Thursday, September 26, 2019

بِسْــــــــــــــــــمِ-اﷲِالرَّحْمَنِ-اارَّحِيم
اَلسَّلَامُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَا تُهُ

OTACI: Produk Wajah Berasaskan 100% Bahan Natural dengan Haruman Ros | Pernah dengar tak tentang Otaci?  Semetinya korang kurang pasti atau tidak tahu menahu. Okay  Otaci merupakan produk yang berasal dari Turkey.  Ianya dikaji oleh seorang doktor yang merawat dengan menggunakan bahan semulajadi sahaja. Otaci telah bertapak sejak tahun 1955 lagi. 



Otaci kini telah masuk ke Malaysia dan dibawah kelolaan organisasi HG Mart. HG Mart hanya mempunyai satu objektif, iaitu menyediakan produk kesihatan yang bermutu tinggi dan inovatif kepada pelanggan-pelanggan terhormat  dari seluruh dunia. HG Mart bangga dalam menyediakan produk bermutu tinggi dan perkhidmatan yang mesra kepada pelanggan mereka.

Produk mereka semuanya 100% natural dan hanya mengandungi air mawar semulajadi dari Mediterranean sahaja.  Tiada sebarang campuran Colorants, Synthetic Essences/pewangi, Paraben, Silicon, Minyak Mineral dan produk haiwan.  Produk terbaharu mereka ini dikenali sebagai Otaci Rose Passion: Facial Series. Antaranya adalah seperti berikut;

1. Otaci Rose Passion: 
Micellar Cleansing Water


Membersihkan kulit wajah kita dengan makeup removal berasaskan bahan semulajadi sememangnya sangat baik. Menggunakan Micellar Cleansing Water daripada Otaci ini akan membantu membersihkan, menyegarkan dan melembapkan kulit kita. Ianya sangat sesuai untuk kawasan muka dan juga bibir.
Paling penting, ianya mendapat kelulusan GMP dengan formula gabungan minyak dan ekstrak minyak mentah yang paling bernilai. Harga seunit adalah RM97.90 untuk 300ml.  Paling best ianya sesuai untuk semua jenis kulit.

Cara Guna:
Fungsi utama adalah untuk membuang makeup.  Jadi, letakkan cotton pad dekat mata kita yang ditutup untuk beberapa saat.   Kemudian sapu perlahan-lahan tanpa menggosoknya secara kasar.

Review:
Cx dah pakai Micellar Cleansing Water Otaci ini dan ianya sangat best! Sesuai sangat dengan kulit cx.  Bila cx sapu sahaja di permukaan muka yang ber-makeup, ianya membersihkan dengan baik sekali. Jika sebelum ini, cx ada guna jenama lain tapi bila pakai, kulit muka cx rasa pedih dan panas.  Tapi tidak untuk Otaci ni.  Dahlah bau dia wangi harum semerbak ros, kemudian kesan dia, kulit kita akan jadi sangat lembab, lembut dan segar ! Wangi sahaja kulit kita.  Suami cx pon suka. Hehe

2. Otaci Rose Passion:
Facial Cleansing Foam



Diperbuat khas dalam bentuk buih untuk kulit yang sensitif, ianya membuang makeup dengan baik sekali, membersihkan dan melembabkan kulit wajah kita dengan ekstrak bunga ros dan aloe vera. Harga seunit adalah RM97.90 untuk 150ml. 

Cara Guna:
Urut lembut ke atas kulit wajah kita yang lembab iaitu setelah dibasahkan air.  Kemudian bilas dengan air bersih.  Elakkan daripada terkena mata.

Review:
Cx memang pencinta pencuci jenis foam buih² cinta gini. Haha. Suka sangat sebab bila cuci dengan buih² cinta sehalus cintaku terhadapmu, memang rasa bersih sangat muka.  Serius! Bau toksah cakaplah, memang wangi haruman ros.  Bila dah cuci tu, kulit kita tak kering pon, ia kekal lembut dan lembab sahaja tau! Suka sangat!

3. Otaci Rose Passion: 
100% Natural Rose Water Hydrating Tonic



Ianya digunakan sebagai pembersih dan memberikan kepejalan kepada kulit wajah serta leher. 100% diperbuat daripada air mawar. Tiada lain.  Harga seunit adalah RM93.90 untuk 150ml.

Cara Guna:
Titiskan ke atas cotton pad dan perlahan² ratakan ke kulit wajah kita.  Elakkan terkena kawasan mata dan bibir.  Sebaiknya digunakan selepas membersihkan muka dengan Otaci Facial Foam.

Review:
Selepas cx bersihkan muka dengan Otaci Facial Foam, cx akan gunakan Otaci Tonic ini bagi membersihkan lagi dan mengekalkan kepejalan kulit cx.  Sejujurnya memang kulit cx rasa bersih, segar dan kekal lembab.  Kulit wajah cx pon rasa macam solid sahaja. Best!

4. Otaci Rose Passion: 
100% Natural Rose Water Hydrating Face Mist



Kekalkan kulit wajah kita  segar dan sentiasa lembab dengan menggunakan Otaci Hydrating Face Mist.  Ianya sangat ideal untuk sentuhan terakhir.  Harga seunit adalah RM32.90 untuk 60ml.

Cara Guna:
Spray ke arah muka dalam jarak 8". Pastikan tutup mata dan mulut ketika spray.  Tidak perlu dibilas.  Jika terdapat iritasi terhadap mata, sila bilas menggunakan air bersih dan hentikan penggunaan.

Review:
Bila muka dah bersih dengan empat langkah bersama produk Otaci, sudah pasti langkah terakhir bersama Otaci Face Mist memberikan kesempurnaan dan keyakinan kepada cx dengan kesegaran serta kelembapan yang kekal ke atas kulit wajah sepanjang hari.



Makluman semula, produk Otaci keluaran HG Mart ini tidak mengandungi: paraben, silikon, alkohol, formaldehit, produk haiwan, sulfat, SLS, SLES, pewarna, minyak mineral, minyak wangi sintetik. Telah mendapat kelulusan Kementerian Kesihatan Malaysia okay.  Jika nak suruh cx bagi bintang, Otaci HG Mart mampu milik 5⭐ !

Nak tahu lebih lanjut berkenaan Otaci HG Mart? Korang boleh rujuk maklumat di bawah okay. Cx sangat syorkan produk Otaci ini untuk digunakan oleh korang semua. Ini ikhlas dan jujur daripada hati tau. Serius best! 



Jom dapatkan diskaun 10% dengan setiap pembelian di website HG Mart menggunakan Code cx. CODE : Chaza19 . Tunggu apa lagi? Ajom borong!

Website:

Facebook:

Instagram: 


Kekalkan keremajaanmu
Lahirkanlah Keikhlasan dihatimu

Tuesday, September 17, 2019

بِسْــــــــــــــــــمِ-اﷲِالرَّحْمَنِ-اارَّحِيم
اَلسَّلَامُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَا تُهُ

Hai! Salam jerebu kepada semua. Eh! Hehe salam sejahtera hendaknya. Hihi.  Sejak semalam, para blogger masing-masing sibuk dengan kes 'Broken Link' yang ada di blog. Cx juga tidak terkecualit untuk cek juga. Sebelum ini pernah cek tapi tak buat apa-apa tindakan. Haha! Semalam cek, haa, menimbun broken link yang keluar. Pengsan nak oiii!


Jika sebelum ini, cx pon tak pasti apa punca jadinya broken link di blogpost kita. Tapi sekarang, ada beberapa sebab yang cx dah dapat tangkap selepas operasi membuang broken link semalam dan hari ini. Baru cek dan buang 40 links. Ada lagi riban diknon! Hahaa! Bertabahlah nak hadap. Lagi siput sebab buat semua ini menggunakan telefon sahaja. Mengucap panjang jadinya. Haha

Punca Broken Link Terjadi

1. Backlink
Backlink ini bila kita selalu join giveaway atau contest atau buat review. Ini paling banyaklah jadi dekat blog cx sebab dulu zaman 2011-2016, rajin sangat join giveaway. Banyak benefit tapi sekarang timbul masalah bila backlink tapi jadi bad host atau 404 dan 505. Semua gara-gara blog yang dah tiada.

2. Tukar Domain
Ini pon jadi punca. Dulu pakai domain lain dan sekarang tukar baru. Jadinya link yang bertapak di blog kita itu akan jadi broken link.  Selalunya ada dekat bahagian komen.


3. Entry Review
Ini jadi banyak dekat cx untuk entry tahun lepas dan tahun ini. Kebanyakkan client punya website, facebook page dan instagram link mereka dah tukar.  Jadi, cx memang kena repairlah broken link tu. Taklah repair mana pon, kebanyakkannya cx remove sahaja link dia. Nak delete entry, tak elok pula. Itu semua punca kenaikan PV jugakan?

4. Profile Blog G+
Ini satu perkara lagi. Banyak sangat cx jumpa. Jika dulu mereka guna G+ untuk komen dan masih terlupa untuk change setting, ianya menyebabkan broken link terjadi waima blog mereka masih aktif. Serius broken link ini banyak dekat entry this year. Cx kan rajin join sesi balas komen. So, disitu sangat banyak. Sayang sangat terpaksa buang komen.


Haaa, itu adalah antara punca yang cx dapat detect. Cx harap lepas ini dapat bersihkan sehabisnyalah. Nak hadap sampai satu ribu  memang berpinau biji mata ini. Hahah! Dahlah buat penghapusan menggunakan telefon. Jenuh oiii! Korang yang tak tukar lagi setting G+ tu, sila buat cepat tau! Rugi sangat sebab jadi punca broken link di blog kawan-kawan.

Nota:
Jika cx silap, sila perbetulkan okay. Komen sahaja dekat comment box di bawah. Terima kasih! 

Semoga blog kita Maju
Lahirkanlah Keikhlasan dihatimu

Wednesday, September 11, 2019

بِسْــــــــــــــــــمِ-اﷲِالرَّحْمَنِ-اارَّحِيم
اَلسَّلَامُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَا تُهُ

Cara Delete Followers di Instagram | Okay harini cx jumpa satu benda baru. Mungkin lama bagi yang lain tapi cx baru dapat tahu mengenainya pada hari ini.  Selalunya kita kalau tak suka orang atau mungkin ter-follow benda merapu, kita boleh sahaja unfollow mereka kan? Itu perkara biasa yang kita buat. Contoh lagi, korang taknak follow dah ex-partner  boyfriend or girlfriend, so korang unfollow mereka. Paling kejam pon, terus block. Betul? Tapi kali ini macam mana kalau orang follow kita dan kita taknak dia tahu kisah kita? Kekwat tak? Hahaa!


Macam inilah ya cx cerita, contohnya macam money collector.  Diorang kan suka follow kita.  Jaga-jaga juga tau, sebab kadang-kadang ada stalker yang follow, scammer ke kan? At last, diorang hack akaun Instagram kita. Tak ke naya jadinya? Lagi haru bila akaun tu kita buat bisnes. Lagi-lagi bloggers. Sungguh bagai dikatakan? Ahaha! Okay, jom cx kongsikan cara nak delete followers. Ini contoh. 


Cara Delete Followers di Intsgaram:

1. Buka akaun instagram macam biasa.
2. Tekan dekat "Followers". Akan keluar senarai followers korang. Contoh gambar  di : "Step 2"
3. Pilihlah followers mana yang korang nak delete. Contoh cx buat adalah search for "money collector". Di gambar : "Step 3", korang boleh tengok ada senarai dua money collector dalam senarai followers cx.
4. Kemudian, korang tekan tiga titik sebelah box follow tu. Macam yang cx bulatkan bulatan merah di "Step 3"
5. Lepas dah tekan, akan keluar box "Remove Follower?". Haa korang tekan sahaja "Remove" seperti contoh gambar di "Step 4". Settle!

Step 2: Senarai Followers

Step 3: Searching Followers

Step 4: Remove Follower

Senangkan? Okay, bila korang dah remove followers yang dipilih, ia memberi makna yang followers korang akan berkurang okay. Faham ke faham? Jadi, semoga entry ini bermanfaat buat korang! Cx tengah usaha buang tiga ribu followers sekarang di akaun lagi satu. Haha! Jenuh! Wish me luck! Eh! Haha. Nak buat private account. Itu yang delete. Hehe Jangan salah faham ya. Kbai. 

Semoga Berjaya
Lahirkanlah Keikhlasan Dihatimu

Thursday, September 5, 2019

بِسْــــــــــــــــــمِ-اﷲِالرَّحْمَنِ-اارَّحِيم
اَلسَّلَامُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَا تُهُ

Okay kali ini cx nak kongsikan macam mana nak naikkan jumlah followers di instagram. Cx kongsikan tips yang selalu cx buat tanpa jemu . Tapi kadang-kadang jemu juga. Hahaha! Kena konsisten dan istiqamah sebenarnya. Cet! Kemahen istiqamah kan? Hehe siapa sahaja yang tak suka bila jumlah followers makin meningkatkan? Lagi-lagi jika kita buat bisnes.  Memang jumlah follower itu amat penting untuk dapatkan sale yang baik bagi mencapai target. Betul tak? Okay jom!


| Tips Naikkan Followers Instagram |

1. Teknik Artis
Cx rasa, semua orang tahu teknik artis ini . Memang famaous dah teknik artis di kalangan instagrammer. Apa yang perlu korang buat adalah, follow seramai mana yang boleh artis-artis kita di Malaysia.  Kalau nak follow artis luar pon pon boleh tapi followers yang korang dapat tu pon daripada sanalah. Faham? Tapi cx follow dalam 20 orang sahaja sebab memang seronok follow ramai-ramai tapi nak konsisten tu payah. Sebab apa? Okay nanti cx kongsikan di tips ketiga.

2. Teknik Instafamous
Teknik Instafamous ini pon sama sahaja dengan teknik artis, cuma teknik ini lebih berkesan dan seronok sebab rata-rata instagrammer akan follow instafamous. Betul tak? Kadang-kadang itu, instafamous lagi power followers dia berbanding artis. Instafamous sekarang memang menjadi influencer yang sangat gah! Ini serius! 

Teknik Artis

3. Teknik Masa
Okay, ini teknik yang cx nak kongsikan jika korang buat dua teknik di atas. Teknik masa sangat penting tau! Jika buat teknik dua di atas , korang kena buat dalam masa selang dua jam. Maknanya, korang follow bermula jam 14:00 petang, kemudian korang kena tunggu dua jam untuk unfollow semula. Jadi, dalam jam 16:00 petang, korang bolehlah unfollow semua artis dan instafamous tu. Pastu, follow semula. Tunggu lagi dua jam. Buat lagi dan lagi. Haa, sebab tu, cx kata kena istiqamah kalau nak buat. Rajin ke? Hehe

4. Follow orang lain
Teknik akhir ini, senang. Rajin-rajin follow orang lain.  Lagi-lagi orang yang buat bisnes , cx confirm diorang akan follow korang semula. Tapi tak semua okay.  Korang kena tahu juga, jumlah untuk follow orang dalam dua jam pertama adalah 200 sahaja. Tak boleh lebih. Nanti kena block! Hahah Teknik ini tak perlulah unfollow sampai mencecah max following 7,000 akaun instagram.


Okay dah. Cukuplah tips yang ini ya.  Kalau nak tips lagi, meh DM cx di Instagram : @chazaxiaojie sekarang! Nanti cx kongsi lagi. Tapi satu tips RM50. Kah³! Okay gurau.

Semoga Berjaya!
Lahirkanlah Keikhlasan dihatimu

Wednesday, September 4, 2019

بِسْــــــــــــــــــمِ-اﷲِالرَّحْمَنِ-اارَّحِيم
اَلسَّلَامُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَا تُهُ

Hai selamat petang semua! Halah halah halah! Sejak awal kandungan lagi dah suka makan dan mengidam makanan orang berpantang tau! Taknak pedas-pedas, cukup sekadar nasi panas-panas dengan lauk sayur hijau dan seekor ikan goreng panas. Pergh! Memang padu! 

Cx kalau mengandung dan suka makan macam gini, kebiasaannya anak lelaki macam anak pertama cx. Suka sangat makan lauk orang dalam pantang. Kelakar pon ada tapi seriuslah, itu paling sedap di tekak sekarang. Memang bertambah makan. Sebelum ini pon masa trimester pertama, cx makan juga macam ini tapi tiba-tiba berat naik mendadak. Terus kawal makan. Hahaha! Kang tak memasal sangkut MGTT, tak ke naya? Huhu cx taknak sangkut. Jadinya, memang kawal kaw-kaw sebelum minum air gula pertama. 

Lauk orang dalam pantang
Tengok tu dalam gambar. Cx makan sayur bayam tumis air, nasi putih panas dan ikan goreng baru melompat daripada kuali. Hehe sedapnya Ya Allah!! Sungguh sedap! Tekak mak buyung, macam-macam boleh jadi. Haha. Korang mengidam dan suka makan apa masa mengandung? 

Selain suka makan macam ini, cx suka juga makan asam (cuba elak makan selalu) dan sayur hijau serta buah-buahan. Masa anak perempuan, terbalik. Asam langsung takleh nak makan. Tapi cx tak tahu lagi jantina dalam rahim ini sebab belum scan waima dah enam bulan. Biarlah menjadi tanda tanya. Doakan yang baik-baik ya semua. Terima kasih. 



Semoga Semuanya Selamat
Lahirkanlah Keikhlasan dihatimu

بِسْــــــــــــــــــمِ-اﷲِالرَّحْمَنِ-اارَّحِيم
اَلسَّلَامُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَا تُهُ

Holla! Sejak kebelakangan ini, memang hangat sungguh lagu dari Floor 88 ya.  Mana tidaknya, sampaikan anak cx yang berusia tiga tahun sebelas bulan pon beriya layan. Hebat! Tapi cx pon tak nafikan, lagu Hutang ini sangat rancak, santai, ringan tapi dalam masa yang sama ada isi yang hendak disampaikan kepada pendengar.  Gabungan daripada lagu dan keadaan zaman dahulu kala serta nyanyian usia kanak-kanak kita. Memang menarik! Tak jemu didengar berulang kali. Kami satu famili memang layan habis lagu ini tau! 


Kau nak cepat kaya
Macam jual unta
Tapi kau sendiri
Malas nak usaha
Cerita sana sini
Gebang kau merata-rata

Pantang depan mata
Ada saja cerita
Tipu belit kawan
Dah macam ular sawa
Bila dah tahu kau lari berbatu
Macam kau nampak hantu

Cerita zaman dulu
Pak kaduk gadai tanah
Dia laga ayam bukan kepunyaannya
Cerita zaman sekarang
Kau yang guna duit orang
Pabila pecah tembelang
Lari lintang pukang
Kau tak mampu bayar sekupang-pang
(Alakazam)



Pok amai-amai belalang kupu-kupu
Bayar duit aku yang semua kau sapu
Kambing biri-biri ala sudah datang dari Jawa
Mana kau nak lari bawa duit tu ke mana

Buai laju-laju buai sampailah pokok sena
Duit tu beribu semua entah ke mana
Memanggil Fasola tikam di tapak kakinya
Dah memang kau salah ku taboh kau pon tak apa

Rampo ngiseng semar tilem

Solo…solo
Solo…solo
Solo…solo

La la la la la la la la
La la la la la la la la

Cerita zaman dulu
Pak kaduk gadai tanah
Dia laga ayam bukan kepunyaannya
Cerita zaman sekarang
Kau yang guna duit orang
Pabila pecah tembelang
Lari lintang pukang
Kau tak mampu bayar sekupang-pang
(Ram-pang-pang)

Pok amai-amai belalang kupu-kupu
Bayar duit aku yang semua kau sapu
Kambing biri-biri ala sudah datang dari Jawa
Mana kau nak lari bawa duit tu ke mana

Buai laju-laju buai sampai pokok sena
Bayar hutang itu takut nanti kau merana 
Memanggil Fasola tikam di tapak kakinya
Dah memang kau salah ku taboh kau pon tak apa
Rampo ngiseng semar tilem

Rampo ngiseng semar tilem!!!



Lagu dan lirik dia memang best sangat! Orang kata boleh layan sampai lebamlah! Hihi. Apa² pon tahniah kepada kumpulan Floor 88 dengan kejayaan lagu baru mereka. Terbaik! Video musik pon kreatif sangat! Suka juga tengok. Lagi² part last yang hakak woshi woshi dok membebel tak sudah. Tapi akhirnya terdiam bila marka lama ada depan mata. Dok throwback bagai. Halah halah halah. Korang memang terbaik! Nah! Jom layan musik video ! Kbai


Judul Lagu : Hutang
Penyanyi/Artis : Floor 88
Lirik : Achoi Floor 88
Muzik/Lagu : Zai Hamzah
Label Muzik : Rusa Music

Hutang Jangan Lupa Bayar
Lahirkanlah Keikhlasan Dihatimu

Sunday, September 1, 2019

بِسْــــــــــــــــــمِ-اﷲِالرَّحْمَنِ-اارَّحِيم
اَلسَّلَامُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَا تُهُ

Hai. Selamat menyambut Hari Kemerdekaan yang ke-62 buat semua pembaca blog cx! Kali ni nak cerita review drama.  Haritu sebelum merdeka, acapkali iklan drama ini berkeliaran di TV.  Ingatkan cerita orang putih tapi iklan dia Cina. Jadi dalam kepala dok cakap, oh! Boleh tahan sebab cx pon memang suka layan cerita Cina tak kira drama kita atau luar negara. Tapi tiba-tiba ada campur Melayu. Eh! Makin menarik pula cerita ini. Tapi cx tak perasan pon bila tarikh dan masa drama ni. Tup-tup semalam terbuka 8tv, eh! Cerita ini lah! Teruslah layan. Apalagikan? Hehe


Bersempena Hari Kemerdekaan yang ke-62,  8TV membawakan sebuah telefilem istimewa yang menggabungkan pelakon drama Cina dan Melayu iaitu Ernest Chong, Remon Lim, Jasmine Suraya Chin, Azizah Mahzan, Charlie Numan Salleh, Yuna Rahim dalam Back To You pada 31 Ogos (Sabtu),  jam 8.30 malam menerusi slot Primori8.



Drama Back To You ini merupakan arahan Simon Long dan Moo Siew Keh. Misi mereka adalah mahu menonjolkan kelainan dalam keharmonian bermasyarakat di Malaysia walaupun berbeza budaya dan agama. Memang bestlah cerita ni. Cx tekun sungguh tengok. Serius menarik! Satu kelainan yang boleh dibanggakan sebagai rakyat Malaysia!

Zhi Cheng, Mak Kandung, Sofia, dan Mak Angkat

Kembar Terpisah.
Dari kiri; Zhi Cheng, Mak Kandung, Sofia

SInopsis Ringkas; Back To You
Drama ini berkisarkan tentang sebuah keluarga Cina yang susah dalam kehidupan mereka demi membesarkan anak-anak yang ramai. Lebih perit apabila anak yang kelima merupakan kembar. Mereka tidak mampu untuk menyara anak mereka.  Jadi, bapa mereka berikan salah seorang anak kembar kepada saudara mereka sendiri untuk dibela.  Namun, menjadi lebih sedih apabila keluarga saudara yang menjaga anak mereka itu ada masalah ekonomi dan ditinggalkan suami. Jadi , anak itu dihantar ke rumah anak-anak yatim Melayu. Bermulalah episod perbedaan agama, budaya dan bangsa apabila anak itu besar kelak.

Bila anak dah dewasa berusia 28 tahun, mulalah episod pencarian.  Cerita ini waima genre sedih tapi banyak juga diselitkan lawak jenaka. Cx tengok memang asyik gelak sahaja. Comel sangat.  Lagi² part belajar bahasa melayu. Memang kelakar.  Mak kandung Cina Sofia (Anak Cina yang dibela keluarga angkat Melayu dan diislamkan sejak kecil) berusia 60tahun yang tidak pandai bertutur dalam bahasa melayu mula mencari Sofia dan sanggup mengenepikan perasaan sendiri, perbezaan agama, bangsa dan agama demi mendekati anaknya itu. Berlaku banyak konflik luar dan dalam sehinggakan kedua² mak Sofia mengalah demi kebaikan dan kasih sayang terhadap Sofia.

Babak pencarian keluarga kandung  buat kali pertama buat Sofia ketika berusia 18tahun

Sofia bersama kembarnya; Zhi Cheng
Drama ini juga ingin mengajak kita semua untuk saling memahami perbezaan dan menghormati setiap bangsa dalam kalangan masyarakat kita. Memang cx bangga dan tabik dengan Simon Long dan Moo Siew Keh yang menghasilkan karya hebat sebegini. Drama sedemikianlah yang terbaik dan perlu diperbanyakkan bagi mengembalikan keharmonian sepertj dahulu kala. Cx pula rasa terharu dengan keharmonian hati yang ditunjukkan dalam drama ini. Terbaik!

Sofia; seorang anak dan kakak yang baik, lemah lembut, sopan santun. Takut gelap dan tempat tinggi tetapi berjiwa besar dalam kerjaya dan kehidupannya.

Selamat Hari Kemerdekaan

Lahirkanlah Keikhladan Dihatimu