Thursday, October 3, 2019

The Chefs' Line: Pertandingan Memasak Chef Profesional vs Homemade Chef

بِسْــــــــــــــــــمِ-اﷲِالرَّحْمَنِ-اارَّحِيم
اَلسَّلَامُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَا تُهُ

Siapa suka tengok rancangan masak memasak? Korang boleh geng cx! Waima sekadar homemade chef di rumah sendiri tetapi rancangan sebegini memberi inspirasi tau! Waima juga cx tak ikut pon resepi dia. Tapi suka sangat tengok mereka masak dan cara mereka hidangkan makanan itu.  Kreatif masing-masing. Hebat!

Barisan Hos

Kali ini cx nak kongsikan satu rancangan yang memang seronok dan teruja untuk kita menontonnya.  Cx pertama kali tonton rancangan ini. Iyalah jika sebelum ini cx tidak tahu ianya disiarkan di siaran mana.  Tetapi semenjak ada siaran TVOkey, rancangan ini menjadi pilihan dan kegemaran cx! Rancangan masakan yang cx maksudkan adalah The Chefs' Line!

Chicken Tikka - Indian Recipe Episode

The Chefs' Line ini merupakan siaran dari Australia.  Ianya merupakan rancangan pertandingan masak masak antara chef restoran terkemuka dengan homemade chef atau erti kata lain, mak mak yang dah biasa memasak di dapur.   Menarik kan?  Sekarang memang menjadi siaran utama cx lah! Ianya disiarkan di TVOkey pada setiap hari jam 20:00 malam sehingga 21:00. Seronok tengok diorang bertanding memasak. Paling best bila homemade chef mampu setanding dan mengalahkan professional chef. Hebat tak hebat mak mak yang memasak di dapur?

Italian Week Episode

The Chefs' Line dihoskan oleh Dan Hong, Mark Olive, Melissa Leong dannMaeye O'Meara. Hos mereka pon seronok sangat.  Profesional sentiasa dan ceria sahaja semasa hoskan rancangan ini. Cx dah tengok pertandingan masakan Italian dan sekarang ini India pula. Memang best! Terliur tengok hasil mereka.  Korang pon tengoklah sendiri nanti okay.

Timbalah Ilmu Sebanyaknya
Lahirkanlah Keikhlasan Dihatimu

20 comments:

Suria Amanda said...

Akak suka tengok rancangan memasak, maka akak lagi suka..la ni dia dh pandai dah guna remote astro kan..ke AFC channel jer la..boleh bg tau dia gak la tengok kat channel TVOkey

Nisa Kay said...

menarik rancangan rancangan macam ni. kadang2 yang masak kat rumah tu je yang masak sedap! sebab masakan penuh kasih sayang kannn

Hasif Hamsyari said...

OMG Australian punya rancangan masakan memang bestlah! Nampak menyelerakan betul masakan diorang sampai boleh buat perut berkeroncong depan tv. hehe. tapi sekadar tengok makanan jelah. nak buat saya selalu failed. XD

Auntie Lilly FollowMeToEatLa said...

Definitely going to be an interesting show to watch between a home cook & professional chef!

Anonymous said...

Excdllent post. I absolutly love tuis site.

Thanks!

Mawardi Yunus said...

suka jugak tengok pertandingan memasak. tp skang ni dah jarang tengok tv. banyak habis masa kat kerja. kadang2 tu memang xde maa langsung nak tgok tv ke apa. haha

Lia Hasty said...

Kadang2 bosan kat rumah tak tahu nak cerita apa layan je channel Yang ada masak memasak ni. Sebab suka tengok skill dorang masak then cara food presentation. Memang curlasss sgt kan.

mek yunie said...

best ni kalau masak ala chef. sedap dan menarik. kadang ada juga tiru kadang kalau malas asal boleh makan je lah.

Rawlins GLAM said...

Adik Rawlins mesti akan jadi penggemar setia rancangan ini kelak sebab dia memang suka memasak dan mencuba resipi baru.

Nak paksa dia masak untuk Rawlins la.

RAIHANAH AHMAD said...

wah kalau saya tengok pun memang excited. chef profesionl katakan

MaisarahSidi said...

Ada di TV Okay ye. Bolehlah tonton nanti. Minat juga program macam ni. Syok je tengok hehe

www.maisarahsidi.com

Yanty Lee said...

Wah boring2 nanti boleh la try cari dan layan . walaupun tak la suka dan pandai sangat memasak tapi seronok sebenarnya layan kekadang channel camni.

Fadzil Ahmad said...

wah. tak pernah lagi tonton rancangan ni. bijak jugak diorang tarik audience orang biasa. selalu siapa yg menang ? chef profesional ke ? yela.decoration mesti diorang menang. tapi rasa, selalunya orang biasa byk masak sedap lagi

adlinatasya said...

rancangan memasak mmg best! selalu tengok time lapar. terliur hahaha. tapi rancangan ni tak pernah tau pun.. nak tau juga sapa menang haha

https://www.adlinatasyaa.blogspot.com

mazharalti said...

Suka sangat tengok rancangan memasak yang macam ni... walaupun tak la hebat sangat memasak... hehehehe... teruja sungguh bila tengok chef-chef ni boleh mengolah apa sahaja yang diletakkan di hadapan mata sebagai suatu masakan yang menarik beserta finishing yang superb... wallaaa... kudos to all...

Cik Puan Ena said...

Alamak ena tak perasan rancangan ni la. Aduh rugi tak tengok. Ena minat bab memasak ni contoh mcm masterchief. Yang ni best juga sebab homemade chef pon hebat taw even takde skill yang betul tapi bakat dan minat tu penting

Aerill Hassan said...

Saya mmg sukaa tgok rancangan memasak. Keluarga saya pun suka, tapi bila bab nk memasak tu mmg kurang haaha. Thanks share ya

Mahamahu said...

Kita pun suka tonton rancangan masakan terutama pertandingan macam ni mereka memang kreatif dan juga banyak idea yang kena lain daripada lain agar lebih memberi saingan drama pun banyak juga hehehehe...

AyuArjuna BiGoshh said...

Bestnua pertandingan memasak ni. Tgk hasil hidangan mmg semua namoak hebat2. Sy suka tgk sbb biasanya akan belajar sesuatu darinya

Emi said...

Chicken tikka tu nampak macam best lah. Kita suka tau tengok rancangan pertandingan memasak, sebab suka tengok skill orang lain memasak.