Wednesday, March 4, 2020

Tips: Cara Atasi Isteri Tengah Emosi

بِسْــــــــــــــــــمِ-اﷲِالرَّحْمَنِ-اارَّحِيم
اَلسَّلَامُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَا تُهُ


Macam mana nak buat kalau isteri korang tengah emosi? Biasalah perempuan, emosi dan hati wanita tak dapat dipisahkan. Haha. Cx pon akui benda ni tapi sebagai seorang suami, apa yang perlu dilakukan kalau isteri tengah dalam keadaan beremosi? Apa tindakan yang sewajarnya diambil? Benda ini nampak remeh tapi ianya bahaya. Kebiasaannya lelaki iaitu suami, kurang peka bab ini. Mereka (suami) bukan apa, dah sejenis tabiat diorang tak tahu nak baca isteri itu macam mana. Alarh! Kita orang perempuan sendiri pon tak reti nak baca emosi wanita lain kan? Haha! Cerewet! Rimaslah. Hahah! Tapi itulah wanita. Penuh emosi tapi hatinya banyak cinta. Wah! Gitu! Waima wanita itu cerewet tatapi sang suami tetap berusaha yang terbaik. Okay, jom cx kongsikan sikit apa yang patut suami buat bila isteri tengah emosi.


1. Suami jadi penstabil keadaan
Ketika isteri tengah emosi, suami kena bijak mainkan peranan.  Suami kena stabil dan tenangkan diri sendiri terlebih dahulu sebelum berusaha tenangkan si isteri. Almaklum, perempuan kalau dah emosi, tak kiralah apa pon emosi diorang, memang terumbang ambing dunia. Haha! Tak memasal jadi gaduh. Padahal emosinya pasal pakai tudung bawal tapi tudung taknak bagi kerjasama. Tak tegak awning atas kepala. Haha! Itupon boleh emosi tau! 😅 Jadi, suami kena relax buat peace. Gitu! Sila jangan buat lawak masa ini. Terimalah akibatnya nanti ya

2. Jadi penimbang tara
Okay, korang si suami kena jadi penimbang tara. Suami kena pandai damaikan konflik yang ada dalam hati isteri. Waima tak tahu apa keadaan sebenar tapi cuba secara lembut dan perlahan. Jangan didesak. Ada kang api berombak ombak dalam dada isteri tu. Hihi Makan megi pula kang waktu dinner. Biasanya bab pujuk memujuk hati isteri ini, suami memang bijak, hebat dan juara. Ikutlah kesesuaian perangai isteri yang korang dah khatam tu ya. Contohnya, ajak isteri keluar hirup udara segar ke kan? Takpon, ajomler kita shopping makan aiskrim seringgit McD. Haha.

3. Ambil alih keadaan
Ini cara yang korang suami kena buat kalau emosi isteri itu agak berpanjangan. Dah relax, dah pujuk tapi macam isteri perlukan lagi masa, makanya biarkan sahaja. Waktu ini, suami bolehlah ambil alih keadaan. Tolonglah kemas apa yang patut. Agak² nampak anak belum mandi lagi, tolong mandikan. Kalau dapur belum kemas, tolong bersihkan. Kalau isteri belum mandi, haaa cubalah ajak bersiram, jelingan yang dihadiahkannya nanti. Hihi. Pandai tuan hambalah ya.


Baik. Cukup tiga sahaja. Dalam hidup berumah tangga, kena banyak bertolak ansur. Tak semuanya asyik isteri kena patuh suami dan suami dok mengarah memanjang. Cuba fahami dan selami hati masing². Apa keadaan sekalipun, bawa berbincang. Berkomunikasilah. Itu adalah kuncinya. Cuba give and take. Pasangan kita itu kan pilihan yang kita buat sebelum berkahwin. Dialah segalanya . Janganlah sebelum kahwin bukan main manis , gajah lalu pon tak perasan. Manis² lah waima dah usia tua dengan pasangan. Cx pon masih dalam proses belajar banyak benda tentang alam rumah tangga. Tapi syukur Alhamdulillah, terdidiknya seorang isteri adalah atas sikap dan layanan suaminya. InShaaAllah sama² kita berusaha menuju kebahagiaan dan mendapat redha Allah dunia akhirat. Amin

BahagiaMu, Bahagiaku
Lahirkanlah Keikhlasan dihatimu

3 comments:

Aini said...

Satu lagi...bila isteri tengah beremosi elok suami dan anak-anak jauhkan diri. Sebab ada perempuan bila beremosi semua yang lalu depan dia jadi salah walaupun semut..

https://yamanaimy.blogspot.com/

Zaza Iman said...

Wanita mmg adakala cepat emo kan..apa pun utk yg dh jadi suami atau bakal suami eloklah baca tips2 mcm ni..👌🏻

Wawa Ashihara said...

Perasaan perempuan ni para lelaki kena amik tahu kan.. Kadang2 kalau dh teremosi atau stress, boleh jadi depression..