Monday, January 14, 2019

Memasak Menjadi Lebih Mudah, Cepat dan Selamat dengan Natural Pandan Leaf Extract Liquid Bionutricia

بِسْــــــــــــــــــمِ-اﷲِالرَّحْمَنِ-اارَّحِيم
اَلسَّلَامُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَا تُهُ

Masyarakat kita dari segi masakan, kebanyakkannya akan guna dedaunan seperti daun limau, serai, daun kesum, daun kari dan paling kerap digunakan adalah daun pandan. Ya! Daun pandan! Mana tidaknya, masak nasi lemak letak daun pandan, masak kek pon guna pandan untuk dapatkan rasa dan warna naturalnya. Kadang-kadang tu payah juga nak jumpa daun pandan. Lagi² duduk di bandar, rumah taman yang tiada tanah nak bercucuk tanam atau tiada masa nak membela pokok kan? Takpa, setiap daripada kita punyai alasan tersendiri. Tiada salahnya.

Tapi, jangan runsing, sekarang ini lebih mudah untuk dapatkan pandan tau! Cx perkenalkan Pandan Leaf Extract Liquid by Bionutricia.  Kalau dulu nak gunakan jus pandan dalam masakan, banyak betul proses yang perlu kita lalui. Nak kena cari pandan, potong dapatkan helaian daun yang elok, kemudian basuh, dipotong² dan dikisar halus. Lepastu kita kena perah lagi untuk asingkan hampas dan jus pandan. Banyak sungguh prosesnya. Betul tak? Tapi sekarang, takpayah renyah² dah, pakai sahaja Pandan Leaf Extract ni, ianya Ekstrak semulajadi daun pandan yang di kaji dan dijamin kebersihannya. Boleh bawa kemana² sahaja dengan packaging botolnya yang comel dan ringan. Senang!

Pandan Leaf Extract Liquid : Beverage and Bakery

Proses bagi mendapatkan jus pandan

Pandan Leaf Extract Liquid ini ada dua jenis iaitu; untuk kegunaan dalam minuman [Beverage] dan juga untuk masakan [Bakery]. Pengekstrakan pandan leaf ini menggunakan bio-teknologi hijau untuk nutrien phyto optimum dan ianya dibotolkan secara eksklusif bagi mengekalkan kesegarannya.  Setiap daun pandan yang dipilih adalah berkualiti. Bagi satu sudu pandan leaf extract liquid ini bersamaan dengan tujuh helai daun pandan. Ianya diyakini selamat, puas hati dan tiada bahan kimia yang digunakan kerana semuanya adalah secara semulajadi. Terdapat dua jenis pandan leaf extract liquid ini iaitu;

PANDAN LEAF EXTRACT LIQUID [BEVERAGE] Pandan Leaf Extract Liquid [Beverage] adalah khas untuk minuman. Warnanya lebih cerah hijau kekuningan. 

PANDAN LEAF EXTRACT LIQUID [BAKERY] pula adalah lhas untuk masakan. Warnanya lebih pekat kehijauan. Kedua-dua ekstrak ini mempunyai bau daun pandan semulajadi dan tiada campuran pewarna digunakan. 

Bio Nutricia Extract (GMP, HACCP, JAKIM HALAL) Malaysia
Hari ini cx sangat teruja untuk masak Pengat Keledek Sagu Mata Ikan Pandan Leaf Extract Special. Wah gittew nama dia. Hihi. Dalam kepala ni ada macam² benda lagi nak buat tau dengan Natural Pandan Leaf Extract ni tapi cx kongsikan gambar  ini dululah ya. Jika berkesempatan, cx akan kongsikan lagi resepi menarik dengan pandan leaf extract ini ya.

Pengat Keledek Sagu Mata Ikan Pandan Leaf Extract Special. 
Resepi Pengat Keledek Sagu Mata Ikan Pandan Leaf Extract Special:

Bahan²:

1. Keledek
2. Sagu Mata Ikan
3. Santan
4. Gula Melaka
5. Air
6. Pandan Leaf Extract Liquid Bakery

Cara²:

1. Panaskan periuk dengan api yang sederhana kemudian masukkan gula melaka sebuku besar yang telah dicincang.
2. Biarkan gula melaka mencair dan mula masukkan sagu mata ikan, biarkan masak.
3. Masukkan santan dan kacau agar tidak berkepala santannya.
4. Kemudian masukkan dua sudu kecil pandan leaf extract liquid bakery ke dalam periuk. Kacau dan dibiarkan sehingga naik bau haruman semulajadi pandan.
5. Masukkan keledek yang telah siap direbus.
6. Siap!

Warnanya adalah pekat kehijauan dan aromanya kekal harum semulajadi.

Bila cx dah cuba pandan leaf extract liquid ini dalam masakan, kita akan rasa keenakan semulajadi daun pandan yang segar. Memang sedap sangat, sedang elok sahaja rasanya. Tak jadi masalah dah kalau tiada daun pandan untuk masakan kita selepas ini! Guna sahaja pandan leaf extract liquid! Setiap rumah mesti kena ada satu botol tau! Mudah sangat! Kerja pon jadi senang! Alhamdulillah

Kita kalau amalkan minuman jus daun pandan, ianya dapat menyejukkan dan melegakan haba badan. Selain itu, ia juga dapat memulihkan tenaga kita dengan lebih ccepat. Paling menarik ialah ianya anti-oksida, menenangkan jika diminum dan diekstrak menggunakan langkah Nano Bio-Teknologi yang maju, secara semulajadi bagi mengekalkan haruman dan rasa pandan itu sendiri. Jika berminat untuk tahu lebih lanjut, boleh layari link seperti dibawah.

Website:

Facebook:

Instagram:

Direct Purchase:

Ekstrak Daun Pandan Semulajadi
Lahirkanlah Keikhlasan dihatimu

20 comments:

Kayathre Kay said...

Never tried this item before. It looks yummy. Tempting to eat it. Thank you for the recipe. Will give a try soon.

Amanda Suria said...

akak x pernah guna genis yang ddh dijadikan extract macam ni...nampak mudah skrg kan...akak prefer dari daun pandan original..tp boleh la cuba next time..mana tau daun pandpandan abah akak tu dh habis akak kerjakan..

Maha Mahu said...

Pandan leave ni kita nampak ramai orang update bagus lah hehehehe mudah dan menyenangkan kerja nak membuat masakan terutama resipi makanan hehehe kuih muih tradisional banyak guna bahan ni...

Wai Yee aka Rane said...

Pandan Leaf Extract Liquid is so easy and convenient to use kan. every household should have one la. I pun nak try it out one day to cook agar agar maybe hehe

Cindyrina Rina said...

Semalam gi melaka gigih kot I beli gula melaka sebab ingat cuti panjang CNY and buat onde onde. Boleh la guna pandan extract ni. Rumah i mana la nak cari daun pandan kan. Extract ni memang menyenangkan

syiera firdaus said...

Wah wah menariknya Pandan Leaf Extract Liquid ni. Boleh guna untuk pelbagai masakan ni. Kalau mak syira mesti banyak guna untuk buat kuih. Buat sirap pandan pun sedap ni.

Mek Onie said...

Mesti rasa dia rasa pandan yang aslikan? Tak payah dah gigih nak beli daun pandan ke apa kan. Sesuai buat mereka yang duduk kat bandar yang ak rajin nak beli daun pandan kat kedai :D

Hanny Abdullah said...

Dari sehari ke sehari nak beli bendalah ni tapi tak gak belinya. Memang sis kalau buat kuih pakailah essense pandan ni, senang tak yah nak cari daun pandan lagi dah

Nina Mirza said...

Bagusnya terciptanya Pandan Leaf Extract Liquid yang sebegini. Memudahkan urusan masak memasak. Dan paling utama tertulis. Halal. Terbaik laaa

Mrs Liez said...

Untuk org yang duduk rumah kondo ji memang wajib ada pandan extract ni.. bukan apa, senang keje tak payah fikir mana nak cr daun pandai.. buat kuih pyn boleh kan?.. yang penting lagi product halal

penaberkala nuar said...

Haaa ni boleh beli ni untuk buat air pandan atau kek pandan. Yang penting halal dan selamat untuk dimakan

AyuArjuna BiGoshh said...

Warna hijau dia namap cantik dan nampk sangat fresh. Skrg nak masak semua mudah bila ada bahan masakan macam ni

alia farhan Said said...

Wow menarik nya ada pandan extract mcm ni. Senang dah x payah nk blend2 and perah2 kan

Mohamad Faris said...

Bende fav masa kecik2! Kalau mak masak tu mesti tunggu letak bende ni sbb suka bau dgn warna die tu. Ni buat kuih onde sedap ni. Tak payah susah2 guna pandan. hehehe

JMR said...

ni tak sama dengan esen pandan tu kan..hehe..series, bau daun pandan memang menenangkan. Yang ni boleh letak dlm kete, nak kasi hilang bau hapak kereta tak? hehe

Siti Yang Menaip said...

mudah sangat kan sekrang macam2 product jadi mudah semuanya. xyah blend dah daun pandan perah2 semua. siap dah guna je.. sedapnya penyat. lama tak makan pengat2 ni =)

Mawardi Yunus said...

Wah menarik produk ni. ingatkan macamanalah kegunaan dia. nanti boleh cuba ni kalau nak masak.

Mouse Mommy Treats said...

Senang ada Pandan leave extract ni ya, nak buat kek, masakan atau manisan. Tak payah nak blend dan tapis air pandan.

Halimah Muhiden said...

Wah..bagusnya dah pandan leaf jd xsusah payah nk beli daun pandan,bg org berniaga kuih pasti suka ni.

rubydotmy said...

Saya suka buat kuih onde-onde guna produk ni. cantik je kuih saya nanti. hehehe