Tuesday, June 28, 2016

Notis Denda Pos Laju!

بِسْــــــــــــــــــمِ-اﷲِالرَّحْمَنِ-اارَّحِيم
اَلسَّلَامُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَا تُهُ

Hi! Haritu tiba-tiba dapat notis daripada Pos Laju. Belek punya belek, dikatakan bayaran pos tidak mencukupi. Cx punyalah fikir, cx ada post items or surat ke kan? Beriya fikir. Setahu cx, ada dua sahaja postage dan Alhamdulillah sampai pon. Kalau tak sampai pon, takkanlah kan sebab dah nak dekat sebulan kot.


Tambahan pula, penerima cx pon dah maklumkan barang sampai. Makanya memang ligat kepala dok memikior.  Asyik fikir tapi tak dapat jawapan. Atlast tadi, cx call sahaja Pos Laju Melaka.

Mr.Poslaju: 
Poslaju Melaka, Selamat Petang.

Cx : 
Selamat petang encik, Assalammualaikum. Saya cx. 

Mr.Poslaju: 
Wa'alaikumussalam. Ya?

Cx : 
Saya ada dapat notis daripada poslaju, notis apa ni ya? Katanya dekat sini bayaran pos tidak mencukupi.

Mr.Poslaju :
 Ya, itu notis denda. Cik kena pergi ke kaunter poslaju Melaka dan buat bayaran.

Cx : 
I see. Katanya ada Tax RM0.50 .. Maknanya saya kena bayar baru dapat items lah ya?

Mr.Poslaju : 
Ya betul. Juka cik tak datang, kita burn lah. 

Cx : 
Tapi encik, saya nak tanya, pos item tu yang saya hantar atau saya terima? 
Mr.Poslaju: Barang cik terima.

Cx: 
Tapi kenapa saya kena bayar ya encik?

Mr.Poslaju : 
Memang rules kita sebegitu, sekiranya kos penghantaran tidak mencukupi, kami akan denda si penerima.

Cx :
 I see. Okay encik. Terima kasih. Assalammualaikum

Mr.Poslaju : 
Wa'alaikummussalam.

Dah sudah. Tak memasal kena pergi ke poslaju Melaka. Duit minyak lagi tu. Huhu. Cx decide, malas nak tuntut. Kah! Baik korang mengaku, siapa ada hantar apa-apa pada cx tapi tak cukup postage charge? Hahaha comellah. 

Lambaian Ramadhan
Lahirkanlah Keikhlasan di Hatimu

5 comments:

nor nazliana said...

kad raya kot cx

CXopportunities said...

Hahaha aah kad raya la tu. Huhuhu

Jamil Hashim said...

MUNGKIN SPECIAL GIVE KOT?

Jamil Hashim said...

singgah
https://belogs.blogspot.my/2016/06/susah-nak-bangun.html

Umie Yana said...

ada ek denda ke atas penerima?? baru tahu..hehe