Thursday, August 11, 2011

Boleh ke Pasang Takbir Raya di Bulan Ramadhan?

Bismillahirahmanirahim
Assalammualaikum w.b.t

sharing number 28
hye peeps. Selamat pagi!! pada yang belum bangun.. sila bangun anak-anak!! matahari dah tinggi dah ni. kih3.. okay, cx nak share sesuatu ni.. korunk pernah dengar kan tentang bulan-bulan Ramadhan ni tak boleh pasang takbir raya? pernah kan? jangan tipu eh. gedik ar tu kalau kate tak pernah. 

oryte, disini cx nak cakap, menurut Dr. Danial Zainal Abidin .. beliau menyatakan bahawa perkara ini sekadar khayalan semata-mata sebab perkara ni tiada nas yang membuktikannya.  Nak tengok bukti Dr. Danial cakap ke? tengok gambarlah ye kawan-kawan.. 

clik to running without legs
haa.. faham? :)  persoalan ni ditanya oleh seorang saudara seislam kita. cx takut pula nak mention kat sini.  Takut ada yang sangat privacy :) okay, cx seperti biasa, sumber memang Dr. Danial Zainal Abidin di facebook beliau .. katne? tekan jer laju-laju kat SINI .. okay, moga bermanfaat :) Assalammualaikum w.b.t

Sesuatu itu perlulah ada nas dan bukti yang kukuh
"lahirkanlah keikhlasan daripada hatimu"

22 comments:

qudwa said...

thanx tuk infonye...XD

http://lifelikethese.blogspot.com/2011/08/people-ask-we-answer.html

shuffey.armie said...

pernah bace dlm satu artikel. katenye, tak salah pasang dan dengar takbir raya di bulan ramadhan. sebab takbir itu boleh didengar tak kire waktu. takbir kan puji2an kpd Allah :)

cx's said...

@qudwa welcome :)

cx's said...

@shuffey.armie betul tu. terima kasih :)

mia said...

woww..gud sharinf cx..seyesly saya pun selalu tertanya-tanya pasal benda ni, nahh sekarang da tahu. thanks ya, nice entry really!

cx's said...

@mia most welcome my dear :)

LidaRahim said...

akak takut nak pasang takbir kang org kata dah x sabar2 nak beraya puasa lom abis.. hihi

nway nice info.. tq

cx's said...

@LidaRahim ssh ntk kite ubah mentality masyarakat skrg :)

AIEN NOT ALIEN said...

dulu time study beberapa kali juga bertembung dengan bulan puasa, pernah la bila nak dengar takbir raya, sorang kawan tegur...tak boleh la, tak elok la..

sekarang dapat tahu kebenaran..thankz cx...hihi..

cx's said...

@AIEN NOT ALIEN most welcome my dear cyg :)

rudy_tensai said...

serius slah bc igt tabir.. rupanya takbir... hahaha
p/s; jgn approve komen sblm ni... =p

cx's said...

@rudy_tensai it's oke :)

Indahnya Ciptaan Tuhan said...

Setuju2...perkara dalam agama kena ada dalil...aqli mahupun naqli....thanks for info...

cx's said...

@Indahnya Ciptaan Tuhan terima kasih kembali :)

currentlife2u said...

nice sharing..like it..

cx's said...

@currentlife2u tq! :)

THE LEKAT LEKIT STORY said...

memang bila fikir pun mcm tak masuk akal. Roh menangis.. apapun thanks share info ni

iMBobo said...

terungkai sudah persoalannya hehe..selama ni percaya bulat2 psal tu..

AuraFIza said...

Ouh.. Baru tau. Selama ni pun percaya gak kalau pasang takbir selain dari hari raya, orang dalam kubur akan nangis. Thanks for the info! :)

cx's said...

MOst Welcome all of you :)

Wanie said...

wanie suke effect gambar macam kat blog cx ni..:)

Dr ni sape?siap tak kenal lagi..huhu
boleh la ye pasang, ingatkan tak boleh..

cx's said...

@Wanie tq syg :) btw, Dr ni adlh pengurus pengamal perubatan syifa, beliau jgk pakar motivasi :)