Thursday, August 18, 2011

Vios disebalik Teksi

Bismillahirahmanirahim
Assalammualaikum w.b.t

sharing number 50
hye peeps! lama rasanya tak update blog. bukan tak nak update tapi saja ditinggalkan blog ni bersawang. :) okay, first of all cx nak minta tolong korunk sama-sama doakan kesihatan MAR agar beliau cepat sembuh. kesian kat dia cuz sakit perut yang berlarutan.  semoga cepat sembuh ye sayang. tq korunk! ;)

oryte, kali ni cx nak cerita.. tadi cx keluar tau.  Seperti biasa, cx akan support transport awam *padehal takde transport sendiri. tunggu bus tapi tak muncul-muncul, segan agaknya kan, or maybe letih. yelah kann, bus pon puasa agaknya. okay, then bila bus malu nak muncul, cx tunggu plak teksi.. tunggu punya tunggu, muncul lah kelibat si teksi ni. cx pon tahan. 

Teksi pakcik ni sangat biasa-biasa dan kalau tengok macam orang susah jerk dengan muka pakcik tu yang letih akibat berpuasa dan perlu berpanas mencari penumpang disiang hari.  pakcik tu takde lah tua mane pon, muda jerk lagi tapi pangkat bapa, so cx panggil la pakcik.. biasanya teksi akan ambil rm4 jerk kalau dari rumah cx ke TESCO. tup2 tadi dia minta rm10. fuhh. berpoluh den. dah ar lam poket ada rm10, pujuk punya pujuk, *bukan menggedik okay, at last pakcik kasi rm5.


tiba-tiba pakcik tu cakap, kejap tunggu makcik ko. erk? sejak bila plak makcik cx kenal pakcik ni? haha. actually pakcik ni nak suruh cx naik dengan makcik ni iaitu isteri beliau yang alang-alang nak ke TESCO jugak tapi still berbayar dengan harga tadi. korunk tau kereta apa dia pakai? VIOS weh. gilak kentang ar kan makcik ni.. laki bawak teksi tapi bini ade vios? fuhh.. 

so, moral of story kat sini, don't judge a book by its cover. hahah untuk diri cx sendiri okay. tak semua orang yang bawa teksi itu jenis kais pagi makan pagi ye kawan-kawan. disebalik teksi ada vios. huhu... okay bai~

*disebalik tabir :
actullay selama ni, cx sangat kesian, prihatin dan simpati kepada pemandu teksi, that's why cx terkejut bila disebalik teksi ada vios. huhu, pemikiranku harus diubah! ;p

Rezeki Allah ada dimana-mana
"lahirkanlah keikhlasan daripada hatimu"

6 comments:

padlie said...

bawa teksi ni banyak income dia sebenarnya..
saya kira tambang tolak kos ngv per kilometer dan sewa teksi, memang masyuk.. yg susahnya sebab kena mahir semua jalan..

hazirah kasimon said...

:) huyoooo...unbelievable

ked said...

huhu..jgn trkejut kat indon vios jadi teksi.. :)

My Name is Mar said...

Ho-ho-ho!
Pi mana ni hah?

BTW, thanx sbb care..
Hah.. Tadi tgh bz2, mcm ok..
Ni da free sket, macam skit balik-_-"

Wanie said...

hehe..wanie mmg tak pandang pemandu teksi sebelah mata..maksudnye tak semestinye die pemandu teksi die orang susah..ade je pemandu teksi yang dah bersara, bosan2 saje nak jadi driver..anak2 dah besar & kawen ngan anak datuk..tu pun wanie penah jumpe..

Sekamar Rindu said...

salam...cx,

pemandu2 teksi kita sekarang memang dah moden..tak mcm dulu lagi..

selmat bersahur cx..