Sunday, September 4, 2016

Harum Malam | Minuman Hebat Para Ibu dan Isteri

بِسْــــــــــــــــــمِ-اﷲِالرَّحْمَنِ-اارَّحِيم
اَلسَّلَامُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَا تُهُ

Hai! salam sejahtera kepada semua pembaca blog cx! Holla! Terima kasih masih setia bersama cx tau! Okay kali ini cx nak bawakan satu produk hebat dari Millennial Gen Group yang merupakan 100% syarikat milik Bumiputera .

Tak menyempat buka plastik wrapping lagi, dah excited nak bergambar. Hahaha Jangan kecam iolls

Apa produk hebat yang beriya diperkatakan oleh cx tu? Haa ~ Cx perkenalkan kepada semua produk hebat di abad ini iaitu Harum Malam !! Uols jangan tak tahu tau, Harum Malam ini adalah minuman kesihatan buat wanita!  Ia amat sesuai buat wanita berkahwin, anak dara, ibu berpantang, wanita berusia 50 tahun dan ke atas serta ibu yang menyusukan anak.  Nak tahu lebih lagi tak? Okay jom!

Botol yang comel tetapi kesannya amat memberansangkan! Tak rugi cuba okay!

Harum Malam dapat membantu menyihatkan dan mencegah bau badan. Bukan itu sahaja uols, ia juga turut dapat membantu dan merawat masalah keputihan, gatal-gatal vagina, hilang hanyir haid dan banyak lagi! Tak menyesal kalau cuba! Mari intai sikit kelebihan dan khasiat Harum Malam produk hebat ini! Sangat disyorkan buat para wanita yang sudah berkahwin serta mempunyai anak kerana ianya dapat membantu kita para isteri dan ibu ini memulihkan segala perkara dan keadaan yang kita sendiri faham dan tahu akannya. 

Gunakan sudu plastik ketika mengambil Harum Malam untuk kesan yang lebih mujarab. :)

Kelebihan Harum Malam

☆ Menyihatkan rahim
☆ Mengencang Otot Kewanitaan
☆ Membantu menganjal dan mengetatkan vagina
☆ Meningkatkan sistem ketahanan tubuh dan menstabilkan hormon
☆ Mencantikkan dan menaikkan seri wajah
☆ Menambah keharmonian suami isteri
☆ Mencantikkan payudara supaya sihat dan montok
☆ Memulihkan rasa rapat
☆ Bertenaga dan mengatasi masalah vagina kering
☆ Menegangkan payudara

Nampak tak ramuan Harum Malam? Sebab tu cx kata sangat disyorkan kepada para isteri dan ibu. Banyak kebaikannya. Tengok bahan pon dah tahu. Betul tak?

Sebelum cx kongsikan testimoni-testimoni mengancam, cx nak ingatkan beberapa Pantang Larang Harum Malam ini. Antaranya adalah ;

☆ Elakkan minum minuman berais
☆ Ibu mengandung tidak dibenarkan minum
☆ Minum ikut sukatan yang dibenarkan sahaja 
☆ Pastikan minum air kosong yang banyak 
☆ Bagi mendapatkan kesan yang maksimum, amalkan setiap hari.

Okay sekarang, jom ikut cx terjah Testimoni Menarik daripada Harum Malam! 





Apa yang lebih penting sekarang adalah, produk ini telah mendapat Kelulusan KKM ya kawan-kawan sekalian.  Jangan korang tak tahu ya, Harum Malam dah masuk tv okay! Tak percaya? Ayuh! Cx kongsikan serba sedikit moment tersebut! 



Pastikan yang benar asli lagi berkualiti okay! 
Kalau korang semua nak tahu, kesan selepas cx amalkan Harum Malam, asyiklah buang angin sahaja. Banyak sungguh angin dalam badan rupanya. Selain itu, cx dapat rasakan badan segar sahaja sepanjang hari, bertenaga dan tak letih waima dah buat kerja seharian. Biasalah, jadi suri rumah jaga anak, stamina kena steady. Anak ajak main kejar-kejarkan? Haha.
Selain itu, selepas bersalin, biasalah para ibu akan alami gejala seperti tidak bermaya, mudah letih, cepat moody dan segala macam lagilah. Cx juga tidak terkecuali, tetapi apa yang best adalah selepas mengamalkan Harum Malam ni, semua gejala dapat diatasi dengan izin Allah. Wow! Sangat menakjubkan! Betul-betul ni tau. Bukan komen mengampu tetapi betul-betul. Hebat tak hebat penangan Harum Malam? Haaa, rugi u olls kalau tak cuba! 
Baiklah, sebelum cx menutup tirai, di sini cx ingin kongsikan maklumat yang dapat membantu dan memudahkan korang semua untuk menghubungi atau mencari tahu tentang produk hebat Harum Malam ini. InShaaAllah mudah sahaja. 

WEBSITE:

INSTAGRAM:

FACEBOOK:

HOTLINE:
010-4042769 (HP)
03-33585344 (Office)

Semoga Allah Berkati
Lahirkanlah Keikhlasan dihatimu

Wednesday, July 20, 2016

Giveaway Minyak Wangi Braveheart & Sweetheart DD Cosmetics Di Mialiana.com

بِسْــــــــــــــــــمِ-اﷲِالرَّحْمَنِ-اارَّحِيم
اَلسَّلَامُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَا تُهُ

MINYAK WANGI BRAVEHEART


Braveheart merupakan minyak wangi lelaki khusus untuk memberi motivasi golongan ini supaya berani berhadapan dengan kehidupan, kenyataan dan segala kemungkinan.

Ia tampil menguasai seluruh jiwa pemakainya. Membangkitkan iltizam seorang lelaki  yang sempurna. Haruman penuh imaginasi. Gandingan aroma anggur yang menggiurkan, membawa mesej tersendiri pada diri pemakai. Haruman ini membawa dimensi baru untuk lelaki urban yang masih tersimpan ke jiwa kedesaannya. Ekstrak anggur, musk dan casmerewood memberi percikan nota-nota haruman yang penuh maskulin dan ikonik.

Komposisi segar ini mampu memperkasakan penampilan jejaka yang memakainya. Gabungan ramuan inilah yang diperlukan setiap lelaki hebat dalam misi berinspirasi. Lelaki di sebalik Braveheart berjiwa pelindung, gagah, penuh wibawa dan kekal romantik.

MINYAK WANGI SWEETHEART


Haruman yang telah memukau ribuan pencinta dan pengumpul minyak wangi. Diinspirasikan dengan bau tumbuhan dan boleh dibawa solat.

Sweetheart digambarkan ibarat semanis bayangan wajah, kesempurnaan dan keanggunan. Haruman ini dirumus khas dengan pati segar yang memukau kalbu berunsur haruman terpilih seperti vanilla, rose, buah plum dan mandarin.

Aroma sweetheart menjanjikan kepuasan, keseronokan dan keindahan. Setiap nota haruman ini memberikan keasyikan berbeza. Vanila mengusik peribadi pemakai dengan gaya feminin. Manakala mandarin melayangkan kesegaran, menitip kecergasan. Nota haruman buah plum membangkitkan energi dan kemanisan.

Kelebihan & Keunikan Minyak Wangi Braveheart & Sweetheart

Minyak wangi keluaran DD Cosmetics diinspirasi dengan bau tumbuhan dan semulajadi serta boleh dibawa solat. Pati minyak wangi Braveheart dan Sweetheart diimport dari Paris. Kemudian, ekstrak haruman ini diformulasikan mengikut kesesuaian dan cita rasa pengguna Malaysia. 

Haruman ini mampu bertahan 12 hingga 24 jam sehari dan bergantung dengan aktiviti yang dilakukan.

Harga mampu milik juga ditawarkan kepada pengguna iaitu hanya RM49.90 sebotol yang berukuran 30 ml manakala untuk Sabah Sarawak hanya RM59.90.

PEMBELIAN SECARA ONLINE VIA STOKIS KERINCHI – KIOSK ONLINE TERMURAH

Kerinchi.com merupakan pemborong, pengedar dan penjual online pelbagai produk kecantikan, kesihatan bagi Putrajaya, Bangi, Sepang, Salak Tinggi, Puchong, Kajang, Seri Kembangan dan seluruh Malaysia.

Antara produk kesihatan dan kecantikan yang dijual di Kerinchi.Com ini ialah D’Herbs, V’Asia, Jamu Ratu Malaya, Tropica Bioherbs, Jamu Jelita, Jamu Ratu Dara, Jamu Mirafica Plus dan DD Cosmetics

Instagram : @KerinchiDotCom
WhatsApp: 018-233 1211


DD Cosmetics sangat mengalu-alukan mereka yang berminat untuk mendaftar menjadi stokis dan ejen. Sebarang pertanyaan mengenai produk boleh hubungi:-

WhatsApp: 019-2018 014


SILA JAWAB SOALAN-SOALAN BERIKUT
  1. Umur anda? 27 tahun 
  2. Jantina anda? (Perempuan)
  3. Saya patut dipilih oleh DD Cosmetics dan seterusnya bersetuju untuk membuat entri review minyak wangi Braveheart / Sweetheart berdasarkan pengalaman saya kerana saya percaya, minyak wangi Braveheart Sweetheart ini mampu mengikat hati si pemakai, lantas magnet-magnet molekul harumannya mampu menarik penghidu yang menghampiri tanpa melepaskan sedikit pun ruang dan peluang agar seluruh pelusuk dunia jatuh hati padanya.  Saya percaya dan amat yakin akan aura yang bakal dibawa oleh minyak wangi Braveheart Sweetheart! :)

Giveaway Minyak Wangi Braveheart & Sweetheart DD Cosmetics Di Mialiana.com ini dianjurkan pada 19 hingga 29 Julai 2016 oleh blogger Mia Liana dengan kerjasama DD Cosmetics dalam mencari 15 orang blogger. Kepada blogger yang berminat nak join, sila klik SINI. Untuk mengetahui preview dan hadiah giveaway, sila klik SINI.


Semoga ada rezeki
Lahirknlah Keikhlasan dihatimu

Tuesday, June 28, 2016

Notis Denda Pos Laju!

بِسْــــــــــــــــــمِ-اﷲِالرَّحْمَنِ-اارَّحِيم
اَلسَّلَامُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَا تُهُ

Hi! Haritu tiba-tiba dapat notis daripada Pos Laju. Belek punya belek, dikatakan bayaran pos tidak mencukupi. Cx punyalah fikir, cx ada post items or surat ke kan? Beriya fikir. Setahu cx, ada dua sahaja postage dan Alhamdulillah sampai pon. Kalau tak sampai pon, takkanlah kan sebab dah nak dekat sebulan kot.


Tambahan pula, penerima cx pon dah maklumkan barang sampai. Makanya memang ligat kepala dok memikior.  Asyik fikir tapi tak dapat jawapan. Atlast tadi, cx call sahaja Pos Laju Melaka.

Mr.Poslaju: 
Poslaju Melaka, Selamat Petang.

Cx : 
Selamat petang encik, Assalammualaikum. Saya cx. 

Mr.Poslaju: 
Wa'alaikumussalam. Ya?

Cx : 
Saya ada dapat notis daripada poslaju, notis apa ni ya? Katanya dekat sini bayaran pos tidak mencukupi.

Mr.Poslaju :
 Ya, itu notis denda. Cik kena pergi ke kaunter poslaju Melaka dan buat bayaran.

Cx : 
I see. Katanya ada Tax RM0.50 .. Maknanya saya kena bayar baru dapat items lah ya?

Mr.Poslaju : 
Ya betul. Juka cik tak datang, kita burn lah. 

Cx : 
Tapi encik, saya nak tanya, pos item tu yang saya hantar atau saya terima? 
Mr.Poslaju: Barang cik terima.

Cx: 
Tapi kenapa saya kena bayar ya encik?

Mr.Poslaju : 
Memang rules kita sebegitu, sekiranya kos penghantaran tidak mencukupi, kami akan denda si penerima.

Cx :
 I see. Okay encik. Terima kasih. Assalammualaikum

Mr.Poslaju : 
Wa'alaikummussalam.

Dah sudah. Tak memasal kena pergi ke poslaju Melaka. Duit minyak lagi tu. Huhu. Cx decide, malas nak tuntut. Kah! Baik korang mengaku, siapa ada hantar apa-apa pada cx tapi tak cukup postage charge? Hahaha comellah. 

Lambaian Ramadhan
Lahirkanlah Keikhlasan di Hatimu

Friday, June 24, 2016

Tema Warna Baju Raya 2016!

بِسْــــــــــــــــــمِ-اﷲِالرَّحْمَنِ-اارَّحِيم
اَلسَّلَامُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَا تُهُ

Hi hi hi! Okay apa khabar semua? Semoga sihat dan senantiasa di bawah lindungan Allah. AMIN. Puasa tak? Kah kah kah. Jangan yang yok tau! Tak lama sahaja lagi kita nak tibanya syawal, tanda ingatan, ku kirim rindu di angin lalu, kasih yang hilang ku hulur tangan, di aidil fitri, di aidil fitri ku pohon restu ~ sila jangan sambung. Kah!

Okay tahun ini baju raya kalian tema warna apa? Dah fikir belum? Nak raya dah ni! Setiap tahun mesti kita fikir nak warna apa kan? Tipu kalau tak fikir. Huhu. Cx tahun ini sudah pun pilih satu warna tetapi berbeza tiga beranak daripada segi tone warna. Haha dah macam warna pensil luna. Eh! 
#scarfdeaslebaran

Abahnya warna pekat sikit, emaknya warna lembut sikit, anaknya pula terang benderang. Dah macam lampu lip-lap depan rumah pon boleh jadi. Haha. Asalkan bolehlah eh. Haha. Lari tone tidak mengapa, asalkan warna seakan sama umpama adik beradik. Kan acuan lain-lain? Eh! 

Tahun ini meriah dan bahagia buat cx sebab adanya kehadiran bakal imam dan qari junior. Syukur Alhamdulillah. Terima kasih Allah. :) Anda bagaimana?

Instant shawl raya dan menangi RM100 duit raya selfie bersama #scardeaslebaran . Do click HERE ! 

Salam Ramadhan
Lahirkanlah Keikhlasan Dihatimu

Tuesday, May 17, 2016

Etika Berbisnes Online

بِسْــــــــــــــــــمِ-اﷲِالرَّحْمَنِ-اارَّحِيم
اَلسَّلَامُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَا تُهُ

Alahai lamanya tak update blog kesayangan cx ni. Okay hari ini berkesempatan sebab idea datang. Padahal sebelum ini ada sahaja idea cuma masa dan keadaan tidak mengizinkan.  Okay here we go;

Ramainya update tentang business online di facebook semalam. Etika berbisnes online. Macam-macam ragam. Pada cx, ramai orang, banyaklah ragamnya. Mungkin kita suka cara itu, tetapi pelanggan tidak. Begitu juga sebaliknya. What i want to share just a few things as below:

1. Post Iklan di Personal Whatsapp
Okay ini paling pantang pada cx! Melainkan owner yang minta kita berbuat demikian. Nak difokuskan kepada jenis manusia yang sesuka hati tiba-tiba share dekat personal whatsapp tanpa izin. Dah bertahun tak pernah bertanya khabar, tup-tup whatsapp tanya khabar but then terus shoot hal bisnes dia. Nenek mu! Behave please. Kau ingat semua orang suka? Cx dah siap block seorang kenalan gara- gara suka share hal bisnes dekat personal whatsapp. Cx mula-mula tak kisah sangat, rasa macam normal sebab seller cari buyer tapi bila dah pagi petang siang malam tak kira waktu orang , memang mendapatlah kau. Uppsst! Sorry. You cross my line!


2. Expose YourSelf
Bab ini ada pros and cons. Nak cerita macam dah boleh up next entry je nih sebab panjang berjela. Huhu. Okay ini cx setuju but beware, zaman sekarang banyak manusia bertopeng. Tak semestinya itu diri mereka. Okay, as i mentioned at my facebook before, cx memang bisnes tetapi cx tidak menggunakan medium blog dan fb blog. Tetapi cx guna personal facebook. Sebabnya, bila orang kenal kita, tahap trust mereka akan lebih tinggi berbanding dengan tak tahu siapa. Facebook cxopportunities cx tak share bisnes sebab cx memang taknak orang kenal siapa cx. Kekwat tak? Hahaha! Okay so sorry but it was my prinsip before start blogging. Biar orang kenal tulisan daripada rupa dan hiasan. Eh! 

3. No price and item's details
Ini satu hal! Paling berbulu rasa bila jenis yang tak letak harga but then berderet pm. Ya i know itu salah satu marketing strategy. Its up to you lah. Taknak komen lebih. But for me, much better bagitahu details siap-siap! Macam kita pergi kedai baju. Takkan nak tanya satu-satu? Lepas tu tak beli. Kau rasa? So sorry. 

4. PM? Private mesagge
Uhhhh! One more thing! Cx jenis yang letak details complete for each items and product termasuk postage charge. Sebab cx malas nak layan pm berjela but then nothing. Masa hakak tu dik non!! Huhu iols ni ada tanggungjawab. Be consider! Palinglah cx tak layan bila orang komen suruh pm. Memang berlumutlah pm kau tu cx tak layan. Everything was there. So why you need me to reply your pm? Nak pm apa? Melainkan kau tanya stok ada lagi tak? (Ini pon cx update dah siap-siap!) Dan kau cakap dah bank in untuk stock sekian dan sekian. 

Haaaaa .. panjangkan? Ada lagi sebenarny tapi tunggulah next entry. Itupun kalau ada. Hahaha. Okay, any komen, sila tinggalkan di bawah. Its okay, just luahkan apa yang terbuku atau tanda tak setuju. Hahaha kbai

Semoga Allah Luaskan Rezeki Kita Semua
Lahirkanlah Keikhlasan Dihatimu

Monday, April 18, 2016

Oh! Baju-bajuku!

بِسْــــــــــــــــــمِ-اﷲِالرَّحْمَنِ-اارَّحِيم
اَلسَّلَامُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَا تُهُ

Hai korang! Lamanya rasa tak update blog. Maaf sebab sibuk. Tak menang tangan.  Tambahan pula, cx macam tak berapa nak ada kerajinan untuk menulis sedangkan ianya hobi. Uhuhuh

Okay nak dijadikan cerita, tiga bulan sebelum bersalin, agaknyalah, lupa the exact time, haha .. okay tiga bulan sebelum, cx stay dengan parent in-law for a few months and almost a year. If i am not mistaken. Jadi, segala barang peribadi cx telah pun berpindah tempat  Kemudian, disebabkan ada sedikit komplikasi dengan kandungan, kami suami isteri berpindah ke rumah emak cx sebab persekitaran lebih terjamin. Meaning nak minta tolong tu, ada ramai jiran tetangga dan rumah pun dekat sahaja dengan hospital. 

Makanya, all my stuff berpindah semula ke tempat asal tetapi berterabur dan berbungkus-bungkus. Haha dengan baju yang tak muat pakai semasa hamil, baju yang nak pakai, lain pula pemunggahannya.  Haahaha. Dipendekkan cerita, sampai anak dah mencecah enam bulan, baru rajin tetiba untuk punggah semula semua baju-baju. Fiuhhh! Berpoluh eden. 

Berikut adalah antara baju yang masih boleh dipakai. Haha! Nak kata iols gemuks la tu kan? Haha! Taklah  Ada antara baju di atas, masa form five punya baju pon masih elok dan boleh diapakai. Slim tak iols? Miahahha! Sila muntah hijau! Huhu .. Benda baik, buat apa buang. Cuma macam t-shirt dan jeans yang agak sendat *Muahahahah! .. cx dah bagi orang. Kebayakkan baju yang agak ketat zaman anak dara dulu, semua dah kena bungkus! Nak bagi orang pon kena pilih, kotnya cx bagi but then di buatnya pakai seksi-seksi.. fuh!! Mati den nak menjawab depan Tuhan nanti! Itupun cx terfikir selepas en.suami yang nasihatkan. Makanya cx kena pilih orang yang lagi kurus dan kecil daripada cx. Okay dah! Kemain panjang lagi cerita. Ada ke gamaknya orang nak baca? Hahahaha kbai.

Aku mak orang dah
Lahirkanlah keikhlasan dihatimu

Tuesday, March 22, 2016

Giveaway Cash RM600 MAC2016 by Emas Putih"

بِسْــــــــــــــــــمِ-اﷲِالرَّحْمَنِ-اارَّحِيم
اَلسَّلَامُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَا تُهُ



*sila tekan banner diatas untuk join*


Hadiah :

Top Referral RM100x1
Random Cash RM50x10


Start : 20 Mac 2016 - 3 April 2016



Giveaway Mac2016 Cash RM600 by Emas Putih disponser oleh Emas Putih , Tasha Aqisha , Miszrockers , Seindah Cerita DYatie Putery Memory , Pemburu Pelangi , Yanie Yusuf , Bahejabela , Rayyan Kata , Farah Dafri , dan Munirah Moon.


Semoga ada rezeki
Lahirkanlah keikhlasan dihatimu

Tips Bawa Bayi ke Pawagam

بِسْــــــــــــــــــمِ-اﷲِالرَّحْمَنِ-اارَّحِيم
اَلسَّلَامُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَا تُهُ

Hi semua. Okay sebelum ini cx ada cerita tentang Baby boleh masuk panggung wayang ke? di entry INI. Cx juga ada cakap nak share tips bawa baby tengok wayang. So here we go ~

1. Baju Tebal Lengan Panjang
Pastikan anak dipakaikan pakaian yang berlengan panjang dan sedikit tebal supaya anak tidak sejuk. Yelah, kita duduk dalam tu pon boleh menggigil apatah lagi bayi. Bukan dua tiga minit je kita bertapa dalam tu kan? Huhu

2. Jaket / Selimut
Kemudian jangan lupa bawa jaket atau selimut anak. Waima dah berbaju tebal lengan panjang, kita tak pasti badan anak mampu hadap atau tidak dengan kesejukkan yang melanda selama dua tiga jam. So just be prepared. Tapi cx memang bawa sebab nak selimut anak sepanjang movie.
Credit to dermatique.co.uk

3. Tutup Telinga Anak
Bawalah penutup telinga untuk anak, kalau takde, pergi beli yang macam anak-anak orang putih pakai masa musim salji tu. Earphone. Kalau takde juga, cari inisiatif lain. Macam cx time tu memang tiada dan tak terfikir langsung sound dalam pawagam tu mampu memberi kesan kepada anak. Apa yang cx buat, cx selimut anak dengan kain bedung dia (besarlah bedung tu kan) dan tutup sekali telinga anak dengan selimut bersama tekapan tangan di telinganya. Peluk anak rapat ke dada. 

4. Stokin Kaki Tangan
Ini juga sila jangan lupa ya ibu bapa sekalian. Beriya tutup semua tapi kaki tangan ternganga. Serupa sahajalah. Huuhu.

Okay itu sahaja antara tips yang boleh cx bagi berdasarkan pengalaman dan tindakan cx sendiri ya. Jika ada yang nak tambah, boleh share di komen. Terima kasih! 

Semoga bermanfaat
Lahirkanlah keikhlasan dihatimu

Monday, March 21, 2016

Baby boleh Masuk Panggung Wayang Ke?

بِسْــــــــــــــــــمِ-اﷲِالرَّحْمَنِ-اارَّحِيم
اَلسَّلَامُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَا تُهُ

Haa hai semua! Dua Jumaat yang lalu cx ada cerita tentang Movie Review : Munafik 2016 kan? Okay dah tengok belum?  So how? Bestkan? Huhu okay, bukan itu menjadi topik kita pada hari ini. Apa yang cx nak share adalah berkaitan kemasukan bayi ke panggung wayang.

Munni : Bajranggi Baijan (soon will be reviewed) 

Okay hari itu sebenarnya pergi cinema bawa anak. Hahah teruk nau cx ni sebagai seorang emak. Hee. Maaf. Siapa tak sayang anak oii. Masa beratur nak tunggu masuk cinema tu, sedang lalu-lalang, tiba-tiba ada seorang gadis bersuara dengan rakannya; "Boleh ke bawak baby ke dalam?" .. Haa, cx dengar sepintas sahaja dan terus berlalu #FlipHair .. ehh tak tak. Cx pakai hijab. Hehe.

Okay, masa tu anak lima bulan, selalu cakap dengan husband, macam manalah kalau kita tiba-tiba nak tengok wayang dan husband cakap, bawa sahajalah. Huhu. Alhamdulillah en.suami okay cuma ada perkara yang perlu dititikberatkan apabila bawa anak kecil bayi ke panggung. Nanti cx kongsikan tips ya. Okaylah, itu sahaja nak cerita. Hehe kbai.

Keluarga Bahagia
Lahirkanlah keikhlasan dihatimu

Sunday, March 20, 2016

Clever Girl Sarawak, Ethel Tersingkir!

بِسْــــــــــــــــــمِ-اﷲِالرَّحْمَنِ-اارَّحِيم
اَلسَّلَامُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَا تُهُ

Hi. Okay untuk episod pertama, cx memang terlepas untuk tonton dan kebanyakkan rakyat Malaysia memberikan komen mereka.  Malangnya komen tersebut lebih kepada arah negatif.  Rata-rata tidak berpuas hati dengan pemilihan clever girl ini kerana tidak nampak di mana clevernya antara peserta. Hal ini menjadi isu apabila soalan berkaitan wau bulan dan bendera Malaysia pun tidak boleh dijawab dengan betul. Itu apa yang cx baca dan dengar komen netizen. Cx tidak mahu komen lebih-lebih di sini. 


Episod kedua telah pon berlalu tadi malam jam 2100 di TV3 dan cx tidak terlepas untuk saksikan sendiri apa yang diperkatakan. Baiklah, pada cx, pengetahuan setiap manusia itu lain-lain. Ada yang tahu dan mungkin ada yang tak tahu waima perkara basic dan common. Kita tak boleh salahkan 100% kepada peserta kerana mungkin kehidupan mereka berbeza dalam pencarian dan penerimaan maklumat either benar atau palsu.  Atau mungkin mereka gugup pentas. Possible right? Namun tetapi ...

Ethel : Clever Girl Sarawak Malaysia
Sebagai clever girl, haruslah bersiap sedia daripada segala aspek kerana mereka sendiri yang mahu meletakkan diri bergelar sebagai clever girl. That's why rakyat Malaysia sedikit marah. Perhaps. Apa yang boleh cx katakan, soalan clever ini mencabar juga. Iyalah, setiap orang pemahaman dalam sesuatu ilmu itu berbeza. Semoga clever girl terus maju mengilmukan diri. 

Kepada Ethel, even you dah tersingkir, sebagai wakil tunggal negeri Sarawak, whatever it is, you have been done your best! Don't be disappointed. People loves to talk and say anything and everything but do not listen to them. You are the best for Sarawak and Malaysia! Good Job Ethel. You is a clever girl and just ini bukan rezeki you. Itu sahaja. All the best Ethel! 

All the best!
Lahirkanlah keikhlasan dihatimu

Monday, March 14, 2016

Peluang vs Pengalaman

بِسْــــــــــــــــــمِ-اﷲِالرَّحْمَنِ-اارَّحِيم
اَلسَّلَامُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَا تُهُ

Macam mana nak ada pengalaman kalau peluang tak diberi? Kemudian dok tanya ada pengalaman ke tidak sebelum ini?  How come lahkan? Come on lah. Celah mana nak ada pengalaman tu?  Bunyi macam marahkan? Haa memang marah pon. Haha. Rasanya bukan cx seorang yang hadapi perkara ini. Fiuh. Alahai nasib. Sabar sahajalah ya.



Alkisahnya tadi call kerja kosong yang dikongsikan oleh somebody. The first thing yang di tanya adalah pengalaman dengan nada yang tidak enak didengar. Terus rasa tak best. Kalau masa call tak nampak muka pon dah kekwat, boleh bayang tak bila dah bekerja nanti dapat rakan sekerja sedemikian? Jika beliau adalah boss, matilah nak jadi orang bawahan kau. Hurm okaylah bai.

Cuba nasib juga
Lahirkanlah keikhlasan dihatimu

Friday, March 4, 2016

Movie Review : Munafik 2016

بِسْــــــــــــــــــمِ-اﷲِالرَّحْمَنِ-اارَّحِيم
اَلسَّلَامُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَا تُهُ

Hai. Salam jumaat! Okay semalam jam 2100, cx sekeluarga bersama menonton pawagam cerita munafik yang pada asalnya rancangan kami adalah pada khamis malam tetapi tidak berkesempatan akibat seat penuh   Fiuh. Terpaksa datang jumaat malam tetapi kami beli tiket awal.  

Pada mulanya tak tahu pon mereka nak tonton cerita munafik, just follow their plans without asking anything.  Okay makanya pada malam jumaat, kami menonton cerita seram. Wuhuuuu~ Jika dulu cx sangat takut nak tonton segala datuk nenek moyang cerita seram tetapi .. hurm nanti cx cerita next entry.  



Okay cerita ini sangat best sebab banyak adegan yang outstanding dan tak mengecewakan.  Adegan cerita ini sangat awesome sehingga tidak nampak penipuan dan editing.  Semua macam real or they really shoot the real scene at the the real place? Oh No! Terbaik!  The best part yang cx suka masa maria kena rasuk for the first time.  Cerita ini berjaya buat cx konfius dari awal sehingga ke penghujung. Tahniah! Memang best! Ini cerita seram movie ketiga kot yang cx tonton di pawagam. Hehe.  Nabila huda berjaya menjayakan cerita ini dengan lakonan mantap beliau. Huhu.  Sangat best dan berbaloi bayar tiket wayang untuk filem ini. Korang dah tonton belum? Okay sila terjah panggung  as soon as possible. 

At the first time tonton cerita ini, kefahaman cx adalah macam biasa typical malay, apabila ustaz rawat pesakit, pasti ustaz akan terkena tempias.  Namun apabila telah menonton cerita ini ke pertengahan dan menuju pengakhiran, barulah cx faham, ternyata ianya bukan sedemikian, kesian maria (watak nabila huda). Cuma yang cx tak dapat jawapan adalah ibu tiri maria. Ending dia awangan sangat. *malas nak fikir haha.  okay kalau korang nak tahu apa sebenarnya kisah ini, pergilah silakan diri menerjah pawagam berdekatan anda. hehe. kbai.

Cx says: 
Tak mention watak utama sebab lakonan beliau tak berapa menjadi dan tak memberi kesan yang mendalam serta terbaik. Whatever it is, you have done your best .  Good job Adam! Keseluruhan cerita is 5 star!

Plot cerita sangat terbaik
Lahirkanlah keikhlasan dihatimu

Monday, February 29, 2016

29 February 2016 : 5 Bulan

بِسْــــــــــــــــــمِ-اﷲِالرَّحْمَنِ-اارَّحِيم
اَلسَّلَامُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَا تُهُ

Hari ini merupakan tahun lompat bagi setiap empat tahun.  Cx pon taknak ketinggalan untuk up entry di tarikh ini. Hee.  Alkisah nak bercerita tentang sang kancil dan si buaya tetapi sudah lapok gamaknya. Hee. Okay cx nak kongsi banyak cerita tetapi di sebabkan banyak kekangan, makanya sabar sahajalah anak oii. 

Nak dijadikan cerita, hari ini pergi bawak anak checkup untuk lima bulan.  Macam biasa, akan dikenakan injection. Sebelum ini pon ada juga injection terapi kali ini berlainan kerana anak sudah mengerti.  Banyangkan jika sebelum ini pon cx sedih bergenang air mata bila anak kena injection, inikan pula anak dah mengerti. Alahai luluh hati mak nak.  Kesian sangat. Injection ni boleh menyebabkan anak demam.  Mudahan tidaklahkan.


Tetapi balik sahaja dari Klinik kesihatan, anak dah mula merengek taknak berenggang . Pegang badannya dah rasa bahang.  Alahai anak.  sampai ke rumah, badan masih rasa suam dan bahang.  Terus cx ambil tempat cek suhu anak dan diletakkan di celah ketiaknya.  Alhamdulillah tak demam. 36.4°sahaja namun hati masih berkata-kata kerana suhu ini juga tinggi bagi seorang anak kecil. Sejam kemudin cx cek lagi dan ianya 36.7° .. Allah meningkat pula.  Terus mandikan anak. Kemudian bagi susu sambil cek suhu lagi. Allah. Naik juga. 36.8°.

Sejam selepas itu cx cek lagi suhu anak. Sah! Jangkaan cx tepat! Anak demam. Suhu cecah 37.1° .. Terus bagi ubat demam memandangkan nurse dah pesan, jika anak demam, bagi ubat demam ikut dos yang disuruh.  Cx cuba bagi anak makan ubat. Okay sekali suap cantik je dia rasa.  Second one, terus buat perangai taknak makan ubat. Haha comellah anak.  Tak sedaplah tu. Atlast cx decide masukkan ubat dalam susu dia.  Alhamdulillah okay waima susunya lambat betul nak dihabiskan sebab dah rasa lain. Hee. Duhai anak, semoga kesihatanmu kembali pulih sayangku. Amin

Semoga cepat sihat sayangku
Lahirkanlah keikhlasan dihatimu

Monday, February 22, 2016

Social Media: Permenantly Deleted Account!

بِسْــــــــــــــــــمِ-اﷲِالرَّحْمَنِ-اارَّحِيم
اَلسَّلَامُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَا تُهُ

Hi semua. Okay hari ini mood tak berapa nak baik.  Tiada sebab mengapa cuma tiba-tiba rasa nak marah. Penat mungkin.  Tertekan pun ya disebabkan hari ini tak menang tangan.  Memang senyap dari siang hari tadi bagi mengelakkan kemarahan yang tidak disengajakan.  Sudah tabiat cx akan senyap sesenyapnya kalau rasa marah atau tak puas hati. Makanya diam menjadi pilihan. Sedikit komunikasi pon kalau boleh taknak ada. Kalau ada pon secara terpaksa yang menyebabkan ton dan nada suara tersekat-sekat serta melantun-lantun. Maaf.

Juga hari ini menyebabkan cx rasa dunia dan hati terlalu kosong. Kosong sehendaknya. Lantas tindakan pantas dilakukan tanpa memikirkan apa-apa, segala social media yang ada, cx buang permenantly okay. Not temporary. Kecuali blog ini. Blog tak terlintas langsung nak delete di benak. Okay,  antara yang cx buang adalah Facebook termasuk fake account. Haha. Instagram juga tidak terkecuali. Twitter telah berkurun cx buang. The real my account just temporary disable memandangkan rasa sayang sangat dengan akaun itu. Iyalah semua kawan-kawan ada.  Cx mana ada kawan lagi dah nak huha huha .. Masing-masing dengan kerjaya sendirikan. Ehh sedih pula rasa.

Bukti petang tadi. Haha

Okaylah. Terima kasih kepada semua account yang telah berjasa.  Dulu pon cx pernah buat macam ni. Semua cx deactiveted.  Lama. Kemudian aktif sekejap sahaja untuk hujung tahun 2015 dan awal tahun 2016.  Kemudian rasa seperti dulu semula.  Mungkin ini boleh dikatakan penangan di peningkatan usia. Mungkin. Haha okaylah. Itu sahaja nak cerita meluahkan apa yang terbuku. Harapannya supaya tidak perlu bercerita melalui percakapan lisan. Okaylah bai.

Semoga terus Istiqamah
Lahirkankanlah keikhlasan dihatimu.

Monday, February 15, 2016

Feb - Mac Giveaway!

بِسْــــــــــــــــــمِ-اﷲِالرَّحْمَنِ-اارَّحِيم
اَلسَّلَامُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَا تُهُ

Sila klik banner untuk ke sana. Tq

Giveaway start 15 February till 15 March!!

Nak watermark tu hee
Lahirkanlah Keikhlasan dihatimu

Sunday, February 14, 2016

First Giveaway By Nadia Syamimi

بِسْــــــــــــــــــمِ-اﷲِالرَّحْمَنِ-اارَّحِيم
اَلسَّلَامُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَا تُهُ


Due
14/02/2016 - 27/02/2016

Nak converse/ tshirt haha
Lahirkanlah Keikhlasan dihatimu

Thursday, February 4, 2016

4/2/2016 : Today Is My Birthday!

بِسْــــــــــــــــــمِ-اﷲِالرَّحْمَنِ-اارَّحِيم
اَلسَّلَامُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَا تُهُ


Syukur ke hadrat Allah atas segala kurniaanNya.  Alhamdulillah terima kasih Allah.

Wish Me
Lahirkanlah Keikhlasan diHatimu

Friday, January 29, 2016

Kenapa Followers Blog Hilang?

بِسْــــــــــــــــــمِ-اﷲِالرَّحْمَنِ-اارَّحِيم
اَلسَّلَامُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَا تُهُ

Alahai semakin hari semakin susut jumlah followers blog cx ini. Sedih kemain dihati okay. Bukan mudah nak dapat followers a.k.a readers. Lama tu nak dapat jumlah yang ada sekarang waima tak sehebat bilangan followers blogger famous.  Since 2011 berblogging.. sedih rasa. Fiuhh. 


Cx pada mulanya ingatkan followers unfollow cx tetapi makin lama makin pelik pula.  Takkan mogok kot? Haha cx bukan blogger famous. At last cx up status dekat facebook. Then daripada situlah cx dapat jawapan. Hurm okaylah. Terima dan redha sahajalah. Korang boleh tengok jumlah terkini dekat left side. Malas nak screenshot, makin sedih hati bila mengenangkannya huhu. 



Okaylah. Biarlah followers hilang pon. Nak buat macam manakan? Just hopefully masih ada readers. Anyway, thank you semua bloggerians. :) kbai

Salam Jumaat 
Lahirkanlah keikhlasan dihatimu

Saturday, January 23, 2016

Sampai sudah Hadiah GA Suria Online Shop!

بِسْــــــــــــــــــمِ-اﷲِالرَّحْمَنِ-اارَّحِيم
اَلسَّلَامُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَا تُهُ

Pada 15 Januari lepas.. cx ada join Giveaway Suria Online Shop di SINI dan pada 19 Januari 2016 ... cx diumumkan sebagai antara pemenang di entry INI . Alhamdulillah. Pada hari pula 23 Januari 2016, hadiah cx pula sampai. Yeah!!  Suka suka suka.  


Syukur ke hadrat Allah. Sabun dhia dirumus khusus untuk membuang sel kulit mati (tindakan scrub), memberi kecerahan tona warna kulit, ketiak, dan sesuai digunakan selepas Herbanika Lulur bagi wanita yang menggunakan set bersalin. Juga berfungsi menghalus/mengurang bahagian regangan kulit 'stretch mark" bahagian pangkal peha dan perut.

Alhamdulillah
Lahirkanlah keikhlasan dihatimu

Birthday Giveaway by Finurz Creations 2016

بِسْــــــــــــــــــمِ-اﷲِالرَّحْمَنِ-اارَّحِيم
اَلسَّلَامُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَا تُهُ


Sila klik banner ya kawan-kawan untuk join sekali.  Cx join untuk support fa! So, happy birthday fa! May all your wishes comes true. Be happy! :)

Happy birthday fa
Lahirkanlah keikhlasan dihatimu

Tuesday, January 19, 2016

Piano Tiles 2 : Awesome Game!

بِسْــــــــــــــــــمِ-اﷲِالرَّحْمَنِ-اارَّحِيم
اَلسَّلَامُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَا تُهُ

Hi! Sebelum ini cx ada update tentang Gila Game Baru. Kalau belum baca, entry ada di SINI . Kali ini nak kongsikan juga serba sedikit pasal game ini setelah terbaca entry shark key di SINI . Cx pon taknaklah ketinggalan berkongsi. Hehe


Memang jadi gian sungguh game ini. Cx mulanya pon terkial-kial juga nak tekan tile tu tapi once kita dah asyik sangat, lama-lama akan okay. Yalahkan, practice make perfect. 


Target cx sekarang adalah bukan kejar level tetapi kejar bilangan mahkota seperti dalam gambar first tu.  Selain itu, target kedua adalah taknak ada bintang langsung. Hahaha. So sekarang target kedua dah tercapai cuma target pertama untuk dapatkan banyak bilangan mahkota itu belum termampu sebab tile laju sangat haha. Tak tercapai dek jari nak ikut lelaju. 

Target seterusnya adalah selepas target pertama dan kedua tercapai, baru cx beralih ke next level. Target terakhir pula nak cuba kalahkan adik cx yang telah berjaya menjadi juara untuk kebanyakkan level. Kemain laju jari adik cx. Fiuhhh~ Okaylah itu sahaja nak share. Hehe kbai.

All the best!
Lahirkanlah keikhlasan dihatimu

Cx Menang GA Suria Online Shop!

بِسْــــــــــــــــــمِ-اﷲِالرَّحْمَنِ-اارَّحِيم
اَلسَّلَامُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَا تُهُ

Syukur Alhamdulillah ke hadrat Allah, cx diberi peluang memenangi giveaway yang dianjurkan oleh  Suria Online Shop di entry INI.  Syukur. Cx dapat hadiah berikut! Yeah! 

Sabun dhia dirumus khusus untuk membuang sel kulit mati (tindakan scrub), memberi kecerahan tona warna kulit, ketiak, dan sesuai digunakan selepas Herbanika Lulur bagi wanita yang menggunakan set bersalin. Juga berfungsi menghalus/mengurang bahagian regangan kulit 'stretch mark" bahagian pangkal peha dan perut.

Printscreen
Okay selepas cx guna nanti, cx buat review.  Mana tahu next time korang pon boleh cuba jugakan. InSyaaAllah. Setahu cx, produk nona roguy memang baik dan terbaik. Makanya InSyaaAllah tiada ragu dengan produk nona roguy. Dulu pon kami sekeluarga consume produk nona roguy. 

Syukur Ya Allah
Lahirkanlah Keikhlasan dihatimu

Monday, January 18, 2016

Part 1: Liku-liku Sepanjang Mengandung 2015

بِسْــــــــــــــــــمِ-اﷲِالرَّحْمَنِ-اارَّحِيم
اَلسَّلَامُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَا تُهُ

Perhatian:
Entry ini sangat panjang lebar dan telah mendapat izin en.suami. Sekian.

Hai semua! Sebelum ini cx ada kongsikan tentang Pengalaman Bersalin Anak Pertamakan? dan cx juga ada cakap nak share liku-liku sepanjang mengandung. Kalau korang perasan, cx ada update entry semasa dimasukkan ke dalam wad. Boleh terjah dekat SINI , SINI dan SINI.

Okay cx mulakan cerita daripada awal ya. Pada 19/01/2015 sepatutnya cx dah datang bulan, tetapi seminggu sebelum lebih kurang 14/01/2015, cx dah mula rasa tak sedap badan dan naluri cx sering berkata-kata. Cx minta izin en.suami untuk buat urine test. Awal subuh lagi cx dah buat. Excited sekali. Masa buat urine test tu, pakai pregnant test biasa-biasa sahaja. Around RM6 - RM10 harganya. Selepas follow procedure test pad itu, cx tunggu tiga minit, mata memang fokus habis dekat line yang sedang bergerak. Fiuhhh~ dup dap dup dap. Isteri dan perempuan mana yang tak suka nak sampaikan berita gembira kepada suaminya? Betul tak? Selepas tiga minit, masih tiada apa-apa. Cx biarkan dan setelah 15 minit, Alhamdulillah naik double line tetapi second line itu sangat kabur. en.suami tanya macam mana result? Cx bagitahu naik double line tetapi sangat samar.  Kalau diikutkan, result selepas lima minit tak boleh di ambil kira.  Makanya fault.

Pada keesokan harinya, masih kuat naluri cx berkata-kata dan cx buat lagi urine test.  Urine test memang beli sampai dua. Haha Tunggu lima minit seperti yang disyorkan.  Alhamdulillah naik lagi double line waima second line itu masih samar tetapi sedikit terang daripada semalam. Syukur.  Tetapi masih belum boleh disahkan sebab test seminggu awal sebelum periodkan? Cx masih tak puas hati. Cx ajak en.suami pergi klinik dan macam biasa kalau result positif sebelum due period, doktor akan sahkan kencing kotor. Ianya adalah normal tetapi doktor Rahimah cakap, kalau lebih sahaja sehari lewat datang period dan urine test naik double line, makanya sah pregnant. Makanya balik rumah dalam keadaan hampa. Cx pujuk en.suami suruh beli urine test lagi. Haha tetapi en.suami tak bagi pada awalnya tetapi akhirnya en.suami belikan juga tetapi tak boleh test lagi. Tunggu sehingga lebih due even sehari, baru boleh buat urine test.

Hari yang ditunggu-tunggu telah tiba. 20/01/2015, pagi-pagi lagi dah beriya bangun buat urine test. Lepas titis sahaja urine dekat test pad, terus laju line bergerak. Line pertama .. DONE. Laju sahaja naik line kedua dengan jayanya. Yeah! Alhamdulillah. Tersengih tersenyum lebar apabila second line turut DONE! Syukur Ya Allahuakhbar.  Gembiranya hati hanya Allah sahaja yamg tahu dan naluri seorang wanita tak pernah salah kalau berkaitan mengandung ni. Betul tak? Alhamdulillah. Gembira hati dapat kongsikan dengan en.suami. Syukur teramat sangat.

To be continued ~

Pengalaman Bersalin Anak Pertama:
Part 2

Syukur Ya Allah
Lahirkanlah Keikhlasan Dihatimu