. Jangan selalu sangat keluar ya syg.

GF : Engkau giler RM50 je? kau ingat aku makan makanan anak ayam hari2? Mana pergi duit gaji kau? Bukan banyak sgt kau nak bayar. Pergi kerja pakai motor, minyak motor bukan mahal . Kau makan bukan banyak. Tempat kerja ada sedia makan. Setakat lelaki macam kau . Aku banyak benda nak bayar. Nota study, yuran kolej. Belanja hari2 .

BF : Abg bukan tak nak tolong syg . Baiklah , abg tambah sikit ya syg. Syg jgn merajuk dgn abg. Abg sayangkan syg. Suatu hari , setelah sekian lama GF mula bosan dgn BFnya yg tak pandai memajukan diri . Kerja tak tetap. GF mengenali seseorang yg baru, yang lebih berada & selalu memenuhi kehendaknya berbanding BFnya yg dulu, Suatu hari , BF SMS GF nya .

credited
BF : Syg, ptg ni abg hantar makanan kat hostel syg ya. Abg npk syg post kat FB teringin nak makan nasi ayam. Tiada balasan dari GF nya. Namun BF tetap berusaha ingin menghantar mknan . Petang pun menjelma BF memecut laju motor kapcainya kerna khuatir makanan yg dibawanya akan sejuk & ais minuman akan cair menuju hostel GF nya . Dgn penuh semangat & kasih syg , dia ingin benar berjumpa dgn kekasihnya membawa sebungkus nasi ayam bersama teh susu ais kegemaran GFnya. Namun saat motor mulai memasuki kawasan hostel, BF ternmpk GF bersama seorg lelaki di dlm sebuah kereta . Motor diperlahankan sayu hatinya melihat GF nya berlalu pergi bersama lelaki lain . BF mengalirkan air mata. Menatap kekurangan diri . Beberapa lama setelah itu , GF ditipu bulat2 oleh Sang lelaki yg kaya . diperguna & diperbodohkan . GF meratap sayu nasib dirinya . Sedang dalam perjalanan ke kuliah , GF disapa mesra seorg pengawal keselamatan hostelnya.

Security : Cik , maaf kalau sya mengacau . Niat sya
cuma nak bertanya , Nama cik , Cik Nina kan?

GF : ya , saya .

Security : Sebab sya nmpak name tag cik . Tak salah org kot sya .

GF : kenapa ya pak cik?

Security : Oh , pagi tadi . Ada seorg lelaki pakai kereta
Honda City & berbaju Overall , mcm kerja pelantar minyak tu cik , offshore kot . Dia suruh sya hantar bungkusan ni pada gadis yg bernama Nina . Saya ckp sya tak kenal nanti takut salah org. Dia ckp , Cik Nina kalau pergi kuliah, dia akan pakai kasut biru tau , beg tgn warna merah , ikat rambut reben warna pink , org nya cantik , dan gelang tgn di tgn sebelah kanan . Sya tak silap org lah ni .

GF :terkejut hanya BF sahaja yg begitu detail tentang
dirinya . Hatinya sebak tiba2. Tapi mustahil BF nya . BFnya kerja supermarket , motor kapcai mcm tak cukup bulan , apalagi pakai Overall offshore , jauh sekali . Bungkusan bertukar tangan . Dalam perjalanan , GF membuka & membaca isi di dalam nya .

BF : "A'salammualaikum Nina . Apa khabar? Sya tahu Nina dah tukar nombor . Sbb sya call tak dapat . Sya selalu datang hostel , tapi cuma perhatikan dari jauh . Sbb sya malu nak berhadapan dgn Nina . Sya sedar kekurangan sya . Sya nak Nina bahagia . Sya mnta maaf dulu tak dapat bagi banyak duit belanja untuk nina . Duit gaji sya masa tu , saya kumpul & gunakan untuk deposit kereta Hari itu , sya nampak Nina post teringin nak makan nasi ayam , sya tgh rehat lepas cuci pelantar , hari panas terik , Saya rindu Nina . Saya nmpak laut, Sya teringin nak jumpa nina . Maafkan sya takda byk masa untuk nina . Tapi sya nmpk Nina dgn org lain sya tak marah . Sya sedar kekurangan sya . Sya menangis sebab lambat majukan diri . Mula dari hari itu , saya kerja habis2an . Walaupun Nina dah sakitkan saya , saya tak boleh lupa kn nina . Rezeki tuhan tak siapa duga. Kesungguhan sya dilihat oleh orang besar2 di perkapalan . Saya ditawarkan jadi sebahagian dri team mereka . Esok sya akan berangkat ke Dubai. Saya menetap di sana . Maafkan sya tak jujur dgn Nina bukan karna sya mahu sembunyikan tapi sya tak mahu Nina riak bila tahu sya sedang berusaha utk masa depan kita . Sya mahu buat kejutan utk Nina.
Sya dah bincang dgn Mak Ayah sya sebelum ni . Kejutan utk Nina , Mak akan datang merisik Nina bila sya dah berkerjaya tetap . Itu janji sya . Tapi , sya sedar , bukan mudah terima kekurangan sya . Sya ni comot . Tak pakai barang branded. Jadi izinkan sya bwa diri. Hadiah ni sya beli guna duit gaji pertama sya sebagai seorang offshore . Terimalah syg. Sya tahu dah lama Nina idamkannya . Setiap kali kita keluar bersama , inilah yg nina selalu tunjuk . Maafkan sya Nina" .

GF: mengangkat kotak bungkusan .GF terduduk di kerusi security . Air mata mengalir sebentuk cincin idamannya yg nilai nya tak terkira . jiwanya bergetar .

Security : lelaki itu selalu datang sini cik dgn kereta
Honda City tu . Handsome orgnya . Tapi dia cuma duduk dalam kereta . Hari ini baru sya nmpak dia keluar dari kereta dan minta sya sampaikn ini pada cik .

GF menangis . .

Sekian . . . . Ingat!
Cintailah orangnya bukan apa yang dia ada 

sumber facebook - 
Marzuki Ichi/ 8th April 2014/ 09:22

Hargailah Orang yang Mencintaimu
Lahirkanlah Keikhlasan dihatimu

10 comments:

Jazz Lover said...

Piluk ati kamek baca. Nang pengempang GF nya tok.

By Angel Love Soldier

CXopportunities said...

kan? cx baca pon rasa macam aieeee. geram. tp atlast, sendiri rasa la kan kesannya. menyesal tak sudahlah GF. BF offshore kot. hahaha gigit jari hilang pencinta sejati

Yumida Huda said...

nang ada pempuan mcm ya eh. tp yg peliknya org laki pun mok juak layan n setia. hmmm macam2.

CXopportunities said...

hahha itulah kan. ada juga lelaki macam ni dan ada juga perempuan macam tu. huhu

Lulu Caldina said...

sedih..huhu

Deanna Morni said...

oooo..tedahhh...jaik ati kamek ngga org laki yaa..xhal..lelaki yg baik utk wanita yang baik..(^_^)

Mar Mansor said...

seakan2 pengalaman seseorang yang dekat dengan saya

Amy J said...

hmmm... biasalah... tapi x semua manusia bersikap macam perempuan tu. and lelaki tu pun bagus juga. sebab kata2 perempuan tu, dia usaha keras2 nak ubah diri dia jadi orang berguna..

ros_reeza said...

sebab tu jangan terlalu materealistik sangat. akhirnya memakan diri sendiri.

CT Humairah said...

nak komen satu saja..!!!
yaaaa cinta itu buta dan membutaaaakan. tapi bfren tu bukan aje buta tapi bodoh hahahaha