Friday, December 25, 2015

Mini Pavlova Sedap!

بِسْــــــــــــــــــمِ-اﷲِالرَّحْمَنِ-اارَّحِيم
اَلسَّلَامُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَا تُهُ

Hai hai hai. Selamat bercuti kepada semua. Cuti empat hari gitukan.  Hari ini ada sedikit masa untuk update blog! Okay here we go ~

Mini pavlova yang sangat awesome! Seriously tak tipu. Let's grab and try! InShaaAllah puas hati. Cx dah makan banyak kali, memang tak rugi dan berbaloi-baloi! Do whatsapp Fara Ally 019-6758895. Kbai

Mudahan murah rezeki
Lahirkanlah keikhlasan dihatimu

Monday, December 21, 2015

Selipar Jepun Abah

بِسْــــــــــــــــــمِ-اﷲِالرَّحْمَنِ-اارَّحِيم
اَلسَّلَامُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَا تُهُ

Tahun 2007

Ketika itu, cx baru menginjak usia 18 tahun setelah habis SPM pada tahun 2006. Selesai sahaja SPM, berehat dua tiga bulan dan terus cari kerja walaupun abah tak izinkan. Niat utama kerja adalah nak ada duit sendiri dan simpanan sendiri even gaji MYR600.. Pendirian akal ketika menginjak dewasa ketika itu.

Ada satu saat, tiba-tiba cx terpandang akan pemakaian abah. Lengkap serba serbi tatkala ditatap daripada atas kepala terus ke kaki dan saat itu mata terpaku dan hati meluruh sayu. Allahuakhbar! Abah .. kemana-mana hanya berselipar jepun yang nilainya tika itu MYR2.50 lebih kurang. Allahuakhbar! Sedih hati melihat abah pakai selipar jepun. Abah seorang lelaki yang simple tetapi tidak lagi pernah cx melihatnya menyarung selipar jepun putih biru itu. Allah! Sayu hati.


Sejak dari itu, esoknya cx minta izin dengan bos tempat kerja untuk ambil gaji hari. Kebetulan hari itu abah nak datang ambil cx balik daripada kerja. Cx cakap dengan abah; "abah. Singgah jap jom dekat kedai uncle hotlink kasut sekolah tu" .. abah cx pon bertanya kenapa dan mengapa tetapi cx hanya cakap "kejap je singgah. Abah tunggu dalam kereta dengan mak, biar cx (ganti nama diri dirahsiakan) pergi seorang sekejap". 

Cx masuk kedai dan terus cari sepatu jenama bata bersaiz lima yang biasa abah pakai dan juga kegemaran beliau. Sungguh comel kaki abah dan cx turut mengikut jejak saiz kakinya. Hehe. Puji diri sendiri. Muahaha. Setelah selesai, cx terus masuk kereta dan serahkan sepatu bata kepada abah serta-merta suruh abah cuba dan pakai. Alhamdulillah muat sebab cx anak kesayangan abah dan semestinya cx tahu details abah. Syukur abah suka. 

Disaat terkenang kembali memori ini, hati jadi sayu sedih dan pilu. Hampir empat tahun abah pergi meninggalkan kami sekeluarga. Allahuakhbar! Sungguh cx rindu abah. Sejak kepergian abah, cx nekad untuk tidak lepaskan peluang sedekahkan apa yang termampu demi kesenangan abah di sana. Biar abah rehat dan tenang tak perlu berebut doa sedekah orang lain kerana sepanjang hayat abah, kami sering bertikam lidah, serba serbi tak kena dan tak sependapat tapi jauh di sudut hati, cx sayang sangat dekat abah. Allahuakhbar. Tenangkanlah abahku di alam sana. Amin.

Kepada korang, hargailah insan tersayang, luahkan dan tunjukkan kasih sayang korang directly. Jangan jadi macam cx, tak reti tunjukkan dan luahkan kasih sayang. Semoga Allah ampunkan segala dosa abah di sana. Amin.

Rindu abah
Lahirkanlah keikhlasan dihatimu

Saturday, December 12, 2015

Resepi Rendang Ayam Mudah dan Cepat

بِسْــــــــــــــــــمِ-اﷲِالرَّحْمَنِ-اارَّحِيم
اَلسَّلَامُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَا تُهُ

Hai hai buat semua! Okay hari ini nak kongsikan resepi rendang ayam mudah dan cepat! Memandangkan kelmarin cx tetiba rasa nak buat rendang demi suami tercinta, Alhamdulillah bahagia rasa dapat makan dan sempat bekalkan sarapan ketupat di pagi hari Jumaat buat suami.  Meh cx kongsi resepi.


Bahan-bahan

*Bawang Merah 3ulas
*Bawang putih 3ulas
*Halia 2inci
*Serai sebatang dihiris
Lada kisar 2sb
Rempah 3sb
Ayam seekor
Bunga lawang 3pcs
Pelaga 3biji
Alba
Kerisik
Asam keping 2kpg
Santan
Air
Daun limau dihiris halus
Daun kunyit dihiris halus
*Kunyit hidup 2inci
Garam/gula/ajinomoto

Cara-cara

1. Blend kesemua bahan yang bertanda (*) 
2. Tumiskan bahan tersebut bersama bunga lawang, alba, dan pelaga sehingga naik bau.
3. Masukkan lada kisar dan kacau sehingga masak. Kemudian masukkan rempah.
4. Setelah garing/masak, masukkan ayam dan biar sehingga air manis ayam turun.
5. Masukkan sedikit air jika terlalu kering. Kacau bagi mengelakkan rendang hangit
6. Setelah itu masukkan santan dan kerisik. Kacau sentiasa supaya santan tidak berkepala dan kecilkan api.
7. Akhir sekali masukkan hirisan daun limau dan daun kunyit serta garam, ajinomoto serta gula secukup rasa. Kacau sebati hingga naik bau dan puas hati.

Okay siap! Boleh dihidang dengan nasi panas-panas. Tidak pon makan dengan ketupat! Yummy~ ohya, daun limau dan daun kunyit cx gunting besar sahaja sebab semua tak suka hirisan yang menyebabkan mereka sukar makan. Yalah nak kena asingkan daun-daunnya sebelum makan. Hehe Juga rendang cx tidak kering sebab husband suka makan berlauk. So ikut koranglah kalau nak kering, silakan kacau sehingga kering seperti yang dikehendaki. :) okay selamat mencuba! 

Semoga berjaya
Lahirkanlah keikhlasan dihatimu

Thursday, December 10, 2015

Ikan Talapia Masak Lemak Cili Api Nanas

بِسْــــــــــــــــــمِ-اﷲِالرَّحْمَنِ-اارَّحِيم
اَلسَّلَامُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَا تُهُ

Alhamdulillah rezeki apabila orang sedekah talapia tujuh ekor siap siang kepada keluarga cx kelmarin. Jiran bagi sebab famili beliau tak makan ikan darat. Apabila dapat sahaja ikan talapia tersebut, resepi paling sedap untuk dimasak dan dimakan adalah masak lemak! Yummy~ okay jom cx kongsi resepi even ramai dah excellent tetapi nak juga kongsi. Hehe.


Bahan-bahan

Ikan Talapia
Bawang Merah
Bawang Putih
Halia
Belacan
Kunyit
Serai
Nanas
Cili padi
Santan
Garam + Ajinomoto

Cara-cara

1. Bersihkan ikan dengan air garam + air basuh beras (jika ada kosek beras) + tepung + garam untuk hilangkan rasa tanah dan hanyir ikan darat. Kemudian goreng ikan dengan garam kunyit seperti biasa. Goreng garing-garing.

2. Pada masa yang sama dah boleh mulakan masak lauk. Blend semua bahan di atas kecuali ikan. Haha. Kemudian masukkan dalam periuk/kuali yang telah diisi air mengikut sukatan yang sesuai. Biarkan mendidih. *nak tumis pon boleh. Ikut suka.

3. Masukkan nanas dan santan. Pastikan api sederhana dan lauk dikacau sentiasa supaya santan tidak berkepala/berbuih. 

4. Akhir sekali masukkan ikan dan garam serta ajinomoto secukup rasa. 

Okay dah siap, boleh dihidangkan  dan makan! Hahaha! Mudahkan? Kemain sedap berlemak lagi ikannya. Huhu Okaylah. Tata.

Alhamdulillah syukur
Lahirkanlah keikhlasan dihatimu

Wednesday, December 9, 2015

#Dec09 : Wordless Wednesday

بِسْــــــــــــــــــمِ-اﷲِالرَّحْمَنِ-اارَّحِيم
اَلسَّلَامُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَا تُهُ


Expectation is hurt
Lahirkanlah keikhlasan dihatimu

Nasib Seorang Tua

بِسْــــــــــــــــــمِ-اﷲِالرَّحْمَنِ-اارَّحِيم
اَلسَّلَامُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَا تُهُ

Semalam cx ke UTC bawa makwe (nenek) , dan ditemani oleh emak serta adik cx. Disebabkan kami semua perempuan, makanya adik lelaki di ajak sekali sebagai keselamatan memandangkan kami bawa anak kecil. Alhamdulillah selamat. Thank you Allah. 

Setibanya di UTC, kami terus ke tabung haji aras satu. Selesai sudah, cx terus uruskan hal di BSN pula untuk bayar bil dan masukkan duit pakwe (atok). Ketika menunggu nombor giliran dipanggil, cx duduk di ruang menunggu hadapan sekali dan di sebelah cx terdapat seorang pakcik. Pada mulanya pakcik itu tidak mendapat perhatian cx kerna normal sahaja tetapi sebaik sahaja pakcik itu bangun daripada duduknya ..
Credit to google
Allahuakhbar. Pertama, keadaan pakcik itu sendiri, uzur di usia emas berbongkok tiga sudah dirinya tetapi gagah datang ke UTC untuk menyelesaikan urusannya. Kedua, pakaian pakcik itu. Sungguh kesian. Baju seluar lusuh. Seluar berikat tali pinggang di baju yang dikoyakkan daripada cebisan kain. Kejap-kejap seluarnya jatuh dan ditarik semula. Kesian. Ketiganya, urusan pengeluaran duitnya tak menjadi sebab ic dia tiada. Paling kesian bila tengok muka pakcik tu terkebil-kebil kecewa dan terpinga-pinga apabila tak dapat keluarkan duit serta ketiadaan ic. Seperti tidak faham kenapa dan mengapa apa yang berlaku.

Sedih sungguh hati. Cx tak tahu keadaan sebenarnya. Be positive sahaja. Mungkin anak-anak jauh. Mungkin tiada anak atau mungkin sebaliknya. Allah. Permudahkanlah urusan pakcik tu. Sedih bila dikenangkan sebab bayangkan pakcik itu abah kita. Allah.. sedih sangat memandangkan cx pon sudah tiada abah. Allahuakhbar. Sedih.

May Allah ease
Lahirkanlah keikhlasan dihatimu

Saturday, December 5, 2015

Nestle Everyday : Susu Kegemaran!

بِسْــــــــــــــــــمِ-اﷲِالرَّحْمَنِ-اارَّحِيم
اَلسَّلَامُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَا تُهُ

Hai semua. Nak dijadikan cerita, cx ini sangat suka minum susu. Tersangat suka. Jangan tanya kenapa tapi yang penting susu itu sedap. Haha. Tidak kira apa jenis susu, cx suka minum tetapi bukan susu pekat manis itu ya kawan-kawan.

Susu yang menjadi pilihan utama adalah susu nestle everyday! Sangat sedap. Huhu. Sukanya cx dengan susu sehingga cx suka makan begitu sahaja tak buat air. Muahehehe. Husband selalu tegur tetapi curi-curi makan juga. Kih3. Ampun husband. 
Haaa nampak tak susu di atas? Yummy~ rasa nak ratah sahaja sekarang. Huhu. Inilah susu kesukaan cx. Encik husband baru belikan yang paling besar sekali buat isterinya ini. Hehe. Susu ini makin tahun makin mahal. Dulu yang kecil MYR8++ tetapi sekarang MYR10++ .. Makanya boleh bayang tak yang besar harganya berapa? Fiuhh~ ini baru susu emaknya, susu anak pula? Menitik peluh abahnya bekerja nak cari rezeki buat anak dan isteri. 

Mudahan Allah limpah ruahkan rezeki dan permudahkan segala urusan suami dalam mencari rezeki memberi nafkah buat anak isteri. Amin buat kalian juga. Amin. Ohya, dulu suka susu nespray tetapi menjadi kurang suka sekarang sebab susu tersebut mak cx guna buat kuih raya. So rasa dia macam kurang sedap sebab rasa kuih haaha. Okbai.

Syukur Alhamdulillah
Lahirkanlah keikhlasan dihatimu

Wednesday, December 2, 2015

Kehidupan Baru

بِسْــــــــــــــــــمِ-اﷲِالرَّحْمَنِ-اارَّحِيم
اَلسَّلَامُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَا تُهُ

Holla everyone! Ya Rabbi lamanya tak update blog. Masa yang ada tidak menarik perhatian cx untuk kemaskini blog yang semakin berhabuk dan bersarang ini. Ada yang lebih menarik dan manis lagi untuk cx kekal akannya.☺ Alhamdulillah ianya membahagiakan sentiasa. 

Banyak entry nak update sebenarnya tetapi segala intipati hanya tersimpan dalam folder di telefon cx.  Menjadi habuk semata. Muahaha. Biarlah. Ada masa nanti cx update lah ya.


Terlalu banyak juga perkara yang hendak dikongsikan berkaitan kehidupan cx tetapi masih menunda meminta izin encik suami.  Hehe. Tetapi rasanya macam sudah diketahui jawapannya. Huhu. Apa yang cx nak cakapkan adalah cx bahagia dengan kehidupan baru kini bersama suami dan keluarga. Semoga kebahagiaan ini kekal hendaknya. Begitu jua doa cx buat kalian. Semoga bahagia selalu hendaknya. Aminn.

Okaylah nanti jika berkesempatan, cx update lagi blog ini ya. Jika tiada .. maaflah, ada yang lebih penting dan bahagia untuk cx berikan tumpuan sepenuhnya. ☺ Alhamdulillah.

Please say something
Lahirkanlah keikhlasan dihatimu

Giveaway December 2015 Cash RM500 by Emas Putih

بِسْــــــــــــــــــمِ-اﷲِالرَّحْمَنِ-اارَّحِيم
اَلسَّلَامُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَا تُهُ


Hadiah :
RM100 Top Referral
RM50 x 8

Tarikh Mula : 1 Dis - 15 Dis 2015 : Tarikh Tamat


All the best
Lahirkanlah keikhlasan dihatimu

Friday, October 30, 2015

Giveaway October 2015 Cash RM500 by Emas Putih

بِسْــــــــــــــــــمِ-اﷲِالرَّحْمَنِ-اارَّحِيم
اَلسَّلَامُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَا تُهُ

[Sila Tekan Banner Di Atas Untuk Join]

Hadiah :
RM50 Cash x 10 pemenang

Tarikh Mula : 29 October 2015 | Tarikh Tamat :12 November 2015

Bersyukur Nikmat Allah
Lahirkanlah keikhlasan dihatimu

Saturday, September 12, 2015

THE BAKER'S COTTAGE MOONCAKE GIVEAWAY BY AYUNI RAFILAH

بِسْــــــــــــــــــمِ-اﷲِالرَّحْمَنِ-اارَّحِيم
اَلسَّلَامُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَا تُهُ

Klik link ini sajo
Cx join sebab dah lama tak makan kek bulan ini. Last makan masa sekolah rendah. Darjah enam kot di Klang, rumah makngah cx. Huhu. Cx tak berani beli sendiri sebab takut kene tipu status halal dia. Hehe mudahan ada rezeki. Amin.

Hadiah: 
Kek bulan The Baker's Cottage (180 gm) x 3 pemenang terpilih

Tarikh giveaway:
12/9/2015 - 21/9/2015

Sedapnya kek bulan!
Lahirkanlah keikhlasan dihatimu

Giveaway Chocolate Vochelle by dyan zakhi

بِسْــــــــــــــــــمِ-اﷲِالرَّحْمَنِ-اارَّحِيم
اَلسَّلَامُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَا تُهُ

Click banner

Hadiah menarik bukan? Huhu
Due : 13 September 2015 - hours 2359

Nak coklat free!
Lahirkanlah keikhlasan dihatimu

Giveaway : Choose yourself by Mdmnissa

بِسْــــــــــــــــــمِ-اﷲِالرَّحْمَنِ-اارَّحِيم
اَلسَّلَامُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَا تُهُ

Klik banner ya
Hadiah pilihan : 3, 6, 7

Semoga murah rezeki
Lahirkanlah keikhlasan dihatimu

Mini Giveaway By Impiana Cik Yanie 2015 #1

بِسْــــــــــــــــــمِ-اﷲِالرَّحْمَنِ-اارَّحِيم
اَلسَّلَامُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَا تُهُ

Click banner to join together

Due : 25 September 2015

All the best!
Lahirkanlah keikhlasan dihatimu

Friday, September 4, 2015

Kau Dia & Aku Tak Sama

بِسْــــــــــــــــــمِ-اﷲِالرَّحْمَنِ-اارَّحِيم
اَلسَّلَامُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَا تُهُ

Kita hidup dekat dunia ini akan selalu bertemu dengan pelbagai jenis manusia yang tatkala hadirnya memberi sedikit pengajaran dalam hidup kita. Tidak kurang hebatnya yang hadir merumitkan keadaan kita. Namun kita harus ingat;

Pertama:
Allah yang izinkan pertemuan dan kehadiran seseorang ke dalam hidup kita. Hikmahnya? Kita tidak pasti namun di awalnya semua manis belaka kerana adanya berputik rasa cinta. **Reaksi kita? : Ya Allah syukur Kau telah hadirkan dia dalam hidupku. 

Kedua:
Ada jua yang hadir hanya untuk melukakan kita tanpa sengaja. Kerana apa? Allah ingin turunkan seseorang agar menegur kealpaan kita terhadap alam akhirat sana. Mungkin kita tak perasan dan **Reaksi kita? : Ya Allah. Kenapa Kau temukan aku dengannya jika ianya tidak membantu aku dalam mendekatiMu? ... sedar tak sebenarnya Allah hantar sidia kerana Allah nak bantu tetapi mengikut cara yang sesuai untukmu? Sedar? Tidak bukan?


Ketiga:
Setelah pertemuan, dirasakan tidak sesuai dan kononnya terlalu banyak telah bersabar akan kerenah sidia. Makanya terjadi perpisahan. Disaat itu reaksi kita? Perkenalan dulu hanya sebuah kesilapan. 

Kesimpulannya:
Kita sebagai manusia terlalu bongkak hidup di atas roda dunia Allah. Kerana setiap sesuatu yang Allah perkenankan untuk berlaku itu ada terselit HIKMAH yang tersembunyi. Namun kita? Seringkali membentak dan menyalahkan takdir Allah. Seringkali negatif terhadap apa yang telah Allah aturkan untuk kita. Apa yang kita tahu.. hanya menyalahkan keadaan lalu contohnya; sidia dulu memang patut aku tinggalkan kerana tidak membawa sebarang manfaat. Sedangkan pada awal pertemuan? Beriya bersyukur kepada Allah kononnya sidia mampu membimbing kejalan Allah. Manusia mudah lupa. Apabila menyalahkan keadaan lalu, maknanya kita jua menyalahkan takdir Allah. Renungkanlah. Hidup jadi manusia jangan angkuh sangat. Sekian.

Fikiranmu: dirimu baik sangat
Lahirkanlah keikhlasan dihatimu

Thursday, September 3, 2015

Roti Hotdog Cheese Mudah

بِسْــــــــــــــــــمِ-اﷲِالرَّحْمَنِ-اارَّحِيم
اَلسَّلَامُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَا تُهُ

Hai semua! Dah lama sebenarnya nak update tentang roti hotdog ini tetapi tidak berkesempatan. Makanya tersimpan sahaja dalam gallery phone cx. Nampaknya hari ini jua menjadi pilihan untuk dikongsikan. Encik suami yang request masa bulan puasa kelmarin dan baru hari ini dapat update dekat blog. So, here we go ~


Bahan-bahan
Roti Gardenia (1bungkus)
Hotdog Cheese (1packet) *direbus
Telur (2biji) *dipukul
Serbuk Roti
Penggelek Roti
Minyak Masak / Kuali

Cara-cara (Rujuk Gambar)
1. Gelek roti sehingga leper *rujuk gambar no.1
2. Kemudian letakkan cheese hotdog. Cx belah dua nak dapat banyak punya pasal. Haha *Rujuk gambar no.2
3. Kemudian gulungkan roti dan hotdog berkenaan. Letakkan sedikit sapuan telur di hujung roti supaya melekat cantik. *rujuk gambar no.3
4. Celupkan roti yang telah digulung tadi ke dalam telur *rujuk gambar no.4
5. Kemudian salutkan dengan serbuk roti. *rujuk gambar no.5
6. Akhir sekali, bolehlah digoreng. *cx potong dua supaya mudah dimakan. 

Okay selamat mencuba! Ada lagi yang encik suami request sepanjang bulan ramadhan. Nanti cx update tetapi tak janji. Hehe encik suami cx ini jenis berbuka tidak makan nasi. Makanya cx kena cari menu-menu simple dan yang disukainya. :) 

All the best!
Lahirkanlah keikhlasan dihatimu

GIVEAWAY Ketiga : HARI RAYA AIDILADHA by Yaya Cendana

بِسْــــــــــــــــــمِ-اﷲِالرَّحْمَنِ-اارَّحِيم
اَلسَّلَامُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَا تُهُ

Click banner to join
Ucapan Hari Raya AidilAdha:
Cx nak ucapkan selamat menyambut Hari Raya AidilAdha kepada semua rakan blogger dan umat Islam di dunia. Sempena raya yang bakal menjelma, cx mohon keampunan daripada semua. Harap diampunkan. Raya AidilFitri dan AidilAdha pada tahun ini adalah amat istimewa bagi cx. Semoga Allah permudahkan Raya Haji ini untuk kami sekeluarga. Tak sabar nak menyambut new caliph this raya haji. May Allah ease. Amin. 

May Allah ease
Lahirkanlah keikhlasan dihatimu

Wednesday, September 2, 2015

#Sept02 : Wordless Wednesday

بِسْــــــــــــــــــمِ-اﷲِالرَّحْمَنِ-اارَّحِيم
اَلسَّلَامُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَا تُهُ


Pecah Kaca Pecah Gelas
Lahirkanlah Keikhlasan Di Hatimu

Tuesday, August 25, 2015

Mini Giveaway Diari Jejaka Hangat 2015

بِسْــــــــــــــــــمِ-اﷲِالرَّحْمَنِ-اارَّحِيم
اَلسَّلَامُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَا تُهُ

Assalamualaikum dan salam sejahtera

Mini Giveaway Diari Jejaka Hangat 2015 bermula pada jam 10.00 malam 17 OGOS 2015 hingga 11.59 malam 31 OGOS 2015. Menawarkan hadiah yang bernilai RM 155.00 untuk dimenangi. Senarai hadiah ada di SINI...
Semua blogger dijemput join untuk menyertai Giveaway ini. 
Syarat-syaratnya :
1. Wajib Follow Blog Sponsor
2. Wajib Like Fanpage Sponsor





3. Follow  Instagram Sponsor
5. Buat entri bertajuk Mini Giveaway Diari Jejaka Hangat 2015
6. Copy coding yang telah disediakan dan paste kan ke dalam ruangan HTML dan Publish entri.
7. Tinggalkan URL entri anda ke dalam ruangan komen INI
Sekian.
Saja isi masa
Lahirkanlah keikhlasan dihatimu

Sunday, August 23, 2015

Jiran Sebelah Katil

بِسْــــــــــــــــــمِ-اﷲِالرَّحْمَنِ-اارَّحِيم
اَلسَّلَامُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَا تُهُ

Stay dekat hospital ini memang memerlukan tahap keredhaan yang tinggi. Lebih-lebih lagi apabila diwajibkan stay almost a month. Memang cx mula sayang  'sangat' hospital ni. Muahahaha.! Pffttt~ Tidak mengapalah, demi kesihatan jangka masa panjang bersama, cx redha sahajalah. Huhu Syukur Alhamdulillah kepada Allah. Makluman, jiran sebelah katil cx adalah non-muslim (Chinese). 

Ya Allah baiknya kakak Chinese ni. Dia baru bersalin czer empat hari lepas dan baby sedikit meragam. Kita fahamlahkan sebab baby ada ragamnya tersendiri. Apa yang menyebabkan cx cakap kakak ini baik adalah kerana semasa cx solat, anak dia menangis taknak berhenti sebab baby tak pandai breastfeed tau. Nak tau kakak tu kata apa selepas cx sudah solat dan anak dia senyap sekejap? Katanya "maaf ya mengganggu. Anak saya taknak berhenti menangis". Alololo kakak oii.  Comel je.

Ini namanya langsir jiran sebelah katil. Mueheheh
Bukan itu sahaja, Ada sekali tu cx solat, famili dia datang dan itu pun dia kata maaf ya mengganggu, saya tak sangka famili saya datang awal. Alahai baiknya. Semasa cx solat tu, mereka tak mengganggu pun. Cakap bukan baik cover lagi sebab taknak buat bising masa cx solat. Ya Allah baiknya dia. Cx tak rasa terganggu langsung. Yalah kita faham bila famili datang. Tapi memang kakak ini sangat menghormati orang lain. Cx pula rasa serba salah nak duduk lama-lama dekat sejadah. Haha.

Cx's says:
Agama bukan penyebab kita untuk membezakan kebaikan dan bersifat perkauman. Apa yang memburukkan nama agama bukanlah agama itu sendiri tetapi manusia yang menganutinya.  Setiap orang mahu menjadi baik dan terbaik untuk mencapai syurga agama masing-masing, maka tiada istilah agama penyebab kemusnahan akhlak manusia sebaliknya manusia itu sendiri yang memusnahkannya. 

Alhamdulillah syukur
Lahirkanlah keikhlasan dihatimu

Saturday, August 22, 2015

Lagi Seminggu!

بِسْــــــــــــــــــمِ-اﷲِالرَّحْمَنِ-اارَّحِيم
اَلسَّلَامُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَا تُهُ

Hai! Selamat pagi sabtu. Itu dia kembali menulis selepas line dan keadaan diri yang tak berapa nak stabil. Akhirnya setelah berpindah bilik, line dekat sini jadi cantik dan diri pon menjadi stabil. Ehh! Hahah taklah, line okay, makanya wujudlah entry hari ini. Keadaan diri masih belum pasti. Huhu

Pada 13 Ogos 2015 yang lalu, cx telah diwajibkan admit ward waktu itu juga tetapi cx datang malam. Miahaha. Sesuka hati sahaja. En.suami lagilah, katanya admit esok sahajalah. Hahaha apa pon tak boleh. Anyway, malaslah nak admit awal-awal. Iyalah, baru discharged but then masuk balik. Fiuhh. Letih mak nak. Ingat nak pergi holiday ke bersuka ria? Huhu. Okaylah, setelah berperang selama sepuluh hari bertapa dekat sini, hari yang ditunggu pun tiba. Re-scan bagi menentukan tahap ketidakbahayaan. Ehh! Ada kan perkataan ni? Bolehlah eh. Huhu
Ini namanya dekat hospital sahaja ada. Muahahah
Re-scan tersebut adalah pada hari kelmarin 20/8/2015 tetapi doktor pakar tunda pada hari semalam 21/8/2015 dan keputusannya? Alhamdulillh much better than before. Tetapi, masih kena tahan di sini. Allah. Doktor kata, "saya tak pasti tahap dia berapa, jadi awak kena stay sini lagi seminggu dan kita re-scan". Gedebuk! Nangka busuk jatuh dah~ 

Baiklah. Makanya bermulalah episod penantian seterusnya sehingga 28/8/2015 jumaat nanti. Bersempena hari jadi abah mertua cx. Yeah! Harapannya result positif dan terus boleh discharge. Amin. Korang jangan lupa doakan cx ya. Hihi. Terima kasih semua. 

Cx's says: 
Nak jumpa cx tak? Mohler melawat cx di sini. Muahaha kbai~

Alhamdulillah
Lahirkanlah keikhlasan dihatimu

Saturday, August 15, 2015

Suntikan Matangkan Paru-paru

بِسْــــــــــــــــــمِ-اﷲِالرَّحْمَنِ-اارَّحِيم
اَلسَّلَامُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَا تُهُ

Salam sabtu buat semua. Niat untuk aktif update dan blogwalking terbantut sebab Allah tak izinkan. Iyalah.. ada benda lagi penting Allah suruh fokuskan. In Syaa Allah ada hikmah. Aiceh. Cakap macam apa je bila tak dapat update blog. Cett~ 

Okay nak cerita. Sepanjang hidup cx dalam menerima pelbagai jenis suntikan, ini kali punya suntikan.. YA ALLAH! nangis mak nak! Kemain perit, pedih, bisa dan sakit!!!! Allah sahaja yang tahu. Ini baru dapat satu suntikan pukul 11 pagi tadi. Malam kang pukul 11 kena inject lagi satu. Huwaaa~ sakit tak terkata. Nurse cakap kalau injection ini, menangis itu adalah normal. Allah.
Both of them is my jiran. Muehehe
Memula kena dah aduh sakit. Belum masuk ubat lagi. Bila nurse tekan sahaja ubat ... Ya Allah. Dia punya bisa... Memang meleleh air mata. Nurse lagi sorang pula cakap injection ini pedih bisa sebab ubat dia pekat. Fiuhhh~ Demi untuk mematangkan paru-paru, cx redha. Sekarang rasa macam nak demam. Lepas kena suntik, terus tidur. Alhamdulillah okay sikit. Semua nurse tanya, sebab diorang tahu tahap sakit dia macam mana. 

Syukur Ya Allah
Lahirkanlah keikhlasan dihatimu.

Thursday, August 13, 2015

Candy Crush Enam Satu Tujuh

بِسْــــــــــــــــــمِ-اﷲِالرَّحْمَنِ-اارَّحِيم
اَلسَّلَامُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَا تُهُ

Salam khamis semua! Okay pagi ini nak kena pergi GH sebab ada appointment dengan doktor pakar. Hopefully tak kena tahan wad. Huhu. Taknak duduk hospital! Haritu pon baru keluar. Tiga hari pon dah bosan. Inikan pula dekat dua bulan nak kena stay? Menangislah nak. Huhu. Doakan cx ya. Pukul sebelas appointmentnya. Cx masih dekat rumah. Malas nak drive. Hahah!

Ehh dah beralih topik pula. Okay jom. Cx dah lama tak main candy crush sebab asyik tak lepas. But then semalam lepas pula. Hahaha makanya diteruskan tapi hampa.. failed manjang. Haahah nampak mudah tapi payah. Fiuhhh~ Paling tak best apabila tinggal satu sahaja jelly. Gggrrrr!! Dah dekat sepuluh kali dah ni dok ulang level ni. Hahah. Sampaikan en.suami kata, "nak abang lepaskan?" Aicewah! Tahulah en.suami dah jauh nun di sana meninggalkan cx. Huhu


Nampak tak kegeraman yang ada? 1 more jelly babe! Tension! Hahahah! Atlast malas main dah. Tunggu bosan nanti baru main balik. Hahahha. Okaylah. Nak gerak ke GH! May Allah ease everything for us today :) Takleh main telefon ya anak-anak, mak nak drive ni. Hehe kbai~

Have a good vibes!
Lahirkanlah keikhlasan dihatimu

Wednesday, August 12, 2015

"Merdekaria Bersama Anakbonda"

بِسْــــــــــــــــــمِ-اﷲِالرَّحْمَنِ-اارَّحِيم
اَلسَّلَامُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَا تُهُ

Click banner if nak join
Hadiah : 5 pasang shawl
Pemenang : Random.org
Like page anakbonda

Jika ada rezeki Alhamdulillah
Lahirkanlah keikhlasan dihatimu

Review : Lipstick Silky Girl Moisture Plum 08

بِسْــــــــــــــــــمِ-اﷲِالرَّحْمَنِ-اارَّحِيم
اَلسَّلَامُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَا تُهُ

Holla! Selamat petang semua! Bulan lepas cx ada mencari jenis lipstick yang sesuai memandangkan cx nak tukar lipstick.  Disebabkan tiada yang suggest the best lipstick, makanya cx review sendiri dekat blog orang lain. Cx pon tak ingat blogger mana yang review pasal lipstick. Huhu Tetapi cx usha banyak jenis lipstick dan banyak jenis blog yang cx singgah. Hehe


Cx usha seharian dan Alhamdulillah cx berkenan dengan satu jenama lipstick ini. Not bad lah sebab dia siap ada lip balm penyegar bibir sekali dengan lipstick.  Color pon menarik disebabkan cx memang nak cari color yang nice-nice, makanya ia memenuhi citarasa cx. Hihi. Alhamdulillah harga pon cantik. 

Credited

Taraa~ inilah lipstick yang cx berkenan itu. Silky girl plum nombor 8. Cx berkenan juga yang no.07/09 (*lupa. Haha) tapi taknak beli banyak, makanya bila ditanya en.suami, beliau suruh pilih.. kalau taknak pilih, katanya ambil sahaja dua-dua. Amboi. Huhu Tapi cx taknak. Hahah ambil satu sahaja. Boleh pakai tak kira tempat dan masa. Memang best dan terbaik. Cx tiada pula gambar yang dah siap pakai. Almaklum kena minta izin suami dulu sebelum attach any photo. Huhu sorry ya. Korang boleh google sendiri hiji. Cx lupalah berapa ringgit tapi below RM20. Okaylah. Babai.

Alhamdulillah puas hati
Lahirkanlah keikhlasan dihatimu

Lemak Bertingkek-tingkek!

بِسْــــــــــــــــــمِ-اﷲِالرَّحْمَنِ-اارَّحِيم
اَلسَّلَامُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَا تُهُ

Hi selamat hari rabu! Amboi sempat update blog! Haha. Padahal banyak sahaja lagi kerja lain boleh buat. Okaylah.. ini merupakan auto publish entry memandangkan masa tidak mengizinkan. Iyalah sangat.

Amboi semenjak kahwin ni.. Kemain bertingkek berat cx. Hahah! Bayangkan dulu berat 40++kg .. terus bertingkek menjurus kepada 60++kg. Haaa! Hangpa rasa camna rupa cx sekarang?  Haha!  Dahlah kurang inci. Haha! Biasalah orang dah kahwin. Alasan! Muahahah! Meh kasi belanja contoh gambar.  

Okay boleh nampak perbedaan tak? Keh3. Biasalah apabila makan tidur sahaja kerjanya. Fiuhh! Jenuhlah nak kuruskan badan nanti. Tapi betullah kan, bila dah kahwin, badan naik dan bila nak jadi mak-mak, lagi badan naik. Tapi belum sampai masa lagi jadi mak-mak. Camne? Haha! Matilah nak! Huhu. 

Alhamdulillah Masih Sihat
Lahirkanlah keikhlasan dihatimu

Makin Berdosa Makin Dipuja!

بِسْــــــــــــــــــمِ-اﷲِالرَّحْمَنِ-اارَّحِيم
اَلسَّلَامُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَا تُهُ

Pagi-pagi lagi dah kecoh hal dunia yang makin lama makin susah nak faham. Okay bukan dunia tapi MANUSIA.  Alkisahnya terbaca perihal pelakon Izzue Islam yang mana menegaskan taknak bersentuhan ketika berlakon. Alhamdulillah sangat bagus sekali memandangkan kita orang Islam. Wajib ikut syariat Allah. TETAPI .....


Korang nak apa sebenarnya apabila orang berubah ke arah kebaikkan, dipersenda dan dipersoal tetapi apabila orang makin lalai dengan keindahan dunia, makin korang abai macam perkara itu biasa sahaja dan disanjung bagai. Allahuakhbar! Itulah akhir zaman, Makin berdosa makin dipuja! Berikut antara screenshot yang menarik perhatian cx untuk dikongsikan.


Semoga kita sempat bertaubat dan saling bermaafan sesama kita sebelum menjelangkan kiamat. Allahuakhbar!

Ampunilah dosaku
Lahirkanlah keikhlasan dihatimu

#Aug12 : Wordless Wednesday

بِسْــــــــــــــــــمِ-اﷲِالرَّحْمَنِ-اارَّحِيم
اَلسَّلَامُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَا تُهُ

Bersama Beringat
Lahirkanlah keikhlasan dihatimu  

Tuesday, August 11, 2015

MERDEKA GIVEAWAY DARI KASUTKACA15

بِسْــــــــــــــــــمِ-اﷲِالرَّحْمَنِ-اارَّحِيم
اَلسَّلَامُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَا تُهُ

Click Bendera untuk join sama
Cx join merdeka giveaway daripada kasutkaca 15!  Semoga murah rezeki Cx.

Due:
31 Ogos 2015

Semoga murah rezeki
Lahirkanlah keikhlasan dihatimu

Monday, August 10, 2015

GIVEAWAY BIRTHDAY MUM&SISTER |TENGKUBUTANG

بِسْــــــــــــــــــمِ-اﷲِالرَّحْمَنِ-اارَّحِيم
اَلسَّلَامُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَا تُهُ

GIVEAWAY terbuka kepada semua rakan blogger di Malaysia. GIVEAWAY bermula pada hari ini, 5hb Ogos 2015, iaitu tepat jam 12.30 malam sehingga 25hb Ogos 2015 (jam11.59 malam) 

Selamat Hari Lahir
Lahirkanlah keikhlasan dihatimu

Segmen 12 Jam Bloglist #16 Mialiana.com

بِسْــــــــــــــــــمِ-اﷲِالرَّحْمَنِ-اارَّحِيم
اَلسَّلَامُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَا تُهُ


Pencarian bloglist bagi bulan September dan Oktober 2015 di Mialiana.com bermula pada hari ini, 10 Ogos 2015, iaitu tepat jam 11.00 pagi sehingga 11.00 malam nanti. Semua dijemput join.

Syarat-syaratnya :
  1. Follow blog Mialiana.com, Add To Circle Google+ Mia Liana dan Like Fanpage Mialiana.com
  2. Buat entri bertajuk Segmen 12 Jam Bloglist #16 Mialiana.com
  3. Copy coding yang telah disediakan dan paste kan ke dalam ruangan HTML dan Publish entri.
  4. Tinggalkan URL entri anda ke dalam ruangan komen INI
Senang dan mudah bukan?

12 blog yang bertuah akan dipilih oleh random.org dan kepada yang terpilih nanti diminta agar memasukkan blog Mialiana.com ke dalam bloglist mereka juga. Keputusan pemenang akan diumumkan pada 31 Ogos 2015.

tunggu apa lagi... jom support Mia Liana ya...

Isi masa lapang
Lahirkanlah keikhlasan dihatimu

Friday, August 7, 2015

Jam Dinding 'Glow In The Dark'

بِسْــــــــــــــــــمِ-اﷲِالرَّحْمَنِ-اارَّحِيم
اَلسَّلَامُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَا تُهُ

Haha! Selamat malam semua! Tiba-tiba rajin update blog di malam hari.  Tiada apa pun sebenarnya, sengaja nak berceloteh. Seperti yang cx katakan, banyak benda cx dah collect tapi tak berkesempatan nak update di entry. Makanya tersimpan rapi dalam handphone cx ini.  Nasib baik besar storage phone cx *nakjugamention Haha. 

Sila besarkan beliau jika tak puas hati hehe
Okay nak share pasal jam dinding dekat bilik tidur cx sebenarnya. Nampak tak gambar? Tengok jam dah pukul berapa? Hahaha kemain belum tidur lagi setelah seharian dekorasi bilik oleh en.suami.   Cx duduk sahaja jadi mem. Muahahah! Baiklah, jam dinding ini sangat besar okay. Sebesar pemeluk cx. Tapi cx kecil sahaja. Macam blogger Dedeq de wishes. Hihi Alkisahnya jam ini adalah hadiah kahwin pemberian rakan sekelas cx ketika di UiTM dulu. Almost 2years baru buka dan pakai. Haa berkedap jam tu tersimpan lamanya. Haha

Almaklum hadiah istimewa, cx memang suka simpan. Sayang nak guna sewenangnya yang akhirnya akan rosak tanpa pengawasan mata cx. Huhu. Terima kasih kepada kawan-kawan yang bagi hadiah. Maka hujung tahun 2015 akhirnya cx keluarkan jam ini. En.suami yang suggest letak dekat dinding bilik dan apabila ditutup lampu, jam bercahaya!! Yeah!! Sebenarnya jam ini tidaklah bercahaya ketika gelap, ini semua idea kreatif en.suami .. beliau yang buatkan jam tersebut jadi glow in the dark. Makanya cx excited! Haha.

Bila malam sahaja, tutup lampu dan akan rasa seperti kita baring di satu kawasan padang besar yang berpandangan jam besar ala-ala kita tengok jam dekat tower. Aicewah. Kemain nak romantik jugak memalam dengan en.suami kan? *silajanganmuntah Miahahaha! Okay itu sahaja nak cerita. kbai~

Terima kasih husband
Lahirkanlah keikhlasan dihatimu