Saturday, December 31, 2011

Segmen Farah Alias-Lagu Pilihan 2011

بِسْــــــــــــــــــمِ-اﷲِالرَّحْمَنِ-اارَّحِيم
اَلسَّلَامُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَا تُهُ

click here

1. Shila Amzah - Patah Seribu



2. Hafiz ft Adira - Ombak Rindu 


duedate;
1 Januari 2012 
9:00 am

sempurnakan harimu sebelum hari terakhir menanti
"lahirkanlah keikhlasan dihatimu"

Juara Idola Kecil 4

بِسْــــــــــــــــــمِ-اﷲِالرَّحْمَنِ-اارَّحِيم
اَلسَّلَامُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَا تُهُ

hye peeps! berakhirnya idola kecil musim ke-4. yeah!! dalam IK4 ni, cx minat Abby. sebab apa? sebab dia orang Melaka. then dia adik member cx. heheh. ade unsur bias tak untuk minat orang? kih3. orite, cx nak share juara IK4 kali ni dan pemenang tempat ke-2 dan ke-3 ..

FIFA - Juara IK4

IRISH - Naib Juara IK4

ABBY - Tempat Ketiga IK4
Tahniah untuk semua juara! antara semua lagu baru finalist malam ni, cx suka lagu baru Abby. sebab best! nama pon dah minat Abby kan. so macam-macam cakap pon, still gak Abby. an an an. okaylah. bye~

anda semua juara
"lahirkanlah keikhlasan dihatimu"

Friday, December 30, 2011

Boboiboy vs UpinIpin

بِسْــــــــــــــــــمِ-اﷲِالرَّحْمَنِ-اارَّحِيم
اَلسَّلَامُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَا تُهُ

ingat tak dulu siapa pegang watak Upin dan Ipin punya suara? haa. meh cx cerita. dulu sebelum adik Nur Asyiela ganti, adik Nur Fathihah merupakan pengasas suara Upin dan Ipin yang pertama. tapi disebabkan kontraknya dah habis dengan syarikat rakaman. so adik Nur Fathihah telah pon diganti.

adik Nur Asyiela
memang suara diorunk berdua ni sama. pada mulanya cx terfikir, kenapa tak digabung jerk dua-dua orang ni untuk pegang setiap watak Upin dan Ipin. kan? terfikir tak? it's okay, let it go. itu kerja orang syarikat rakaman untuk fikir sebab diorunk yang bayar gaji adik-adik ni. hehehe. 

tapi kan, korunk tahu tak apa jadi pada adik Nur Fathihah setelah kontraknya tamat? :) haa. tengok cerita Boboiboy tak? kalau korunk perasan, suara boboiboy adalah merupakan suara Upin dan Ipin. tak percaya? pergi tengok cerita boboiboy setiap sabtu dan ahad di TV3. heeheh promote sekejap. sebenarnya adik Nur Fathihah yang pegang watak boboiboy. sebab tu lah suara Upin Ipin yang kita dengar :) 


kenal ke idok adik Nur Fathihah? haa.. yang atas kanan boboiboy tu :) muka diorunk serupa kan? heee. okaylah, itu jerk yang cx nak share. selamat menonton Boboiboy dan Upin Ipin :) *both my favorite cartoon.

MAK TEMAH's said :
cx ni macam budak-budak jerk suka tengok kartun. hehe 

hiasilah peribadi sebaiknya
"lahirkanlah keikhlasan dihatimu"

Segmen - 5 Blog Paling Diminati 2011 by Nizam Ijam

بِسْــــــــــــــــــمِ-اﷲِالرَّحْمَنِ-اارَّحِيم
اَلسَّلَامُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَا تُهُ


click here to flying without wing

BLOG 2011 YANG DIMINATI:


dunia junko is the best blog sebab blog beliau sangat banyak berita yang best. beliau suka share cerita yang agak mengerikan. even cx tak berani sangat nak tengok tapi berani-berani jerk sebab beliau share ilmu atau berita yang kita tak tahu.



suka blog ni sebab blogger ni sangat kreatif. cx suka blogger yang kreatif sebab mereka ni berseni. beliau mesra blogger dan tak lokek dengan ilmu untuk dikongsi bersama. 


blog ni cx baru jerk cx jumpa dan terus tertarik sebab semua entry beliau best. first entry yang cx terus tertarik adalah berkaitan embrio haiwan yang beliau share. cx sangat teruja dan terus follow until now. heee. ;) 


blog ni sangat best sebab beliau juga sangat kreatif. cx tertarik dengan blog beliau sebab beliau pandai buat vector and doodle. hee. beliau turut menjadi idola dalam mengasah bakat seni terpedam cx yang tak menjadi. hahahah. thanks keri! :)


SR ni antara blog yang selalu cx singgah. ada jerk entry baru. mesti cx singgah . cuma sekarang ni cx bz, so tak sempat nak singgah macam selalu. blog ni sangat best. penuh informasi dan knowledge :) 

due date :
31 Disember 2011
(malam tahun baru)

selamat tahun baru
"lahirkanlah keikhlasan dihatimu"

Sungai Berdarah

بِسْــــــــــــــــــمِ-اﷲِالرَّحْمَنِ-اارَّحِيم
اَلسَّلَامُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَا تُهُ

hye peeps! 3:00 pagi sudah. :) disebabkan tiada mood untuk tidur, so cx merajinkan diri untuk blogwalking. padahal tadi tengah tengok Merlin . heee. ketinggalan sungguh cx ni. ;p okay, bila blogwalking, tiba-tiba tertarik dengan satu berita. sungai berdarah. yes! air sungai bertukar menjadi merah berdarah.

bukan bantuan photoshope okay ;p
nampak tak? 
pelik kan? dekat dunia ni, semua benda tak mustahil terjadi sebab kuasa Allah s.w.t kan :) so tak payah nak pelik sangat tapi kan. korunk siyes ker percaya sungai ni berdarah? mana datangnya darah yang mampu merubah warna air sungai? nak tahu? :) sebenarnya.. semua ni gara-gara sebuah kilang yang membuang sisa warna merah kedalam sungai yang menyebabkan perubahan warna :) certengok ni. :)

warna merah yang dibuang kedalam sungai :)

Allah Maha Berkuasa.
"lahirkanlah keikhlasan dihatimu"

Thursday, December 29, 2011

Spontaneous Thursday - Vector?

بِسْــــــــــــــــــمِ-اﷲِالرَّحْمَنِ-اارَّحِيم
اَلسَّلَامُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَا تُهُ


MAK TEMAH:
erk. nak cakap apa erk? ;p urm, btw, orang study week suruh kau study, bukannya mengasah bakat yang tak jadi ni. haha *opstsss sorry ;p

practice make perfect
"lahirkanlah keikhlasan dihatimu"

Embrio Haiwan - Indahnya Ciptaan Tuhan

بِسْــــــــــــــــــمِ-اﷲِالرَّحْمَنِ-اارَّحِيم
اَلسَّلَامُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَا تُهُ


menakjubkan bukan? :) Allahuakhbar! cx tak pernah tengok embrio haiwan. yang selalu kita tengok adalah embrio seorang bayi didalam rahim ibunya. kali ni haiwan.. Subhanallah! cx sangat teruja. indah sungguh ciptaanMu Ya Allah. tak pernah tercapai dek akal kita manusia yang lemah dalam menilai kekuasaan Allah. Allahuakhbar! :) 

terima kasih cx ucapkan pada blogger tiba2jam6petang yang share about this. :) korunk nak tengok lagi? klik SINI untuk menuju destinasi :)

Ku Bersyukur KepadaMu Ya Allah
"lahirkanlah keikhlasan dihatimu"

Saturday, December 24, 2011

Kuasa Make - Up

بِسْــــــــــــــــــمِ-اﷲِالرَّحْمَنِ-اارَّحِيم
اَلسَّلَامُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَا تُهُ

hye peeps! :) rajin plak nak update blog sementara menunggu roomate cx iaitu Mizat sampai untuk keluar berjimba. hehehe. hari ni mesti sale dekat JUSCO. hahah. esok Christmas kan? ;) so tak sabar nak keluar hilangkan stress setelah penat belajar :) oryte, cx nak cerita pasal kuasa make-up. cx rasa, semua orang dah tahu tapi cx still nak share. korunk tengok sendiri apa yang terjadi :)

*kebiasaannya orang relate make-up dengan orang Korea hehe

tanpa make-up

bahagian yang di make-up

haaaa. para lelaki diluar sana. camne? hahahah. jangan tertipu ya . :)

hargailah ciptaan Allah
"lahirkanlah keikhlasan dihatimu"

Ingatan Menurut Islam

بِسْــــــــــــــــــمِ-اﷲِالرَّحْمَنِ-اارَّحِيم
اَلسَّلَامُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَا تُهُ


hye semua. sekarang dah bermula study week untuk pelajar degree UiTM. :) sangat seronok. tapi baru start cuti dah rindu kawan-kawan kelas. urm. :') okay, cx nak share tentang ingatan menurut islam. sumber? seperti yang tertera di link. heheh. 

Penyebab kepada lupa

1- Makan kepala ikan.
2- Organ dalaman binatang seperti hati, limpa, jantung, perut dan seumpamanya melainkan atas nasihat doktor untuk keperluan kesihatan.
3- Makan makanan yang tercemar oleh semut kerana semut dipercayai mengandungi sejenis bahan kimia yang dapat melemahkan ingatan.
4- Jangan makan berlebihan ( makan semasa lapar, berhenti sebelum kenyang)
5- Jangan minum air antara suapan makanan ( jangan minum sehingga selesai makan)

*

Rahsia Dan Cara Menguatkan Daya Ingatan

Untuk menguatkan daya ingatan,dengan rahmat dan sayang Allah SWT, kita dikurniakan makanan yang baik dan dapat menguatkan sistem saraf kita. Diantara jenis makanan yang boleh meningkatkan fungsi ingatan adalah: -

1- Buah anggur hitam
2- Madu lebah
3- Halia
4- Buah badam
5- Susu
6- Air zam zam
7- Kismis
8- Jus karot & madu
9- Epal
10- Kurma

amalan yang baik memberi manfaat yang baik buat kita. :) 


amalkanlah yang terbaik daripada yang terbaik.
"lahirkanlah keikhlasan dihatimu"

Friday, December 23, 2011

Jenis Anjing yang Comel

بِسْــــــــــــــــــمِ-اﷲِالرَّحْمَنِ-اارَّحِيم
اَلسَّلَامُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَا تُهُ

hye peeps! :) hari ni sebagai seorang student, semua akan update status last day for class. then study week before final pun tiba. then semua akan wish, good luck to all of you especially my college member. heheh. suka kan bila dah last day? penat lelah semua telah pun terbayar apabila cuti tiba. huhu. ok2. cx tak nak merepek. jom tengok jenis-jenis anjing yang comel untuk dijadikan teman di rumah. *non-Muslim only :) 

http://kaskus-lover.blogspot.com < Anjing Affeboubscher  http://kaskus-lover.blogspot.com < American Escimo

http://kaskus-lover.blogspot.com< Anjing Bichon Frise   http://kaskus-lover.blogspot.com < Anjing Maltese

http://kaskus-lover.blogspot.com< Anjing Papillon     http://kaskus-lover.blogspot.com < Anjing Pomeranian

okay, sangat comel kan diorunk? heheh. cx suka yang Papillon. dia sangat comel. geram sungguh. huhu. okaylah, cx nak kena study for my last test tonight. wish me luck. tq semua! btw, good luck final exam! :)

hendak seribu daya
"lahirkanlah keikhlasan dihatimu"

Wednesday, December 21, 2011

#16 wordless wednesday : warkah

بِسْــــــــــــــــــمِ-اﷲِالرَّحْمَنِ-اارَّحِيم
اَلسَّلَامُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَا تُهُ



nyata dan sebaliknya
"lahirkanlah keikhlasan dihatimu"

Tuesday, December 20, 2011

wordless for sudden

بِسْــــــــــــــــــمِ-اﷲِالرَّحْمَنِ-اارَّحِيم
اَلسَّلَامُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَا تُهُ

Mutiara Hati
‎:: Jangan kau salahkan orang merindu dengan kerinduannya, sehingga kau mampu menyelami jiwanya ::

tangisanku dibahumu *ku rindu
"lahirkanlah keikhlasan dihatimu"

soalan dan jawapan

بِسْــــــــــــــــــمِ-اﷲِالرَّحْمَنِ-اارَّحِيم
اَلسَّلَامُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَا تُهُ


Soalan: 
Macammana saya nak tahu, bakal suami saya seorang yang soleh dan baik?

Jawapan: 
Lelaki yang soleh lagi baik, tak ajak kamu berbuat zina. Tak ajak berpegangan tangan, sentuh-sentuh sebelum nikah. Dia akan bernikah denganmu dengan cara baik. Dia akan berjumpa dengan kedua ibu-bapamu dulu. Yang penting, dia setia berjanji akan mengahwinimu.

sumber

perbaikilah dirimu secantik sutera
"lahirkanlah keikhlasan dihatimu"

Monday, December 19, 2011

ragam manusia

بِسْــــــــــــــــــمِ-اﷲِالرَّحْمَنِ-اارَّحِيم
اَلسَّلَامُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَا تُهُ


sumber :

don't judge a book by its cover
'lahirkanlah keikhlasan dihatimu"

SNOW at GOOGLE page

بِسْــــــــــــــــــمِ-اﷲِالرَّحْمَنِ-اارَّحِيم
اَلسَّلَامُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَا تُهُ

hye semua. lama cx tak update blog. :) bz dan semakin tidak rajin jejari ni untuk menyonteng wall sendiri. hehehe. terlalu banyak benda yang terjadi dalam hidup cx sepanjang perjalanan yang singkat ini. cx harap, segalanya adalah karma Allah yang dapat memberikan cx sedikit hikmat yang tersembunyi. InsyaAllah. 

okay, cx nak ajak korunk buat something. heheh. ingat tak dulu pasal 'google GRAVITI?' .. dah cuba? if belum, certengok dekat google page hancur and pergi cuba. sekarang cx nak korunk cuba step ni pula.. 

1. search GOOGLE.com
2. type 'LET IT SNOW'
3. wait a minute.. and~

so, selamat mencuba! benda ni pun cx dapat daripada member cx sendiri. iaitu pudding ulquiorra .. enjoy your Christmas! :) 

salam Christmas buat semua!
"lahirkanlah keikhlasan dihatimu"

Tuesday, December 13, 2011

di sebalik hati ada CINTA

بِسْــــــــــــــــــمِ-اﷲِالرَّحْمَنِ-اارَّحِيم
اَلسَّلَامُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَا تُهُ


Apabila kamu (wanita) berkawan dengan lelaki, ingatlah:

PERTAMA, kamu jadi seperti KELAPA, mudah diperoleh, diparut, diperah, diambil santannya, lepas itu hampasnya dibuang...

KEDUA, Kamu menjadi sebutir MUTIARA, berada di dasar lautan, tersimpan rapi, dilindungi kulit, bukan senang nak lihat, apa lagi mendapatkannya, hanya orang yang bertuah dapat memperolehnya.

cx :
hadirmu menyinari hidupku

berbahagialah dengan cinta dari Allah
"lahirkanlah keikhlasan dihatimu"

Monday, December 12, 2011

Aku Cinta Padamu

بِسْــــــــــــــــــمِ-اﷲِالرَّحْمَنِ-اارَّحِيم
اَلسَّلَامُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَا تُهُ


Menikah itu, adalah IBADAH.
Menikah itu, membuka REZEKI.
Menikah itu, menjadikan cinta kita mendapat BARAKAH.
Menikah itu mengikuti sunnah RASUL-NYA.
Dan MENIKAH itu menyempurnakan separuh agama kita.

cx:
I've fallen in love because of Allah. 

terima kasih Ya Allah diatas kurniaanMu
"lahirkanlah keikhlasan dihatimu"

Sunday, December 11, 2011

Keajaiban Air Zam-Zam

بِسْــــــــــــــــــمِ-اﷲِالرَّحْمَنِ-اارَّحِيم
اَلسَّلَامُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَا تُهُ


Allahuakhbar! :)

terima kasih Ya Allah
"lahirkanlah keikhlasan dihatimu"

Wednesday, December 7, 2011

Mutiara Kata

بِسْــــــــــــــــــمِ-اﷲِالرَّحْمَنِ-اارَّحِيم
اَلسَّلَامُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَا تُهُ

Kadang-kadang,
Kerana terlalu sayang dengan seseorang, 
Allah ambil dia dari kita.
Allah jarakkan kita dengan dia..
Untuk uji kita..

Masihkah kita sayang pada yang MENGURNIAKAN rasa sayang itu
Masihkah kita sayang pada yang MENGANUGERAHKAN rasa sayang itu.
Dan masihkah kita percaya pada aturan DIA.
Untuk sedarkan kita.
Bahawa ada DIA yang perlu lebih kita sayangi, lebih dari segala-galanya.

Dan Kadang-kadang,
Allah ambil juga kembali orang-orang yang tidak kita hargai.
Saat Allah jarakkan kita,
lalu timbul rasa rindu dan menyesal,
Itu bukan untuk menghukumi kita.

Tetapi untuk memberi pengajaran..
bahawa bila kita tak mahu menyayangi mereka..
Allah akan mengambil mereka untuk disayangi..
lebih dari yang kita mahu lakukan..


Hargailah orang disekeliling kita
"lahirkanlah keikhlasan dihatimu"

Saturday, December 3, 2011

Kalau Nak Tolong. Bukan Itu Caranya!

بِسْــــــــــــــــــمِ-اﷲِالرَّحْمَنِ-اارَّحِيم
 اَلسَّلَامُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَا تُهُ

hye semua. hari ni cx tiba-tiba rasa nak share sesuatu. kita dekat dunia ni, sering diuji oleh Allah dengan pelbagai dugaan yang terkadang tangisan kita tanpa air mata.  sejak kebelakangan ini, macam-macam yang cx alami. cx tak tahu nak share dekat siapa. sungguh besar dugaan Allah kali ini. namun, cx tabahkan hati, motivate diri sendiri. cuma, dalam cuba motivate diri sendiri, datang lagi dugaan yang tak diduga. Ya Allah~

kalau someone sedang alami masalah, memang bantuan itu dialukan namun perlu tahu cara dan tindak tanduk yang sesuai. janganlah nak marah-marah then cakap kenapa tak buat itu, kenapa tak buat ini. pernah terfikir tak perasaan orang yang tengah ada masalah tu? korunk cakap senanglah . cuba korunk ada dekat tempat diorunk?


cx bukan taknak hargai bantuan yang nak diberi tapi kenapa tak berfikir sebelum bertindak? orang yang cuba diperkotak katikkan itu adalah abang cx sendiri. anda tiada hak nak mengata abang cx yang dah banyak berkorban untuk famili. dah kenal dua tahun konon, rapat konon. dahtu, cx ni? adik dia kot. berapa lama cx dah hidup dengan abang cx? fikir!

sangat kecewa! dahlah kami ada problem, kenapa tambah lagi problem kami? ya memang betul ini ujian Allah untuk kami sekeluarga but please consider our feeling before you want to grab our hand.  it's really disappointed! cx boleh buang sesiapa sahaja yang cuba memburukkan keluarga cx! lain kali, BERFIKIR SEBELUM BERTINDAK!

MAK TEMAH:
sorry lah korunk. cx ada problem kali ni. tolong doa untuk keselamatan dan kesejahteraan keluarga cx ya. kesian cx. she has a big problem. family health problem. 

berfikir sebelum bertindak
"lahirkanlah keikhlasan dihatimu"

Thursday, December 1, 2011

Bloglist Disember CX

بِسْــــــــــــــــــمِ-اﷲِالرَّحْمَنِ-اارَّحِيم
اَلسَّلَامُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَا تُهُ

bulan november telah meninggalkan kita.  disember mula mengorak langkah untuk meneruskan hidup. so, seperti Bloglist November CX yang lepas, cx buka bloglist baru untuk disember pula.  pada yang pernah join .. secara automatik, penglibatan anda dibatalkan. hehehe. sorry. kita bagi peluang pada orang lain ya :) syarat :


1. open for my followers ONLY. 
* you can follow :)

2. create new entry for the title of  ' Nak Join Bloglist Disember CX'

3. put my header cxopportunities above and link to this entry :) 
*right click + save as

4. put your link at my comment box
*bloglist disember entry
*not spam link heheh :)

5. due date/time :
*UPDATED!
2nd Disember 2011
11:59 pm

setiap bulan akan berganti bloglist. so, untuk bloglist 2011 is the last one before 2012 menjengahkan diri. :) hope ada yang sudi join :) terima kasih kepada yang pernah duduk dalam bloglist november 2011 :) tq!

setiap detik itu adalah kepunyaan kita bersama
"lahirkanlah keikhlasan dihatimu"