Friday, February 6, 2015

Ujian Bertulis N27 MPHTJ

بِسْــــــــــــــــــمِ-اﷲِالرَّحْمَنِ-اارَّحِيم
اَلسَّلَامُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَا تُهُ

hai hai semua. Okay hari ni nak share pengalaman attend ujian bertulis MPHTJ. Tau tak MPHTJ stand for what? Okay, untuk orang Melaka if tak tahu, memang nak kena. MPHTJ stand for Majlis Perbandaran Hang Tuah Jaya.  Okay bila ujian bertulis ni cx attend? no need to mention here lah okay? heheh cukup sekadar cx share pengalaman. 

Okay bagi sesiapa yang bakal pergi ujian bertulis N27, korang boleh rujuk sikit-sikit dekat entry cx ini ya. Hopefully bermanfaat dan membantu. Soalan dia ada objektif dan subjektif. Dengar macam sedikit sahajakan? huhu. Tetapi soalan dia ada pecahan bahagian. Antaranya adalah sejarah MPHTJ, Pengetahuan Am, Sejarah Melaka dan Malaysia, Matematik dan English.  Banyak tak? kah!

credited.
Apa yang cx nak suggestkan untuk korang baca adalah. sila study sejarah MPHTJ ya. apa yang ada dekat portal MPHTJ tu, sila baca. semua sekali kecuali carta organisasi. Dun2 yang terlibat, Daerah kawasan tawanan, Sejarah penubuhan, dll. Jangan tinggal sikit pun. Then, Sejarah Melaka tu korang boleh baca pasal tahun Melaka ditawan, kedatangan Al-fonso de alburqerk. Kedatangan Portugis. Pengetahuan am tu korang boleh jawab sendiri, dia lebih kepada KBKK. Matematik sila fokus kepada pecahan, nisbah dan punca kuasa. English tu lebih kepada replacement words.

Okay boleh bayangkan tak soalan dia macam mana? each part ada 20questions. Masa yang diperuntukkan adalah bermula jam 9:00 pagi sehingga 11:00 pagi.  Kemudian soalan subjektif dia pula merangkumi soalan berdasarkan tugasan jawatan yang korang mohon. Ada dua soalan subjektif berbentuk essei. Sila jawab semua. huhu. Ianya lebih kepada situasi dan faktor-faktor mengatasi. Boleh kbkk. isu semasa?? Yillek! uhuhuhu. Okay, itu sahaja nak share. Nanti cx share Ujian bertulis N27 UTeM pula ya. kbai~

All the best to me!
lahirkanlah keikhlasan dihatimu

2 comments:

CT Humairah said...

baru first time dengar ujian ni.. tak tahu apa apa pun =/ eerk..

Nao Mei said...

Kenek kerja semua online jak nya nak...bgg juak mun diam.arah pendalaman nok sik leh konet internet..