Wednesday, September 11, 2019

Cara 'Delete Followers' di Instagram.

بِسْــــــــــــــــــمِ-اﷲِالرَّحْمَنِ-اارَّحِيم
اَلسَّلَامُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَا تُهُ

Cara Delete Followers di Instagram | Okay harini cx jumpa satu benda baru. Mungkin lama bagi yang lain tapi cx baru dapat tahu mengenainya pada hari ini.  Selalunya kita kalau tak suka orang atau mungkin ter-follow benda merapu, kita boleh sahaja unfollow mereka kan? Itu perkara biasa yang kita buat. Contoh lagi, korang taknak follow dah ex-partner  boyfriend or girlfriend, so korang unfollow mereka. Paling kejam pon, terus block. Betul? Tapi kali ini macam mana kalau orang follow kita dan kita taknak dia tahu kisah kita? Kekwat tak? Hahaa!


Macam inilah ya cx cerita, contohnya macam money collector.  Diorang kan suka follow kita.  Jaga-jaga juga tau, sebab kadang-kadang ada stalker yang follow, scammer ke kan? At last, diorang hack akaun Instagram kita. Tak ke naya jadinya? Lagi haru bila akaun tu kita buat bisnes. Lagi-lagi bloggers. Sungguh bagai dikatakan? Ahaha! Okay, jom cx kongsikan cara nak delete followers. Ini contoh. 


Cara Delete Followers di Intsgaram:

1. Buka akaun instagram macam biasa.
2. Tekan dekat "Followers". Akan keluar senarai followers korang. Contoh gambar  di : "Step 2"
3. Pilihlah followers mana yang korang nak delete. Contoh cx buat adalah search for "money collector". Di gambar : "Step 3", korang boleh tengok ada senarai dua money collector dalam senarai followers cx.
4. Kemudian, korang tekan tiga titik sebelah box follow tu. Macam yang cx bulatkan bulatan merah di "Step 3"
5. Lepas dah tekan, akan keluar box "Remove Follower?". Haa korang tekan sahaja "Remove" seperti contoh gambar di "Step 4". Settle!

Step 2: Senarai Followers

Step 3: Searching Followers

Step 4: Remove Follower

Senangkan? Okay, bila korang dah remove followers yang dipilih, ia memberi makna yang followers korang akan berkurang okay. Faham ke faham? Jadi, semoga entry ini bermanfaat buat korang! Cx tengah usaha buang tiga ribu followers sekarang di akaun lagi satu. Haha! Jenuh! Wish me luck! Eh! Haha. Nak buat private account. Itu yang delete. Hehe Jangan salah faham ya. Kbai. 

Semoga Berjaya
Lahirkanlah Keikhlasan Dihatimu

Thursday, September 5, 2019

Tips Naikkan Followers Instagram

بِسْــــــــــــــــــمِ-اﷲِالرَّحْمَنِ-اارَّحِيم
اَلسَّلَامُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَا تُهُ

Okay kali ini cx nak kongsikan macam mana nak naikkan jumlah followers di instagram. Cx kongsikan tips yang selalu cx buat tanpa jemu . Tapi kadang-kadang jemu juga. Hahaha! Kena konsisten dan istiqamah sebenarnya. Cet! Kemahen istiqamah kan? Hehe siapa sahaja yang tak suka bila jumlah followers makin meningkatkan? Lagi-lagi jika kita buat bisnes.  Memang jumlah follower itu amat penting untuk dapatkan sale yang baik bagi mencapai target. Betul tak? Okay jom!


| Tips Naikkan Followers Instagram |

1. Teknik Artis
Cx rasa, semua orang tahu teknik artis ini . Memang famaous dah teknik artis di kalangan instagrammer. Apa yang perlu korang buat adalah, follow seramai mana yang boleh artis-artis kita di Malaysia.  Kalau nak follow artis luar pon pon boleh tapi followers yang korang dapat tu pon daripada sanalah. Faham? Tapi cx follow dalam 20 orang sahaja sebab memang seronok follow ramai-ramai tapi nak konsisten tu payah. Sebab apa? Okay nanti cx kongsikan di tips ketiga.

2. Teknik Instafamous
Teknik Instafamous ini pon sama sahaja dengan teknik artis, cuma teknik ini lebih berkesan dan seronok sebab rata-rata instagrammer akan follow instafamous. Betul tak? Kadang-kadang itu, instafamous lagi power followers dia berbanding artis. Instafamous sekarang memang menjadi influencer yang sangat gah! Ini serius! 

Teknik Artis

3. Teknik Masa
Okay, ini teknik yang cx nak kongsikan jika korang buat dua teknik di atas. Teknik masa sangat penting tau! Jika buat teknik dua di atas , korang kena buat dalam masa selang dua jam. Maknanya, korang follow bermula jam 14:00 petang, kemudian korang kena tunggu dua jam untuk unfollow semula. Jadi, dalam jam 16:00 petang, korang bolehlah unfollow semua artis dan instafamous tu. Pastu, follow semula. Tunggu lagi dua jam. Buat lagi dan lagi. Haa, sebab tu, cx kata kena istiqamah kalau nak buat. Rajin ke? Hehe

4. Follow orang lain
Teknik akhir ini, senang. Rajin-rajin follow orang lain.  Lagi-lagi orang yang buat bisnes , cx confirm diorang akan follow korang semula. Tapi tak semua okay.  Korang kena tahu juga, jumlah untuk follow orang dalam dua jam pertama adalah 200 sahaja. Tak boleh lebih. Nanti kena block! Hahah Teknik ini tak perlulah unfollow sampai mencecah max following 7,000 akaun instagram.


Okay dah. Cukuplah tips yang ini ya.  Kalau nak tips lagi, meh DM cx di Instagram : @chazaxiaojie sekarang! Nanti cx kongsi lagi. Tapi satu tips RM50. Kah³! Okay gurau.

Semoga Berjaya!
Lahirkanlah Keikhlasan dihatimu

Wednesday, September 4, 2019

Mengidam Makanan Orang Berpantang

بِسْــــــــــــــــــمِ-اﷲِالرَّحْمَنِ-اارَّحِيم
اَلسَّلَامُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَا تُهُ

Hai selamat petang semua! Halah halah halah! Sejak awal kandungan lagi dah suka makan dan mengidam makanan orang berpantang tau! Taknak pedas-pedas, cukup sekadar nasi panas-panas dengan lauk sayur hijau dan seekor ikan goreng panas. Pergh! Memang padu! 

Cx kalau mengandung dan suka makan macam gini, kebiasaannya anak lelaki macam anak pertama cx. Suka sangat makan lauk orang dalam pantang. Kelakar pon ada tapi seriuslah, itu paling sedap di tekak sekarang. Memang bertambah makan. Sebelum ini pon masa trimester pertama, cx makan juga macam ini tapi tiba-tiba berat naik mendadak. Terus kawal makan. Hahaha! Kang tak memasal sangkut MGTT, tak ke naya? Huhu cx taknak sangkut. Jadinya, memang kawal kaw-kaw sebelum minum air gula pertama. 

Lauk orang dalam pantang
Tengok tu dalam gambar. Cx makan sayur bayam tumis air, nasi putih panas dan ikan goreng baru melompat daripada kuali. Hehe sedapnya Ya Allah!! Sungguh sedap! Tekak mak buyung, macam-macam boleh jadi. Haha. Korang mengidam dan suka makan apa masa mengandung? 

Selain suka makan macam ini, cx suka juga makan asam (cuba elak makan selalu) dan sayur hijau serta buah-buahan. Masa anak perempuan, terbalik. Asam langsung takleh nak makan. Tapi cx tak tahu lagi jantina dalam rahim ini sebab belum scan waima dah enam bulan. Biarlah menjadi tanda tanya. Doakan yang baik-baik ya semua. Terima kasih. 



Semoga Semuanya Selamat
Lahirkanlah Keikhlasan dihatimu

Floor 88 Hutang : Lirik 2019

بِسْــــــــــــــــــمِ-اﷲِالرَّحْمَنِ-اارَّحِيم
اَلسَّلَامُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَا تُهُ

Holla! Sejak kebelakangan ini, memang hangat sungguh lagu dari Floor 88 ya.  Mana tidaknya, sampaikan anak cx yang berusia tiga tahun sebelas bulan pon beriya layan. Hebat! Tapi cx pon tak nafikan, lagu Hutang ini sangat rancak, santai, ringan tapi dalam masa yang sama ada isi yang hendak disampaikan kepada pendengar.  Gabungan daripada lagu dan keadaan zaman dahulu kala serta nyanyian usia kanak-kanak kita. Memang menarik! Tak jemu didengar berulang kali. Kami satu famili memang layan habis lagu ini tau! 


Kau nak cepat kaya
Macam jual unta
Tapi kau sendiri
Malas nak usaha
Cerita sana sini
Gebang kau merata-rata

Pantang depan mata
Ada saja cerita
Tipu belit kawan
Dah macam ular sawa
Bila dah tahu kau lari berbatu
Macam kau nampak hantu

Cerita zaman dulu
Pak kaduk gadai tanah
Dia laga ayam bukan kepunyaannya
Cerita zaman sekarang
Kau yang guna duit orang
Pabila pecah tembelang
Lari lintang pukang
Kau tak mampu bayar sekupang-pang
(Alakazam)



Pok amai-amai belalang kupu-kupu
Bayar duit aku yang semua kau sapu
Kambing biri-biri ala sudah datang dari Jawa
Mana kau nak lari bawa duit tu ke mana

Buai laju-laju buai sampailah pokok sena
Duit tu beribu semua entah ke mana
Memanggil Fasola tikam di tapak kakinya
Dah memang kau salah ku taboh kau pon tak apa

Rampo ngiseng semar tilem

Solo…solo
Solo…solo
Solo…solo

La la la la la la la la
La la la la la la la la

Cerita zaman dulu
Pak kaduk gadai tanah
Dia laga ayam bukan kepunyaannya
Cerita zaman sekarang
Kau yang guna duit orang
Pabila pecah tembelang
Lari lintang pukang
Kau tak mampu bayar sekupang-pang
(Ram-pang-pang)

Pok amai-amai belalang kupu-kupu
Bayar duit aku yang semua kau sapu
Kambing biri-biri ala sudah datang dari Jawa
Mana kau nak lari bawa duit tu ke mana

Buai laju-laju buai sampai pokok sena
Bayar hutang itu takut nanti kau merana 
Memanggil Fasola tikam di tapak kakinya
Dah memang kau salah ku taboh kau pon tak apa
Rampo ngiseng semar tilem

Rampo ngiseng semar tilem!!!



Lagu dan lirik dia memang best sangat! Orang kata boleh layan sampai lebamlah! Hihi. Apa² pon tahniah kepada kumpulan Floor 88 dengan kejayaan lagu baru mereka. Terbaik! Video musik pon kreatif sangat! Suka juga tengok. Lagi² part last yang hakak woshi woshi dok membebel tak sudah. Tapi akhirnya terdiam bila marka lama ada depan mata. Dok throwback bagai. Halah halah halah. Korang memang terbaik! Nah! Jom layan musik video ! Kbai


Judul Lagu : Hutang
Penyanyi/Artis : Floor 88
Lirik : Achoi Floor 88
Muzik/Lagu : Zai Hamzah
Label Muzik : Rusa Music

Hutang Jangan Lupa Bayar
Lahirkanlah Keikhlasan Dihatimu

Sunday, September 1, 2019

Review Drama Kemerdekaan: Back To You di 8TV

بِسْــــــــــــــــــمِ-اﷲِالرَّحْمَنِ-اارَّحِيم
اَلسَّلَامُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَا تُهُ

Hai. Selamat menyambut Hari Kemerdekaan yang ke-62 buat semua pembaca blog cx! Kali ni nak cerita review drama.  Haritu sebelum merdeka, acapkali iklan drama ini berkeliaran di TV.  Ingatkan cerita orang putih tapi iklan dia Cina. Jadi dalam kepala dok cakap, oh! Boleh tahan sebab cx pon memang suka layan cerita Cina tak kira drama kita atau luar negara. Tapi tiba-tiba ada campur Melayu. Eh! Makin menarik pula cerita ini. Tapi cx tak perasan pon bila tarikh dan masa drama ni. Tup-tup semalam terbuka 8tv, eh! Cerita ini lah! Teruslah layan. Apalagikan? Hehe


Bersempena Hari Kemerdekaan yang ke-62,  8TV membawakan sebuah telefilem istimewa yang menggabungkan pelakon drama Cina dan Melayu iaitu Ernest Chong, Remon Lim, Jasmine Suraya Chin, Azizah Mahzan, Charlie Numan Salleh, Yuna Rahim dalam Back To You pada 31 Ogos (Sabtu),  jam 8.30 malam menerusi slot Primori8.



Drama Back To You ini merupakan arahan Simon Long dan Moo Siew Keh. Misi mereka adalah mahu menonjolkan kelainan dalam keharmonian bermasyarakat di Malaysia walaupun berbeza budaya dan agama. Memang bestlah cerita ni. Cx tekun sungguh tengok. Serius menarik! Satu kelainan yang boleh dibanggakan sebagai rakyat Malaysia!

Zhi Cheng, Mak Kandung, Sofia, dan Mak Angkat

Kembar Terpisah.
Dari kiri; Zhi Cheng, Mak Kandung, Sofia

SInopsis Ringkas; Back To You
Drama ini berkisarkan tentang sebuah keluarga Cina yang susah dalam kehidupan mereka demi membesarkan anak-anak yang ramai. Lebih perit apabila anak yang kelima merupakan kembar. Mereka tidak mampu untuk menyara anak mereka.  Jadi, bapa mereka berikan salah seorang anak kembar kepada saudara mereka sendiri untuk dibela.  Namun, menjadi lebih sedih apabila keluarga saudara yang menjaga anak mereka itu ada masalah ekonomi dan ditinggalkan suami. Jadi , anak itu dihantar ke rumah anak-anak yatim Melayu. Bermulalah episod perbedaan agama, budaya dan bangsa apabila anak itu besar kelak.

Bila anak dah dewasa berusia 28 tahun, mulalah episod pencarian.  Cerita ini waima genre sedih tapi banyak juga diselitkan lawak jenaka. Cx tengok memang asyik gelak sahaja. Comel sangat.  Lagi² part belajar bahasa melayu. Memang kelakar.  Mak kandung Cina Sofia (Anak Cina yang dibela keluarga angkat Melayu dan diislamkan sejak kecil) berusia 60tahun yang tidak pandai bertutur dalam bahasa melayu mula mencari Sofia dan sanggup mengenepikan perasaan sendiri, perbezaan agama, bangsa dan agama demi mendekati anaknya itu. Berlaku banyak konflik luar dan dalam sehinggakan kedua² mak Sofia mengalah demi kebaikan dan kasih sayang terhadap Sofia.

Babak pencarian keluarga kandung  buat kali pertama buat Sofia ketika berusia 18tahun

Sofia bersama kembarnya; Zhi Cheng
Drama ini juga ingin mengajak kita semua untuk saling memahami perbezaan dan menghormati setiap bangsa dalam kalangan masyarakat kita. Memang cx bangga dan tabik dengan Simon Long dan Moo Siew Keh yang menghasilkan karya hebat sebegini. Drama sedemikianlah yang terbaik dan perlu diperbanyakkan bagi mengembalikan keharmonian sepertj dahulu kala. Cx pula rasa terharu dengan keharmonian hati yang ditunjukkan dalam drama ini. Terbaik!

Sofia; seorang anak dan kakak yang baik, lemah lembut, sopan santun. Takut gelap dan tempat tinggi tetapi berjiwa besar dalam kerjaya dan kehidupannya.

Selamat Hari Kemerdekaan

Lahirkanlah Keikhladan Dihatimu