Thursday, November 28, 2019

بِسْــــــــــــــــــمِ-اﷲِالرَّحْمَنِ-اارَّحِيم
اَلسَّلَامُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَا تُهُ


Seronok betulkan bila dapat pergi bercuti dengan keluarga dan saudara-mara?  Tambah lagi masa cuti sekolah sekarang ini.  Kalau cx, tempat pilihan sekarang yang nak sangat pergi adalah Penang sebab sebelum ini pergi, tak dan nak explore banyak tempat dan merasa makanan dekat sana.  Penang merupakan satu negeri dalam Malaysia yang sememangnya mempunyai pelbagai tarikan dan mampu menarik pelancong dari dalam juga luar negara. Jadi hari ini, apa yang cx nak kongsikan ialah mengenai signature makanan di Penang. Kalau sebut sahaja Penang, apa yang terkeluar daripada kepala mesti makanan popular dekat sana seperti Nasi Kandar, Mee Udang, Char Kuey Teow dan banyak lagi. Jadi, cx akan senaraikan beberapa kedai atau gerai yang menjual Char Kuey Teow terbaik di Penang. Bagi yang mencari gerai Char Kuey Teow dekat Penang masa bercuti nanti, jom ikut baca isi seterusnya okay!



Kita sebagai orang tempatan, memang tiada masalah kalau nak ke Penang. Naik kereta dan bas, cuma makan masa lima jam sahaja dari ibu Kota Kuala Lumpur.  Tapi macam mana pula mereka yang datang dari Singapore? Kalau korang yang datang dari Singapore nak ke Penang, korang boleh pilih untuk naik kapal terbang sahaja. Mudah! Korang pilih sahaja penerbangan Singapore Airlines booking dari Traveloka ini. Mudah sangat! Kalau korang bertuah, boleh dapat harga lebih murah daripada biasa tau! Kalau tidak pon, korang boleh klik link Singapore to Penang flights untuk carian yang lebih cepat.



Haaa, itulah sedikit sebanyak tips kalau ada yang dari Singapore nak ke Penang. Senang sahajakan? Survey and book. Lusa dah boleh gerak. Wah! Curlass gitu! Okay, jomlah, cx nak bawa korang jelajah sikit tempat makan Char Kuey Teow Viral dekat Penang. Jom!

Adam Char Kuey Teow
Kedai Char Kuey Teow ini terletak di area Permatang Pauh. Kalau korang datang bersama kumpulan yang besar atau ada anak-anak kecil, selesa sangat kalau singgah sini untuk rasa Char Kuey Teow dia. Ruang dan tempat yang besar memberikan kedai charkuey teow ini kelebihan untuk pelanggan kerap singgah di kedainya. Tapi ingat, kena datang awal tau! Malam selalu sangat penuh.



Alma Matary Char Kuey Teow
Gerai char kuey teow yang ini pula luar biasa sikit. Konsep seperti warung dekat tepi jalan bukan halangan besar untuk kedai ini bertapak lama dalam meniaga char kuey teow. Konsep terbuka membuatkan pelanggan lebih selesa untuk menikmati hidangan char kuey teow dengan portion yang agak banyak serta kesegaran udang mahupun kerang di dalam hidangan. Lokasinya terletak di Bukit Mertajam sahaja.

Sani Char Kuey Teow
Dah sampai Penang nanti, korang kena singgah juga Sani Char Kuey Teow ini. Portion hidangan yang boleh dikatakan agak besar dan mampu mengenyangkan perut yang kelaparan dan ditambahkan pula kuah yang agak pekat, cx yakin korang akan bagi thumbs up dengan hidangan char kuey teow ini. Tidak dikecualikan juga hidangan Char kuey teow yang dihidangkan pula lengkap dengan kerang, udang dan telur. Tapi, kalau nak pilih salah satu pun tak ada masalah.

Char Kuey Teow Al Karia
Bukit Mertajam ini kalau nak diikutkan banyak juga kedai char kuey teow yang ada dan ini juga salah satu daripadanya. Walaupun ramai pelanggan, korang tak perlu risau sebab gerai ini mempunyai lebih daripada seorang tukang masak. Char kuey teow basah memang menu wajib cuba dekat kedai ini.

An Char Kuey Teow
Terletak di Desa Permai Indah sahaja.  Orang Singapore memang dah biasa singgah dan makan dekat kedai char kuey teow ini. Kuahnya yang pekat pasti buat korang rasa nak makan lagi char kuey teow dia. Sesuai pula dimakan dengan saiz udang dan kuantiti kerang yang diletakkan. Jadi kalau korang jalan berdekatan dengan tempat ini, jangan lupa singgah okay!


Char Kuey Teow Sungai Dua (Telur Ayam Dibasuh)
Sepanjang Jalan Sungai Dua,, kalau korang sampai dan perhatikan, terdapat beberapa lagi gerai yang menjual char kuey teow, tapi ini yang terbaik antara smeua tu. Tapi tak taulah sebab tekak lain-lainkan. Kalau korang tak percaya, boleh singgah sendiri nanti. Nak special lagi, boleh request udang atau kerang lebih. Nak tauge lebih pun boleh.

Haa. So macam mana? Dah tau tak nak singgah kedai char kuey teow yang mana?  Setakat yang cx dah senaraikan ini, ada yang kawan² cx dah cuba, cx sahaja belum berkesempatan. Jadi, ini adalah yang terbaik setakat dalam pengetahuan cx. Kalau korang ada cadangan lain, boleh sertakan okay. Jangan lupa, makan, makan juga. Kesihatan perlu dijaga okay! Jom ke Penang sesama! Eh!

Selamat Bercuti
Lahirkanlah Keikhlasan dihatimu

Wednesday, November 27, 2019

بِسْــــــــــــــــــمِ-اﷲِالرَّحْمَنِ-اارَّحِيم
اَلسَّلَامُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَا تُهُ

 Sejumlah RM545,000 disumbangkan oleh McDonald’s Malaysia melalui Program Komuniti McDonald’s Peringkat Negeri Kelantan untuk meringankan beban golongan memerlukan di negeri ini. Inisiatif-inisiatif yang diumumkan termasuklah penyerahan zakat perniagaan bagi tahun 2019, penyerahan sijil pelantikan kepada pelatih Sistem Latihan Dual Nasional (SLDN) McDonald’s, dan penyerahan pek “Kembali ke Sekolah”.

PASIR PEKAN, 26 November 2019 – Dengan matlamat memberi impak positif kepada masyarakat di sekitar lokasi operasinya, McDonald’s Malaysia mengumumkan sumbangan sebanyak RM545 ribu  dibawah Program Komuniti McDonald’s Peringkat Negeri Kelantan. Pelbagai inisiatif diperkenalkan dibawah program ini bagi meringankan beban golongan kurang berkemampuan di negeri ini.

Antara inisiatif-inisiatif kemasyarakatan yang diumumkan di bawah Program Komuniti Peringkat Negeri Kelantan termasuk pembayaran zakat perniagaan McDonald’s, pelantikan belia-belia dari keluarga kurang berkemampuan untuk menyertai SLDN McDonald’s dan penyerahan pek “Kembali ke Sekolah” kepada kanak-kanak sekolah rendah dari keluarga berpendapatan rendah.

“Kami komited membantu golongan masyarakat yang memerlukan di seluruh negara memandangkani ia merupakan nilai teras McDonald’s Malaysia. Sokongan padu yang diberikan oleh pelbagai pihakmembolehkan kami terus menjayakan inisiatif-inisiatif kemasyarakatan ini, seterusnya meringankanbeban yang ditanggung oleh golongan ini,” kata Azmir Jaafar, Pengarah Urusan dan Rakan OperasiTempatan McDonald’s Malaysia
"Kami juga berharap pembukaan  restoran  terbaharu di   Kelantan  ini   mampu  menjadi nilai   tambahkearah merancakkan lagi ekonomi negeri – khususnya melalui peluang pekerjaan dan pembangunanbakat melibatkan masyarakat setempat. Kami percaya dengan pertumbuhan perniagaan yang positif,bermakna   lebih   besar   peluang   kami   untuk   menyumbang   kepada   manfaat   masyarakat   secara menyeluruh,” tambah Azmir yang juga Presiden RMHC Malaysia. RMHC Malaysia merupakan badan kebajikan pilihan McDonald’s Malaysia.

(kiri) Encik Azmir Jaafar, Pengarah Urusan dan Rakan Operasi Tempatan, McDonald’s Malaysia ketika menyerahkan bayaran zakat perniagaan McDonald’s Malaysia bagi negeri Kelantan untuk tahun 2019 kepada (kanan) Ustaz Ridhwan bin Abdul Rahman, pegawai zakat Majlis Agam Islam dan Adat Istiadat Melayu Kelantan (MAIK) , sambil disaksikan oleh YB Dato' Haji Abdullah bin Ya'kub, Speaker Dewan Negeri Kelantan. 

Agihan zakat perniagaan McDonald’s Malaysia 

McDonald’s Malaysia memenuhi kewajipan zakatnya kepada negeri Kelantan untuk tahun 2019 dengan bayaran zakat berjumlah RM101,000.

McDonald's Malaysia baru-baru ini turut menerima Sijil Pembayar Zakat Korporat daripada PusatPungutan Zakat Majlis Agama Islam Wilayah Persekutuan (PPZ-MAIWP), dan merupakan entitiperniagaan pertama yang menerima sijil pengiktirafan tersebut di Malaysia.

"Sebagai sebuah entiti perniagaan 100 peratus milik umat Islam, ianya merupakan tuntutan agamauntuk kami mengeluarkan zakat apabila cukup haul untuk diagihkan kepada golongan masyarakatyang memerlukan. Kami telah membayar zakat sejak tahun 2017 setelah diambil alih oleh LionhornPte. Ltd. iaitu sebuah anak syarikat Reza Group dari Arab Saudi," kata Azmir.

Inisiatif pekerjaan untuk belia melalui SLDN McDonald’s 
Sistem Latihan Dual Nasional (SLDN) McDonald’s merupakan program latihan yang berteraskan industri selamai 18 bulan menggabungkan 70 peratus latihan praktikal di restoran McDonald’s dan 30peratus kelas teori di bilik darjah.

Encik Azmir Jaafar, Pengarah Urusan dan Rakan Operasi Tempatan, McDonald’s Malaysia dan YB Dato' Haji Abdullah bin Ya'kub, Speaker Dewan Negeri Kelantan bersama para pelatih Sistem Latihan Dual Nasional (SLDN) McDonald’s ketika Majlis Penyampaian Sumbangan Program Komuniti McDonald’s Peringkat Negeri Kelantan.
Program yang ditaja sepenuhnya ini diiktiraf oleh Jabatan Pembangunan Kemahiran (DSD),Kementerian Sumber Manusia – salah satu usaha restoran khidmat segera itu untuk meningkatkan piawaian pembangunan modal insan syarikat dan memupuk bakat baharu, sejajar dengan agenda negara.

"Kami teruja untuk mengalu-alukan para belia dari negeri Kelantan untuk menyertai program latihan kami ini. Diharap melalui program ini, belia yang terpilih akan mempelajari kemahiran yang diperlukanuntuk memajukan diri dan memulakan karier yang menjamin masa depan seterusnya meningkatkanstatus ekonomi keluarga masing-masing," kata Azmir.

Program ini adalah sebahagian daripada Program Komuniti yang dianjurkan untuk belia daripada golongan kurang berkemampuan. Sebaik sahaja para pelatih lulus penilaian dan ujian akhir programini, mereka layak bekerja di restoran McDonald's. Setakat ini, terdapat 650 pelatih sedang menjalani SLDN McDonald’s.

Setiap pelatih menerima elaun sara hidup bulanan sebanyak RM1,200, faedah perubatan daninsurans, serta makanan percuma.

Sistem Latihan Dual Nasional (SLDN) McDonald’s merupakan program latihan yang berteraskan industri selama 18 bulan menggabungkan 70 peratus latihan praktikal di restoran McDonald’s dan 30 peratus kelas teori di bilik darjah. Setiap pelatih akan menerima elaun sara hidup bulanan sebanyak RM1,200, faedah perubatan dan insurans, serta makanan percuma sepanjang program latihan tersebut. 

(kiri-kanan) Ustaz Hj. Wan Roslan bin Wan Hamat, Pengerusi Jawatankuasa Belia, Sukan dan NGO; Encik Azmir Jaafar, Pengarah Urusan dan Rakan Operasi Tempatan, McDonald’s Malaysia; dan YB Dato' Haji Abdullah bin Ya'kub, Speaker Dewan Negeri Kelantan bersama kanak-kanak sekolah rendah dari keluarga kurang berkemampuan di Kelantan yang menerima pek “Kembali ke Sekolah”. Lebih 1,400 kanak-kanak sekolah rendah melibatkan 48 sekolah di serata Kelantan akan menerima pek ini.

Program “Kembali ke Sekolah” 
Lebih 1,400 kanak-kanak dari 48 sekolah di seluruh negeri Kelantan akan menerima pek “Kembali ke Sekolah” tahun ini. Program “Kembali ke Sekolah” adalah inisiatif tahunan yang diterajui olehMcDonald's Malaysia dan Persatuan Kebajikan Ronald McDonald (RMHC) Malaysia dengan kerjasama Kementerian Pendidikan Malaysia.Program “Kembali ke Sekolah” yang dilancarkan di Kuala Lumpur pada pertengahan Oktober lalu,merupakan yang terbesar setakat ini – dengan jumlah sumbangan mencecah RM3 juta bagi membolehkan seramai 30,000 kanak-kanak sekolah rendah dari keluarga berpendapatan rendah danmiskin bandar di seluruh negara menerima pek "Kembali ke Sekolah" menjelang tahun persekolahan2020. Ia bakal disampaikan secara berperingkat di negeri-negeri seluruh Malaysia sehinggapenghujung tahun ini.

Pek "Kembali ke Sekolah" yang diagihkan mengandungi satu set pakaian seragam sekolah,sepasang kasut, sepasang stoking dan beg sekolah bernilai RM100. Pada tahun 2018, McDonald's Malaysia dan RMHC Malaysia telah menyampaikan pek "Kembali keSekolah" bernilai RM1.7 juta kepada 17,000 kanak-kanak sekolah rendah. Tahun sebelum itu pulamenyaksikan McDonald's dan RMHC membantu 6,000 pelajar menerusi jumlah sumbangansebanyak RM1.2 juta.


RMHC Malaysia merupakan badan kebajikan pilihan McDonald’s Malaysia yang memberi tumpuankepada 4 program utama untuk membantu kanak-kanak kurang bernasib baik di Malaysia. Initermasuklah Program “Kembali ke Sekolah”, Rumah Ronald McDonald, Bilik Sensori Ronald McDonald dan ‘Gift of Smile’.

Pada bulan Jun tahun ini, RMHC Malaysia telah membuka Rumah Ronald McDonald kedua diMalaysia, yang terletak di Hospital Universiti Sains Malaysia (HUSM), Kubang Kerian. Rumah Ronald McDonald bertujuan menyediakan kemudahan penginapan sementara yang lengkap kepada keluarga pesakit pediatrik yang menjalani rawatan di hospital berdekatan. Pembinaan Rumah Ronald McDonald di HUSM ini memenuhi keperluan keluarga pesakit pediatrik dengan membolehkan merekaberada dekat dengan anak mereka, disamping meringankan beban kewangan dengan kos penginapan yang amat berpatutan, berharga RM5 untuk satu malam.

Hubungi ibu pejabat RMHC Malaysia di talian 03-7843 3388 atau layari https://rmhc-malaysia.my/get-involved/make-a-donation/ jika anda berminat menyumbang wang tunai atau menjadi sukarelawan untuk RMHC Malaysia. 


Latarbelakang McDonald’s
McDonald’s adalah rangkaian global perkhidmatan makanan melibatkan kira-kira 36,000 cawanganrestoran di seluruh dunia dengan pelanggan lebih 70 juta sehari di lebih 100 buah negara. Sepanjang 37tahun McDonald’s di Malaysia, McDonald’s memberi perkhidmatan kepada lebih 13.5 juta pelanggan sebulan di lebih daripada 290 restoran di seluruh negara. McDonald’s Malaysia mempunyai lebih 14,000 kakitangan di semua rangkaian restorannya di seluruh negara denganmewujudkan pelbagai peluang perkembangan karier, latihan dan pembangunan. Untuk maklumat lanjut, sila layari www.mcdonalds.com.my.

Latar Belakang RMHC
RMHC Malaysia telah ditubuhkan pada Februari 1990 sebagai organisasi bukan berasaskankeuntungan dengan misi untuk mewujudkan, mencari dan menyokong program-program yang mampu meningkatkan kesihatan dan kesejahteraan kanak-kanak kurang bernasib baik di Malaysia. RMHCmenjalankan empat program utama untuk menyokong teras Kesihatan, Pendidikan  dan Kebajikan.

Program²  ini ialah Rumah Ronald McDonald, Bilik Sensori Ronald McDonald, ‘Gift of Smile’dan Program Pek Kembali ke Sekolah. Sejak 29 tahun lalu, RMHC telah memberi impak dalamkehidupan lebih 40,000 kanak-kanak melibatkan kesihatan, pendidikan dan kebajikan denganpembiayaan lebih RM27 juta. Dana untuk program-program yang dijalankan diperoleh daripadasumbangan ikhlas individu menerusi tabung yang terdapat di sestoran-restoran McDonald’s dan jugatajaan serta sumbangan dari rakan korporat. Untuk maklumat lanjut mengenai RMHC, sila layari https://rmhc-malaysia.my/

Untuk pertanyaan lanjut, sila hubungi:

Wan Shariena Bahrom, McDonald’s Malaysia +603.7843.3236
WanShariena.Bahrom@my.mcd.com

Nasri Nordin | Norazizan A. Manaf, Persatuan Kebajikan Ronald McDonald Malaysia +603-7843.3388
Nasri. Nordin@my.mcd.com | Azie.Manaf@my.mcd.com

Jacalyn Kow, Lumos Hill+Knowlton Strategies +6012.961.8271
jacalyn.kow@hkstrategies.com

Azwa Rahmat, Lumos Hill+Knowlton Strategies +6011.1131.3106  azwa.rahmat@hkstrategies.com

Ringankan Beban
Lahirkanlah Keikhlasan dihatimu

Tuesday, November 26, 2019

بِسْــــــــــــــــــمِ-اﷲِالرَّحْمَنِ-اارَّحِيم
اَلسَّلَامُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَا تُهُ

Sebenarnya sekarang ini cx ada di hospital sebab menjaga anak sulong yang tiba-tiba kena jangkitan influenza A. Hari ini merupakan hari ke-5 cx duduk hospital dengan bawa perut lapan bulan. Ujian sungguh.  Dok teringat dulu masa mengandung anak ke-2, tahun 2016, anak sulong cx juga masuk wad tapi disebabkan demam denggi. Dua-dua kena tinggal dekat seminggu.  Penat badan sebab kita bawa baby .  Kalau baring dekat rumah pon kerap sakit sana sini, inikan pula dekat hospital.  Lagi rasa badan ni tak sedap bila tidur kita setiap tiga jam kena bagi anak makan ubat. Pening nak oii.


Tapi nak buat macam mana, dah kita mak dia. Anak pula sejenis nak mak dia juga yang jaga. Tapi kalau dia nak abah dia jaga pon, tak boleh juga sebab abah dia yang kena dulu Influenza A ini.  Makanya memang nak atau tidak, emak dia juga kena hadap.  Semoga Allah kurniakan hikmah terhebat buat kami sekeluarga selepas ini. Nasib baik anak kedua tak berjangkit. Memang jauhkan dia daripada abah dan abang dia. Tapi rindu juga, iyalah anak dara nan seorang.  Abang dia pon sampai mengigau malam-malam panggil nama adik dia. Halah halah rindu betul tu. Mana tidaknya, dia dua beradik sahaja setakat ini. Dah selalu berdua main sama-sama, makan berdua semua.

Influenza A ini adalah anak beranak H1N1. Bila sebut Influenza A, ramai yang terpinga-pinga tapi bila cx sebut sahaja H1N1, semua mula cuak. Kita pon didedahkan banyak dengan penggunaan nama terma H1N1, jadi, no wonder right? Sepanjang lima hari dekat sini, memang mak dia agak mencabar pada hari pertama. Cx kena hadap anak yang fobia sebab masa nak buat ujian influenza itu, mereka ambil sampel air hidung, jadinya memang sakit ssbab bahagian dalam juga diambilnya. Ini waktu di klinik dan keputusan negatif. Cx risau betul anak kena tapi bila balik rumah, tiba² anak jatuh sebab tak dapat nak imbang badan, jatuh terhentak kepala dia ke lantai waima masa itu duduk nak pakai seluar. Terus demam panas naik suhu mencecah 39.9°© . Fuh! Terus cx bawa anak ke Hospital Pantai. Nasib baik suami dah daftarkan insuran kami anak beranak. Terima kasih suami.


Tiba sahaja di hospital, terus ke kecemasan. Mereka buat ujian influenza lagi sekali. Aduhai! Dahlah fobia anak tadi dekat hidung. Kali ini ambil sampel dekat tekak pula. Allah! Meraung meronta anak cx taknak buat. Cx memang tak boleh nak peluk dia sebab tengah sarat. Kang dia tendang, tak memasal. Cx bagi izin dekat nurse tu semua untuk paut sahaja anak cx, buatlah macam mana pon, asalkan dapat sampel yang dikehendaki. Kesian? Memanglah tapi mana lagi kesian? Nak biar dia sakit tanpa rawatan ke? Bertabahlah jadi mak-mak. Masa ini suhu dia 38.6°© . Masih tinggi. Nurse bagi ubat demam di punggung. Kemudian mandikan dia. Ambil darah untuk tengok keputusan sel darah putih. Meraunglah lagi.

Lama juga kami tunggu sebenarnya untuk masuk wad sebab insuran ini sulit sangat pon prosedur dia. Bertabahlah lagi. Cx bawa kereta sendiri ke hospital ditemani mak dan anak dara nan seorang. Dari pukul tiga lebih, sampai sembilan lebih malam, baru dapat kelulusan insuran cover. Itupon setelah suami telefon dan desak. Iyalah, anak dah lemah, kita pakai insuran tapi kenapa payah sangat nak cover? Influenza A kot!. Suami cx dah pening, yalah suami dekat hospital klebang masa tu masih kuarantin. Kemudian anak dia pula kena, pergi hospital pantai. Jauh!. Lagi suami susah hati dengan keadaan cx yang mengandung ini. Kalau cx pula berjangkit, lagi masalah sebab baby tak boleh makan sembarangan ubat. Tapi Alhamdulillah Allah permudahkan segalanya.


Jadi, cx menginaplah di Hospital Pantai selama lima hari bermula 22/11/2019 .  Seperti biasa, waima gina insuran, kita masih kena bayar deposit awal sebelum masuk. Tapi tidak mengapa, nanti mereka refund semula. Nasib baik ada simpanan. Syukur sangat. Bukan calang² nak masuk hospital swasta. Betul tak? Bukan taknak pergi kerajaan tapi dah alang-alang ada insurans, kita guna sahajalah. Kalau cx, memang sejenis pilih kerajaan jika cx yang sakit. Iyalah, mana ada insuran cover untuk orang bersalin? Huhu. Itu sahaja sakit yang selalu cx hadap hasil buatan orang. Eh! Hahha! Okaylah, nanti cx sambung lagi episod seterusnya. Banyak nak cerita tapi nanti dululah. Tunggu next entry ok. Tata ~

Doakan kami ya
Lahirkanlah Keikhlasan dihatimu

بِسْــــــــــــــــــمِ-اﷲِالرَّحْمَنِ-اارَّحِيم
اَلسَّلَامُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَا تُهُ

Hai semua.  Rasanya macam dah lama sangat tak kongsi cerita peribadi.  Almaklum mak anak dua nak masuk tiga ini sedikit sibuk uruskan rumahtangga dan kerjaya sebagai full time blogger.  Aicewah! Makluman, cx sekarang sedang hamil anak ketiga untuk minggu ke-35 . Maknanya dah lapan bulan usia kandungan. Alhamdulillah. 


Kami suami isteri memang merancang sendiri dan dua-dua kena patuhlah. Tak boleh dan tak ada istilah terlajak perahu segala. Kena betul² bagi komitmen.  Tapi kalau Allah dah kata kun fayakun , siapa kita untuk menidakkannya. Betul tak? Tapi setakat ini, Alhamdulillah, Allah izin dan permudahkan urusan kami suami isteri dalam merancang. Makanya kami memang rancang setiap anak selang dua tahun. Jadi  cx lah yang bagi tempoh waktu untuk kami merancang. Maksudnya ikut waktu subur dan bila boleh rancang semula untuk anak seterusnya.  Dah kita orang perempuannya,  sudah pastilah kita yang tahu bila tarikh² pentingkan? Suruh laki kang, semua dia tibai. Tak memasal setahun sorang jadinya. Hehe. Apa² pon, itu semua atas rezeki dan izin Allah jua.


Part 1 : Liku² Sepanjang Mengandung 2015 
Suntikan Matangkan Paru-paru

Kandungan kali ketiga ini adalah paling mudah bagi cx. Allah bagi jalan yang sangat tenang tanpa apa-apa risiko seperti kandungan pertama dan kedua. Syukur sangat². Serius! Kali ini, HB kemain cantik bacaan 12 sahaja sampai usia kandungan lapan bulan. Kemudian, berat pon cantik, segala jenis bacaan pon baik belaka. Syok sangat rasa! Anak dalam kandungan pon baik sahaja. Syukur Alhamdulillah. Waima ada sedikit isu bila dah hujung² trimester ketiga. Antaranya;

1. Hb tiba-tiba jatuh merudum daripada 12 kepada 10.3 . Jatuh habis. Terus kena makan ubat zincofer.  

2. Makan zincofer pula, dibantainya pening seharian sampai ke malam. Satu kerja susah nak buat. Berpusing kepala nak pitam. Rupa²nya itu kesan sampingan dia. Terus cx tak makan lagi lepas tu. Cx makan sahajalah makanan yang boleh membantu macam daging dan hati lembu.


3. Berat ternaik lebih. Alahai, sedangkan sekilo sahaja. Okaylah tu untuk tempoh sebulan. Tak memasal kena datang dua minggu sekali. 

4. Tapi bila Hb dah okay, tiba-tiba berat statik taknak naik. Awaknya dah kenapa? Haha! 

Apa-apa pon, cx bersyukur sebab Allah beri ujian sangat ringan kali ini. Terima kasih Ya Allah.  Semoga bersalin nanti juga baik² belaka dan dimudahkan. InShaaAllah. Doakan cx tau! Kalau boleh taknak induce. Seksa. Huhu! Okay, lain kali cx kongsi lagi tau kalau rajin. Haha! Kbai!

Doakan yang Baik²
Lahirkanlah Keikhlasan dihatimu

Thursday, November 21, 2019

بِسْــــــــــــــــــمِ-اﷲِالرَّحْمَنِ-اارَّحِيم
اَلسَّلَامُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَا تُهُ

Holla gais! Okay kali ini cx nak kongsikan satu produk baru dari Zen Garden iaitu syampu dan conditioner.  Cx nak kongsikan dekat korang pasal produk ini sebab ianya diformulasikan dengan Minyak Argan tau! Korang pon tahukan kebaikan minyak argan jika digunakan? Atau tak pasti? Okay takpa, jom cx cerita sedikit mengenainya biar korang lebih faham.


Minyak Argan
Minyak Argan diekstrak dari kernel pokok argan Maghribi. Ia kaya dengan nutrien dan vitamin seperti vitamin A, C, dan E; antioksidan; asid linoleik; dan asid lemak omega-6. Jadi, ianya memang ramuan yang hebat sebagai pelembap, syampu dan perapi bagi kulit serta rambut. Gabungan semua bahan-bahan supernatural ini memberikan banyak kesan positif apabila digunakan dengan betul.



Kebaikan Minyak Argan
Bila kita guna Argan Oil sebagai bahan utama, ianya menjadikan setiap helaian rambut kita lebih lembut, berkilau, lebih mudah diurus, dan membantu meluruskan. Minyak argan bagus dalam menghidrat dan melembutkan rambut kita tau!

Vitamin E yang boleh didapati di Argan Oil, dikenali dengan sifat antioksidan yang kaya yang membantu meneutralkan kerosakan rambut dari radikal bebas. Ia penting untuk memastikan folikel anda bebas daripada kerosakan yang disebabkan oleh pencemaran setiap hari, rawatan kimia, dan alat panas.

Dengan kandungan antioksidan yang tinggi dan asid lemak penting, manfaat Minyak Argan secara semulajadi membantu meningkatkan keanjalan rambut dan mengembalikan bersinar ke rambut kusam juga.

Minyak Argan dalam Syampu dan Conditioner Zen Garden 

Minyak Argan sering digunakan dalam syampu untuk keupayaannya untuk mengembalikan kelembutan, kekuatan dan bersinar ke rambut. Ia adalah ideal untuk ditambah dalam keadaan perapi untuk merawat hujung perpecahan dan menjinakkan rambut keriting.

Ia juga boleh digabungkan dengan bahan-bahan lain untuk meningkatkan lagi faedah syampu atau perapi. Seperti yang dilihat dalam produk Zen Garden ini yang mempunyai manfaat penting lain seperti Kawalan Hairfall, sifat anti kelemumur dan sebagainya.

[Variasi Syampu Zen Garden]
1.Syampu Kawalan Rambut Gugur (Kuning)



Punca rambut kita gugur kebiasaannya disebabkan kurangnya nutrisi yang dibekalkan untuk kulit kepala kita. Jadi, kita kena bagi pemakanan yang baik kepada kulit kepala dan rambut kita.

Pemilihan dalam menggunakan syampu Zen Garden adalah pilihan terbaik sebab ianya mengandungi kombinasi minyak argan Morocco dan aroma buah-buahan yang enak, akan membantu meransang pertumbuhan, memperkuat dan menghalang kerosakan rambut.  Syampu ini memang bertindak mengeratkan hubungan kulit kepala dan rambut kita dari akar rambut sehingga ke hujungnya. Menarikkan? Cx dah cuba tau!

2. Syampu Anti Kelemumur (Hijau)



Kalau sejenis ada kelemumur, korang boleh gunakan syampu anti kelemumur Zen Garden ini sebagai lembapan harian. Syampu anti kelemumur ini dirumus khas tau dengan formula khas dan bahan-bahan terbaik yang berfungsi menyihatkan rambut! 

Kombinasi minyak argan dari Morocco menguatkan lagi kekuatan rambut dan menghindarkan kelemumur.

3. Syampu Lembut dan Sihat (Oren)


Bila pakai syampu ini, rambut korang akan jadi lebih lembut dan cantik tau! Gabungan aroma bebunga yang menenangkan bersama minyak argan dari Morocco akan mengekalkan haruman sepanjang hari. Ianya kaya dengan nutrien yang membantu mencantikkan dan menyuburkan rambut kit dari akar hingga ke hujung rambut.  Terkandung juga vitamin A, B, dan E, protein, mineral dan serat yang berfungsi dengan baik. 

4. Conditioner Ekstra Lembut (Biru)


Ianya menyuburkan rambut kita dengan kombinasi minyak argan bersama haruman aroma lavender.  Memberikan kesan pelembab yang mendalam dan memberikan penampilan kelembutan bak sutera berpanjangan. Kaya dengan nutrien sihat untuk rambut dengan Vitamin A, B, & E, Protein, mineral & serat yang memulihkan.

Review Peribadi
Okay, cx dah cuba guna salah satu syampu Zen Garden ini iaitu untuk rambut gugur dan conditioner dia sebab cx ada masalah rambut gugur.  Almaklum dah beranak pinak. Hormon lari melalut-lalut. Hehe. Baik, secara peribadinya, syampu dia bagus dan sesuai untuk kulit kepala dan rambut cx.  Wangi sudah pastilah! Kemudian, bila pakai tu, rambut dah kurang gugur dan tidak kesat tau.  Jika sebelum ini, rambut cx cepat kepam sebab peluh, setiap hari kena basuh rambut sebab berpeluh.  Tambahan pula cx dah lapan bulan hamil. Berpeluh tu dah macam orang lepas sukan.  
Bila pakai syampu Zen Garden, memang best sangat. Ditambah pula dengan conditioner dia, rambut kemain lembut lagi! Dah macam buat rebonding. Ini serius! Dah dua hari tak basuh rambut pon masih lembut dan tidak bau kepam. Seronok sungguh! Korang memang kena cuba tau!

Korang boleh cuba untuk diri sendiri okay dan mungkin membuatkan rambut korang lurus? Memang seronoklahkan?  Mungkin juga boleh melembabkan agar rambut tidak kering, rapuh dan rosak. Korang boleh beli dan miliki sendiri Zen Garden di Mydin okay! #zenarganoil #zenhairshampoo

Website: 


Belailah Rambutmu
Lahirkanlah Keikhlasan dihatimu

Sunday, November 3, 2019

بِسْــــــــــــــــــمِ-اﷲِالرَّحْمَنِ-اارَّحِيم
اَلسَّلَامُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَا تُهُ

Pynocare merupakan kombinasi ramuan tumbuhan semulajadi, yang boleh melindungi kulit daripada penuaan pra-matang, tona kulit yang tidak sekata.

Esen untuk Tona Kulit yang Sekata Bagaikan Kristal

☑️ Meningkatkan bio-availibility untuk penyerapan yang lebih baik.
☑️ Pynocare pertahankan kulit wajah dari radikal bebas kerana ianya kaya dengan antioksidan untuk menghapuskan radikal bebas dan mengatasi tona kulit yang tidak sekata pada akarnya.
☑️ Pynocare juga sebagai pelindung UV yang meningkatkan pertahanan terhadap kerosakan kulit yang disebabkan oleh cahaya UV.



Umum tahu bahawa banyak punca kepada terjadinya masalah kulit namun ramai yang tidak menyedarinya atau mungkin tidak mengendahkannya. Di sini cx senaraikan antara punca-punca berlakunya masalah kulit;

☑️ Cahaya Matahari : Faktor Utama
☑️ Perubahan Hormon : Kehamilan, Pil Kontraseptif
☑️ Masalah Endokrin : Tiroid dan Ovari
☑️ Kosmetik yang bertoksik pada cahaya : Merkuri, Asid Salisilik
☑️ Ubat-ubatan yang bertoksik pada cahaya : Antibiotik, Ubat Anti Keradangan.

Antara kesan kulit wajah kita bermasalah adalah hadirnya bintik-bintik hitam dan tona kulit yang tidak sekata.  Ianya disebabkan oleh penghasilan melanin yang berlebihan pada kawasan yang terdedah kepada pancaran matahari terutamanya di bahagian pipi, atas bibir, hidung dan dagu. 


Kelebihan dan Manfaat Pynocare

1. Ektrak Kulit Kayu Manis Pain Maritim Perancis
☑️ Kaya dengan procyanidin oligomerik (OPCs) dan bioflavonoid yang berfungsi sebagai antioksidan dalam menghapuskan radikal bebas. 
☑️ Berupaya untuk membentuk lebih banyak struktur antioksidan dengan mengitar semula vitamin C dan menghasilkan vitamin E.

2. Vitamin C :
☑️ Merupakan Antioksidan Semulajadi
☑️ Melindungi kulit daripada UVA, UVB , dan cahaya yang boleh dilihat.
☑️ Menghalang penghasilan dan pembentukan melanin
☑️ Bekerjasama dengan Vitamin E.

3. Ekstrak D.Salina :
☑️ Membekalkan sumber semulajadi yang kaya dengan karotenoid, beta karotena.
☑️ Merupakan antioksidan semulajadi yang melindungi membran sel dari pengoksidaan lipid dan kerosakan yang disebabkan oleh cahaya UV.

4. Vitamin E :
☑️ Sebagai antioksidan larut lemak utama yang menghalang pengoksidaan lipid dan menghapuskan radikal bebas
☑️ Memberi perlindungan UV serta mengurangkan kesan-kesan penuaan. 


Dalam setiap kotak mengandungi 5 × 10 kapsul sofgel.  Pengambilannya adalah 1 (baca: satu) kapsul 2 (baca: dua) kali hari. 

Jom cx kongsikan testimoni daripada pengguna Phynocare.  Cx gerenti korang akan teruja untuk cuba juga supplemen ini. Iyalah, boleh membantu melindungi kulit wajah kita. Siapa yang tak nak kan?


Kalau nak dapatkan supplemen Pynocare ini, mudah sangat! Tekan dan pilih sahaja mana-mana medium yang korang selesa untuk berurusan. Sekarang semua di hujung jari. Betul tak? Rujuk link dibawah;


•Lazada:
•CARiNG:

•Watsons:


Jom kekalkan keremajaan
Lahirkanlah Keikhlasan dihatimu

بِسْــــــــــــــــــمِ-اﷲِالرَّحْمَنِ-اارَّحِيم
اَلسَّلَامُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَا تُهُ

Tisu Basah Bayi HaYanBom Bebas Bahan Merbahaya dan Selamat Digunakan|Hai semua, Siapa yang ada anak kecil? Baru melahirkan bayi? Haaa, sudah pasti kita para ibu memerlukan tisu basah untuk anak-anak. Penggunaan tisu basah sudah menjadi benda wajib dan bukannya perkara baru dikalangan para ibu.  Cx pon menggunakan tisu basah untuk kegunaan bersama seisi keluarga. Ada kepentingannya tisu basah ini kepada kehidupan seharian kita. Bukan hanya untuk bayi dan kanak-kanak sahaja. 


Sejak dah nak bersalin ini, Alhamdulillah rezeki anak dalam perut barangkali.  Cx jumpa dan mula kenal dengan satu produk yang diimport khas dari Korea dan ianya selamat digunakan iaitu Tisu Basah Bagi HaYanBom. Memang terbaik! Makluman korang, tisu basah HaYanBom terbahagi kepada tiga siri iaitu;



Biru Tua (Besar - 82 helai) : Paling tebal tisunya dan kuantiti kelembapan air adalah lebih, tisunya mempunyai tekstur yang lebih dalam, jadi ianya sangat sesuai dan mudah untuk kita gunakan bagi mengelap punggung bayi. Ini nanti cx tak sabar nak guna untuk anak cx yang bakal lahir !


Biru Muda (Sederhana - 72 helai) : Paling nipis dan kuantiti kelembapan airnya sedikit, ianya sesuai untuk mengelap mulut. Jika mulut terlalu lembab apabila dilap pon akan menyebabkan ketidakselesaan. Betul tak?

Merah Jambu (Kecil - 20 helai) : Ketebalan tisu adalah sederhana dan boleh digunakan untuk lap apa sahaja. Jadi, tisu basah merah jambu ini sangat sesuai untuk diusung kemana sahaja! Cx memang letak dalam beg anak. Mudah nak lap apa² kalau keluar berjalan.  Almaklum anak-anak kecilkan kalau makan dia punya meriah tu boleh dibayangkan. Hehe


Selalunya anak-anak suka main² dengan tisu basah macam ni.  Kadang² ada jenis tisu basah mempunyai bahan yang mungkin memberi kesan negatif kepada mereka lebih² lagi sejenis kulit sensitif.  Tapi dengan HaYanBom ini InShaaAllah  jangan risau sebab mereka menggunakan bahan selamat dan melalui ujian bebas toksik serta kulit sensitif.


Makanya, anak kecil kita akan rasa seronok dengan menggunakan HaYanBom ini dan sudah pasti warga mak² akan lebih tenang dan bahagia juga. Tak gitu mak²? HaYanBom juga cuba sebaiknya untuk minimumkan harga agar semua orang boleh dan mampu milik serta dapat menggunakannya dengan mudah dan harga murah untuk tisu basah yang diimport ini. InShaaAllah.


Tisu basah Bayi HaYanBom adalah terbaik yang mengambil kira tentang kesihatan bayi. Diimport dari Korea. Ianya selamat digunakan ke atas kulit bayi.  Sesuai juga untuk penggunaan tangan dan mulut. Paling best, ianya tidak melekit! Selesa sangat pakai! Memang sangat disyorkan! 

☑️ Bahan² Gred Makanan ☑️ Tiada Alkohol, Paraben dan Bebas Pewangi ☑️ Mempunyai GMP ☑️ 100% Air Bersih


Instagram: @corakiddo_hayanbom_malaysia

Sayangi dan Lindungi Anak Kita
Lahirkanlah Keikhlasan dihatimu