Tuesday, September 5, 2017

Pump It , Milkbooster Pilihan!

بِسْــــــــــــــــــمِ-اﷲِالرَّحْمَنِ-اارَّحِيم
اَلسَّلَامُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَا تُهُ

Siapa ada masalah macam cx? Semestinya ada terselit masalah dimana susu tiba-tiba drop. Susu kurang, susu ada tapi anak tak kenyang. Kadang-kadang kita usaha tetapi masih tak capai target. Jadi, mari kita cuba alternatif yang ada. Tak salah rasanya bila kita usaha dengan pelbagai cara.  Cx pon jenis susu ada tetapi anak minum macam tak cukup. Terpaksa topup fm juga. Tetapi sekarang, syukur Alhamdulillah, jumlah fm makin lama makin berjaya dikurangkan sebab cx dah boleh bf anak sekerapnya :) Alhamdulillah. Okay jom baca apa yang cx nak kongsikan disini. 

Pertama sekali, kita kena kenalpasti punca susu merudum dan cara mengatasinya. Paling penting, kita para ibu kena tahu apa hormon-hormon yang terlibat dalam proses penghasilan susu ibu dan cara untuk takcle hormon-hormon tersebut.


PUMP-IT adalah satu-satunya milkbooster yang tackle kedua-dua hormon penghasilan (prolaktin) dan pengeluaran (oxytocin) susu ibu dengan ekstrak tumbuhan 100% semulajadi tau . Tiada bahan kimia, selamat untuk ibu dan anak. 

Paling best, dengan PUMP-IT , tak perlu loya-loya tekak nak makan milkbooster. Almaklum, cx ni penakut ubat. Muahaha! Jadi, Pump-it adalah pilihan terbaik! Berbekalkan formula sapu-sapu jer, InshaaAllah akan nampak keberkesanannya. Breastfeeding survival kits bottle mempunyai tiga botol yang masing-masing punyai peranannya tersendiri. Jom kita kenal lebih lanjut.


Relaks Mama
1. Membantu ibu untuk kekal tenang tanpa stress sekaligus melancarkan pengeluaran susu ibu.
2. Meransang hormon oxytocin yang lebih tinggi untuk pengeluaran susu yang lebih lancar.

Milk Up
1. Membantu dalam meransang penghasilan susu inbu melalui herba-herba natural.
2. Meransang hormon prolaktin yang lebih untuk menghasilkan lebih banyak susu.
3. Boleh digunakan untuk membantu melegakan kesakitan ketika haid.

Sore Away
1. Membantu melegakan masalah nipple melecet atau luka
2. Boleh digunakan bagi menganjalkan payu dara.


Bila kita dah pakai Pump-It ni, kena kerap menyusu dan pam ikut rutin tau, nanti boleh jadi bengkak susu sebab susu tak dikeluarkan dengan sepenuhnya. Paling penting konsep DEMAND SUPPLY kena faham dengan betul dan baik.  Berikut adalah referral yang boleh kalian rujuk untuk maklumat lebih lanjut okay.


Facebook: Pumpit Malaysia
Instagram: PUMP IT MALAYSIA

Okay, sekarang, cx nak kongsikan review cx sendiri setelah menggunakan pump it. Ini serius tau. Review ikhlas daripada hati. Aicewah.


Relaks Mama:
• Bau dia sangat sedap dan menenangkan. Sungguh, tenang je rasa. Macam release je. 
• Emosi lebih stabil waima selepas berejam bf anak. 
• Ketika pening pun, cx bau relaks mama ni tau. Haha. Yelah, bau sahaja, boleh hilang rasa pening tu. Sungguh tau. Dah macam therapy beraroma cx buat hehe.


Milk Up:
• Bila cx sapu sahaja, terus rasa panas tau dekat breast. Panas yang rasa dia semasa darah sedang lancar berjalan. Umpama selepas bersukan tu. Kan kita akan rasa panas segar sahaja badan, rasa sihat sebab lancarnya darah mengalir dalam badan. Macam tulah. Bukan panas sakit ke apa tau. Hehe. 
• Susu meningkat! Serius. Selepas sapu, dalam 24/7 cx pam, terus naik 4.5oz. Syukur sangat. Biasanya cx pam hanya dapat 2-3oz sahaja. Sedih kan?  Tetapi sekarang Alhamdulillah. 
• Susu pekat. Biasa pam, foremilk lebih banyak tau, sekarang bila pam sahaja, hindmilk lebih banyak. Suka sangat.


Sore Away:
• Sangat berkesan! Nipple crack or sakit ke perit ke pedih ke, boleh apply terus sore away ni. Serius, lepas sapu jer, terus nipple okay. Sebelum ni bila nak mandi, nipple pedih tau kena air. Memang tak boleh nak kenakan air direct, pedih dia azabnya. Tetapi selepas sapu sore away, dah boleh mandi macam biasa! Yeah! 
• Kesan dia sangat cepat tau. Best pakai. 

Okay, best ke best Pump It ni? Berbaloi-baloi tau bila kita beli. Serius tak tipu. Pakai pon bukannya banyak. Beberapa titis sahaja. Jimat yakmat. Makanya, tunggu apa lagi? Jom grab sekarang! :) 

Syukur rezeki Allah
Lahirkanlah keikhlasan dihatimu

Monday, September 4, 2017

Sedapnya Pavlova !

بِسْــــــــــــــــــمِ-اﷲِالرَّحْمَنِ-اارَّحِيم
اَلسَّلَامُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَا تُهُ

Pavlova? Ya pavlova. Siapa peminat pavlova? Adudududu. Baru sebut dah ngences. Sedap tak terkata. Kalau macam ni selalu, boleh gemukssss cx tau. Hahaha.


hai hai hai. Sebenarnya sejak kebelakangan ini, cx jadi gila dengan pavlova. I don't know why but seriously, i am craving like crazy. Tak tahulah hantu pavlova mana yang dok merasuk hahah. Tapi lidah ni ngences je bila cakap pasal pavlova. Sedapnyaaa ya ampun. 


Tengok gambar pon dah boleh meleleh air liur oii! Haritu nak makan sebab asyik lalu lalang je gambar pavlova dekat ig sis @fara_ally ni tau. Tup-tup, adik cx belanja pavlova. Muahaha! Tuah ayam nampak dikaki, tuah manusia, tak siapa yang tahu. Haha! Cx sangat bahagia. Lalalala.


Sedap gila! Sis @fara_ally buat sangat sedap hokay. Tak manis sangat. Sedap-sedap je sweet - sweet gitu kata orang. Sis fara ni study sains tapi bakat terpendam beliau is baking. Mak aih. Berbakat sungguh. Dahlah pandai, berbakat pula baking. Bukan setakat pavlova je tau, macam-macam lagi sis fara boleh buat. Brownies, kek hantaran tunang/kahwin, cheese tart, creampuff, dan banyak lagi. Bolehlah uols kalau nak order ke kan, terus je terjah instagram beliau. Tu haa dekat gambar ada nama ig. Hehe. 


Lepas ni nak order lagi tapi cx takut gemukss. Hahaha! Tapi lidah dan tekak sangat memaksa. 1box ni boleh habis time tu juga tau sebab sangat sedap! Untung-untng ada orang belanja lagi. Muahahah! Okay-okay, kemain mengences lagi ni haa. Ada yang cx order sekotak ni kang. Haha kbai.

Bukan mengidam ok
Lahirkanlah keikhlasan dihatimu