Friday, September 7, 2018

Part 2: Pengalaman Bersalin Anak Kedua

بِسْــــــــــــــــــمِ-اﷲِالرَّحْمَنِ-اارَّحِيم
اَلسَّلَامُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَا تُهُ

Hi semua. Ada yang menanti sambungan entry ini ke? Hehe. Okay, here we go. :) Nak baca Part 1: Pengalaman Bersalin Anak Kedua? Sila ke SINI ya. Eloknya baca part 1 dululah. heheh

22/06/2017
03:30pagi (Khamis)

Akhirnya doktor pakar datang. Syukur sangat. Dia cek jalan dan cakap buka 3cm sahaja. Lepastu cx tanya, kena masuk ubat lagi ke? Sister yang ada tu cakap, tak perlu biasanya kalau dah 3cm sebab selalunya akan tunggu jalan buka sendiri.

Tapi, lepas tu doktor pakar nak cek jalan lagi sekali dan masa dia cek tu tetiba rasa sakit nau-nau tau. Cx cakaplah sakit sambil nak nangis. Rupa-rupanya dia cakap, dia tolong bukakan jalan cx. Lembut je dia cakap. So, akhirnya jalan cx jadi 4cm. Terus doktor kata tolak pergi LR. Fuhh. Finally.

Okay tiba di LR, doktor dan misi tolong siapkan cx. Pasang ctg bagai, tolong keluarkan air kencing pakai tiub. Mak datok! Sakit! Perit! Fiuh! Kali ni dah start sakit sikit-sikit.

6:10pagi (Khamis)

Okay masa ni doktor datang cek jalan. Katanya masih 4cm. Sakit nak oi kontraksi nak bersalin yang nombor dua ni. Kemudian nurse tetiba masukkan air tau melalui jarum dekat tangan ni. Drip tulah. Cx tanyalah, kenapa masuk air? Rupanya nurse tu terangkan, ini induce jenis drip. I see. Selama ni dengar je pasal induce drip ni tapi akhirnya merasa. Tidak ku sangka begini rasanya induce air. Allah! Menangis.

Siapa pernah kena? Kita geng! Sungguh sakit. Bayangkan rasa macam pinggang kita tu panas membakar dan dalam masa yang sama ada orang ketuk serta nak cabut pinggang kau. Haa. . Sakit. Rasa nak tercabut nyawa. Sungguh. Cx asyik cakap dekat nurse yang cx sakit sangat tak tahan. Menangis-nangis tau. Nurse pon cakap, kontraksi awak kuat betul kalau tengok dekat ctg ni. Tapi still jantung baby okay. Alhamdulillah.

11:30 pagi (Khamis)

Sepanjang berjam-jam tu, cx memang tahan sakit kontraksi yang entahlah tak tahu nak gambarkan macam mana sebab kali ni sakit sangat. Tapi masih tenang dok layankan sakit tu. Habis besi katil cx tarik genggam bagai. Nurse bagi gas dah sebenarnya untuk sedut tapi macam anak first dulu, cx taknak sedut. Haha selagi boleh tahan, cx tahan sebab gas ni tak elok sedut banyak-banyak. Bak kata cousin cx, lama-lama nanti lalok. Memang cx tak biasakan sedut gas tu.

11:40 pagi (Khamis)

Cx tak ingat exact time sebab tengah tahan sakitkan.  Tapi mata memang perhati je jam. Dalam masa-masa kritikal ini, cx dah mula nak teran. Macam anak pertama, cx nak teran bersalin dan teran nak yak. fuh! Banyak kali tau minta ubat lembut najis dekat nurse masa awal-awal sebelum induce tapi diorang semua cakap tak perlulah, sekejap lagilah, eh! belum bagi lagilah.. tapi akhirnya tak bagi-bagi juga. tension! Cx bagitahu tak tahan nak teran. Sumpah tak tahan! Mula-mula nurse tu macam 'meh dik, kita cek jalan' .. What??!!! Saya nak teran dah ni kak! Nak keluar kak! . Gamat cx jerit dekat situ. Tapi tak lah bising macam kaf lam ya nge. hehe Ampun. Cx memang nak teran sangat, dah pegang besi dok ngiring tak bagi teran sebab cx nak tunggu doktor.  Taknak ambil risiko sebab takut luka teruk. Barulah masa tu nurse terus jerit panggil Doktor dan staff yang lain bila dah tengok cx teran dah dua tiga kali. Haaaa, tau takut! Hahaha!

Maka datanglah askar-askar penyelamatku.  Doktor tu cakap, baru 7cm dik, awak betul-betul nak teran ke ni? Alahai doktor, takkanlah saya nak memain teran . Haha! then doktor tu cakap, okay takpa, awak teran sahaja, saya tolong bukakan jalan. Baru 7cm tau dak? Nak tak nak, kenalah teran sebab memang baby nak keluar dah. Berapa kali teran pon tak ingat sebab ikut je kata doktor.  Awak rileks tarik nafas dan teran sambil lepaskan nafas perlahan-lahan. Cx memang akan dengar cakap doktor sebiji -sebiji sebab takut ambil risiko waima kali ini bersalin anak kedua.

Akhirnya cx teran dan kepala anak pun keluar. Ya Allah! Sungguh bisa kali ini.  Bisa tau, sakit memang dah hadap tapi ditambah bisa. Masa kepala anak keluar tu, rasa macam tajam pisau keluar menghiris kulit isi kita tau. Bak kata suami cx, semasa kepala anak keluar tu, macam sekeping kertas keluar melayang terbang. Haa dapat bayangkan tak pisau tengah hiris isi kulit kita? fuh!

Itu baru kepala diknon! bahu tak lepas lagi. Doktor suruh rehat sekejap beberapa saat sahaja.  Kemudian sambung semula.  Bahagian bahu macam tak bisa dah, just teran dan Alhamdulillah keluar. Leganya Ya Allah! Flat terus lepas tu sebab tenaga habis.  Sungguh kali ini tenaga habis kontang. Masa jahit pun tak larat dah waima sakit sebab kena jahit tiga lapisan. Redha jelah nak. Siap dah nak tertidur. Penat habis.

Kecik coet je jemari dia 😍

Sex : Girl
Weight : 2.5 kgs
Delivery Type : Normal
Delivery Time : 11:44 am

Pengalaman Bersalin Anak Kedua:
Part 1

Semoga jadi anak solehah
lahirkanlah keikhlasan dihatimu

2 comments:

PeRdU cINta said...

Perjuangan seorang wanita,isteri dan ibu..Allahu.

Eyda Rashid said...

Amin3.Alhamdulillah tahniah , semoga ibu & anak sihat 😊